BearPils
Well-known member
Vandaag op tafel: zelfgemaakte Zweedse balletjes aka köttbullar. In dit recept heb ik enkele bijgerechten gemaakt, maar deze variëren naargelang mijn goesting.
Eerst de balletjes maken.
Alles samen in een kom en mengen maar:
Vervolgens uitrollen tot balletjes die even mogen opstijven in de koelkast:
Aardappels snijden en kruiden, op een bakplaat met wat olijfolie in de oven op 180°C voor een dik half uur:
Bij Zweedse balletjes hoort natuurlijk veenbessencompote. Je kan deze voorgemaakt kopen maar deze keer zelf gemaakt van bessen uit de diepvries.
Alles samen in een pot rustig laten pruttelen tot het grootste deel van de bessen moes is geworden:
Bij de balletjes hoort ook de saus natuurlijk. Ik heb gevogeltefond gebruikt, maar je kan ook een bouillonblokje in water oplossen.
In een pannetje wat boter smelten en daarin een gelijke hoeveelheid bloem even laten bakken tot je een roux hebt. Hierbij de fond en een brikje room kappen en de saus laten indikken. Voor het dikken kan je ook maizena gebruiken ipv roux:
Ondertussen ook de boontjes klaargemaakt (gestoofd met wat ui) en de ballen gebakken tot ze voldoende kleur hebben, dan de saus erbij en nog even laten garen:
Ik ben een fan van 'potten op tafel' dus geen fancy bordje bij mij:
Benieuwd wat jullie hiervan maken!
Succes...
Ballen:
500gr gehakt
Een handje gedroogde veenbessen
Fijngesneden ajuin
Één ei
Panko of paneermeel
Kruiden: peper en zout, kaneel, komijn, nootmuskaat en lookpoeder
Aardappels:
Aardappels
Rozemarijn
Olijfolie
Peper en zout
Veenbessencompote:
Veenbessen
Suiker
Saus:
Room
Fond
Boter
Bloem
Boontjes:
Groene boontjes
Rode ui
500gr gehakt
Een handje gedroogde veenbessen
Fijngesneden ajuin
Één ei
Panko of paneermeel
Kruiden: peper en zout, kaneel, komijn, nootmuskaat en lookpoeder
Aardappels:
Aardappels
Rozemarijn
Olijfolie
Peper en zout
Veenbessencompote:
Veenbessen
Suiker
Saus:
Room
Fond
Boter
Bloem
Boontjes:
Groene boontjes
Rode ui
Eerst de balletjes maken.
Alles samen in een kom en mengen maar:
Vervolgens uitrollen tot balletjes die even mogen opstijven in de koelkast:
Aardappels snijden en kruiden, op een bakplaat met wat olijfolie in de oven op 180°C voor een dik half uur:
Bij Zweedse balletjes hoort natuurlijk veenbessencompote. Je kan deze voorgemaakt kopen maar deze keer zelf gemaakt van bessen uit de diepvries.
Alles samen in een pot rustig laten pruttelen tot het grootste deel van de bessen moes is geworden:
Bij de balletjes hoort ook de saus natuurlijk. Ik heb gevogeltefond gebruikt, maar je kan ook een bouillonblokje in water oplossen.
In een pannetje wat boter smelten en daarin een gelijke hoeveelheid bloem even laten bakken tot je een roux hebt. Hierbij de fond en een brikje room kappen en de saus laten indikken. Voor het dikken kan je ook maizena gebruiken ipv roux:
Ondertussen ook de boontjes klaargemaakt (gestoofd met wat ui) en de ballen gebakken tot ze voldoende kleur hebben, dan de saus erbij en nog even laten garen:
Ik ben een fan van 'potten op tafel' dus geen fancy bordje bij mij:
Benieuwd wat jullie hiervan maken!
Succes...