Archief - De beurs - deel 6

Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.

ludnak

Legacy Member
Beursthread



  1. Wat is "de beurs"



    Effectenbeurs - Wikipedia

  2. Wat wordt er verhandeld op de beurs?


    Op de beurs verhandelt men aandelen, obligaties en afgeleide producten of derivaten

    De meest bekende derivaten zijn opties, futures, swaps en warrants.

    Sommige fondsen worden ook op de beurs verhandeld. Het kan hier gaan om fondsen die actief beheerd worden, en worden uitgegeven door financiële instellingen.

    Er bestaan ook ETF's, de Exchange Traded Funds.



    Exchange-traded fund - Wikipedia, the free encyclopedia

    Een ETF is dus een investeringsfonds dat op de beurs wordt verhandeld alsof het een aandeel is. De meeste EFT's zijn zogenaamde trackers, het gaat hier om fondsen die een index (bv. de BEL20) exact volgen. Maar er bestaan evengoed ETF's die beleggen in obligaties, of grondstoffen.

    ETF's hebben verschillende voordelen.
    - De kostprijs is lager dan die van actief beheerde fondsen
    - Ze zijn meestal liquide (vlot verhandelbaar)
    - Je kan met een klein budget een grote diversificatie bekomen
    - Je kan inspelen op algemene trends

  3. Waar kan ik beleggen op de beurs?

    A) Inleiding

    Er zijn verschillende manieren om op de beurs te beleggen. Bij quasi elke bank kan je terecht om aandelen te kopen. Het is echter geen goed idee om via het kantoor van je grootbank te beleggen, omdat deze vaak enorme kosten aanrekenen voor het verhandelen en bijhouden van aandelen.

    Er zijn ook kleinere banken die een online beursplatform aanbieden (bv. Deutsche bank en Argenta)

    Je kan ook terecht bij online brokers. Dit zijn financiële instellingen gespecialiseerd in het verhandelen van effecten, die zich via het internet aan de klant aanbieden. Via hun site kan je dan aandelen/opties/... kopen of verkopen. Sommigen bieden ook traditionele bankdiensten aan (zicht- of spaarrekening, visa, ...).
    Wat hen bindt zijn de lage(re) kosten en het feit dat ze weinig tot geen fysieke kantoren hebben en dat je bijgevolg voor al je vragen bij hen enkel terecht kan via mail of telefoon (of skype).

    B) Voorbeelden van online brokers zijn:

    Keytrade Bank | Home
    Binck - Geen Grootbank maar BinckBank
    Beurs van Brussel, Euronext beurzen, beurstips, aandelen, beurs index met Fortuneo
    LYNX.be : Wereldwijd beleggen
    Today's Groep - Home
    Bolero
    Leleux Associated Brokers


    In België zijn Binckbank en Keytrade Bank de grote 2.

    Er bestaan ook mogelijkheden in het buitenland, zoals http://www.interactivebrokers.com/ibg/main.php .

    Voor de tarieven van enkele brokers: spaargids.be - spaargids.be - Spaargids.be

    C) Welke broker is nu de beste voor u?

    Dat valt moeilijk te zeggen. Het beste wat je kan doen voor je begint te beleggen, is eerst de tarieven goed vergelijken (kleine orders/grote orders, EURONEXT of andere beurzen, zijn er beheerskosten?, zijn er kosten voor real time koersen?, ...), en dan een aantal accounts aanmaken (dat is normaal gezien gratis) en de verschillende platforms vergelijken.

    Hou er wel rekening mee dat er soms acties zijn waarbij je een aantal (of een bepaald bedrag aan) transacties gratis krijgt als je 'aangebracht' wordt door iemand die al klant is bij die specifieke broker. Daarom kan je best, voor je een account aanmaakt, hier in deze thread eens vragen of er voor bepaalde brokers er een actie loopt, en dan pas een account aanmaken. Diegene die de klant 'aanbrengt' krijgt dan ook een aantal gratis transacties. (een win-win situatie).

    Je kan in deze thread altijd je vragen stellen omtrent brokers, en over de ervaringen van verschillende beleggers met de verschillende brokers.

  4. Welke boeken over beleggen zijn aanraders?

    - Voor basisbegrippen kan je altijd terecht op wikipedia (probeer zeker de Engelstalige artikels te lezen, die zijn vaak van een hogere kwaliteit dan de Nederlandstalige).

