Bordspelreview: SetUp

Deckbuilders, dungeon crawlers, worker placements, … voor elke bordspelfan is er wel een genre waar hij zich in kan vinden. Wil je echter met het gezin of niet-bordspelfans een spel spelen, dan is een simpele uitleg en setup aangewezen. Laat dat nu net zijn wat SetUp (pun intended) te bieden heeft! Met SetUp brengt Asmodee ons een nieuwe Rummikub-variant met een extra dimensie. Benieuwd of deze beviel? Je leest het in onderstaande review!

SetUp is van de hand van Bezzerwizzer, een Deense bordspellenontwikkelaar die sinds een paar jaar deel uitmaakt van de Asmodee Group. Naast triviagame Bezzerwizzer en partygame Hint, brengen zij nu ook SetUp op de markt!

Setup 1.png

Een race rond het bord

Het doel van SetUp is simpel en wordt meteen duidelijk door middel van de beknopte handleiding met duidelijke afbeeldingen: met de beschikbare tegels sets maken op het centrale spelbord. Hoe meer tegels er in je set zitten, hoe hoger het puntentotaal. Deze punten worden gebruikt om je pion voort te bewegen op de puntentrack. Kan je als eerde de finishlijn bereiken, dan win je het spel.

Sets maak je door minstens twee tegels te gebruiken. Deze moeten vervolgens ofwel dezelfde waarde hebben (bijvoorbeeld twee zessen of drie achten), ofwel een reeks vormen van opeenvolgende cijfers van eenzelfde kleur (bijvoorbeeld twee, drie en vier van de gele kleur). In totaal zijn er vijf kleuren, bestaande uit groenblauw, geel, paars, rood en zwart. Voor de kleurenblinden onder ons is er trouwens goed nieuws, want naast effectieve kleuren wordt er ook gebruik gemaakt van symbolen zoals in een klassiek kaartenspel. In tegenstelling tot de gebruikelijke symbolen werden hier ook ‘sterren’ toegevoegd. Een kleine, leuke twist die het spel toch zijn eigenheid weet te geven.

Setup 3.png

Een Rummikub-variant met een eigen dimensie

Lijkt voorlopig erg op Rummikub, toch? Gelukkig weten de makers een extra dimensie in het spel te brengen. En dat mag je echt letterlijk nemen, want tijdens het spel is het de bedoeling om de tegels op elkaar te stapelen en op die manier nieuwe sets te maken.

Aan het begin van een spel neemt elke speler vier tegels uit de trekzak, die hij vervolgens op zijn afgeschermde tegelhouder plaatst. Daarnaast worden er vier gemeenschappelijke tegels open op het speelveld gelegd. Naast je eigen tegels mag je dus ook te allen tijde de gemeenschappelijke tegels gebruiken om sets te maken. Sets worden gemaakt op het octogonaal speelveld, bestaande uit witte en gekleurde vakken. De vakken die dezelfde kleur hebben als jouw pion, kunnen bonuspunten opleveren. Elk om beurt kan je kiezen om ofwel een set te maken, ofwel tegels ruilen voor nieuwe tegels uit de trekzak. Op basis van het aantal sets scoor je punten en beweeg je jouw pion vooruit. Uiteraard dienen ook steeds de kaarttegels te worden aangevuld. Eerst de gemeenschappelijke en dan pas je eigen hand. De winnaar is degene die als eerste de finishlijn bereikt.

SetUp is een leuke Rummikub-variant, die met twee tot en met vier spelers kan gespeeld worden.


Wie trouwens met vier spelers speelt, kan ook voor de alternatieve spelversie gaan, waarbij je het in teams van twee spelers tegen elkaar opneemt en tracht te voorkomen dat een pion van jouw team op de laatste plaats staat op het moment dat de eerste pion de finishlijn bereikt. In deze versie behoud je nog steeds je eigen pion en tegelhouder en speel je enkel met je eigen tegels en de gemeenschappelijke tegels op tafel, maar krijg je ook de persoonlijke tegels van je teamspeler te zien. Overleg wordt op deze manier erg belangrijk! Een leuke insteek om extra dynamiek en tactiek te creëren.

Setup 2.png

Een tikkeltje geluk zal nodig zijn

SetUp is een leuke Rummikub-variant, die met twee tot en met vier spelers kan gespeeld worden. Zowel de opzet als de speluitleg zijn simpel, wat het een ideaal spel maakt om met het gezin te spelen. Een rondje is zo klaar! Voor sommigen zal dit als een voordeel klinken, maar voor mezelf ging het spel met twee spelers soms iets té snel. Idealiter speel je het dus met vier spelers. Aangezien het spelbord sneller verandert, zal je meer op de situatie moeten inspelen. Ook de persoonlijke vlakken waarbij tegenspelers punten kunnen scoren zijn een leuke insteek en maakt het spel een stuk interactiever. Tevens kan je in dat geval ook de spelvariant met twee teams eens een kans te geven.

Hoewel het spel omschreven wordt als tactisch spel, mist het naar mijn mening een beetje aan strategie en moet je vooral geluk hebben met de tegels die je trekt. Dit verandert enigszins in de spelvariant met twee teams. Doordat je inzage krijgt in de tegels van je partner zal je ook zijn of haar beurt zo goed als mogelijk moeten trachten te faciliteren. Een extra insteek dat de speelervaring zeker ten goede komt!

Conclusie

SetUp is een tactisch spel met kleuren en cijfers. Hoewel het in eerste instantie doet denken aan Rummikub, zal je snel merken dat de insteek toch iets anders is. Het feit dat je ook tegels in de hoogte moet bouwen, zorgt niet enkel fysiek, maar ook op speelvlak voor een extra dimensie. Hoewel ik het zeker aanraad als snel tussendoortje, mocht er voor mijn part nog iets meer strategie bij komen kijken. Vooral aan te raden met vier spelers.

Pro

  • Tegels stapelen goed
  • Snel te leren en te spelen
  • De variant met twee teams brengt een leuke dynamiek
  • Persoonlijke bonusvakken zijn een leuke insteek

Con

  • Gaat iets te snel met twee spelers
  • Mist wat aan strategie
7

Over

Uitgever

  1. Asmodee

Designer

Jacob Berg

Aantal spelers

2-4

Tijdsduur

15-30 minuten
 
Terug
Bovenaan