Review: Detective Pikachu Returns

Detective Pikachu Returns laat de bekendste Pokemon aller tijden terugkeren op de Nintendo Switch. Pikachu zal je niet elektrocuteren, maar drinkt ditmaal liters koffie, draagt een detectivehoed en probeert een aantal mysteries op te lossen in Ryme City. Samen met zijn kameraad Tim gaan we op stap in Ryme City en proberen we de raadsels tot een goed einde te brengen. Benieuwd of we een kopje koffie nodig hebben om wakker te worden, of juist koffie drinken om dit spel in één trek te kunnen uitspelen. PI-KAAA-CHUUUUUU!

Detective Pikachu Returns speelt zich af in Ryme City waar een aantal merkwaardige incidenten plaatsvinden. Detective Pikachu werd origineel op de Nintendo 3DS uitgebracht en heeft ook reeds een film achter zijn kiezen. Na het oplossen van de mysterieuze substantie R, worden de twee helden, Tim Goodman en Detective Pikachu, gelauwerd in de stad. Tijdens de ceremonie worden ze echter aangevallen door Corviknight, zou substantie R terug van weg geweest zijn? Ryme City zal ook de plek zijn waar het detectiveduo voornamelijk werkzaam is. Een luxe landhuis, een park nabij, het Hi-Hat Café om een kopje koffie te drinken, de locaties komen allemaal meermaals aan bod. Detective Pickachu, een ietwat norse brompot met het detectivehoedje, is verzot op koffie. Zonder kopje troost zou zijn ochtendhumeur misschien nog erger zijn. Voor de buitenwereld kan hij enkel zijn eigen naam roepen, PIKA PIKA, maar voor Tim Goodman zijn er gelukkig wel de nodige nuttige conversaties. Ons olijke duo is echter op zoek om Tims verdwenen vader terug te vinden. Benieuwd of ze hier ook samen in slagen?


Uitgewerkte locaties en personages​

Het verhaal is volledig op zichzelf staand te spelen, want de grote raakvlakken zoals terugkerende personages zullen niets aan de cinematografische spelbeleving of plot veranderen. Maar wat is die spelbeleving nu? Het oplossen van de verschillende mysteries laten ons de omgeving uitkammen op zoek naar aanwijzingen. Crime-scenes worden grondig onder de loep genomen om het bewijsmateriaal te verzamelen en in het notitieboekje te laten neerschrijven. Onder de loep nemen kan je redelijk letterlijk nemen, want zoeken op de correcte locatie laat ook een kleine loep verschijnen. Je wordt door het spel dus de juiste richting in gestuurd. Tim en Pikachu zijn gelukkig zeer bekend in Ryme City en kunnen dan ook alle omstanders op straat aanspreken. Tim voert de gesprekken met de personen zoals de Quiz Lady of de politierechercheur, terwijl Pikachu de gesprekken voert met de bijhorende Pokémon uit de stad. Ook al loopt dat niet steeds even vlot, door zijn norse karakter. Met jouw gezonde boerenverstand (of Pikachu's verstand) en het notitieblokje kan je de nodige getuigenissen analyseren om tot de juiste conclusie te komen. Tijdens het hoofdverhaal kom je een aantal side quests tegen die je op zoek laten gaan naar enkele Pokémon die verdwaald zijn of die je verder kunnen helpen. Deze side quests komen op de juiste momenten terug in het spel wat een leuke toets heeft. Verder hebben ze niets met het hoofdverhaal te maken, maar kan je er ook niet echt naast lopen.

Detective Pikachu is een koffieverslindende speurneus die je in rechte lijn meeneemt naar de schuldigen.


Heel veel vrijheid heb je echter niet in Detective Pikachu Returns. Je kan wel wat rondlopen en de nodige conversaties uitvoeren, maar je zal toch het verhaal redelijk lineair en cinematografisch moeten volgen. Het merendeel van de zaken zijn verder ook redelijk simpel op te lossen voor volwassenen. Je ziet in veel gevallen al de oplossing voordat je de nodige aanwijzingen in je boekje geschreven hebt. Toch zijn er geen mogelijkheden om te versnellen en zelf de schuldige aan te wijzen. Detective Pikachu Returns heeft daarom in mijn opzicht geen grote uitdagingen voor volwassenen. Voor kinderen heeft het dan als groot nadeel dat alle conversaties in het Engels of in het Japans gevoerd zullen worden. Geen Nederlandstalige (of Franse) teksten worden aangeleverd in het spel, die zich toch ook op het jonge publiek zal richten. Gelukkig kan de jeugd van tegenwoordig al wat Engels en zijn de puzzels makkelijk op te lossen.

NSwitch_DetectivePikachuReturns_43.jpg

Op pad met Growlithe​

Zoals al enkele keren aangehaald is het spel gelukkig zeer cinematografisch uitgewerkt. Mooie uitgewerkte locaties, leuke en grappige details, personages die de nodige wisselwerking zullen bieden en ook een aantal originele en nieuwe Pokémon. Het spel ziet er knap uit en komt zowel in handheld mode als op televisie tot zijn recht. Met het aantal dialogen waar je doorloopt zit je het merendeel van de tijd toch achterovergeleund in de zetel te kijken hoe Detective Pikachu en Tim de oplossingen vinden. Ietwat trager dan wat je buikgevoel een aantal uur ervoor ook al had verwacht. Het duurt toch wel wat lang voor je de zaak ook effectief oplost. Het groot aantal dialogen, wat tussenfimpjes en een paar keer terugkeren op je pad, zorgen ervoor dat er wel wat content op je Switch verschijnt. Zo was ik ongeveer een tweetal uur bezig om de eerste grote zaak op te lossen. Toch hoor je me niet klagen als we op de rug van Growlithe het park intrekken om de nodige geursporen te volgen en die zaak tot een goed einde te brengen.

Conclusie

Detective Pikachu Returns is een mooi uitgewerkt spel dat je enkele uren bezighoudt met het oplossen van de mysteries in Ryme City. Je buikgevoel laat je de aanwijzingen sneller aan elkaar knopen dan verwacht, waardoor het misschien te eenvoudig is om tot een goed einde te brengen. Een behoorlijk lineair spel, waarbij de nodige vrijheid aan banden wordt gelegd. Het avontuur is mooi uitgewerkt en speelt vlot, maar zal niet veel herspeelbaarheid bieden. Het grootste minpunt is dat er geen Nederlandstalige dialogen ter beschikking zijn en Detective Pikachu Returns enkel in het Engels of Japans op de markt komt. Toch heeft het de nodige charme die je naast de voorspelbaarheid laat lopen. Ideaal om met een kopje koffie te spelen op een zondagmorgen.

Pro

 • Charmant, mooi uitgewerkt
 • Cinematografisch
 • Handheld of TV-versie
 • Achteroverleunend met kopje koffie

Con

 • Geen Nederlandstalige dialogen
 • Lineaire verhaallijn
 • Voor de handliggende oplossingen
 • Weinig herspeelbaar
6.5

Over

Beschikbaar vanaf

6 oktober 2023

Gespeeld op

 1. Nintendo Switch

Beschikbaar op

 1. Nintendo Switch

Genre

 1. Adventure

Uitgever

 1. Nintendo
 
Terug
Bovenaan