Vermogensbelastingen

Aaaaah, de rijke mensen van 9Lives die totaal geen besef hebben hoe ongelofelijk goed ze het hebben en zich als "modale burger" geviseerd voelen door dit soort voorstellen. Heerlijk toch die wereldvreemdheid.

Dat gezegd zijnde ben ik ook niet meteen gewonnen voor het idee, tenzij men heel concreet en duidelijk afgelijnd kan zeggen hoe ze dat nu precies willen aanpakken, wat er wel bij hoort en wat niet en hoe die administratie in zijn werk zal gaan. Om een willekeurig dom voorbeeld te geven: wat met privéwagens vs. bedrijfswagens? Stel je voor dat uw auto u net over die grens duwt. Dat is dan nog eens extra belast worden omdat ge uw auto zelf betaalt ipv met een quasi-gesubsidieerde leasebak rond te tuffen? Het lijkt me een zeer moeilijke oefening, want van zodra je iets "vergeet" op te nemen in de lijst met zaken die meetellen, gaat iedereen zijn geld gewoon daarnaartoe versluizen.

Als je ziet dat een aanpassing van het kadastraal inkomen al totaal onbespreekbaar is tegenwoordig, zie ik dit er ook niet meteen komen.
 
Een vermogensbelasting lijkt in België absurd, maar is in het buitenland hélemaal niet zo absurd als het lijkt. En het is zeker een optie, want het alternatief waar ik persoonlijk voorstander ben (vermogenswinstbelasting) heeft een belangrijk nadeel dat het conjunctureel héél gevoelig is.
por que no los dos?
 
Bovendien wordt er duidelijk wel gezegd in mijn quote dat de vrijstelling van 500k geldt op de eerste schijf van de woning. Dus je moet al met een gemeenschappelijk vermogen zitten van 1,5 miljoen euro (als de woning 500k waard zou zijn).

Corrigeer mij als dit incorrect is, maar zou een vermogensbelasting ook niet zijn op één persoon? Jij moet belastingen betalen. Je partner moet belastingen betalen. En daar zijn nog wat speciale regels bij wettelijk samen wonen/getrouwd zijn voor de belastingsaangifte.

Lijkt me dus dat hier voor een belasting bij een koppel, de waarde van de gezinswoning al boven het miljoen moet zitten (500k eigendom eigen woning/persoon) en dan nog eens 1M vermogen/persoon. Dus een totaal van 2M + tot 1M (gezinswoning) voor een koppel?

Over "oneerlijkheid" gesproken, zou me dat pas oneerlijk zijn als een alleenstaande dubbel zo snel deze taks zal moeten betalen als een getrouwd persoon.
 
Ik vraag me af hoe de echt vermogenden daarover denken, of ze dat vermogen effectief zouden verplaatsen, of en welk gevolg ze daaraan zouden koppelen of daar iets voor terug zouden vragen. Zo eens de mening en visie van een multi miljonair.
 
Vermogensbelasting in België is absurd zolang de belastingen op loon zodanig veel achterpoortjes bevatten. Een dure wagen of zelfs de woonst (wanneer het gaat om een beroep met een praktijkruimte) op kosten van de zaak kan bijvoorbeeld probleemloos en zou waarschijnlijk weer aan een vermogensbelasting ontsnappen.

Wil je het geld gaan halen bij de rijken? Mij best, haal het via manieren waarop men er moeilijk kan ontsnappen. Niet via belastingen die enkel "domme" vermogenden treffen die hun vermogen niet gediversifieerd hebben.

Allereerst een einde aan allerlei extralegale voordelen die niet correct naar waarde geschat worden: wagen, restaurantbezoekjes, huis, etc. op kosten van de zaak... schaf salariswagens en zeker tankkaarten best maar in één weg af. Een correcte belasting op "vermogen" kan niet zonder een eerlijke belasting op inkomsten. Om te zien hoe scheef die verhouding daar zit, ga in de brutoloon-thread kijken genoeg mensen bij wie de bruto/netto-verhouding compleet anders ligt dankzij allerhande truken van de foor (bij gelijk aantal kinderen/personen ten laste), dat is écht niet oké.

