Filmreview: Farang

Farang is een Franse actiefilm boordevol geweld en spektakel, geregisseerd door Xavier Gens. Deze regisseur maakte in 2007 zijn debuut met de langspeelfilm Frontière(s), maar hij verwierf pas echt bekendheid met zijn film Hitman, een bewerking van de populaire videogame. In Farang, met een klassiek script van een wraakfilm, levert de regisseur opnieuw indrukwekkende vechtscènes.

De film speelt zich voornamelijk af in Thailand, waar blanke toeristen "farang" genoemd worden, het Thaise woord voor buitenlander. In Farang laat regisseur Xavier Gens een ander – weliswaar gedramatiseerd – beeld van Thailand zien, waarin de uitdagingen van expats en het feit dat buitenlanders geen land kunnen bezitten aan bod komen.

farang-02.jpg

Corruptie en Thaise maffia​

Sam heeft de afgelopen jaren in de gevangenis doorgebracht, waar hij dagelijks traint en een bekwaam bokser is geworden. Wanneer zijn vrijlating nadert, bereidt Sam zich voor op zijn herintegratie in de maatschappij en krijgt hij toestemming voor penitentiair verlof om werk te zoeken. Helaas blijft zijn duistere verleden hem achtervolgen en maakt hij tijdens dit verlof een noodlottige fout. Gedwongen door de omstandigheden kiest hij ervoor om te ontsnappen en vindt hij een toevlucht in Thailand, waar hij een nieuw leven begint.

Sams duistere verleden blijft hem achtervolgen.


Hier lijkt Sam eindelijk het langverwachte geluk te vinden wanneer hij zijn vrouw ontmoet en ze samen een gezin stichten. Zijn dochter schenkt hem het leven waar hij altijd van gedroomd heeft. Echter, wanneer het koppel plannen maakt om een strandbar te openen en een stuk land wil kopen, raken ze verstrikt in problemen. De plaatselijke maffia dwingt Sam opnieuw in de criminaliteit en wanneer zijn gezin wordt aangevallen, besluit hij genadeloos wraak te nemen.

farang-01.jpg

Actie en geweld​

De film heeft een erg chaotische opbouw, waarbij sommige scènes geen samenhang hebben en de structuur ontbreekt. Het lijkt alsof er delen zijn geschrapt, waardoor je als kijker belangrijke informatie mist. Ook de camera beweegt te veel en er wordt gebruikgemaakt van korte close-ups om details weer te geven, in plaats van een groter perspectief te tonen. Het resultaat is een oppervlakkige actiethriller. Het verhaal mist originaliteit en unieke elementen die het onderscheiden van andere films in het genre.

De film bevat extreem gewelddadige scènes met bloed, moord en brute gevechten, wat aantrekkelijk is voor liefhebbers van stevige actie. De geluidseffecten in de film, vooral tijdens de vechtscènes, zijn indrukwekkend en versterken het intense geweld.

De hoofdrolspeler Nassim Lyes weet emotie over te brengen met weinig woorden en geeft overtuigend gestalte aan een personage dat gevangen zit in een neerwaartse spiraal. De liefdevolle relatie die hij met zijn dochter en vrouw heeft, voelt authentiek aan en zijn wraakacties zijn daardoor begrijpelijk. Bovendien levert Olivier Gourmet als lokale maffiabaas een uitstekende performance, waarin hij op meesterlijke wijze de brute kracht en sluwheid van het personage weet vast te leggen.

Conclusie

Farang biedt intense en gewelddadige vechtscènes, waardoor het aantrekkelijk is voor liefhebbers van stevige actie. Het verhaal vertoont echter gebreken, met te veel losse eindjes en weinig originaliteit. Voor wie op zoek is naar pure actie en niet veel waarde hecht aan inhoud, kan Farang nog steeds een vermakelijke kijkervaring bieden.

Pro

  • Actiescènes zijn intens en gewelddadig
  • Nassim Lyes zet een goede performance neer

Con

  • Chaotische scènes
  • Ontbreekt een goed verhaal
  • Oppervlakkige actiefilm
5

Over deze film

Beschikbaar vanaf

26 juli 2023

Genre

  1. Actie

Speelduur

99 minuten

Regie

Xavier Gens

Cast

Nassim Lyes, Olivier Gourmet, Sahajak Boonthanakit ...

Uitgever

Kinepolis Film Distribution
 
Terug
Bovenaan