Review: Minecraft Legends

Dat de Minecraft-franchise om de zoveel tijd eens wat nieuws uitprobeert sinds deze ontstond als een 3D-sandbox, is allang bekend. Zo kregen we een paar jaar geleden nog het smakelijke Minecraft Dungeons in het formaat van een loepzuivere actie-RPG op ons bord. Deze maand viel die eer dan eindelijk te beurt aan Minecraft Legends, uitgewerkt als een real-time strategy. Of deze designkeuze het spel al dan niet goed afgegaan is, vernemen jullie in deze review.

Minecraft Legends is vanaf 18 april beschikbaar op Xbox Game Pass, de Microsoft Store, Steam, Xbox Series X|S, Xbox One, PlayStation 4, PlayStation 5 en Nintendo Switch. Dat is al een flinke hap, en de game komt dan ook nog eens in twee edities. We krijgen namelijk een Standard als een Deluxe-editie, waarbij in deze laatste de Deluxe Skin Pack-DLC vervat zit. In deze review wordt de Standard Edition besproken.

menu.png

Diverse spelmodi, geen lokaal samenspel​

Na het spel op te starten en de optie text-to-speech uit te zetten die vreemd genoeg standaard ingeschakeld staat, krijg je de keuze tussen drie spelmodi in Minecraft Legends. Wanneer je alleen wil spelen, kun je er een willekeurig - want procedureel gegenereerd - avontuur opstarten via de Campaign-modus. Maximaal drie vrienden die het spel ook bezitten kunnen ofwel automatisch, ofwel via een invitatie, toegelaten worden tot deze playthrough. Het feit dat de moeilijkheidsgraad te allen tijde verlaagd kan worden tot zelfs op het niveau van een Storied Mode, maakt duidelijk dat deze game mikt op de jongere spelers. Ietwat jammer in datzelfde verband is dat er geen modus voor lokale co-op voorhanden blijkt. Terug een pluspunt evenwel is dat het Nederlands tussen de talen staat waarin zowel de UI als de spraak geplaatst kunnen worden. Al moet ik dit eigenlijk meteen corrigeren naar een half pluspunt, want bepaalde menu’s blijven dan toch gewoon in het Engels staan.

Daarnaast kun je natuurlijk online spelen tegen onbekenden in de Versus Mode. De publieke servers laten maximaal 4-versus-4-gevechten toe en ook op privaat gehoste servers kun je al met 1-versus-1 aan de slag. Of je oefent eerst wat op de Training Grounds, waar je alleen of met vrienden naar hartenlust de meest spitsvondige gevechtsstrategieën op elkaar kunt uittesten. Doordat deze review geschreven werd op het moment dat de game nog niet officieel uitgebracht was, kon de Versus Modus helaas nog niet getest worden. Het is overigens mogelijk om in de Marketplace via de verdiende Minecoins een aantal cosmetische items alsook maandelijks elkaar afwisselende avonturen aan te schaffen. Deze laatste betreffen eerder korte sandbox-opdrachten welke vervolgens in de derde spelmodus, Lost Legends & Myths, ingeladen worden. Ook deze levels kun je online met vrienden spelen.

mobs.png

Typische Minecraft-elementen in een prachtig universum​

Er heersen in het Minecraft-universum een aantal wetmatigheden, welke dus ook in de idyllische spelwereld van Minecraft Legends terug te vinden zijn. Om te beginnen heb je natuurlijk de welbekende Bovenwereld met de Well of Fate, welke dient als je thuisbasis en upgradestation. Op deze locatie vat je het spel aan na het kiezen van je held, mount (aanvankelijk beperkt tot een paard, tot je meer soorten vrijspeelt) en de korte tutorial. Deze tutorial focust zich vooral op de basisbesturing, waardoor je deze gerust kan overslaan. Daarnaast heb je de Nether. In deze alternatieve, ondergrondse dimensie zul je vooral gevaar aantreffen. Verantwoordelijk voor deze constante dreiging zijn vooral de vijanden die er zich huisvesten, maar ook de dodelijke lavastromen. De geblokte, kleurrijke open wereld blinkt niet echt uit in variatie, maar wordt wel knap belicht. Zeker wanneer de avond valt zijn er mooie plaatjes te schieten, al zijn de vijanden net dan ook dat tikkeltje agressiever. Het spel pauzeren is immers niet mogelijk, aangezien je online sessie altijd verdergaat.

Theoretisch krijg je de totale vrijheid in wat de creatieve aanpak betreft.