Vervolgens zit je met het probleem dat vele vormen van vermogen moeilijk naar waarde te schatten zijn, tenzij je tot in de kleinste details iemands vermogen gaat catalogiseren, veel geluk... daar zou ik ook niet aan willen beginnen. Ik kan me zelfs inbeelden dat er voor sommige zaken niet eens de nodige expertise is bij de fiscus om bepaalde zeldzame verzamelingen bijvoorbeeld naar waarde te schatten. In principe kan een selectieve LEGO-verzameling een vermogen vertegenwoordigen, dat je later voor een veelvoud van de prijs zou kunnen verkopen.

Ik zou het véél eenvoudiger houden en zaken gerelateerd aan grote vermogens zwaarder belasten:
  • "Rijkere" mensen willen doorgaans ook rijker wonen: voer hogere registratierechten en belastingen in op woningen die een waarde hebben boven € 500 000, maar dat bedrag wel blijven indexeren, zodat je binnen 20 jaar niet plots ook gewone burgers treft.
    In Vlaanderen hebben N-VA en VLD echter alvast de eerste stap gezet naar het omgekeerde: dankzij hun afschaffing van de woonbonus en "verlaging" van de registratierechten, doen mensen die nu dergelijke huizen kopen voordeel...
    & België zou België niet zijn als er ook niet nog eens een extra achterpoortje zou zijn waardoor superrijken zelfs géén belastingen betalen:
  • "Rijkere" mensen rijden doorgaans ook niet met een oud wrak van een wagen: hogere BIV en verkeersbelastingen op luxewagens.
  • Voer correcte belastingen in op huurinkomsten, want mensen met vermogen, parkeren dit doorgaans niet op een spaarrekening die niets meer opbrengt, maar investeren dit in huurappartementen.
  • Voer desnoods een luxe-accijns in, nu zijn bijvoorbeeld accijnzen op alcohol forfaitair. Ik zou zeggen: kost de fles wijn/whiskey/etc. boven de € 100, doe er dan nog gerust nog een percentage van de prijs bij. De fles wijn of whiskey die de gemiddelde mens koopt in de supermarkt zal er nauwelijks duurder van worden. Het "luxe"-segment wel.
  • Voer correcte erfbelastingen in, ook op zaken als grote schenkingen van aandelen bijvoorbeeld. Nu zit je met de situatie dat een middenklasse persoon die een gewoon huis en wat andere zaken nalaat aan zijn kinderen, laat staan een broer of zus, daar al snel 9 tot 27% op belast wordt. De Albert Frère's van deze wereld (nu ja, voormalig van deze wereld) hebben het zo kunnen regelen dat er op hun miljardenfortuin niets van belasting is betaald. Met de nodige goede wil zou je dat kunnen omkeren. Die verhouding zou omgekeerd moeten liggen.
  • Er zullen nog ongetwijfeld wel een aantal zaken zijn die rijkere mensen meer doen, die men perfect zou kunnen belasten. Ik ben echter ver van rijk dus ik zou het niet weten. (ik heb max. nog 3 à 4 maandlonen op een spaarrekening staan en bezit een appartement dat nog voor 3/4 van de bank is en een oude auto als enig "vermogen") Ik denk dan echter bijvoorbeeld aan zaken als dure restaurantbezoekjes, waarop men zeker niet de BTW zou moeten verlagen. Of subsidies voor opera...
En last but not least:
  • Een loonplafond voor iedereen die door de overheid betaald wordt. Een premier-norm bijvoorbeeld. Het ACV stelde onlangs bijvoorbeeld voor om de lonen van artsen te beperken tot het loon van de premier. Voor mijn part mag een goede arts of chirurg zelfs nog het dubbel verdienen van de premier (ik vind een hartchrirurg die mensenlevens redt meer waard dan een zelfverklaarde, aristocratische dweil).
    Maar Ik heb wél meer interesse in het beperken van de lonen plus bijverdiensten van parlementariërs en andere politici tot dat van de premier. Voor mijn part zouden die bijverdiensten zelfs ook gewoon nul mogen zijn, tenzij afkomstig uit een normaal beroep dat ze voor hun verkiezing uitoefenden (of dat nu advocaat of IT'er is maakt niet uit), maar zéker geen raden van bestuur van bedrijven, banken, etc.
    Win-win: je bestrijdt het dubieus vergaren van vermogen en je bestrijdt corruptie. Op dit moment levert België echter één van de meest "bijklussende" parlementsleden van Europa af: Verhofstadt.
Samengevat ben ik dus tegen een vermogensbelasting pur sang, maar eerder uit praktische overwegingen. Men mag het invoeren natuurlijk, maar ik betwijfel of veel vermogenden zomaar even miljoenen euro's op een bankrekening parkeren en daar niets mee doen. Als je daar een percentje af kan romen, denk ik dat het geld ook snel verplaatst zou zijn. Ook een vermogenswinstbelasting lijkt me zéér moeilijk te realiseren.
 