    Dit kan een basis zijn om van te vertrekken. Uiterst rechts zie je een waslijst aan onderwerpen over Finance, met telkens een onderverdeling (klik op show).

    - Je kan ook je toevlucht nemen tot het boek van de tijd: "wegwijs in financiën en economie". Het is een boek dat alle basisbegrippen uitlegt. Het is wel erg sec. Zie: De Tijd: Boeken. Alles wat je in dit boek vindt, kan je ook op wikipedia terugvinden. Dit is dus een een alternatief voor wie niet graag van een computerscherm afleest, of geen zin heeft om veel wikipagina's af te drukken.

    - Voor een goed inleidend boek over algemene economie, kan je dit boek kopen (het is vaak 2de hands beschikbaar). Dit is een boek dat je enorm veel zal bijleren over vraag en aanbod, microeconomie (bv. wat is een monopolie en hoe komt het tot stand, ...) macroeconomie (wat is BBP? Wat is inflatie? ...). Dit is een boek (of toch het soort van boek, er bestaan nog andere goede inleidende boeken tot economie) dat -imo- iedereen zou moeten lezen.

    - Tot slot heeft member Straddle een (indrukwekkende) lijst opgesteld met allerlei aanraders:

    De beurs - Deel 4 - Pagina 41


  5. Vorige delen:
    deel 4
    deel 3
    deel 2
    deel 1

Opgesteld door Fides.

Voor een betere versie van het openingsbericht, zie https://www.beyondgaming.be/archive/economie-recht.208/de-beurs-deel-5.837600

meino

Legacy Member
jawadde001 zei:
Ja, plots ging het hard.

Doe jij dit met 30.000€ onderliggende waarde (zoals de ^put) of zit je met een grote hefboom onder deze positie?


---

Ik ben op zoek naar die msci world index opties. Eurex heeft ze ongeveer een jaar geleden uitgegeven, maar ik vind ze nog niet terug. Heb gemaild naar lynx voor een opheldering...

Op margin.
50% marginvereiste tov mijn liq middelen. Dat is zowat het maximum waarop ik puts schrijf.

Altijd met stops en alerts zodat ik zie dat ik dadelijk kan ingrijpen ;).
Ik doe eigenlijk nog steeds hetzelfde als... maanden geleden vanaf toen je me aanraadde om vd AEX over te schakelen op de stoxx. Tot nu toe werkt het allemaal prima, dus ik verander er niets aan.

thejoery92

Legacy Member
Ik heb al veel gelezen op dit form ivm indices. Nu wil ik er wel wat meer over weten. Zijn indices beter dan individuele stocks? Zo jah waarom? Welke indices raden jullie aan?

meino

Legacy Member
thejoery92 zei:
Ik heb al veel gelezen op dit form ivm indices. Nu wil ik er wel wat meer over weten. Zijn indices beter dan individuele stocks? Zo jah waarom? Welke indices raden jullie aan?

Je stelt enkele korte vragen. Er zijn veel lange antwoorden.
Het hangt er maar net vanaf wat je wil.

Wil je de markt volgen? -> ETF
Wil je speculeren? -> futures, opties, CFD, turbo,...
Wil je inspelen op volatiliteit? -> opties
enzoverder.

Indices die aan te raden zijn, dat is makkelijk: indices met veel liquiditeit en kleine spreads in zijn afgeleide producten.
AEX, DAX, ESTX50, SPY, QQQ,....

Nesjamag

Legacy Member
Fed taper lijkt rates te verlagen. :p
Wss zorgt het ervoor dat sommige "groei"landen in problemen komen en vlucht al dat geld naar de US. :p En Europa.

Riverdale27

Legacy Member
thejoery92 zei:
Ik heb al veel gelezen op dit form ivm indices. Nu wil ik er wel wat meer over weten. Zijn indices beter dan individuele stocks? Zo jah waarom? Welke indices raden jullie aan?

Indices zijn beter dan individuele stocks omdat indices minder volatiel zijn en toch niet inboeten aan rendement. Dat is dus een unieke situatie die je niet vaak tegenkomt op financiële markten: minder risico en toch gelijk rendement.

De reden is eenvoudig: de returns van aandelen zijn gecorreleerd met elkaar, maar niet perfect gecorreleerd. Dat maakt dat een combinatie van aandelen minder volatiel wordt dan de aandelen apart.

Een unieke kans dus, om je volatiliteit te beperken zonder in te boeten aan rendement.