In Minecraft Legends slaagde een stelletje boosaardige varkens, de Piglins, er dus in om vanuit de Nether te ontsnappen naar de Bovenwereld en ze begonnen meteen met deze wereld naar hun hand te zetten. Jouw hoofdtaak luidt dan ook om hen, samen met hun vermaledijde constructies, te vernietigen en zo de vrede terug te brengen naar de Bovenwereld. Gelukkig hoeven jij en je vrienden dit niet alleen te doen. Al snel leer je namelijk hoe je een leger van Mobs, waaronder golems, kan aanmaken en gericht kan aansturen, met zwaard en paard precies zoals een Napoleon, om de opmars van die vervelende Piglins een halt toe te roepen. Als derde herkenbare element is natuurlijk het meest geliefde gameplay-aspect van de ganse franchise terug aanwezig in Minecraft Legends: de totale vrijheid in wat de creatieve aanpak van deze oorlogsvoering betreft.

battle.png

Gameplay die even snel went, als dat deze zijn gebreken blootlegt​

Zelfs al is het traditionele mining met de schop dan wederom afwezig, toch zal deze gameplay de echte fans niet meteen ontgoochelen. Wanneer je het verzamelen van grondstoffen zoals steen, hout, steenkool, roodsteen, juwelen, enzoverder samen met het bouwen eenmaal onder de knie hebt, besef je dat de mogelijkheden om de Piglins in de pan te hakken legio zijn. Een aantal constructies, zoals het Redstone Launcher-kanon, en speciale vaardigheden, waaronder Cure Netherrack waarmee je jezelf vijandig grondgebied kan toe-eigenen, bevestigen deze theoretische keuzevrijheid alleen maar. Toch blijkt het dan weer een ander paar mouwen om je sluw bedachte aanvalsplannen om te zetten naar de praktijk. Tijdens de eerste missies zal dit je nog niet zozeer storen aangezien deze makkelijke opdrachten betreffen, waarbij het spel ook nog eens via een begeleidende stem, tekst én allerhande pijltjes in de UI je handje stevig vasthoudt.

Onhandigheden doen je toch liever voor het praktische gemak gaan.


Later begint het echter meer en meer op te vallen dat je golems niet bijster snugger noch rigoureus zijn, althans niet in wat het uitvoeren van jouw bevelen betreft. Soms wordt het hannesen om hen de route te doen volgen die jij netjes voor hen uitstippelt met behulp van de vlaggetjes. Met als gevolg dat zelfs die zelfgemaakte brug over de lavarivier geen zekerheid biedt dat er niet een paar van de sukkelaars ernaast zullen lopen, een mallotige dood tegemoet vallend. Een andere keer blijkt het best lastig navigeren doorheen de UI om specifieke aanvalskrachten te selecteren voor een cruciale stap binnen je aanvalsstrategie. Zeker wanneer de tijd dan ook nog eens dringt. Het is één van die onhandigheden welke ervoor zorgen dat je toch liever voor het praktische gemak gaat, en aldus gewoon de ganse troep bijeenroept om ze dan maar allemaal tegelijk af te sturen op de targets. Met jouw zwaard kun je overigens de vijandelijke constructies geen schade berokkenen, maar de varkens zelf blijken dan weer veel te makkelijk ermee af te slachten. En wanneer het alsnog dreigt slecht af te lopen met je, kun je je gewoon uit het gevecht terugtrekken om te recupereren. Ja, door het husselen van kinderlijke eenvoud met minder voor de hand liggende, inefficiënte mechanics, voelt de gameplay van Minecraft Legends ietwat inconsistent en onevenwichtig aan.

Conclusie

Minecraft Legends heeft zeker een aantal mooie dingen te bieden, niet in het bijzonder voor de liefhebbers van de franchise of voor de ware RTS-fans. Die kleurrijke Bovenwereld, waar alles uit blokjes bestaat, spreekt natuurlijk tot ieders verbeelding. Daarnaast zal deze simplistische implementatie van een real-time strategy alweer een nieuwe lichting jonge spelers tot het genre introduceren. Misschien is het net die ambitie, namelijk om te willen voldoen voor eender welk publiek, welke het grootste probleem vormt voor deze game. Onder meer bepaalde mechanics staven dat het niet zo makkelijk blijkt om toegankelijkheid te koppelen aan diepte, en dat de theorie niet altijd goed verenigbaar is met de praktijk. In combinatie met de herhalende aard van het beestje, kan Minecraft Legends hierdoor wel eens snel gaan frustreren of vervelen. Al zal dit de echte fans wellicht een worst wezen.

Pro

  • Maakt RTS toegankelijk voor jongere spelers
  • Leuke art style, inclusief mooie wereld

Con

  • Geen lokale co-op
  • Soms onevenwichtige mechanics
  • De herhaling kan verveling in de hand werken
6.5

Over

Beschikbaar vanaf

18 april 2023

Gespeeld op

  1. PC

Beschikbaar op

  1. Nintendo Switch
  2. PC
  3. PlayStation 4
  4. PlayStation 5
  5. Xbox One
  6. Xbox Series X|S

Genre

  1. Action
  2. Strategy

Ontwikkelaar

  1. Mojang

Uitgever

  1. Xbox Game Studios
 
Terug
Bovenaan