Review: Hot Wheels Unleashed

Ontwikkelaar Milestone snapt waar de aantrekkingskracht van Hot Wheels ligt, dat is iets wat je al erg snel ontdekt bij het spelen van deze game. Daar waar veel vorige titels die de merknaam kregen ervoor kozen om de Hot Wheels te vergroten en in een “realistische” setting te brengen, kiest Milestone ervoor om de Hot Wheels te presenteren als het leuke speelgoed dat het is. We hebben allemaal warme herinneringen aan het verzamelen van die kleine autootjes en het bouwen van uitgebreide racebanen om ermee te spelen. Wanneer je de game opstart en op de zijkant van een ruit een vage duimafdruk bespeurt, weet je dan ook dat het goed zit met Hot Wheels Unleashed.

Hot Wheels Unleashed is een spel dat erg hard mikt op de nostalgische gevoelens van weleer die je associeert met het merk. De stuwende kracht achter de ervaring is dan ook het verzamelen van zowel de wagentjes als elementen die je in de virtuele bouwdoos kan gebruiken om zelf je tracks te maken. Ruim zestig wagentjes zijn er om in je collectie te stoppen, en allemaal zien ze eruit als de gedetailleerde stukjes metaal en plastic die je zou verwachten. De manier waarop je die dingen verzamelt toont eveneens aan hoe hard Milestone snapt waar ze mee bezig zijn. Tijdens het spelen van de single player word je namelijk beloond met doosjes. Het openen van zo een doosje roept uiteraard dat spannende gevoel uit onze kindertijd op. De hoop op een zeldzaam exemplaar dat het pronkstuk van je verzameling kan worden of de vrees dat het een wagentje gaat zijn dat je al dubbel hebt. De opluchting dat het toch iets nieuws is. Het is een heerlijke stimulans om te blijven spelen, want je wil uiteraard alle Hot Wheels in je garage.

hot 2.jpg


Highway to the Danger Zone

Er zijn twee aspecten die je associeert met Hot Wheels; het verzamelen van de wagentjes en die geschifte plastic racetracks. Ook dat tweede gegeven hebben de makers duidelijk onder de knie. Het voelt haast als een understatement om te zeggen dat je in Unleashed een stevig aantal banen voorgeschoteld krijgt die je nog het best kan omschrijven als gekkigheid. Wat echter misschien nog het meest zal verbazen is hoe uitdagend Hot Wheels Unleashed kan zijn. Het is conceptueel een heel simpele racer waarin snelheid en stuurmanskunst centraal staan en daar gaat het ook voluit voor. Concreet betekent dit dat je dus over inventieve tracks vol loopings, springschansen en andere obstakels kart en dat aan een immense rotvaart die weinig ruimte voor fouten laat. De makers laten zaken zoals wapens en combat achterwege om puur op het racen te focussen en dat levert een game op die vaak erg hard aan het vroegere F-Zero doet denken. Dit is het soort spel waarbij je wacht tot net voor de helling om je boost in te drukken zodat je een grotere sprong kan maken, vervolgens een scherpe draai neemt en weer voluit je nitro gebruikt om voorbij een gigantische blauwe spin te scheuren die je probeert te webben. Het is het soort gameplay die je hart af en toe een versnelling hoger doet schakelen.

Hot Wheels is niet enkel de bijnaam die Kelly Cambré op de plaatselijke rolschaatsbaan had, maar ook een populair merk van speelgoedauto's.


