Bordspelreview: Exploding Minions

Exploding Minions is een zeer licht aangepaste versie van Exploding Kittens. Voor mijn kinderen is Exploding Kittens het spel waar vooral mijn zoon van negen jaar regelmatig naar vraagt. In vergelijking met vele andere eenvoudige spellen eentje die ik zelf graag een paar keer speel, ook als starter op een spelavond. Na deze review het antwoord op al je prangende vragen: welke versie koop je het best en is het de moeite waard om beide versies in je collectie te hebben of te houden?

De titel van het spel, Exploding Minions , laat weinig aan de verbeelding over. De katjes hebben plaats gemaakt voor Minions. In essentie is er geen verschil in de basis, de speler die overblijft zonder te ontploffen door een kitten - sorry ik bedoel Minion - is de overwinnaar. Het einddoel is dus exact hetzelfde en ook de spelregels zijn bijna een exacte kopie. Tijdens je beurt kun je eerst kaarten spelen, maar eindigen doe je normaal door een kaart van de stapel te nemen. Trek je dan een exploding Minion, dan kan je die enkel onschadelijk maken door een ontmantelkaart. Heb je zo een kaart op handen, dan steek je die gevaarlijke Minion terug op een plaats naar keuze in de stapel. Heb je geen ontmantelkaart, dan heb je dikke pech en ben je zonet ontploft. De andere spelers spelen zo verder tot er uiteindelijk één speler overblijft.

IMG_20220809_144245513.jpg


Starten

Afhankelijk van het aantal spelers neem je een bepaald aantal kaarten: met twee spelers enkel met een speciaal symbool rechtsboven in de hoek, met drie spelers enkel de kaarten zonder speciaal symbool en met vier tot vijf spelers alle kaarten. Dit zorgt telkens wel voor een gebalanceerd spel, iets wat bij de originele versie volledig ontbreekt en je telkens met een volledige stapel kaarten speelt. Bijgevolg zit je steevast met een groot aantal kaarten op hand. Een grote verbetering dus wel, en niet alleen voor kleine kinderhandjes. Na de juiste kaarten genomen te hebben, start iedereen start met acht kaarten op hand. Zeven die je van de stapel krijgt en altijd een Ontmantel-kaart als veiligheid tegen de eerste exploding Minion. Afhankelijk van het aantal spelers is er een extra ontmantelkaart in de stapel terug te vinden en er is steeds één exploding Minion minder dan het aantal spelers.

IMG_20220809_144622963.jpg


Nope, Nope en Nope

Een beurt is omgekeerd dan bij de meeste andere spellen en eindigt met het nemen van de bovenste kaart op de stapel. Is dat een exploding Minion, dan heb je dus beter een ontmantelkaart. Anders ben je verloren. Met de andere kaarten in het spel kan je verschillende effecten krijgen en daarmee start je jouw beurt. Met een paar van dezelfde witte kaarten kan je een kaart trekken uit de hand van een tegenstander naar keuze. Sla Over zorgt ervoor dat je jouw beurt kan stoppen zonder een kaart te moeten nemen van de stapel. Met een Aanvalkaart dwing je de volgende speler tot twee beurten na elkaar. Opgelet, want een Nope-kaart zorgt ervoor dat een effect tenietgedaan wordt. Heb je zelf een Nope-kaart? Nope de Nope-kaart van de tegenstander dan maar zelf eens en hoop dat die zelf geen Nope-kaart meer heeft. Anders ben je terug bij af en moet je toch verder je beurt uitspelen.

Exploding Minions is de verbeterde versie van Exploding Kittens.


Een tactiek die vaak toegepast wordt bij de start van het spel - en er dus nog veel kaarten in de stapel zitten - is om geen kaarten te spelen, maar direct je beurt te stoppen. Er is dan minder kans om een exploding Minion te nemen. Op die manier kan je de positieve effecten later uitspelen wanneer ze het hardst nodig zijn. Zo zijn op het einde de Voorspel de Toekomst-kaarten heel handig om te spieken naar de bovenste drie kaarten. Handig om je tactiek aan te passen of wanneer nodig te vermijden om een kaart te trekken. Een Schud-kaart kan dan weer roet in het eten gooien en de volgorde van de kaarten volledig omgooien. Een nieuwe toevoeging tegenover Exploding Kittens is de Kloon-kaart. Na het uitspelen wordt deze kaart een kopie van de laatste gespeelde kaart. Nog een Nope kaart dus ... of toch een Aanval-kaart? Alhoewel dit een simpele toevoeging lijkt, zijn vooral op het einde veel meer scenario's mogelijk waarmee je rekening moet houden. Wat je zelf als wapen inzet kan perfect terug tegen jou gebruikt worden en uiteindelijk die laatste exploding Minion in je gezicht doen ontploffen.

IMG_20220809_145331578.jpg

Conclusie

Een vrij eenvoudig spel dat snel te spelen valt, zowel voor volwassenen als kinderen. Exploding Minions is voor mij de versie die Exploding Kittens moest zijn. De voorgemaakte stapel kaarten gebaseerd op het aantal spelers zorgt voor een veel betere balans bij twee en drie spelers. Gedaan met het groot aantal kaarten op hand en de zoektocht naar de juiste kaarten. De nieuwe Kloon kaart is een kleine toevoeging maar zorgt eigenlijk voor een bredere waaier aan mogelijkheden, zowel voor jezelf als je tegenstander. Toch iets om rekening mee te houden dat je eigen kaart tegen jou gebruikt kan worden. Dit zorgt meer dan je op het eerste zicht zou verwachten voor spanning op het einde van het spel. Moet je kiezen tussen beide varianten zou ik zeker de Minions aanraden, tenzij je die gele wezentjes echt niet kan uitstaan...

Pro

  • Snel aan te leren
  • Kaarten aangepast aan spelersaantal
  • Kloon kaart zorgt voor meer tactiek

Con

  • Blijft eenvoudig
7

Over

Uitgever

  1. Asmodee

Designer

Matthew Inman, Elan Lee

Aantal spelers

2-5

Tijdsduur

15 minuten
 
Terug
Bovenaan