Biertopic!

Ik denk van wel. Vroeger was dit een van mijn favoriete bieren maar overlaatst nog eens gedronken en kvond hem maar flets. Precies bespaart op de hop.
Inderdaad. Het bitterfrisse van de hop is minder prominent en dat maakte het zo lekker, de smaak is nu wat vlakker en minder gelaagd. Misschien pech met de batch maar zal eerder aan het gewijzigde productieproces liggen.
 
Inderdaad. Het bitterfrisse van de hop is minder prominent en dat maakte het zo lekker, de smaak is nu wat vlakker en minder gelaagd. Misschien pech met de batch maar zal eerder aan het gewijzigde productieproces liggen.

Zonde! Er is een reden dat "IPA in Belgische stijl" meestal niet positief bedoeld wordt, en een bestaand recept afvlakken is nooit een goeie zaak.
 
Vroeger werden hun bieren gebrouwen bij de Proefbrouwerij als ik mij niet vergis. En ik zie nu op hun site dat ze een eigen brouwerij hebben? Dat zal al veel verklaren waarom de smaak er zo op achteruit is gegaan.
 
Vroeger werden hun bieren gebrouwen bij de Proefbrouwerij als ik mij niet vergis. En ik zie nu op hun site dat ze een eigen brouwerij hebben? Dat zal al veel verklaren waarom de smaak er zo op achteruit is gegaan.
Je zou toch denken dat die zelf aan kwaliteitscontrole doen? Maar er speelt misschien meer. Zelf brouwen zal wel zijn voordelen hebben zeker?
 
Je zou toch denken dat die zelf aan kwaliteitscontrole doen? Maar er speelt misschien meer. Zelf brouwen zal wel zijn voordelen hebben zeker?

Zelf brouwen = betere marge :)
En meestal ook zelf meer creatief kunnen zijn, afhankelijk van hoe de setup daarvoor was met de brouwerij bij wie ze laten brouwen (kan variëren van zelf brouwen in andermans ketels tot een recept overhandigen of zelfs maar een richting geven en aan de brouwerij overlaten wat het recept dan moet zijn)
 
Bieren uit contractbrouwerijen zijn zelden super out of the box he. De zoon van een colllega heeft zo een paar palletten laten brouwen voor een project voor school. Die moest gewoon den par referentiebieren meegeven waarnaar ze zijn bier hebben gebrouwen. Uiteindelijk was dat een Tripel Karmeliet kloon.
Je kan ook een eigen recept doorgeven (dat zullen ze bij de Troubadour wel hebben gedaan), maar ik denk niet dat je daar te extreem in kunt gaan...
 
Bieren uit contractbrouwerijen zijn zelden super out of the box he. De zoon van een colllega heeft zo een paar palletten laten brouwen voor een project voor school. Die moest gewoon den par referentiebieren meegeven waarnaar ze zijn bier hebben gebrouwen. Uiteindelijk was dat een Tripel Karmeliet kloon.
Je kan ook een eigen recept doorgeven (dat zullen ze bij de Troubadour wel hebben gedaan), maar ik denk niet dat je daar te extreem in kunt gaan...

Bij bv. de Proefbrouwerij of Anders! kan je zo extreem of creatief gaan als je wil.

Maar inderdaad, bij veel contractbrouwerijen mikken ze in de eerste plaats op etiketbieren (zelfde bier, ander etiket). Vroeger werd er vaak gezegd dat er in België 7000 bieren waren waarvan ~6000 etiketbieren en 1000 originele.
 
Bij bv. de Proefbrouwerij of Anders! kan je zo extreem of creatief gaan als je wil.

Maar inderdaad, bij veel contractbrouwerijen mikken ze in de eerste plaats op etiketbieren (zelfde bier, ander etiket). Vroeger werd er vaak gezegd dat er in België 7000 bieren waren waarvan ~6000 etiketbieren en 1000 originele.
Kan je daar bvb een stout laten brouwen met vanille, oreokoekjes en koffie?
 