Een vermogensbelasting lijkt in België absurd, maar is in het buitenland hélemaal niet zo absurd als het lijkt. En het is zeker een optie, want het alternatief waar ik persoonlijk voorstander ben (vermogenswinstbelasting) heeft een belangrijk nadeel dat het conjunctureel héél gevoelig is.

Het vrijstellen van een inboedel van bvb 20-50k, zodat je geen belasting betaalt op de lego-collectie van je kind, je voorraad wc-papier en je soepkommen, lijkt me een evidentie bij een vermogensbelasting. Dat is ook niet de focus van die vermogensbelasting.
Zoveel landen zijn er wel niet die het doen, het hangt af van hoe er precies geteld wordt maar schommelt meestal rond een tiental landen (vaak inclusief België door onze onroerende voorheffing). In Europa is het ook de andere kant aan het uitgaan, in de jaren 90 waren er nog een 12 Europese landen met een vermogensbelasting, nu schieten er nog maar een paar over. De meeste landen maken nu blijkbaar de omgekeerde beweging, ze schaffen hun vermogenbealstingen af.
 
Zoveel landen zijn er wel niet die het doen, het hangt af van hoe er precies geteld wordt maar schommelt meestal rond een tiental landen (vaak inclusief België door onze onroerende voorheffing). In Europa is het ook de andere kant aan het uitgaan, in de jaren 90 waren er nog een 12 Europese landen met een vermogensbelasting, nu schieten er nog maar een paar over. De meeste landen maken nu blijkbaar de omgekeerde beweging, ze schaffen hun vermogensbelastingen af.

Hah, de onroerende voorheffing was ik zelfs vergeten. Nog zo'n gedrocht dat dringend gecorrigeerd zou mogen worden in ons land. Ik zou het aantal huizen met belachelijke lage KI's die meerwaard zijn dan huizen met hoge KI's niet willen tellen.

De onroerende voorheffing wordt door mensen ook als héél onrechtvaardig ervaren, je betaalt voor iets waar je al héél je leven voor betaald hebt, en op een zéér ondoorzichtige manier. Ondertussen betalen verhuurders dan weer nauwelijks belastingen op hun reële huurinkomsten enkel een forfait gebaseerd op datzelfde obscure KI.
 
Vermogensbelasting in België is absurd zolang de belastingen op loon zodanig veel achterpoortjes bevatten. Een dure wagen of zelfs de woonst (wanneer het gaat om een beroep met een praktijkruimte) op kosten van de zaak kan bijvoorbeeld probleemloos en zou waarschijnlijk weer aan een vermogensbelasting ontsnappen.

