Bordspelreview: Port Royal: Big Box

Bij het ontvangen van een Big Box denk ik altijd aan gigantische dozen met enorme extra’s die in de doos zullen zitten. Denk maar aan de Big Box van Carcasonne of El Grande bijvoorbeeld. Bij de Bix Box van Port Royal krijg je echter een redelijk compacte doos, die enkel een pak extra kaarten bevat. Spelauteur Alexander Pfister ken ik voornamelijk van de zwaardere, meer strategische spellen zoals Marcaibo. Ik verwachtte me dus ook aan een pittig spel met een resem aan te doorbladeren spelregels. Maar is Port Royal wel een zwaar spel, aangezien het enkel kaarten bevat en een eerder beknopt boekje spelregels? Je komt het te weten in deze review!

Laat me jullie het scrollen naar de conclusie overbodig maken en de vorige vraag direct beantwoorden, want Port Royal is een zeer eenvoudig aan te leren kaartspel waarbij je in zijn basisopstelling niet meer dan tien minuten tijd nodig hebt om de spelregels onder te knie te hebben. Een spelletje Port Royal neemt dan ook niet veel tijd in beslag en binnen het half uur heb je al een winnaar. Als je het basisspel combineert met de vele uitbreidingsmogelijkheden of je speelt het met een grotere groep (sommige uitbreidingen zijn tot en met vijf spelers mogelijk), dan kan de duur van een spelletje wel snel verdubbeld worden.

20220624_074745.jpg

Simpel kaartspel met tactische ondergrond

De Port Royal Big Box is een redelijk recente en relatief goedkope Big Box (van het spel dat oorspronkelijk in 2014 het levenslicht zag). Met redelijk goedkoop bedoel ik dat je het spel al voor zo’n vijfentwintig euro in de winkelrekken kunt vinden. In de doos zelf vind je, naast een paar markeerstenen, uitsluitend kaarten (meer dan 340 stuks!) die je al dan niet moet gaan toevoegen als je een uitbreiding gaat spelen. In de Big Box zitten er drie uitbreidingen en deze zitten in de doos mooi opgeborgen met dankzij de goed ingewerkte inlay.

Het basisspel bevat 120 kaarten, maar toch is het opzetten van een basisspelletje Port Royal binnen de twee minuten gedaan. In die twee minuten zal je nog het meeste tijd nodig hebben om die gigantische stapel aan kaarten te schudden, want daarna geef je gewoon aan iedere speler drie kaarten, die dienen als drie munten. Klaar! Het spel kan beginnen.

Eenvoudig aan te leren, zeker niet eenvoudig om te winnen.


Het doel van Port Royal is hetzelfde als in zoveel spellen: behaal het meeste aantal punten. Gedurende het spel moet je proberen om munten te verzamelen waarmee je verschillende karakters kunt kopen die als bemanningsleden toetreden op jouw schepen en die jou op het einde van het spel ook nog extra punten opleveren. De speler die als eerste twaalf of meer overwinningspunten behaalt, wint het spel.

20220624_080611.jpg

Het spel is zeer simpel en bestaat eigenlijk maar uit twee fases: kaarten trekken en kaarten kopen. In de eerste fase gaat de actieve speler een kaart trekken en deze open op tafel neerleggen. Dit herhaalt hij tot hij zelf beslist om te stoppen met kaarten te trekken of tot het moment dat er een tweede schip van hetzelfde kleur op de tafel tevoorschijn komt. In dit laatste geval stopt zijn beurt direct en mag hij zelfs niet overgaan naar de tweede fase. In het andere geval mag hij uit de open kaarten op tafel één kaart kiezen of kopen, afhankelijk van het type. Eén kaart in de meeste situaties, want als je er in slaagt om vier schepen van een verschillende kleur op tafel te leggen, dan mag je er twee nemen. Liggen er vijf verschillende kleuren open en bloot op tafel, dan ben je een echte gokker en dat wordt beloond met drie vrij uit te kiezen kaarten. Daarna gaat de beurt naar de volgende speler die op zijn beurt ook één kaart mag kopen uit de resterende kaarten, waarvoor ze wel één munt boete moeten betalen aan de actieve speler. Ook als de actieve speler twee dezelfde kleuren van schepen trok, mogen de andere spelers alsnog overgaan tot aankopen. Nadat iedere speler de kans heeft gekregen om een kaart te kopen, eindigt de beurt, worden alle ongebruikte kaarten naar de aflegstapel verwezen en is het de beurt aan de volgende speler. Als de trekstapel leeg geraakt, wordt de aflegstapel opnieuw geschud en kan er worden verder gespeeld tot één speler twaalf punten heeft behaald.

Verschillende uitbreidingen in deze big box

Uitbreidingen in bordspellen zorgen doorgaans voor een grotere moeilijkheidsgraad of wat meer strategische mogelijkheden, maar met de eerste uitbreiding waarmee we aan de slag gingen, zijnde “Hijs de Zeilen!”, is dat net het omgekeerde: het maakt het basisspel nog meer toegankelijk en nóg makkelijker om te spelen (minder punten nodig voor de overwinning én je moet kaarten weglaten). Wat mij betreft was dit dan ook de minst leuke uitbreiding om te spelen, want het basisspel op zich was al niet moeilijk, het hoefde niet nog eenvoudiger. “Het avontuur begint…” daarentegen zorgt wel voor heel wat vernieuwing, want in vijf op elkaar volgende hoofdstukken zorgt het geheel voor een verhalend aspect. Daarenboven bracht het ook wat complexiteit naar het spel met de toevoeging van de dubbelzijdige karakterkaarten, nieuwe speelkaarten, gebeurteniskaarten en verhaalkaarten, wat zorgde voor een serieuze twist aan de normale speelwijze!

Daarom ook dat Port Royal eigenlijk een aanrader is voor iedereen: een eenvoudig familiespel dat je met de kids kunt spelen, maar door de verschillende uitbreidingen kan je het spel ook tactischer of meer verhalend gaan spelen door alles te combineren. Bovendien zorgen de uitbreidingen er ook voor dat je het spel coöperatief kunt gaan spelen, waardoor het ook een aanrader is voor spelers die liever samen dan tegen elkaar spelen. Het coöperatieve deel hebben wij echter niet gespeeld, dus daar kan ik (nog) geen oordeel over vellen.

20220624_080632.jpg

Conclusie

Port Royal is een eenvoudig familiespel dat ook toegankelijk is voor de iets meer strategische speler. Akkoord, er is ook een serieuze portie geluk mee gemoeid, doordat jouw beurt al na twee kaarten ten einde kan zijn als je de pech hebt om twee gelijk gekleurde boten na elkaar te trekken. Het is echter niet zo dat geluk een doorslaggevend aspect is in de game, want los daarvan moeten jouw tactische keuzes in andere (na)beurten steevast goed overwogen zijn. Kies je voor de coöperatieve uitbreidingen, dan heb je natuurlijk veel meer interactie met de andere spelers, maar ook in een gewoon spelletje Port Royal is er meer interactie dan in vergelijkbare familiespellen. Een aanrader!

Pro

  • Eenvoudig aan te leren
  • Voldoende uitbreidingen om het spel lang amusant te houden
  • Versus, coöperatieve én soloversies
  • Verbeterd design ten opzichte van het origineel
  • Compact verpakt volgens dat het een big box is

Con

  • Te grote geluksfactor
  • Bepaalde uitbreidingen maken het spel te simpel
8

Over

Uitgever

  1. 999 Games

Designer

Alexander Pfister

Aantal spelers

1-5

Tijdsduur

20-50 minuten
 
Terug
Bovenaan