Filmreview: Mission: Impossible – Dead Reckoning Part 1

Naast uiteraard Barbie was Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One mijn meest geanticipeerde film van dit jaar. Deze franchise behoort dan ook tot een van mijn favoriete filmreeksen aller tijden die godzijdank blijft presteren en steeds de lat hoger probeert te leggen. In tegenstelling tot andere franchises gaat het hier niet zomaar om een breinloze sequel.

Regisseur Christopher McQuarrie is ondertussen al een jarenlange vriend van blockbustervehikel Tom Cruise, die toevallig deze week zijn 61ste verjaardag mocht vieren, en regisseert de man voor de vierde maal, waaronder voor de derde keer in een Mission: Impossible-film. McQuarrie verzorgde samen met Band of Brothers-schrijver Erik Jendresen het scenario. Er werd beslist om het verhaal van Dead Reckoning in twee delen op te splitsen. Benieuwd of dit eerste deel de moeite waard is? Dat lees je hieronder!

MI7_08407R4.jpg

Big man doing stunts. Take that away, what are you?

Wanneer een artificiële intelligentie zelfbewust wordt, start een race tussen verschillende geheime inlichtingendiensten om in controle van deze overheersende “machine” genaamd The Entity te komen. Wie The Entity controleert, controleert de waarheid. De enige manier om controle over The Entity te verkrijgen is aan de hand van een sleutel, echter is deze sleutel nog eens in twee delen verdeeld. ‘s Werelds beste agent Ethan Hunt wordt ingeschakeld om de twee delen van deze sleutel te bemachtigen, al twijfelt hij aan de bedoelingen van zijn opdrachtgevers … Zo begint een gevaarlijk kat- en muisspel waar alles op het spel komt te staan.

Zo begint een gevaarlijk kat- en muisspel waar alles op het spel komt te staan.


Elke release van een Mission: Impossible-film blijkt telkens een event te zijn. De stunts waar Tom Cruise telkens maanden, zo niet, jaren voor traint, worden een lange tijd op voorhand gehyped. Zit er echter wel genoeg vlees in de kuip als je de stunts even niet meerekent?

Laat me even met de minpunten beginnen. Qua verhaal is Dead Reckoning niet de sterkste uit de reeks. Dat laat ik nog steeds over aan deel drie dat J.J. Abrams regisseerde met de fantastische Philip Seymour Hoffman als bad guy. Nee, met Dead Reckoning valt het verhaal iets te veel in herhaling. Er is opnieuw een MacGuffin die Ethan met zijn team en een paar dozijn slechteriken achterna jagen. Natuurlijk is de Mission: Impossible-franchise de koploper als het gaat om MacGuffins achterna te gaan. Alleen duurt het deze maal met een speelduur van bijna drie uur net iets te lang. Ook worden we als kijker te veel onderschat en bij het handje gehouden door de overvloed aan exposition die we over ons heen gekieperd krijgen. The Entity bevat alle informatie ter wereld, kan controle krijgen over alles met een digitale afdruk en kan aan de hand van een algoritme de toekomst voorspellen. Zo simpel is het, maar toch wordt het ons nog een vijftal keer extra verteld.

MI7_05887R.jpg

Cruise Control

Maar zelfs met deze minpunten is Dead Reckoning opnieuw een hit in de franchise. Mission: Impossible zou Mission: Impossible niet zijn zonder de baanbrekende stunts. De stunts zijn net waar het om draait in de franchise en worden sinds Ghost Protocol alleen maar groter, dus deze even wegdenken is uit den boze. Ik kan me goed voorstellen dat ze eerst de stunts bedenken en dan daar rond het verhaal schrijven. Deze grensverleggende waanzinnige stunts brengen ons opnieuw naar prachtige locaties zoals Venetië, Rome, Noorwegen en Abu Dhabi. Ditmaal worden de stunts nog beter in beeld gebracht. Wie zich de HALO-sprong uit het vorige deel nog kan herinneren, weet dat een groot deel van die sprong door special effects werd omringd. Deze keer is daar niets van aan en zien we de onsterfelijke Tom Cruise in volle heldere glorie met een motor van een klif springen. En laat het aan Tom Cruise en co. over om een trein te laten maken om deze zo goed mogelijk op beeld te laten crashen. Veel van de set pieces zouden zo uit een Uncharted-game kunnen komen.

Veel van de set pieces zouden zo uit een Uncharted-game kunnen komen.


Tom Cruise neemt al 27 jaar de rol van Ethan Hunt op zich en ook de altijd sensuele maar elegante Rebecca Ferguson, Simon Pegg, Vanessa Kirby en Ving Rhames zijn terug van de partij. Nieuwkomers van dienst zijn Hayley Atwell, die een grote rol speelt in het verhaal, Pom Klementieff als niet te stoppen huurmoordenaar en Cary Elwes als hoofd van alle inlichtingendiensten. Henry Czerny keert sinds de eerste film uit de franchise terug als Eugene Kittridge, de directeur van het IMF-team. Esai Morales speelt ditmaal als Gabriel de grote tegenstander van Cruise en belooft dankzij hun verleden een persoonlijke uitdaging te worden. Al deze klasbakken spelen de pannen van het dak. Enkel Klementieff krijgt weinig te zeggen, maar haar presence en stunts zeggen meer dan woorden.

Dead Reckoning wilt het meest spannende deel van de franchise zijn waar alles op het spel staat. Echter is dit laatste deel voor mij persoonlijk niet het beste uit de reeks, al is dit op zich een moeilijke taak. Toch zorgen de uiterst actuele AI als wapen en de bonkende soundtrack er gedurende de volledige speelduur voor dat de spanning niet weg te denken valt. Rep je naar de cinema en laat je onderdompelen door de waarschijnlijk spectaculairste film van het jaar!

Conclusie

Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One is ondanks het wat zwakkere verhaal en de te langdradige speelduur nog steeds een hit in de franchise. In tegenstelling tot de gemiddelde blockbuster steekt Mission: Impossible er steeds bovenuit. Tom Cruise blijft, op zijn intussen al 61ste, de benen van onder zijn lijf lopen, rake klappen uitdelen en de meest waanzinnige stunts uithalen die niemand hem voordoet. De praktische stunts zijn meer dan ooit een streling voor het oog en de aanhoudende spanning brengt je bijna drie uur op het randje van je stoel. Zonder enige vertraging krijgen we hopelijk volgend jaar de conclusie in onze zalen te zien.

Pro

  • Indrukwekkende praktische stunts
  • Soundtrack
  • Aanhoudende spanning

Con

  • Te langdradige speelduur
  • Iets te veel van hetzelfde
  • Te veel exposition
7.5

Over deze film

Beschikbaar vanaf

8 juli 2023

Genre

  1. Actie
  2. Avontuur

Speelduur

163 minuten

Regie

Christopher McQuarrie

Cast

Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Hayley Atwell, Simon Pegg, Ving Rhames, Vanessa Kirby, Pom Klementieff, Cary Elwes, Esai Morales en Henry Czerny

Uitgever

Paramount Pictures
 
Terug
Bovenaan