BeyondGaming Kookclub: Recept 4 - Spaghetti Carbonara

FlyingHorseman

Well-known member
Op algemeen verzoek presenteer ik jullie, mijn Bourgondische zusters en broeders, mijn recept voor spaghetti carbonara. Bij de vorige recepten van de kookclub had je telkens de mogelijkheid om meerdere aanpassingen te maken om er je eigen draai aan te geven. Voor mij persoonlijk is spaghetti carbonara niet zo'n gerecht. Je hebt een paar specifieke bouwstenen en ook een specifieke werkwijze om tot het "juiste" resultaat te komen. Tegelijk wil ik geen vervelende nurk zijn en moet koken en eten leuk zijn, dus als jullie het een beetje anders aanpakken en het resultaat is lekker, is het allemaal goed. Ik heb alleen met de mods afgesproken dat de toevoeging van room in een ban resulteert. *boze Italiaanse handgebaren*

De bouwstenen waar ik het over heb, zijn de pasta, de kaas, het vlees, ei en zwarte peper. Voor mij is spaghetti veruit de beste pastavorm hiervoor. Carbonarasaus is relatief zwaar en dikkere pasta is te "hartig" hierbij. Bovendien is spaghetti ideaal om gecoat te worden door deze saus zonder klonters te krijgen. Voor de kaas kies ik gelijke delen parmezaanse kaas en pecorino. Pecorino is lichter van smaak dan parmezaanse kaas en zorgt ervoor dat die niet te overheersend is. Dit is een recept dat ik zo'n beetje op het oog maak, ik heb de hoeveelheden kaas wat geschat maar iets meer kan natuurlijk ook voor meer kaassmaak.

Voor het vlees is guanciale de traditionele keuze maar pancetta is een goed alternatief dat ik zelfs verkies. Guanciale heeft een intensere smaak wat normaal ideaal zou zijn om door de kaassmaak te breken maar ik neem sowieso een beetje minder kaas en heb liever de subtielere smaak van de pancetta, die ook makkelijker om juist te bakken en die makkelijker te vinden is. Ik voeg een eierdooier toe per twee eieren om de saus romiger te maken. Je mag gul zijn met de hoeveelheid zwarte peper, de naam komt immers daarvan. De enige andere smaakmaker die ik nog gebruik is een teentje look omdat look awesome is maar in de meeste recepten wordt die er ook uit gelaten.

De enige moeilijke stap in dit gerecht is het toevoegen van de kaas en ei. Het ei mag absoluut niet gebakken worden in de pan maar moet lichtjes stollen door de warmte van de pasta, klontertjes zijn uit den boze. Vanaf het afgieten van de pasta moet je dus snel werken en alles bij de hand hebben staan, zeker ook wat pastawater om eventueel de saus een beetje te kunnen verdunnen. Spaghetti carbonara is ook iets dat meteen opgegeten moet worden, restjes erna opwarmen is niet zo geschikt.

ingrediënten voor 2 personen:
- 250 gram spaghetti
- 1 teentje look, in twee gesneden en gekneusd
- 80-100 gram pancetta of guanciale, in kleine blokjes
- 2 grote eieren en 1 eidooier
- 30 gram pecorino romano, geraspt
- 30 gram parmezaanse kaas, geraspt (+ extra voor afwerking)
- olijfolie
- zwarte peper