Als je eenmaal in brede indices van vele stocks zit, dan wordt het moeilijker om je rendement te verhogen, want vanaf dan moet je extra risico beginnen nemen (bijv. een technologieindex ipv een index van nutsbedrijven).

Bontus

Legacy Member
Heb onlangs gezien wat de rendementen (na 10 jaar) zijn van KBC Core Satellite geldbeheer.
Je hebt 5 profielen, van meest dynamisch tot meest defensief.
Het valt wel op dat de rendementen erg dicht bij elkaar liggen, ondanks het heel grote verschil in percentage aandelen in portefeuille:
Bij het meest dynamische heb je iets van 4,7% netto op jaarbasis.
Bij het minst dynamische heb iets van 4,1% netto op jaarbasis.
De andere 3 liggen er mooi tussen.

Volgens de beheerder is dat verschil zo klein door het rampjaar 2008, die komen inderdaad niet elk decennium voor.

Opgelet: inleg gebeurt hier in schijven van minimum 250k ;)

uip

Legacy Member
Hey iedereen, ik hoorde al regelmatig van allerhande fondsen, lijkt mij wel interessant. Ik heb er weinig ervaring mee, en dan is het moeilijk om het belang van alle getalletjes in te schatten (eenmalige kosten, TER, belastingen).

Gelukkig komt Excel dan te hulp. Om er wat voeling mee te krijgen simuleer ik dat ik 10j lang 100€ in het fonds stort (1 jan 2002 tot 1 jan 2011), en dan op 1 jan 2012 mijn geld terugneem (deze bijdrage wordt wel geïndexeerd à 3%). Bedoeling is om er dan een soort "jaaropbrengst" (IRR) uit te krijgen.

https://docs.google.com/spreadsheet...WDlYRDRoN0tfQWpadm9NcjE3T0E&usp=sharing#gid=0

Ik zit bij Rabobank, zij leveren aantal fondsen zonder instapkosten of transactiekosten. Heb als voorbeeldfonds "Aberdeen Global - Indian Equity Fund - A2 USD" genomen, heeft bljkbaar het beste gepresteerd. Het helpt natuurlijk dat de belastingen beperkt zijn. De TER is dan wel weer erg hoog:crazy: maar goed, brengt nog altijd veel op.

Ik vroeg me eigenlijk vooral af of er geen grove fouten in mijn poging staan (foute aanpak of berekening). En eigenlijk ook wanneer je blij mag zijn met je jaarrendement. Spaarboekje geeft met wat geluk 1,6%...

Fizmo

Legacy Member
De Dow Jones vandaag ruim een procent gezakt naar 15740. We zitten precies op de korte termijn en middellange termijn steun van 15739. Morgen een rode dag en we zitten dus door de korte & middellange termijn trend.

De steun van de lange termijn trend staat op 15450. Twee procent zakken en we zitten tegen die steun aan. Tegelijkertijd staat ook goud tegen de weerstand van 1270 $/once.

We gaan een paar cruciale dagen/weken tegemoet.

Nesjamag

Legacy Member
Facebook even veel waard als Citigroup. :laugh:

Fizmo zei:
De Dow Jones vandaag ruim een procent gezakt naar 15740. We zitten precies op de korte termijn en middellange termijn steun van 15739. Morgen een rode dag en we zitten dus door de korte & middellange termijn trend.

De steun van de lange termijn trend staat op 15450. Twee procent zakken en we zitten tegen die steun aan. Tegelijkertijd staat ook goud tegen de weerstand van 1270 $/once.

We gaan een paar cruciale dagen/weken tegemoet.
Correcties duren doorgaans 2-5 weken. Dus wie weet.

Straddle

Legacy Member
thejoery92 zei:
Ik heb al veel gelezen op dit form ivm indices. Nu wil ik er wel wat meer over weten. Zijn indices beter dan individuele stocks? Zo jah waarom? Welke indices raden jullie aan?

Dat is hetzelfde als vragen: zijn auto's beter dan moto's of fietsen? Zo jah waarom? Welke auto's of fietsen raden jullie aan?

k995

Legacy Member
Ik heb het meeste geld uit de fondsen die ik had teruggetrokken .Leuke winst gemaakt (in het algemeen sommige hebben nooit winst gemaakt) maar de laatste tijd zakte rendement fors en ben ik bang voor een nieuwe "correctie" . Buiten enkele aandelen staat alles terug veilig, na die correctie investeer ik wel opnieuw .