Wil je het geld gaan halen bij de rijken? Mij best, haal het via manieren waarop men er moeilijk kan ontsnappen. Niet via belastingen die enkel "domme" vermogenden treffen die hun vermogen niet gediversifieerd hebben.

Allereerst een einde aan allerlei extralegale voordelen die niet correct naar waarde geschat worden: wagen, restaurantbezoekjes, huis, etc. op kosten van de zaak... schaf salariswagens en zeker tankkaarten best maar in één weg af. Een correcte belasting op "vermogen" kan niet zonder een eerlijke belasting op inkomsten. Om te zien hoe scheef die verhouding daar zit, ga in de brutoloon-thread kijken genoeg mensen bij wie de bruto/netto-verhouding compleet anders ligt dankzij allerhande truken van de foor (bij gelijk aantal kinderen/personen ten laste), dat is écht niet oké.

Vervolgens zit je met het probleem dat vele vormen van vermogen moeilijk naar waarde te schatten zijn, tenzij je tot in de kleinste details iemands vermogen gaat catalogiseren, veel geluk... daar zou ik ook niet aan willen beginnen. Ik kan me zelfs inbeelden dat er voor sommige zaken niet eens de nodige expertise is bij de fiscus om bepaalde zeldzame verzamelingen bijvoorbeeld naar waarde te schatten. In principe kan een selectieve LEGO-verzameling een vermogen vertegenwoordigen, dat je later voor een veelvoud van de prijs zou kunnen verkopen.

Ik zou het véél eenvoudiger houden en zaken gerelateerd aan grote vermogens zwaarder belasten:
  • "Rijkere" mensen willen doorgaans ook rijker wonen: voer hogere registratierechten en belastingen in op woningen die een waarde hebben boven € 500 000, maar dat bedrag wel blijven indexeren, zodat je binnen 20 jaar niet plots ook gewone burgers treft.
    In Vlaanderen hebben N-VA en VLD echter alvast de eerste stap gezet naar het omgekeerde: dankzij hun afschaffing van de woonbonus en "verlaging" van de registratierechten, doen mensen die nu dergelijke huizen kopen voordeel...
    & België zou België niet zijn als er ook niet nog eens een extra achterpoortje zou zijn waardoor superrijken zelfs géén belastingen betalen:
  • "Rijkere" mensen rijden doorgaans ook niet met een oud wrak van een wagen: hogere BIV en verkeersbelastingen op luxewagens.
  • Voer correcte belastingen in op huurinkomsten, want mensen met vermogen, parkeren dit doorgaans niet op een spaarrekening die niets meer opbrengt, maar investeren dit in huurappartementen.
  • Voer desnoods een luxe-accijns in, nu zijn bijvoorbeeld accijnzen op alcohol forfaitair. Ik zou zeggen: kost de fles wijn/whiskey/etc. boven de € 100, doe er dan nog gerust nog een percentage van de prijs bij. De fles wijn of whiskey die de gemiddelde mens koopt in de supermarkt zal er nauwelijks duurder van worden. Het "luxe"-segment wel.
  • Voer correcte erfbelastingen in, ook op zaken als grote schenkingen van aandelen bijvoorbeeld. Nu zit je met de situatie dat een middenklasse persoon die een gewoon huis en wat andere zaken nalaat aan zijn kinderen, laat staan een broer of zus, daar al snel 9 tot 27% op belast wordt. De Albert Frère's van deze wereld (nu ja, voormalig van deze wereld) hebben het zo kunnen regelen dat er op hun miljardenfortuin niets van belasting is betaald. Met de nodige goede wil zou je dat kunnen omkeren. Die verhouding zou omgekeerd moeten liggen.
  • Er zullen nog ongetwijfeld wel een aantal zaken zijn die rijkere mensen meer doen, die men perfect zou kunnen belasten. Ik ben echter ver van rijk dus ik zou het niet weten. (ik heb max. nog 3 à 4 maandlonen op een spaarrekening staan en bezit een appartement dat nog voor 3/4 van de bank is en een oude auto als enig "vermogen") Ik denk dan echter bijvoorbeeld aan zaken als dure restaurantbezoekjes, waarop men zeker niet de BTW zou moeten verlagen. Of subsidies voor opera...
En last but not least:
  • Een loonplafond voor iedereen die door de overheid betaald wordt. Een premier-norm bijvoorbeeld. Het ACV stelde onlangs bijvoorbeeld voor om de lonen van artsen te beperken tot het loon van de premier. Voor mijn part mag een goede arts of chirurg zelfs nog het dubbel verdienen van de premier (ik vind een hartchrirurg die mensenlevens redt meer waard dan een zelfverklaarde, aristocratische dweil).
    Maar Ik heb wél meer interesse in het beperken van de lonen plus bijverdiensten van parlementariërs en andere politici tot dat van de premier. Voor mijn part zouden die bijverdiensten zelfs ook gewoon nul mogen zijn, tenzij afkomstig uit een normaal beroep dat ze voor hun verkiezing uitoefenden (of dat nu advocaat of IT'er is maakt niet uit), maar zéker geen raden van bestuur van bedrijven, banken, etc.
    Win-win: je bestrijdt het dubieus vergaren van vermogen en je bestrijdt corruptie. Op dit moment levert België echter één van de meest "bijklussende" parlementsleden van Europa af: Verhofstadt.
Samengevat ben ik dus tegen een vermogensbelasting pur sang, maar eerder uit praktische overwegingen. Men mag het invoeren natuurlijk, maar ik betwijfel of veel vermogenden zomaar even miljoenen euro's op een bankrekening parkeren en daar niets mee doen. Als je daar een percentje af kan romen, denk ik dat het geld ook snel verplaatst zou zijn. Ook een vermogenswinstbelasting lijkt me zéér moeilijk te realiseren.
Amai, ik ben best wel voor een platte taks vanaf een bepaald plafond, maar wat jij voorsteld is imho een brug te ver (plus dat je dan de deur weer openzet naar nog meer achterpoortjes).

