Review: Overpass 2

Racen gelijk gek. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, maar het veiligst is om een digitale omgeving te kiezen waarin je je volledig kunt laten gaan. Racegames zijn er ondertussen met hopen en op regelmatige basis worden er nieuwe op het gamende publiek afgevuurd. Een van de nieuwe aanwinsten die de ontzettend uitgebreide catalogus aanvult, is Overpass 2 van uitgever Nacon. Op gamescom kon ik al eens aan de slag met de game, maar voor de review was het pas voor echt. Of je de game ook echt in huis moet halen, kom je hieronder te weten.

Overpass 2 is, zoals de titel doet vermoeden, de tweede game uit de reeks. Daar is geen hogere wiskunde voor nodig. De eerste game verscheen zo'n drie en een half jaar geleden en was een bescheiden succes. Toch heeft het destijds genoeg zieltjes weten te winnen om uitgever Nacon te overhalen om voor een tweede game te gaan. Die is nu beschikbaar, waardoor je nog maar eens zand kunt vreten terwijl je strijdt om de eerste plek in diverse races.

Overpass 1.jpg

Zand vreten​

In Overpass 2 moet je je niet verwachten aan blinkende bolides met vele honderden pk's onder de motorkap. Nee, in de plek daarvan kruip je meestal in een stofvretende machine of kruip je op een quad om het beste van jezelf te geven. Dat je zand en stof in je smoel zult krijgen, staat vast. Overpass 2 toont hoe het kan als het gaat om de menustructuur. Geen ingewikkeld boeltje, maar een eenvoudig gegeven waarbij eenvoud siert. Zo kun je snel aan de slag in diverse modi, waarbij de carrièremodus ongetwijfeld de belangrijkste is voor velen. Daarnaast kun je ook online aan de slag om het op te nemen tegen andere spelers, kun je voor een quick race gaan als je slechts enkele minuutjes op overschot hebt en kun je ook nog offline je ding doen.

Overpass 2 is niet meer dan middelmatig.


Wie in z'n echte job al jaren dezelfde functie bekleedt zonder kans op promotie, kan in Overpass 2 wél carrière maken. Dit onderdeel vormt dan ook de hoofdmoot van de racegame van de Belgische ontwikkelstudio Neopica. Van ontwikkelaar Zordix is er deze keer geen spoor te bekennen. In die Career start je als nieuweling. Je hebt een bescheiden garage met wat auto's en zoals het in een carrièremodus gaat, moet je jezelf bewijzen zodat je duurdere en betere voertuigen kunt kopen. Ook wat personeel aanwerven behoort tot je taken. Tevens is het ook mogelijk om wat te sleutelen aan je racebakken en uiteraard zullen er, afhankelijk van hoe goed je bent, reparaties nodig zijn. Erg uitgebreid is het trouwens allemaal niet, maar het voldoet om de modus interessant te houden.

Een belangrijker deel in deze modus is dus het racen zelf. Hoe beter je presteert, hoe meer je verdient en hoe meer je daarvoor in de plaats kunt aanschaffen. Ook levelen is van belang in de carrière, want hiermee sprokkel je punten bij elkaar waarmee je vaardigheden kunt upgraden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om extra vaardigheidspunten te verdienen na het voltooien van een race, of kun je bepaalde eigenschappen van je wagens verbeteren met een aantal procenten. Opnieuw niets baanbrekends, maar het doet wat het moet doen. Qua races mag je diverse disciplines verwachten in je kalender. Gaande van het eenvoudigweg van punt A naar punt B rijden terwijl je zand in de ogen krijgt, tot wat klimwerk waarbij je precies te werk moet gaan zodat je je niet vastrijdt. Dat zorg voor een aangename afwisseling.

Overpass 2.jpg

De afgrond in​

Alles wat je in de carrièremodus kunt doen, keert ook terug in de andere modi. Langs rotswanden naar omhoog rijden (het klimwerk van hierboven dus), waarbij een stuurfout het verschil kan betekenen tussen winst en verlies. Geduld is hierbij een belangrijke parameter, al mag je natuurlijk niet treuzelen. Klassieker zijn de races in buggies of op quads, op gesloten circuits of van punt A naar B. Ook hier kom je soms hindernissen tegen en net zoals bij de hill climb is het belangrijk om geduldig te werk te gaan. Snelheid is niet altijd het belangrijkste, maar gefocust te werk gaan wel. Overpass 2 is namelijk niet de eenvoudigste game als het op besturing aankomt, want het speelt nogal op de physics. Hier gaat de game soms wel de mist in. Het ene moment donder je door een ogenschijnlijk klein foutje de achtergrond in na twee keer over de kop te gaan, terwijl je andere momenten gewoon verder kunt racen terwijl je een crash hebt gemaakt die je auto naar totaal verlies zou herleiden. Het is onrealistisch.

De besturing is dan ook mijn grootste frustratie in Overpass 2. Ik kon hiermee al kennis maken op gamescom, waarbij een van de ontwikkelaars me vertelde dat geduld een mooie deugd is. Een goedkoop excuus om te verhullen dat de besturing toch niet honderd procent is wat het moet zijn. Het voelt erg cluncky en goedkoop aan. En laat dat toch wel een belangrijk onderdeel zijn van een racegame. Let wel, in vergelijking met de voorganger is er alleszins vooruitgang geboekt, wat dus een mooie evolutie is. Het niveau van de bekende AAA-franchises haalt het niet. Hetzelfde geldt helaas voor de AI. Die is met momenten oerdom. Het startschot is nog maar gegeven en ze rijden elkaar al in de prak. Veel uitdaging is er dan niet aan. Zonde.

Conclusie

Overpass 2 is een verbetering tegenover de voorganger, maar is nog lang niet wat een racegame hoort te zijn. Het belangrijkste onderdeel van de game, de besturing, werkt eigenlijk langs alle kanten tegen. Daarnaast zijn de physics nogal onrealistisch en ziet het geheel er wat verouderd uit. Je krijgt wel een toffe to the point carrièremodus voorgeschoteld waarin je jezelf kunt bewijzen en ook de andere modi zijn een aangenaam tijdverdrijf.

Pro

  • To the point carrièremodus
  • Afwisseling

Con

  • Besturing werkt tegen
  • Grafisch niet moeders mooiste
  • AI is oerdom
5.5

Over

Beschikbaar vanaf

28 september 2023

Gespeeld op

  1. PlayStation 5

Beschikbaar op

  1. PC
  2. PlayStation 5
  3. Xbox Series X|S

Genre

  1. Racing

Ontwikkelaar

  1. Neopica

Uitgever

  1. Nacon
 
Terug
Bovenaan