Review: Super Bomberman R 2

Konami heeft enkele bekende franchises in huis. Zo denk ik spontaan aan de populaire Metal Gear Solid-franchise en Silent Hill, al mag ook Bomberman niet vergeten worden. Die franchise startte in 1983, maar pas tien jaar later werd de Super Bomberman-reeks geboren. Ondertussen zijn we vele tientallen spellen later (meer dan zeventig!) en kwam Konami vorige maand met Super Bomberman R 2 op de proppen. Is het wat? Je komt het te weten in onderstaande review.

Een mannetje dat bommen dropt. Nee, we hebben het hier niet over een oorlogssituatie zoals er vandaag de dag te veel zijn, maar wel over de protagonist in Super Bomberman R 2. Een bommetje plaatsen tegen obstakels, even wachten tot de boel opgeblazen wordt en hopelijk vind je er wat onder. Uiteindelijk ga je zo ook je tegenstanders te lijf, maar hebben we nog niet genoeg Super Bomberman gehad?

Bomberman 1.jpg

Bommetje droppen​

Een belangrijk aspect van Super Bomberman R 2 is uiteraard de verhaalmodus, in de game zelf Story Mode genaamd. Hierin doorloop je het ongeveer zes uur durende verhaal van de Bomberman Brothers (met maar liefst acht zijn ze). Je duikt van het ene grappige tussenfilmpje in het andere (helaas met slecht stemmenwerk), maar voorts moet je van het verhaal niet al teveel verwachten. Een of andere kwaadaardige gek geeft je genoeg redenen om enkele planeten te bezoeken en daar de boel op te blazen. Die gek, de kapitein van een ruimteschip, vond er namelijk niks beter op dan de planeten te ontdoen van hun Ellonites. Ellon-watte? Ellonite is een belangrijke materie die ervoor zorgt dat een planeet een planeet blijft. Zonder Ellonite vergaat de planeet. En als je zo van planeet naar planeet reist, schiet er op den duur natuurlijk niet veel meer over. Het is aan de acht Bomberman om wat spaken in de vleugels van het ruimteschip te steken.

Elke planeet bestaat uit een aantal te doorlopen levels waarin je die belangrijke materie moet vinden. Helaas is er tussen de planeten onderling weinig verschil. Oké, de kleurtjes zijn wat anders, maar voor het grootste deel bestaat elke planeet uit zowat hetzelfde. Vernietigbare blokken, wat vijanden, te verzamelen Ellonites, de makkelijke puzzels en meer. Die Ellonites zijn een gegeerd goed, en dat zal je geweten hebben. Word je namelijk geraakt, dan mag je terug naar je basis om dat goedje weer op te pikken. Als je wat vooruitgang hebt geboekt, begint dit op den duur wel wat tegen te steken. Je verliest namelijk alles nadat je één enkele keer werd geraakt. Wél positief aan de verhaalmodus zijn de baasgevechten. Die vormen dan ook zowat het enige verschil tussen de planeten onderling.


Laat je maar eens goed gaan!​

Nog een leuke modus is de multiplayer, die uit verschillende luiken bestaat. Zowel online als offline kun je met anderen aan de slag. Zo is er de Grand Prix-modus, waarbij je het met je team opneemt tegen een ander team. Hierbij strijden jullie om de overwinning bij een aantal minigames. Onder andere Crystals, waarbij beide teams zo snel als mogelijk zoveel mogelijk kristallen moeten verzamelen. Een race tegen de klok dus. Een andere modus laat je zogenaamde Balloms stelen en terugbrengen naar je eigen basis, Deze korte matchen zijn best tof, maar wil je het wat uitgebreider, dan kun je onderstaande modi eens proberen.

De multiplayer is de sterkte van Super Bomberman R 2.


Alsof de singleplayermodus nog niet genoeg chaos in zich had, krijg je chaos in het kwadraat in deze modi van de multiplayer. Niet enkel je eigen bommen zorgen voor enig gevaar, ook voor de bommen van de tegenstanders is het opletten geblazen. Een goed voorbeeld van hoe een multiplayergame kan zijn, is de modus Battle 64. Hierin gaan 64 spelers aan de slag en er kan er maar eentje de winnaar zijn. En in tegenstelling tot wat je misschien denkt, komen de 64 spelers niet gelijktijdig op het scherm. Nee, dat aanbod aan chaos zou misschien wat teveel van het goede zijn. In de plaats daarvan worden er kleinere matchen gespeeld op zestien velden met vier spelers, gelijktijdig met de rest. Zodra de klok van één minuut is afgeteld, beginnen er gebieden te verdwijnen, maar alle spelers hebben nog de mogelijkheid om naar een veiliger gebied te reizen. Op die manier moet je je best doen om te overleven en het spel gaat door tot er maar één speler meer overschiet.

Een andere toffe modus is Castle. Ook hier neem je het op tegen anderen, maar dan wel in een asymmetrische modus. Vijftien spelers moeten sleutels vinden om de schatkisten in het kasteel te plunderen, terwijl slechts één andere speler zijn kasteel en zijn schatten moet bewaken. Dit gebeurt door de map aan te passen door obstakels op te blazen, maar ook door het opzetten van valstrikken. Het is dan aan de aanvallende zijde de taak om zich een weg te banen doorheen het kasteel om de sleutel in het gat van een schatkist te krijgen om met de buit te gaan lopen. Leuke aspecten aan deze modus zijn de hulpmiddelen die aanwezig zijn in het kasteel. Kanonnen kunnen bommen over muren heen gooien, transportbanden vertragen de vijand en kunnen bommen verplaatsen en er zijn bijvoorbeeld lasers die het de tegenstanders moeilijker maken. En ja, er zijn nog enkele toffe elementen aanwezig!

Conclusie

Super Bomberman R 2 moet het hebben van de diverse multiplayermodi, want de verhaalmodus valt wat tegen door het slechte stemmenwerk en de herhaling. Gelukkig kunnen de baasgevechten dan wel weer bekoren. De multiplayer schittert echter, zowel online als offline. Vooral de Battle 64-modus is cool. Hierin kan er maar één winnaar zijn, en dat is niet eenvoudig. Ook het asymmetrische Castle is best te pruimen. De multiplayer redt dus het boeltje van Super Bomberman R 2.

Pro

  • Toffe multiplayermodi
  • Offline en online
  • Speelt vlot

Con

  • Verhaalmodus valt tegen
  • Slecht stemmenwerk
7

Over

Beschikbaar vanaf

13 september 2023

Gespeeld op

  1. PlayStation 5

Beschikbaar op

  1. Nintendo Switch
  2. PlayStation 4
  3. PlayStation 5
  4. Xbox One
  5. Xbox Series X|S

Genre

  1. Action

Ontwikkelaar

  1. Konami

Uitgever

  1. Konami
 
Terug
Bovenaan