Preview: Mario vs. Donkey Kong

The Super Mario Bros. Movie was vorig jaar een groot succes. Jong en oud zaten in een volledig eigen (nostalgische) bubbel aan alle schermen gekluisterd. Wat de film zo goed deed, was alle personages echt eens als volwaardig weer te geven. Princess Peach en Luigi kregen er op een heel nieuw niveau fans - en begrip! - bij en Bowser kon zo een album uitbrengen. De Toads werden karaktertjes op zich en ook de Kongs herrezen. Cranky Kong is koning van de jungle en Donkey Kong zijn gedoodverfde opvolger. DK is ook traditioneel een tegenstander voor de loodgietersbroertjes, maar in de Mario-film toont hij dat er ook veel goeds in zijn hartje zit door een waardevolle hulp tegen Bowser te blijken. Het moet niet verbazen dat Nintendo ten volle gaat surfen op de golf Mario-hype (en wij zijn toch telkens wel blij om hem te zien) en ons nu Mario vs. Donkey Kong brengt. Terug versus, ja, de rollen zijn als vanouds.

Mario vs. Donkey Kong is vanaf 15 februari te spelen op Nintendo Switch, en komt op € 49,99. Kan een leuk ideetje voor Valentijn, Galentine, Vriendentijn ... zijn? Over een tweetal weken volgt hier de grote, officiële review, maar je kan nu al mee duiken (rollen, springen) in een smaakmaker.

1706551250424.png

Donkey Kong ... fanboy?

Nu toch al een aantal jaren zijn objecten als Funko Pops een enorme rage. Ze bestaan nu van zo ongeveer alle franchises die men zich kan inbeelden, tot in glitter of aaibare versie. Voor een aantal fans is het een ware obsessie en al moet de bubbel ooit wel barsten, dat zit er nog niet onmiddellijk aan te komen. De verzameltrend is zelfs overgelopen in de wereld van Mario! Het bedrijfje Mario Toys heeft een Mini Mario-beeldje uitgebracht en laat Donkey Kong daar nu heel erg graag eentje van in huis willen. Maar helaas voor DK is het hebbeding bijna direct overal uitverkocht. Wat moet je dan als beetje telg van de Kong-familie? DonkeBay is geen oplossing (die prijzen!) en wachten op een tweede voorraad duurt veel te lang. Een DK doet het nodige, een DK gaat er gewoon eentje stelen. Wacht ... eentje? Nee, allemaal!

In de Mario Speelgoedfabriek zijn de Toads flink aan de slag. Een bezoek van een razende Donkey Kong stond duidelijk niet op de agenda die dag, de arme kereltjes zetten het dan ook op een lopen. Gelukkig is daar ons allerfavoriete loodgieter, Mario, die merkt dat er iets niet pluis is en de achtervolging inzet. De stoute aap slaagt erin om zijn niet onaanzienlijke fysiek door een sleutelgat te wringen en er zit niets anders voor Mario op dan de obstakelkoers aan te gaan in een poging om de Mini Mario-beeldjes terug te krijgen.

1706552338087.png

It's on like Donkey Kong

Mario-games zijn sowieso al nooit echt zenuwslopend (of toch meestal niet). Je kan hier kiezen tussen casual of classic en je kan ook met zijn tweetjes aan de slag. Het principe is eenvoudig en klassiek Donkey Kong: Mario moet zich een weg banen door verschillende platforms en mits het verzamelen van sleutels bij de gestolen goederen komen. Ondertussen zijn er natuurlijk handlangers van Kong die je moet uitschakelen, met een welgemikte vuilnisbak of een hamer (de animatie van Mario met zijn hamertje is erg grappig). Bij de eerste levels leer je via pakjes - nog steeds met de gekende sprong in de hoogte - hoe je bepaalde handelingen kan uitvoeren. Via blauwe en rode knoppen open je bepaalde delen van de platforms, waar je vaak toch even moet denken om op het juiste moment op de juiste knop te drukken.

Qua gameplay zitten we met de platformen en ladders bijna volledig op Donkey Kong-territorium.


Een in depth review van het gehele spel kan je hier vanaf 14 februari lezen (because we love you so), maar wat kunnen we nu al zeggen over deze Mario vs. Donkey Kong? Het is een game volkomen in de traditie van ondertussen enkele decennia. Grafisch is het gewoon schattig (ik vind Mario-games gewoon schattig), het verhaal is weliswaar geen aardverschuivende nieuwigheid, maar leuk gevonden en meer dan voldoende om de speler met plezier te laten meespringen met het loodgietertje. Qua gameplay zitten we met de platformen en ladders bijna volledig op Donkey Kong-territorium, maar Mario krijgt voldoende moves en mogelijkheden om niet het gevoel te krijgen dat je steeds maar weer hetzelfde doet. Het blijft lekker weg-gamen. In je Nintendo-bibliotheek mag deze niet ontbreken, bekijk het als een must-have Funko, veel leuker als je 'em hebt dan niet, toch?

Conclusie

Mario vs. Donkey Kong is een waardige, albeit typische, telg in de lange stamboom van games rond onze liefste loodgieter en koddigste Kong. Wie al bekend is met vorige games, zal snel genoeg het systeem van ladders en platformen plus de moves van Mario in de duimen hebben. Voor wie het nieuw is, want er komt natuurlijk elke keer ook een nieuwe generatie fans bij, is het absoluut doenbaar om te leren zonder frustratie. Grafisch blijven de figuurtjes en de werelden kleurrijk, lief en uitnodigend. Al is het nooit bij het uitdagendste in de gamewereld, Mario vs. Donkey Kong is een game waar je gezellig induikt en ontspannen mee aan de slag kan. Nintendo doet hier gewoon wat Nintendo best doet.

Over

Beschikbaar vanaf

15 februari 2024

Gespeeld op

  1. Nintendo Switch

Beschikbaar op

  1. Nintendo Switch

Genre

  1. Adventure
  2. Platformer

Ontwikkelaar

  1. Nintendo

Uitgever

  1. Nintendo
 
Terug
Bovenaan