DM_Nova

Legacy Member
Nesjamag zei:
Fed taper lijkt rates te verlagen. :p
Wss zorgt het ervoor dat sommige "groei"landen in problemen komen en vlucht al dat geld naar de US. :p En Europa.

Kan je mij is uitleggen hoe dat geld dan juist vlucht uit emerging markets?

Inco

Legacy Member
DM_Nova zei:
Kan je mij is uitleggen hoe dat geld dan juist vlucht uit emerging markets?

Bonds van deze landen die gedumpt worden, investeringen die worden teruggeschroeft, leningen die niet verlengd worden, ...

cege

Legacy Member
DM_Nova zei:
Kan je mij is uitleggen hoe dat geld dan juist vlucht uit emerging markets?

Ze lenen goedkope dollars, zetten ze om in vreemde valuta, investeren verblind door hoge returns. Geld stroomt binnen!. Gevolg, normaal moet rente US stijgen door vraag naar geld (maar FED houdt rente laag), buitenlandse valuta zouden moeten stijgen, maar de lokale centrale banken hebben dit afgeremd. Te veel speculatief geld is binnen gestroomd.

Nu de Amerikaanse rente zal stijgen/zou moeten stijgen (zie tapering), zal de USD wisselkoers stijgen (immers meer vraag naar USD wegens hogere rente), dus wisselkoers risico en hogere rente op hun leningen als inwoner van emerging. Ze dumpen hun vreemde munten om in dollars terug te betalen. Gevolg, emerging munten kelderen.

2e gevolg, de emerging munten kelderen, dus de buitenlandse schulden exploderen. 10000 dollar schuld is opeens vb 20000 thaise munten, de dag erna 22000, 25000. Dus iedereen loopt naar de deur, zo snel mogelijk. De sneeuwbal begint te rollen en iedereen is gejost.

Wat kunnen die landen doen? Hun munt optrekken in een poging om geld binnen te houden. "Beleg bij ons, 10% renten", zie vb Turkije. De munt wordt eventjes aantrekkelijik, maar van de US kun je niet winnen. Gevolg voor die landen, munt gecrasht, rente hoog, recessie, miserie. Juist hetzelfde wat Bulgarije, Hongarije, Letland etc meemaakten 5 jaar geleden (of zelfs Ijsland), omdat ze buitenlandse valuta goedkoop lenen.

Zelfde prentje kun je nog eens maken voor de overheid. Die lenen eveneens te goedkoop omdat buitenlanders verblind worden door irreele risico premies en een te lage rente vragen. De landen lenen dan alles kapot, soms in buitenlandse munten (zie o.a. Argentinie). Denk dat in de recente geschiedenis velen 'bang' waren van EU bonds, dus staken ze het in 'high yield' emerging bonds. Vanaf daar iemand bang wordt, dumpt bonds, rente naar boven, munt zakt, kom je in hetzelfde straatje terecht. Beide gecombineerd. boem!

Als je dan nog een CB hebt die gevangen zit tussen groei stimuleren (rente laag) en liquiditeit binnen houden (rente hoog). Dan kun je niet goed doen...

L'histoire se repete... Voor het draaiboek van currency crisis, verwijs ik naar 'This time is different' van Reinhart en Rogoff. Verder kun je wel wat Googlen op

1994 Mexico
1997 Asian crisis
1998 Russian crisis (google ook maar eens op demise LTCM etc)
~2000 Argentine crisis, maar daar zijn ze na 10 jaar weer hetzelfde straatje in gesukkeld
Eind jaren 90 ERM crisis Europe/British Pound (Google eens Soros)
Recent Turkse crisis

Enfin, op een regenachtige dag kun je je wel een uur of 100 bezig houden met lezen. En dan kun je verwonderd zijn hoe kort het geheugen van mensen en politiekers is. Keer op keer op keer identiek dezelfde verloop van events.

jawadde001

Legacy Member
Faun zei:
Als je het echt zou willen, ik kan eraan geraken voor een klein bedrag (5 euro) via UGent.

Riverdale27 zei:
Helaas niet. Alle journals van op die site zijn onbereikbaar voor alle universiteiten in Belgie, geloof ik.

Ik denk iemand gevonden te hebben die aan de pdf kan geraken.

Toch bedankt.
Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.
Terug
Bovenaan