Een eerder voorbeeld is gegeven van het anno op supercars, is in wezen niets anders dan een leasewagen. Maar voor mij hoort zulke zaken sowieso niet bij het vermogen (wegens afschrijvingen Enzo).

IVM de mogelijkheden met erven reageer ik later wel nog eens als ik tijd heb en aan de pc zit
 
Een correcte belasting op "vermogen" kan niet zonder een eerlijke belasting op inkomsten.

Klopt. Maar dat is een zodanig complex en diepgeworteld issue dat je dat alleen nog kan rechttrekken door te vertrekken van een wit blad, en ook dat zit er niet in want iedereen beschouwt zijn eigen rechten als verworven natuurlijk. En bijgevolg verandert er niets. Sad story.
 
Welke dingen uit deze lijst horen naar jullie mening onder "vermogen" (en ik zet er bewust (nog) geen bedragen bij):
* Eigen woning
* Ander vastgoed
* Een parkeerplek in de buurt van uw werk
* Vastgoed waar de kinderen in wonen
* 1 Auto
* Overige auto's
* Een volle wijnkelder
* Een home cinema
* Aandelen op de beurs
* Aandelen in een eigen bedrijf
* Cryptocoins
* Spaargeld
* Juwelen

Ik snap nog steeds niet waarom iemand die pakweg een Tesla koopt, extra belastingen moet betalen daarop, maar iemand die een reis van 100k maakt, niet. Het ene is ecologisch gewenst, en een duurzame investering, het andere is een ecologische ramp en geld door ramen en deuren buiten gooien.

Daarnaast heb ik ook nog niemand echt horen uitleggen wat je doet met mensen die bewust kiezen voor een lager pensioen (zelfstandigen) tegenover mensen die bewust kiezen voor een hoger pensioen (ambtenaren). Waarom geldt de ene zijn spaarpot wel mee als vermogen, en de andere zijn spaarpot niet?