werkwijze:
1. Breng een grote ketel met water aan de kook. Voeg zout toe (iets minder dan normaal, er zit al veel zout in de kaas en het vlees) en kook de spaghetti al dente volgens instructies.
2. Verhit de olijfolie in een grote pan en bak het teentje look zachtjes. Voeg de pancetta toe en bak tot het een glazig, "doorzichtig" uitzicht heeft (niet te ver, anders kan de pancetta wat taai worden). Verwijder het teentje look, zet het vuur uit maar zorg dat de pan warm blijft.
3. Klop de eieren en eierdooier los in een kom. Voeg de pecorino en parmezaanse kaas toe en meng tot een homogeen geheel. Werk af met een flinke dosis zwarte peper.
4. Giet de spaghetti af maar houd een beetje kookvocht over. Voeg de spaghetti toe aan de pan met olie en pancetta en roer zodat de pasta wat gecoat wordt door de olie.
5. Voeg het ei-kaasmengsel toe aan de pan (die nog warm moet zijn) en roer snel en goed. Voeg wat pastawater toe wanneer de saus te veel begint te stollen en te dik wordt. Het moet een losse, relatief vloeibare saus zijn. De consistentie zou euh "slurpbaar" moeten zijn. Werk af met eventueel nog wat extra zwarte peper en parmezaanse kaas.
6. Mangiare!

resultaat:
1000019872.jpg
 
Laatst bewerkt:
Bij het openen van dit topic heb ik Ctrl + F 'Room' ingetypt. 1 resultaat = paniek! Tot ik het las :)

Ik ga het recept wel eens proberen. Carbonara is iets dat ik vaak bestel op restaurant. Helaas is het vaak op basis van room. Maar een goeie macaroni variant kan ook smaken.
 
Deze ga ik zéker ook maken! Ik heb een heel vergelijkbare in m’n arsenaal, maar dan ga ik weer de Vegetarische Slager-vertegenwoordiger worden :D
 
Ik doe iets meer eieren en kaas, verhouding blijft maar bij mij moet die pasta zwemmen in de saus.

Ook doe ik al wat kookvocht bij het kaasmengsel om voor te verwarmen voor ik het op de pan kap.
 
Toch een van mijn favorieten. Ik giet ook wat kookvocht bij het ei-kaasmengsel. En dan de pasta in de pan met de guanciale dat reeds ligt te baden in het vet, daarop het ei-kaas-pastavochtmengsel en dan met liefde door elkaar mengen en af en toe wat kookvocht toevoegen om het geheel smeuïg te krijgen.

Ik doe wel 100% pecorino, smaakt sterker af vind ik. Maar voorlopig gebruik ik enkel de blokken die ik vind in de supermarkt (Colruyt). In Antwerpen zal je wel sneller een Italiaanse kaasdealer kunnen strikken voor de betere pecorino.

En ik doe er geen look bij. Als je vet spek gebruikt of vette guanciale heb je ook helemaal geen olie of boter nodig.

Ik maak ook regelmatig pasta alla gricia klaar, dat is eigenlijk bijna hetzelfde maar dan zonder eieren. Eenvoudig maar verrassend lekker.
 
IMG_3983.jpeg


Schot in de roos! Mijn vriendin vond het super lekker. Het is eigenlijk de eerste keer dat ik het maak omdat:
* ik het zelf nooit neem op restaurant omdat het gerecht me nooit echt aansprak
* ik altijd dacht dat het moeilijker te maken was
* er geen groenten in zitten (wat ik met kinderen toch altijd wel probeer)

Maar het was dus echt wel super lekker. Ik had zoals @Tomski zei wel dubbel zo veel saus gemaakt dus het was wel heel smeuïg. In de AH hadden ze enkel plakjes pancetta, waardoor deze niet echt doorsmaakte, dus er is nog ruimte voor verbetering!
 
Ik doe iets meer eieren en kaas, verhouding blijft maar bij mij moet die pasta zwemmen in de saus.

Ook doe ik al wat kookvocht bij het kaasmengsel om voor te verwarmen voor ik het op de pan kap.
Toch een van mijn favorieten. Ik giet ook wat kookvocht bij het ei-kaasmengsel. En dan de pasta in de pan met de guanciale dat reeds ligt te baden in het vet, daarop het ei-kaas-pastavochtmengsel en dan met liefde door elkaar mengen en af en toe wat kookvocht toevoegen om het geheel smeuïg te krijgen.