Kan je daar bvb een stout laten brouwen met vanille, oreokoekjes en koffie?

Dat zou moeten lukken, ik heb al vreemdere brouwsels geweten die bij Anders! gebrouwen werden.

En de Proefbrouwerij is een expert op wereldschaal. Ooit geweten dat er daar een bier met shii-take paddenstoelen werd gebrouwen, nooit zelf geproefd, maar dan is vanille, oreokoekjes en koffie een stuk "gewoner", zeker nu pastry stouts zo populair zijn :)

Bier op basis van oreo koekjes bestaat effectief al, ik dacht al dat ik dat vroeger eens gezien had.
 
Bij deca in Woesten kan dat allemaal (10 jaar geleden toch)
Ik ben er ooit langs geweest voor een offerte, daar brouw je 3000l per batch en betaal je een forfait voor de installatie en betaal je dan nog extra voor gist, mout en suiker. Ik ging een eigen recept brouwen en dat was allemaal goed. Aangezien ik met een specifieke hop ging werken moest ik die zelf aankopen. Er wordt veronderstelt dat je de eerste maal samen brouwt en de volgende keren uw plan moet trekken. Dryhoppen en specialekes zijn allemaal op eigen risico bij eventuele infectie.
 
Over de proefbrouwerij, aangezien mikkeler daar sinds jaar en dag brouwt zou ik me weinig zorgen maken of ze daar ook speciallekes brouwen voor derden. Die doen niet anders.
 
Bij deca in Woesten kan dat allemaal (10 jaar geleden toch)
Ik ben er ooit langs geweest voor een offerte, daar brouw je 3000l per batch en betaal je een forfait voor de installatie en betaal je dan nog extra voor gist, mout en suiker. Ik ging een eigen recept brouwen en dat was allemaal goed. Aangezien ik met een specifieke hop ging werken moest ik die zelf aankopen. Er wordt veronderstelt dat je de eerste maal samen brouwt en de volgende keren uw plan moet trekken. Dryhoppen en specialekes zijn allemaal op eigen risico bij eventuele infectie.

Deca heeft ook een tijd alle bieren van de Struise Brouwers gebrouwd (ook een heel aantal jaar geleden) dus die kunnen inderdaad ook speciale brouwsels aan, daar had ik nog niet aan gedacht (y)
En over Deca gesproken: hun eigen assortiment is de laatste 5 à 10 jaar ook serieus geëvolueerd in positieve zin, met een bredere range aan bieren waaronder een aantal barrel aged.
 
Dat zou moeten lukken, ik heb al vreemdere brouwsels geweten die bij Anders! gebrouwen werden.

En de Proefbrouwerij is een expert op wereldschaal. Ooit geweten dat er daar een bier met shii-take paddenstoelen werd gebrouwen, nooit zelf geproefd, maar dan is vanille, oreokoekjes en koffie een stuk "gewoner", zeker nu pastry stouts zo populair zijn :)

Bier op basis van oreo koekjes bestaat effectief al, ik dacht al dat ik dat vroeger eens gezien had.
Galea heeft er ooit een gebrouwen (Black dreams), een van de betere Belgische stouts imho.

Er is duidelijk wel wat meer animo voor craft bier aan het ontstaan in België. Kan alleen maar positief zijn.
 
Galea heeft er ooit een gebrouwen (Black dreams), een van de betere Belgische stouts imho.

Er is duidelijk wel wat meer animo voor craft bier aan het ontstaan in België. Kan alleen maar positief zijn.

Weer iets bijgeleerd, Galea kende ik nog niet, zelfs niet eens van naam :)

En inderdaad, gelukkig zijn er steeds meer creatieve brouwers in België die buiten de klassieke lijntjes kleuren - al zijn er altijd wel al een aantal geweest zoals Fantôme, Smisje/Smiske,... die dat 30 jaar geleden al deden.
 
Terug
Bovenaan