En als 3e, een voorbeeldje van bvb Warren Buffett of Bill Gates. Beide hebben enorme vermogens en zouden door zo'n belasting miljoenen of zelfs miljarden belastingen extra moeten betalen. Nochtans steken beide quasi hun volledige vermogen in wetenschappelijk onderzoek om de wereld te verbeteren. Ga je die dan echt extra belasten?

En nog een slotpuntje, België is 1 van de landen met de hoogste belasting om inkomen. Nochtans betaalt de rijkste 10% van de bevolking 45% van de belastingen. Dan zit er toch iets serieus scheef? Die 90% vindt dat ze veel belastingen betalen, maar die 10% betaalt quasi evenveel?
Of wel zijn die 10% de mensen met véél meer vermogen dan 1 miljoen, en zijn er veel meer mensen die boven het miljoen zitten dan hier wordt beweerd...
 
Daarnaast heb ik ook nog niemand echt horen uitleggen wat je doet met mensen die bewust kiezen voor een lager pensioen (zelfstandigen) tegenover mensen die bewust kiezen voor een hoger pensioen (ambtenaren). Waarom geldt de ene zijn spaarpot wel mee als vermogen, en de andere zijn spaarpot niet?
Is toch simpel.
Zelfstandige heeft dat kapitaal, de ambtenaar krijgt een uitkering zolang hij leeft. Valt hij na 1 dag dood is dat vermogen weg. Valt die zelfstandige dood dan gaat dit kapitaal naar zijn erfgenamen.
Of hoe ga je die spaarpot van de ambtenaar bepalen? Die heeft hij niet in zijn bezit itt de zelfstandige
 
Is toch simpel.
Zelfstandige heeft dat kapitaal, de ambtenaar krijgt een uitkering zolang hij leeft. Valt hij na 1 dag dood is dat vermogen weg. Valt die zelfstandige dood dan gaat dit kapitaal naar zijn erfgenamen.
Of hoe ga je die spaarpot van de ambtenaar bepalen? Die heeft hij niet in zijn bezit itt de zelfstandige
En waarom zou je aandelen dan wel belasten? Dat geld heb je ook niet in je bezit tot je ze verkoopt? Net als quasi alles in die lijst, kan de waarde plots naar 0 zakken.
 
En waarom zou je aandelen dan wel belasten? Dat geld heb je ook niet in je bezit tot je ze verkoopt? Net als quasi alles in die lijst, kan de waarde plots naar 0 zakken.
omdat je die aandelen wel in bezit hebt en die vertegenwoordigen wel een bepaalde waarde.
En indien de waarde zakt naar 0 dan betaal je er toch ook vermogensbelasting meer op.

Hoe ga je trouwens de "spaarpot" van een ambtenaar bepalen, want die spaarpot bestaat gewoon niet?
 
omdat je die aandelen wel in bezit hebt en die vertegenwoordigen wel een bepaalde waarde.
En indien de waarde zakt naar 0 dan betaal je er toch ook vermogensbelasting meer op.

Hoe ga je trouwens de "spaarpot" van een ambtenaar bepalen, want die spaarpot bestaat gewoon niet?
Je zou bvb naar een bank kunnen gaan en zeggen dat die bank al je pensioenbetalingen krijgt in ruil voor som geld die je nu ontvangt, een soort omgekeerde levensverzekering. Er is dus zeker een equivalentie. Omgekeerd zou iemand een levensverzekering kunnen nemen en zo zijn vermogen verlagen zonder armer te worden: Ik geef mijn bank nu 10 miljoen en in ruil betaalt de bank mij elke maand 20.000 euro bijvoorbeeld, ik kan even rijkelijk leven als ik vroeger kon maar ik heb geen vermogen meer dat belast kan worden.
 