Ik doe wel 100% pecorino, smaakt sterker af vind ik. Maar voorlopig gebruik ik enkel de blokken die ik vind in de supermarkt (Colruyt). In Antwerpen zal je wel sneller een Italiaanse kaasdealer kunnen strikken voor de betere pecorino.

En ik doe er geen look bij. Als je vet spek gebruikt of vette guanciale heb je ook helemaal geen olie of boter nodig.

Ik maak ook regelmatig pasta alla gricia klaar, dat is eigenlijk bijna hetzelfde maar dan zonder eieren. Eenvoudig maar verrassend lekker.
Ik denk dat de hoeveelheid en dikte saus bij mij ook veel afhangt van de grootte van de eieren. De hoeveelheid pastavocht die ik moet toevoegen is nogal variabel, vorige keer moest ik bijvoorbeeld bijna niks gebruiken. Als ik het dan bij het kaas-eimengsel gedaan had, zou het waarschijnlijk te vloeibaar geweest zijn. Ik probeer ook een beetje te letten op de hoeveelheid kaas en ei omdat het sowieso een vrij machtig gerecht is, als ik iets minder saus heb, kan ik er meer van eten. :p

Look is geen vereiste en wordt in Italië zo goed als nooit gebruikt, denk ik, maar vind ik wel een goeie subtiele toevoeging. Ik maak eigenlijk eerder een lookolie, het teentje verwijder ik altijd. In het begin maakte ik het ook alleen met pecorino maar ik ben de smaak van parmezaanse kaas erin echt beginnen te appreciëren. Pecorino is meer zoutig waardoor de kaassmaak er precies minder goed door komt dan bij parmezaanse kaas, die een wat meer complexe smaak heeft? Die zou dan weer te overheersend zijn als ik alleen parmezaanse kaas nam. Ik haal al mijn ingrediënten alvast in een gespecialiseerde kaaswinkel, die uit de supermarkt heb ik ook veel gebruikt maar het is toch een merkbaar verschil.
 
Bekijk bijlage 27586

Schot in de roos! Mijn vriendin vond het super lekker. Het is eigenlijk de eerste keer dat ik het maak omdat:
* ik het zelf nooit neem op restaurant omdat het gerecht me nooit echt aansprak
* ik altijd dacht dat het moeilijker te maken was
* er geen groenten in zitten (wat ik met kinderen toch altijd wel probeer)

Maar het was dus echt wel super lekker. Ik had zoals @Tomski zei wel dubbel zo veel saus gemaakt dus het was wel heel smeuïg. In de AH hadden ze enkel plakjes pancetta, waardoor deze niet echt doorsmaakte, dus er is nog ruimte voor verbetering!
Plakjes pancetta of spek doen het inderdaad niet al te best. Te dun voor carbonara, je hebt dikkere stukken nodig. Guanciale is enkel bij een speciaalzaak te verkrijgen, maar dikke spekblokjes van bijvoorbeeld Herta vind ik al een goed alternatief en gemakkelijk verkrijgbaar. Ik vind dat er zeker goed wat vet aan mag zitten, ga niet voor mager spek. De beste patisserie maak je toch ook niet met magere melk en margarine.

Spaghetti carbonara is een van die Italiaanse gerechten waar eenvoud siert: een handvol ingrediënten met een maximum aan smaak, op voorwaarde dat je kwalitatieve ingrediënten gebruikt al vind ik dat met wat je in een gewone supermarkt kan vinden al heel ver kan komen.

... en ik ga toch die kaaswinkel eens binnenstappen voor mijn pecorino/parmeggiano-fix. Daarvoor betaal ik graag wat extra.
 
Mits het risico om hier publiek te worden gelyncht: gisteren een vegetarische versie gemaakt met toevoeging van wat boschampignons & veggie spekreepjes om het geheel wat meer op smaak te brengen (anders is het echt énkel kaas). Heeft enorm gesmaakt!

