Musicalreview: Home for Christmas

De feestdagen zijn er weer, en dat hebben we in musicalland ook geweten. Charles Dickens’ A Christmas Carol is zowat het bekendste kerstverhaal allertijden. De oorsprong van dit kerstverhaal is echter minder kerstachtig dan je zou denken. Het is oktober 1843, je bent Charles Dickens, je hebt een familie te onderhouden, je hebt schulden en je carrière zit in een dip. Dickens vond er niet beter op dan een kerstverhaal te schrijven in minder dan zes weken zodat hij van deze periode kon gebruikmaken om wat geld binnen te brengen. Wat hij toen nog niet wist, was dat A Christmas Carol bijna tweehonderd jaar later nog steeds dé kerstklassieker zou zijn. Met A Christmas Carol uitte Charles Dickens kritiek op de toenmalige levensomstandigheden. Hij bespreekt er de problemen van de armen (jong en oud) en toont hoe zelfs het kleinste beetje liefdadigheid, het leven van rijk en arm verbetert. Het is dan ook niet verwonderlijk dat A Christmas Carol het meest geadapteerde kerstverhaal ter wereld is. Ook The Singing Factory waagt zich aan een adaptatie met Home for Christmas.

Met Home for Christmas brengt The Singing Factory ook een adaptatie op Charles Dickens’ A Christmas Carol. De musical ging in première op vrijdag 22 december en is nog tot 7 januari 2024 te zien in Schouwburg Luchtbal te Antwerpen. De show duurt ongeveer 2:15 uur: twee keer vijftig minuten speeltijd met daartussen een pauze van om en nabij een halfuur. Speeldata, tickets en info zijn te verkrijgen op de website. Ikzelf woonde de première bij en zag er alvast heel wat (terecht) trotse families.


A Christmas Carol met Carol

Voor zij die A Christmas Carol totaal niet kennen, volgt hier een korte samenvatting. Het hele leven van de rijke, maar gierige en verzuurde zakenman Ebenezer Scrooge draait om geld. De oude man geeft helemaal niet om familie of vrienden, het lot van een ander scheelt hem dan ook geen moer. Ook zijn personeel moet het ontgelden. Tot hij op kerstavond bezoek krijgt van vier geesten: de Geest van Jacob Marley (zijn vroegere zakenpartner), de Geest van Verleden Kerstmis, de Geest van Huidige Kerstmis en de Geest van Toekomstige Kerstmis. De vier geesten confronteren Scrooge met zijn verleden, heden en toekomst en laten hem inzien dat hij dringend zijn leven moet beteren. Scrooge komt uiteindelijk tot inkeer en verandert zijn leven: hij wordt opnieuw die vriendelijke, lieve man die hij vroeger was.

Ik had graag nog meer van Deborah De Ridder gezien en gehoord.


Maar, deze musical heet echter Home for Christmas. The Singing Factory bleef trouw aan het verhaal, maar wist tegelijk, naast een ontroerend en hartverwarmend, ook een fris en vernieuwend verhaal te brengen. De slechterik van dienst wordt hier vertolkt door Deborah De Ridder als Carol – Jups, Carol, do you see what they did there? - , de vrouwelijke burgemeester van middelbare leeftijd, wat zeker een welkome afwisseling is. Deborah maakt hiermee na meer dan drie jaar haar musicalcomeback. Dat Deborah zich niet meer hoeft te bewijzen, bewijst haar cv. Zo was ze Maria Van Trapp in The Sound of Music, Bet in Oliver, Elize Doolittle in My Fair Lady, Miss Hannigan in Annie, Evita Peron, Lucy in Jeckyll and Hyde, was ze soliste in de Europese concerttour van Disney in Concert … Toegegeven, ik had Deborah De Ridder nog niet live gezien of gehoord, maar wist wel dat ik mij aan iets kon verwachten. Met haar acteer- en zangwerk loste ze die verwachtingen ook vlekkeloos in. Ik had graag nog meer van Deborah gezien en gehoord.

Deborah wordt verder bijgestaan door een kindercast bestaande uit dertig kinderen tussen zeven en veertien jaar die het beste van zichzelf hebben laten zien. Ook hier zitten ongetwijfeld namen tussen waar we later hopelijk nog van zullen mogen genieten. Dan denk ik meteen aan de prestaties van Enno Bové als Tiny Tim en Elise Lagrou als Jonge Carol. Wanneer de voltallige kindercast werd ingezet, leverde dit toch wel enkele kippenvelmomenten op. Het is puur genieten om zo’n jonge kinderen aan het werk te zien waar het talent klaar zit om zich verder te ontwikkelen. Soms leverde dit minder zuivere noten op, maar dit is uiteraard ook gewoon begrijpelijk – Je moet het maar doen om op die leeftijd op een podium te zingen, dansen en acteren, toch? Het enthousiasme van de kinderen werkte aanstekelijk. Er kan echt wel gesproken worden van een talentvolle kindercast.