Daarnaast heb ik ook nog niemand echt horen uitleggen wat je doet met mensen die bewust kiezen voor een lager pensioen (zelfstandigen) tegenover mensen die bewust kiezen voor een hoger pensioen (ambtenaren). Waarom geldt de ene zijn spaarpot wel mee als vermogen, en de andere zijn spaarpot niet?

Bekijk het eens anders : Op een hoger pensioen betaal je ook belastingen. Waarom dan niet op een pensioen op een andere manier? Ik ben overigens vrij zeker dat een vermogensbelasting een stuk minder belasting is dan wat een ambentenaar nog aan belastingen betaalt op zijn pensioen.

En als 3e, een voorbeeldje van bvb Warren Buffett of Bill Gates. Beide hebben enorme vermogens en zouden door zo'n belasting miljoenen of zelfs miljarden belastingen extra moeten betalen. Nochtans steken beide quasi hun volledige vermogen in wetenschappelijk onderzoek om de wereld te verbeteren. Ga je die dan echt extra belasten?
Laten we inderdaad onderdanig zijn aan onze operheren die het beter weten dan alle andere mensen ter wereld. Zo komt dat wat over. Bezos schenkt een paar miljoen aan goede doelen, dus de miljarden aan uitbuiting is geen probleem. Hele gekke redenering vind ik dat persoonlijk.

Maar kort : Ja. Hoeveel zou een overheid hier wel niet mee kunnen doen? Waarom moeten zij gaan beslissen waar er geld aan gespendeerd wordt en waaraan niet? Als je voor het goed van de mensheid kijkt, mag je dit niet in de handen van een paar machtigen laten.

Ik snap je sentiment Sander. Maar je staart je veel te veel blind op cijfers die je, lijkt me, slecht interpreteert. Daarnaast heeft het ook geen kwestie van je blind te staren op praktische problemen. Dat hier aandacht voor moet zijn, absoluut. Maar denk je dat er veel belastingssystemen zijn waar geen problemen mee zijn? Moeten we dan al deze belastingen gewoon afschaffen omdat het voor sommigen 'niet eerlijk' is?
 
Laatst bewerkt:
omdat je die aandelen wel in bezit hebt en die vertegenwoordigen wel een bepaalde waarde.
En indien de waarde zakt naar 0 dan betaal je er toch ook vermogensbelasting meer op.

Hoe ga je trouwens de "spaarpot" van een ambtenaar bepalen, want die spaarpot bestaat gewoon niet?
Je hebt die aandelen, niet het geld dat tegenover die aandelen staat. Daarom dat dat virtuele winst genoemd wordt he. Stel dat iemand vandaag 100k aandelen koopt. Morgen zijn die 200k waard. En overmorgen 50k. Op welk bedrag moet hij dan belastingen betalen? Of krijgt hij belastingen terug?
 
Corrigeer mij als dit incorrect is, maar zou een vermogensbelasting ook niet zijn op één persoon? Jij moet belastingen betalen. Je partner moet belastingen betalen. En daar zijn nog wat speciale regels bij wettelijk samen wonen/getrouwd zijn voor de belastingsaangifte.

Lijkt me dus dat hier voor een belasting bij een koppel, de waarde van de gezinswoning al boven het miljoen moet zitten (500k eigendom eigen woning/persoon) en dan nog eens 1M vermogen/persoon. Dus een totaal van 2M + tot 1M (gezinswoning) voor een koppel?

Over "oneerlijkheid" gesproken, zou me dat pas oneerlijk zijn als een alleenstaande dubbel zo snel deze taks zal moeten betalen als een getrouwd persoon.
het gaat, in het voorstel van PVDA, over een gezinsvermogen, niet een individueel vermogen.

Je hebt die aandelen, niet het geld dat tegenover die aandelen staat. Daarom dat dat virtuele winst genoemd wordt he. Stel dat iemand vandaag 100k aandelen koopt. Morgen zijn die 200k waard. En overmorgen 50k. Op welk bedrag moet hij dan belastingen betalen? Of krijgt hij belastingen terug?
je hebt een woning, niet dat geld dat tegenover die woning staat. etc. Extreem gezien heb je met een spaarrekening zelfs gewoon een vordering tegenover de bank, je hebt ook dat geld niet.

