Preview: UFO Robot Grendizer: The Feast of the Wolves

Bij ons is UFO Robot Grendizer naar mijn weten nooit echt populair geweest, maar in de omliggende landen en de Arabische wereld was dit een van de populaire animeseries in de jaren tachtig. De serie zelf dateert echter uit de jaren zeventig, is gebaseerd op een manga uit de jaren zestig, geschreven door Go Nagai, en maakt deel uit van de grotere Mazinger-franchise. Het lijkt misschien vreemd dat er nu pas voor het eerst een spel komt van deze reeks, maar heel wat oudere gamers zullen waarschijnlijk vanuit nostalgisch standpunt verheugd zijn met de komst van deze adaptatie. Het feit dat er volgend jaar een reboot van de serie komt, zit er misschien ook wel voor iets tussen natuurlijk.

Tijdens gamescom kreeg ik een korte presentatie van UFO Robot Grendizer - The Feast of the Wolves en mocht ik er al even mee aan de slag gaan, voordat het spel verschijnt op 14 november en dit voor pc en de PlayStation- en Xbox-consoles (de Nintendo Switch-versie verschijnt in 2024). De demo gaf alvast een mooi voorbeeld van de verschillende speelstijlen die het spel te bieden heeft.

goldorak-screenshot-final2.png

Ter land en in de lucht​

Zij die de serie kennen, weten dat Grendizer geen gewone robot is. Het zit eigenlijk al in de naam van het spel verscholen: Grendizer kan immers interageren met een vliegende schotel genaamd Spacer, waardoor hij ook het luchtruim (on)veilig kan maken. Dit vertaalt zich in drie verschillende stijlen die in dit spel worden gecombineerd. Het level dat ik speelde, liet me eerst in een eerder klassieke on-rails vliegmodus de omgeving vrijwaren van tal van vijandelijke torens en vliegende gevaartes. Eens deze sequentie gedaan was, ging Grendizer te voet verder. Hier speelt het spel als een typische beat 'em up-actiegame waarbij je beschikt over een aantal basis- en speciale aanvallen, maar waarbij het ook belangrijk is om vijandelijke aanvallen te ontwijken of blokkeren.

Hoewel de actie hier vrij klassiek benaderd wordt, is er toch een leuke twist in de vorm van een soort schild dat vijanden kunnen hebben zolang je een bepaalde aanval niet hebt gebruikt. Dit kan zelfs meerlagig zijn, waarvoor je eerst bijvoorbeeld een bepaalde slag moet uitvoeren om vervolgens met je laser te schieten voordat je schade kan doen met normale aanvallen. Dit gegeven werd ook gebruikt tijdens het baasgevecht dat dit deel van het level afsloot, waarna we weer de lucht in trokken.

Grendizer kan interageren met een vliegende schotel genaamd Spacer waardoor hij ook het luchtruim (on)veilig kan maken.


Het derde deel besloeg vervolgens niets minder dan een ware horizontale shoot 'em-up (shmup) waarbij je vijanden uit de lucht probeert te schieten terwijl er overal op het scherm kogels vliegen die je moet proberen te ontwijken. Ook dit segment werd weer afgesloten met een baasgevecht, dat het level in een kleine bullet hell verandert.

goldorak-screenshot-final5.png

Vooral voor de fans​

Verwacht hierbij echter geen al te grote uitdaging. UFO Robot Grendizer is een spel dat zich vooral richt op een jonger publiek of de oudere gamer die niet noodzakelijk zijn nagels wil kapotbijten op de gevechten. Wanneer je als robot speelt, zijn de aanvallen meestal eenvoudig te ontwijken en kan je jezelf makkelijk genezen door je opgebouwde energie hiervoor te gebruiken. Tijdens de shmup-sequenties heeft je schip ook meer dan voldoende leven om wat kogels te slikken en heb je zelfs een ongelimiteerde dodge-beweging die zeer handig is om het spervuur aan kogels te ontwijken.

Het plezier in dit spel zal voortkomen uit het herbeleven van de verhaallijnen van de serie. De fans zullen verder verheugd zijn om de klassieke deuntjes uit de serie te horen en voor bepaalde talen werden zelfs de originele voice-overs gebruikt. Daarnaast zijn er ook visual novel-achtige segmenten waarbij de portretten werden getekend in de stijl van de originele manga, wat zeker een plus is voor de echte liefhebbers. Het grootste twijfelpunt van dit spel zijn waarschijnlijk de graphics. De omgevingen zagen er namelijk vrij ongeïnspireerd uit en waren met weinig detail vormgegeven. Ondanks de mix van genres doet het spel ook weinig dat we nog niet gezien hebben. Zeker het eerste deel van het level was weinig interessant.

Conclusie

UFO Robot Grendizer: The Feast of the Wolves brengt een klassieke manga- en animeserie opnieuw tot leven. Hoewel het spel op het eerste gezicht weinig vernieuwends zal brengen, lijkt het voor de fans van de franchise wel een interessante titel om in het oog te houden. Het spel belooft immers trouw te blijven aan de manga en de anime. De toegankelijke gameplay zal het spel ook aantrekkelijk maken voor jongere gamers en een meer casual publiek.

Over

Beschikbaar vanaf

14 augustus 2023

Gespeeld op

  1. PC

Beschikbaar op

  1. PC
  2. PlayStation 4
  3. PlayStation 5
  4. Xbox One
  5. Xbox Series X|S

Genre

  1. Action

Ontwikkelaar

  1. Endroad

Uitgever

  1. Microids
 
Terug
Bovenaan