©The Singing Factory

Een magisch kwartet

Carol is de norse, gierige, gemene burgemeester van de stad. Carol is niet van rijke afkomst, integendeel. Carol is opgegroeid in een arm, maar gelukkig gezin. Tot zij op jonge leeftijd haar oudere zus Vicky verloor aan een ziekte. Al het geld dat binnenkwam, ging naar Vicky, maar dat volstond helaas niet om haar te redden. Nadien besloot Carol om niemand meer in haar hart te laten en ervoor te zorgen dat zij nooit geldproblemen zou hebben. Dus werkte Carol zich op tot burgemeester. Vastbesloten gaat Carol alleen door het leven, enkel zij en haar geld. Op kerstavond blijkt dat er te weinig vrijwilligers zijn om de daklozen in het daklozencentrum te bedienen van een kerstmenu. Onder de daklozen zijn Tiny Tim en zijn mama, hopend op een warme kerstavond met wat eten. Omwille van het tekort aan vrijwilligers, beslist Carol dan maar dat het daklozencentrum die dag vroeger zal sluiten en dat de kerstmenu dus niet zal doorgaan. Carol vindt namelijk dat daklozen zich ook maar uit de armoede moeten werken en beschouwt hen als gemakzuchtig. Dat is … tot de drie geesten haar komen bezoeken en meenemen voor een onvergetelijke trip doorheen haar verleden, heden en toekomst. The Singing Factory wil met Home for Christmas aandacht vestigen op de armen en daklozen die Kerstmis helaas in heel andere omstandigheden moeten doorbrengen. Home for Christmas komt echt wel binnen. Het is A Christmas Carol, maar net iets emotioneler, ontroerender, humoristischer en hartverwarmender.

Home for Christmas is A Christmas Carol, maar net iets emotioneler, ontroerender, humoristischer en hartverwarmender.


De musical komt iets trager op gang in het begin. Maar van zodra de energieke en komieke Geest van Verleden Kerst (gespeeld door Joke De Vos) het podium opstapt, word je zo meegesleurd in het verhaal. Joke weet haar rol zodanig te brengen dat je niet anders kan dan haar binnensmonds “You go girl” toe te juichen. Het mooiste moment is toch wel het kwartet van de Geest van Toekomstige Kerst (Veerle Van Ransbeeck), Carol (Deborah De Ridder), jonge Carol (Elise Lagrou) en jonge Vicky (Marilou Dierickx). Vier krachtige stemmen die zich volledig laten gaan op ‘Voor heel even’, het is het moment waarvan je niet wist dat je het nodig had, maar dat zo veel voldoening geeft. Ja, aan kerstmagie geen gebrek tijdens de voorstelling.

Wie graag zelf in een musical van The Singing Factory wil meedoen, kan zich opgeven voor audities op de website.

©The Singing Factory

Conclusie

De musical Home for Chistmas is een adaptie op Charles Dickens' wereldberoemde kerstverhaal A Christmas Carol. Met Home for Christmas maakt Deborah De Ridder, die de rol van de gemene, gierige Carol op zich neemt, na drie jaar een musicalcomeback. Over Deborahs acteer- en zangprestaties kan ik alleen maar complimenten geven. Van mij mocht ze gerust nog wat meer tijd op het podium gekregen hebben. Verdere complimenten gaan naar de prestaties van de drie geesten (Joke De Vos, Alexander Dielen en Veerle Van Ransbeeck), Bas Bossaerts als Liam, de secretariaatsmedewerker van Carol, Enno Bové als Tim, Elise Lagrou als Jonge Carol … Het is duidelijk dat The Singing Factory daar heel wat opkomend talent heeft zitten onder hun kindercast, talenten die ik graag de komende jaren opnieuw aan het werk zou willen. Home for Christmas is A Christmas Carol, maar net iets emotioneler, ontroerender, humoristischer en hartverwarmender.

Pro

  • Zang- en acteerprestaties van Deborah
  • Fantastische kindercast
  • Shout-out naar Joke De Vos voor de manier waarop ze haar rol neerzet
  • Prachtige muziek van Jens Broes en Wanne Synnave

Con

  • Er mocht gerust nog wat meer Deborah De Ridder zijn
8

Over dit theaterstuk

Beschikbaar vanaf

22 december 2023

Genre

  1. Musical

Speelduur

135 minuten

Regie

Hannes Vandersteene

Script

Wanne Synnave

Muziek

Wanne Synnave, Jens Broes

Cast

Deborah De Ridder, Enno Bové, Elise Lagrou, Molly Baeken, Rocco Baeken, Louis Maes, Marilou Dierickx, Bas Bossaerts, Joke De Vos, Veerle Van Ransbeeck, Alexander Dielen, Leen De Graeve en Zane Garitte

Productiehuis

  1. The Singing Factory
 
Terug
Bovenaan