Je hoeft niet enkel met grote spinnen rekening te houden trouwens, de spin is zelfs nog eerder een doetje. Er is ook een yeti die de tracks omtovert tot een ijspiste, een draak die je wagentje probeert te doen smelten en een slang die de dingen doet die je doorgaans associeert met slangen. Het zijn hindernissen die trouwe fans van Hot Wheels zeker zullen herkennen en die een extra laagje gevaar toevoegen aan tracks waar het sowieso al uitdagend op racen is.

hot 3.jpg


I feel the need, the need for anger management

Hot Wheels Unleashed is dikke pret, maar is niet zonder een aantal ergernissen. De grootste sfeerbederver is wat mij betreft de lengte van sommige tracks. Dit is een spel dat ontzettend goed werkt wanneer je op kortere creatieve banen los mag gaan, maar wanneer je op lange tracks aan de slag bent waar je tegen de drie minuten per ronde aankijkt, wordt het problematischer. Hoe langer een race duurt, hoe groter de kans op cruciale stuurfouten en een stevige dosis frustratie. Het is heus geen unicum om een hele tijd een gevecht te leveren voor de eerste plaats die resulteert in een onfortuinlijke duik van het boekenrek. Als je dan al ruim zeven minuten het uiterste van je stuurmanskunsten vraagt is het toch even binnensmonds vloeken. Je wagentje respawnt wel snel, maar het tempo ligt zo hoog dat bijbenen voor je de finish bereikt een onmogelijke taak is. In een game waar enkel een podiumplaats prijzen levert is herstarten dus de enige optie die je hebt. Als je dat moet doen aan het einde van een race is dat gewoon frustrerend. Controllers zijn duur, hou dat dus in gedachten voor je met dingen gaat gooien. Een ander minpunt is de track builder. Je moet eerst een uitgebreide tutorial doorstaan voor je zelf je banen mag beginnen ontwerpen, maar zelfs na die uitgebreide uitleg is het niet meteen de meest gebruiksvriendelijke bouwdoos. De user interface kun je niet bepaald als intuïtief omschrijven waardoor het ontwerpen van een goede track meer tijd en geklooi vergt dan wenselijk is. In een game die voor de rest erg “pick up and play” is voelt het te omslachtig aan.

hot.jpg


Funstratie

Het frustrerende kantje van Hot Wheels Unleashed toont af en toe zijn lelijk smoeltje, maar wanneer alle stukjes van de puzzel klikken is het een onweerstaanbaar leuke racer. Het gevoel van snelheid is waanzinnig en wanneer je na een looping door de lucht gelanceerd wordt in een wagentje dat lijkt op een dinosaurus kun je niet anders dan met een brede grijns op je snoet spelen. Op die momenten is het oprecht één van de beste arcaderacers die de voorbije jaren de revue gepasseerd zijn. Op PlayStation 5 krijgt de ervaring nog een extra amusante meerwaarde door de DualSense. Eens te meer bewijst de haptische feedback van de controller een indrukwekkende extra textuur te bieden. Je voelt de ondergrond en de impact van botsingen door de triggers heen, maar ook de weerstand van het rempedaal zodat je erg precies de bochten in kan driften. Indrukwekkend spul dat nog maar eens toont dat de controller van de PlayStation 5 een revolutionair stukje speelgoed is.

Conclusie

Had iemand op voorhand verwacht dat Hot Wheels Unleashed één van de sterkste arcaderacers zou worden van de voorbije jaren? Een soort liefdeskind van F-Zero en Burnout die vooral ook erg veel liefde en kennis voor het merk van speelgoedautootjes etaleert. De lengte van sommige tracks zorgen in tandem met een pittige moeilijkheidsgraad af en toe voor frustratie, maar de snelle fun weet gelukkig meestal de bovenhand te krijgen.

Pro

 • Amusante en snelle arcade actie
 • Visueel een knappe titel
 • De haptische feedback van de DualSense is indrukwekkend

Con

 • De combinatie van lange tracks en pittige gameplay kan voor frustratie zorgen
 • De bouwdoos om zelf je tracks mee te maken kon wat gebruiksvriendelijker
8

Over

Beschikbaar vanaf

15 oktober 2021

Gespeeld op

 1. PlayStation 5

Beschikbaar op

 1. Nintendo Switch
 2. PC
 3. PlayStation 4
 4. PlayStation 5
 5. Xbox One
 6. Xbox Series X|S

Ontwikkelaar

 1. Milestone

Uitgever

 1. Milestone
 
Terug
Bovenaan