Bordspelreview: 7 Wonders Edifice

Ik zou hier willen beginnen met een citaat van Salvador Dali: "Je hoeft niet bang te zijn voor perfectie, dat bereik je toch nooit." Het hoogst haalbare is dus het benaderen van perfectie. Het eerder gereviewde spel 7 Wonders is voor mij een zeer goed spel waarvan je je kan afvragen wat of hoe kunnen ze dit spel nog verbeteren? Wel met 7 Wonders Edifice zijn ze weer een stapje dichter bij de perfectie gekomen. Zou het dan toch ooit lukken om het onmogelijke te verwezenlijken en de perfectie te bereiken?

7 Wonders Edifice is de vierde uitbreiding voor 7 Wonders. In deze uitbreiding heb je de mogelijkheid om per tijdperk een gebouw, Edifice, te bouwen. In totaal zijn er vijftien gemeenschappelijke gebouwen, vijf voor elk tijdperk, die je kan bouwen. Je voltooit deze gebouwen wanneer er voldoende mensen meehelpen aan de constructie ervan. Hoeveel mensen er dienen deel te nemen aan de constructie hangt af van het aantal spelers. Voor de start van het spel wordt er per tijdperk een willekeurige Edifice-kaart gekozen. Hierop plaats je het betreffende aantal deelnamepionnen.

IMG_E7180.jpg

Dubbele bonus

Je kan deelnemen aan de bouw van zo een Edifice wanneer je tijdens een van jouw beurten zowel de kosten voor een fase van jouw wonder, als deze van de Edifice kan betalen. De enige voorwaarde hierbij is uiteraard dat het gebouw nog niet voltooid is en er nog een deelnamepion beschikbaar is. Wanneer er in eenzelfde beurt meer spelers willen bijdragen aan de bouw van de Edifice dan dat er deelnamepionnen zijn, dan ontvangt toch elke speler een deelnamepion. Je neemt er hiervoor een of meer extra uit de doos. Ieder voltooid bouwwerk levert onmiddellijk een bonus op wanneer je geholpen hebt aan de bouw ervan. Wanneer een gebouw niet voltooid is geraakt, dan ontvangt iedereen die geen deelnamepion heeft op het einde van dat betreffende tijdperk een straf. Kan je niet aan jouw straf voldoen, dan ontvang je een schuldfiche.

Edifice is afgeleid van het Latijnse aedificare, wat bouwen betekent.


Naast dit nieuwe element zitten er in deze uitbreiding ook nog twee nieuwe wonderen: Carthago en Ur. Carthago kan je ook gebruiken bij het basisspel of een andere uitbreiding. Nieuw bij dit wonder is dat je de mogelijkheid hebt om te kiezen welk effect je wil na het bouwen van een fase van je wonder. Je plaatst de kaart die je gebruikt om het wonder te bouwen onder jouw gekozen effect. Het andere effect is dan niet meer beschikbaar. Ur kan je dan weer uitsluitend bij deze uitbreiding gebruiken. Dit komt omdat de effecten van diverse fases van jouw wonder een deelnamepion van een Edifice opleveren. Hierdoor kan je dus over twee deelnamepionnen beschikken en bijgevolg een dubbele bonus krijgen.

IMG_E7176.jpg

Wie wil deelnemen, moet zich haasten

Deze uitbreiding zorgt dus voor een nieuw element in het spel: het gezamenlijk bouwen aan een imposant gebouw. Dit gezamenlijk bouwen is echter een race tussen de verschillende spelers want enkel zij die een deelnamepion hebben weten te bemachtigen, hebben recht op de bijhorende bonus. Elke speler dient steeds voor zich uit te maken of de betreffende bonus interessant is voor zichzelf of niet en je moet bovendien de nodige kosten kunnen betalen voor zowel een fase van jouw wonder, als deze voor de Edifice. Het is goed mogelijk dat het sop de kool niet waard is voor jou of dat je er simpelweg niet kan aan voldoen. Je moet er dan uiteraard wel rekening mee houden dat wanneer een gebouw niet voltooid geraakt, je een straf krijgt. Sommige van deze straffen kunnen behoorlijk zwaar uitvallen en het verschil betekenen tussen winst en verlies. De twee nieuwe wonderen in het spel zijn eerder een leuk extraatje en bieden meer afwisseling maar zullen nooit de reden zijn waarom je dit spel moet aanschaffen.

Conclusie

7 Wonders Edifice geeft je weer een extra mogelijkheid om bonussen of punten te scoren, zonder veel aan de basisregels of moeilijkheid te veranderen. De uitbreiding zorgt voor een extra race in het spel om toch maar een deelnamepion te scoren om een bonus te claimen of een straf te ontlopen. Daar waar je vroeger enkel voor de militaire conflicten naar je linker- en rechterbuur keek, hou je nu iedere speler best in de gaten. Daarnaast zijn ook de twee nieuwe wonderen een leuke toevoeging aan de reeds bestaande wonderen. Voor wie fan is van het basisspel en/of enige vernieuwing wil, is deze uitbreiding zeker aan te bevelen. Voor spelers die niet van het basisspel houden, zal deze uitbreiding niets veranderen.

Pro

  • Prima implementeerbaar
  • Complementair met eerdere uitbreidingen
  • Extra mogelijkheden op punten of bonussen

Con

  • Wijzigt niets structureels aan het spel
8.5

Over

Uitgever

  1. Asmodee
  2. Repos Production

Designer

Antoine Bauza

Aantal spelers

3-7

Tijdsduur

30 minuten
 
Terug
Bovenaan