Bekijk bijlage 27656
Als wij vegetarisch koken voegen wij ook wel best vaak een champignonvariant toe voor extra smaak en textuur.
 
Mits het risico om hier publiek te worden gelyncht: gisteren een vegetarische versie gemaakt met toevoeging van wat boschampignons & veggie spekreepjes om het geheel wat meer op smaak te brengen (anders is het echt énkel kaas). Heeft enorm gesmaakt!

Bekijk bijlage 27656
Alles kan hier, vriend. Zolang er geen room in zit.

Ik heb ook een vegetarische variant ervan, dat is dan een rare fusie van Italiaans en Japans.
- 250 gram spaghetti
- 30 gram parmezaan en/of pecorino
- halve ui
- 1-2 teentjes look
- 100 gram shiitake
- boter (omdat champignons in boter gewoon lekkerder zijn)
- 2 eieren (en evt nog 1 eierdooier extra)
- 2 eetlepels miso
- 2 eetlepels dashi
- 1 eetlepel mirin
- 1 eetlepel citroensap
- dunne reepjes nori ter garnituur

edit: hoeveelheden moeten misschien een beetje aangepast worden, heb dat hier uit het geheugen getypt en ik maak zo'n dingen vaak op het oog en de smaak!
 
Laatst bewerkt:
De combo van miso met kaas of boter is dan ook geweldig. Ik maak hier soms gewoon pasta met parmezaan, miso en melkerijboter. Afwerken met wat peper dn klaar...
 
Ik heb jouw recept gebruikt, maar heb wel alleen de eigelen gebruikt, zoals in mijn gerecht staat… ik weet ook niet waarom, zo wordt het vast vettiger en iets minder kleverig? En met vegetarisch spek. Dit spek werkt heel goed, en de spekreepjes van Vivera ook, maar die zijn wat té.


IMG_2672.jpeg IMG_2673.jpeg
IMG_2674.jpeg IMG_2675.jpeg IMG_2676.jpeg

Voedselfotografie is mijn ding niet :D Het heeft heel erg gesmaakt! Ik had wel mijn standaarddeeg gebruikt voor pasta (standaard… ik doe het nog niet zo lang), en dat was hier beter een steviger, voller deeg geweest. Dit was wat zijdeachtig door de 00-bloem. Volgende keer eens een deegje zonder eieren, denk ik!

Leuk recept!
 
- 250 gram spaghetti
- 30 gram parmezaan en/of pecorino
- halve ui
- 1-2 teentjes look
- 100 gram shiitake
- boter (omdat champignons in boter gewoon lekkerder zijn)
- 2 eieren (en evt nog 1 eierdooier extra)
- 2 eetlepels miso
- 2 eetlepels dashi
- 1 eetlepel mirin
- 1 eetlepel citroensap
- dunne reepjes nori ter garnituur
Wat bedoel je juist met twee eetlepels dashi? Als in: twee eetlepels bouillon? Of twee eetlepels van een of ander instant-dashi poeder? Indien het eerste: maak jij dan twee eetlepels bouillon klaar voor dit gerecht of doe je dit enkel als je nog dashi gaat gebruiken voor een ander gerecht ook?
 
Het werkt inspirerend! Gisteren ook ene gemaakt.

Voor 2 personen:
200 gram parmezaanse kaas
5 eieren (volledig)
500 gr linguine
400 gr spekreepjes (gerookt)
peper van de molen

Je kan er in feite met 4 van eten, maar ik ben nogal een grote eter.

Foto

Pasta al dente koken. Ondertussen spek bakken. Eieren op z'n geheel in een kom met de garde loskloppen. Parmezaanse kaas erbij roeren.
Pasta afgieten, eieren met kaas erbij en omroeren. In bord scheppen, spek en nog wat parmezaanse kaas erover. Afwerken met peper van de molen.

Pasta was smeuïg met de eieren en kaas. Top!

Wat eten we volgende week?
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan