Seriereview: Raised by Wolves (seizoen 1)

Raised by Wolves is een sciencefictionserie geschreven door Aaron Guzikowski, met Ridley Scott als uitvoerend producent. Regisseur Ridley Scott is vooral bekend om zijn visueel indrukwekkende films en heeft een imposant portfolio. Scott is vertrouwd met verschillende genres maar voornamelijk gekend voor zijn sciencefictionfilms; hij is één van de meest toonaangevende, creatieve filmregisseurs met kaskrakers zoals Alien, Prometheus, Blade Runner en The Martian.

Seizoen één van Raised by Wolves ging in première bij HBO Max op 3 september 2020 en bestaat uit tien afleveringen, die we op blu-ray van Warner Bros kregen toegestuurd. De eerste twee afleveringen werden geregisseerd door Ridley Scott, de rest van het seizoen door Alex Gabassi, Luke Scott, Sergio Mimica-Gezzan en James Hawes. Seizoen twee volgde in 2022 met acht afleveringen. Beide reeksen zijn op dvd en blu-ray verkrijgbaar. Helaas heeft HBO onlangs bekendgemaakt dat er geen derde seizoen komt wegens aanpassingen in hun bedrijf – verschillende andere reeksen zijn ook gecanceld. Ondertussen proberen verschillende acteurs en castleden van de reeks hen nog op andere gedachten te brengen, maar voorlopig zonder resultaat.

rbw-001.jpg


Moeders wil is wet

Op aarde woedt een oorlog tussen atheïsten en Mithraïsten – zij aanbidden een god die Sol heet – die het leven op de planeet bijna volledig verwoest heeft. Het is een wereld waar ook androïden bestaan en zij worden door de mens gebruikt voor allerlei doeleinden: van creatie tot vernietiging. Mother en Father zijn twee androïden die naar de onbewoonbare planeet Kepler-22b gezonden worden om een kolonie te stichten; dit met behulp van grondstoffen om op deze planeet te overleven. De androïden zijn puur rationele wezens en hun missie is twaalf embryo’s op te voeden in een wereld die vrij is van religie. Door de ontberingen op de nieuwe planeet overleeft na enkele jaren slechts één kind: Campion.

Twee androïden worden naar Kepler-22b gezonden om een kolonie te stichten.


Wanneer een ruimteschip (Ark of Heaven) met Mithraïsche overlevenden op de planeet landt, ontvoert Mother de kinderen uit de ark om ze te heropvoeden. Marcus en zijn vrouw Sue zijn met de ark meegekomen; ze waren atheïst maar hebben de identiteit van twee gelovigen overgenomen om zo te ontsnappen van de aarde. Tijdens hun reis - die dertien jaar duurde - ontdekten ze dat die gelovigen een zoon hadden: Paul. In hun hyperslaap hadden ze de mogelijkheid om via een virtuele simulatie met elkaar te communiceren en ze kregen een band met de jongen, die niet weet dat dit zijn echte ouders niet zijn.

De overgebleven Mithraïsten, onder leiding van Ambrosius en later Marcus, worstelen om te overleven in hun nieuwe thuis. Marcus heeft een plan om de Mithraïsche kinderen te redden, maar moet ze eerst vinden. Ondertussen in de nederzetting krijgen atheïst Campion en Mithraïst Paul een vriendschapsband tijdens een expeditie met Father. Mother probeert meer te weten te komen over haar afkomst.

Deze verhaallijnen vormen de basis van de serie, maar toch is er nog een breed scala aan subplots, die voor spanning moeten zorgen in elke aflevering. De verhaalstructuur wordt hierdoor telkens ingewikkelder en dit zorgt voor losse eindjes, die hopelijk in seizoen twee worden verklaard. De actiescènes nemen met elke aflevering toe en Mother evolueert ook erg naarmate ze meer over zichzelf te weten komt. De slotaflevering eindigt alvast spectaculair.

rbw-002.jpg


Dystopia

Vanaf de eerste aflevering kom je in een creatie van Ridley Scott terecht: een dystopisch universum, een verlaten planeet met buitenaardse wezens, een aarde waar androïden worden ingezet voor oorlogsvoering, onheilspellende profetieën en mysterieuze verschijningen.

De rol van Marcus wordt vertolkt door Travis Fimmel (Ragnar Lothbrok uit Vikings). Zijn karakter is een dominante persoonlijkheid, maar wordt tegelijk gedreven door kwetsbaarheid, waardoor dit een erg complex figuur is; Fimmel weet dit echter geloofwaardig neer te zetten. Zijn vrouw Sue wordt vertolkt door Niamh Algar. Amanda Collin is ook opmerkelijk als Mother, een robot die de menselijke bekwaamheid van een moeder wenst. Abukbakar Salim zet een overtuigende Father neer en ook Winta McGrath (Campion) is prima in zijn rol.

Conclusie

Het onderliggende idee van de reeks is een boeiend uitgangspunt – zou er minder oorlog zijn indien religie niet zou bestaan? Een duidelijk antwoord ga je in deze serie niet krijgen, want daarvoor heeft de reeks teveel subplots. Je krijgt veel personages te zien, die doelloos over Kepler-22b rondzwerven, waardoor je geen band met hen hebt. De androïden Mother en Father, die hun menselijke kant proberen te ontwikkelen, lijken bij momenten ook gekunsteld en te vlak in hun uitvoering. De special effects zijn wel fantastisch – zeker voor een serie – en ook de cinematografie in een blauw-grijs palet past uitstekend bij deze reeks. Prima vormgegeven en veel potentieel, maar teveel losse eindjes en ietwat absurde zijsprongen.

Pro

  • Passende cinematografie
  • Special effects uitstekend
  • Goed acteerwerk

Con

  • Teveel subplots
  • Soms te langdradig
  • Mother ontwikkelt ongeloofwaardige krachten
6.5

Over deze serie

Beschikbaar vanaf

3 september 2020

Genre

  1. Scifi

Speelduur

450 minuten

Regie

Ridley Scott, Alex Gabassi, Luke Scott, Sergio Mimica-Gezzan, James Hawes

Cast

Amanda Collin, Abubakar Salim, Winta McGrath, Travis Fimmel, Niamh Algar, ...

Uitgever

HBO Max
 
Terug
Bovenaan