Ik denk dat aandelen best goed te waarderen zijn. Wat mij betreft, gezien aandelen gemakkelijk kwantificeerbaar zijn, kan je zelfs nog werken met ee gemiddelde waarde op een jaar.

Welke dingen uit deze lijst horen naar jullie mening onder "vermogen" (en ik zet er bewust (nog) geen bedragen bij):
[lijst van vermogenscomponenten]
Ik snap nog steeds niet waarom iemand die pakweg een Tesla koopt, extra belastingen moet betalen daarop, maar iemand die een reis van 100k maakt, niet. Het ene is ecologisch gewenst, en een duurzame investering, het andere is een ecologische ramp en geld door ramen en deuren buiten gooien.
consumptie vs investeringen.
sandervdw zei:
Daarnaast heb ik ook nog niemand echt horen uitleggen wat je doet met mensen die bewust kiezen voor een lager pensioen (zelfstandigen) tegenover mensen die bewust kiezen voor een hoger pensioen (ambtenaren). Waarom geldt de ene zijn spaarpot wel mee als vermogen, en de andere zijn spaarpot niet?
is het liquideerbaar? Zoja: vermogen. Als iemand zijn kapitaal omzet in een niet-liquideerbare maandelijks pensioenbedrag tot aan zijn dood mag dit wat mij betreft vrijgesteld zijn. Het vermogen is dan in de economie geïnjecteerd via de maatschappij die dit aanbiedt.
sandervdw zei:
En als 3e, een voorbeeldje van bvb Warren Buffett of Bill Gates. Beide hebben enorme vermogens en zouden door zo'n belasting miljoenen of zelfs miljarden belastingen extra moeten betalen. Nochtans steken beide quasi hun volledige vermogen in wetenschappelijk onderzoek om de wereld te verbeteren. Ga je die dan echt extra belasten?
Er zijn trouwens systemen voor belastingsaftrek voor uitgaven aan wetenschappen en goede doelen.
sandervdw zei:
En nog een slotpuntje, België is 1 van de landen met de hoogste belasting om inkomen. Nochtans betaalt de rijkste 10% van de bevolking 45% van de belastingen. Dan zit er toch iets serieus scheef? Die 90% vindt dat ze veel belastingen betalen, maar die 10% betaalt quasi evenveel?
Of wel zijn die 10% de mensen met véél meer vermogen dan 1 miljoen, en zijn er veel meer mensen die boven het miljoen zitten dan hier wordt beweerd...
daar zeg je het: belasting op inkomen. Dat kan omlaag als de belasting op vermogens stijgen.
 
Zoveel landen zijn er wel niet die het doen, het hangt af van hoe er precies geteld wordt maar schommelt meestal rond een tiental landen (vaak inclusief België door onze onroerende voorheffing). In Europa is het ook de andere kant aan het uitgaan, in de jaren 90 waren er nog een 12 Europese landen met een vermogensbelasting, nu schieten er nog maar een paar over. De meeste landen maken nu blijkbaar de omgekeerde beweging, ze schaffen hun vermogenbealstingen af.
't is een stuk genuanceerder wat je onder vermogensbelastingen verstaat, hé.

 
Mag ik er ook nog aan toevoegen dat praten over "hoogste belastingsdruk" ook heel weinig zinvol is in een vacuum. Je moet immers ook kijken naar wat je er voor terug krijgt. Dit is natuurlijk ook heel moeilijk te kwantificeren, daar niet van.

Maar als je bv. kijkt naar het systeem van de sociale zekerheid bekijkt in Nederland, waar je nog een verplichte zorgverzekering moet afsluiten. Als je deze kost bij de belastingsdruk telt, kom je hoger uit dan België.
 
Terug
Bovenaan