Bordspelreview: Pole Position

SmartGames heeft ondertussen een behoorlijk uitgebreid aanbod aan educatieve bordspellen. Ze zetten in op inzicht, planning en meer. Niet alleen kinderen kunnen er mee aan de slag, want de moeilijkere uitdagingen zijn soms ook voor volwassenen ware hersenkrakers. Wij gingen eerder al aan de slag met onder andere Turtle Tactics en Treasure Island en zullen hieronder Pole Position bespreken. Vrooooooom!

SmartGames stuurde ons het reisspel Pole Position op ter review. Als een ware Max Verstappen zul je alles op alles moeten zetten om over de finishlijn te komen. In Pole Position hoeft dat niet als eerste, maar dien je de 48 opdrachten tot een goed einde te brengen. Deze opdrachten variëren in moeilijkheidsgraad. Zo zullen de eerste opdrachten amper denkwerk vergen, terwijl de laatste uitdagingen ware hersenkrakers zijn. De rook komt niet uit de uitlaten van de F1-wagens, maar wel uit je hersenpan.

Pole Position front.jpg

Mooi in een rijtje​

Pole Position bestaat uit een metalen spelbord dat tegelijk dienstdoet als opbergdoosje, twee dubbelzijdige circuitkaarten, acht magnetische speelstukken (zes met F1-wagens en twee met bomen) en het Engelstalige opdrachtboekje met 48 opdrachten variërend in moeilijkheid. Het doel is telkens hetzelfde: zorg ervoor dat alle speelstukken op het circuit passen, zodat alle autootjes mooi in een rijtje na elkaar staan. Net de Antwerpse Ring dus. Dat klinkt eenvoudiger dan het werkelijk is, want uiteraard zijn er een paar vereisten. Zo dienen de auto's en bomen correct op het spelbord te worden geplaatst, afhankelijk van wat er in de opdracht wordt gevraagd. Soms wordt er in het boekje weergegeven waar een boom of een bepaalde auto dient te staan, maar moet je zelf uitvogelen hoe precies. Daarnaast wordt onderaan elke opdracht ook weergegeven in welke volgorde de F1-wagens over het circuit rijden. Eerst de rode, dan de blauwe en dan de oranje is misschien wel makkelijk. Maar als je eerst twee witte (neutrale) auto's ziet staan, dan de oranje en dan weer twee witte, weet je op voorhand dat je radartjes in je hoofd aan het werk mag zetten.

Pole Position zorgt voor denkwerk voor jong en oud.


De complexiteit gaat gestaag omhoog. Zo kun je in de eerste paar opdrachten weinig mis doen en maak je zo kennis met het spel. Later wordt het al wat moeilijker, waardoor niet enkel kinderen maar ook volwassenen hun inzicht kunnen testen. De leeftijdsaanduiding op het doosje spreekt van een leeftijd vanaf zeven jaar, en ook de speelstukken tonen bijzonder schattig en kindvriendelijk, maar voor SmartGames van dit kaliber ben je nooit te oud. Nog even over de speelstukken trouwens. Zoals ik ondertussen gewoon ben, zijn die weer van uitstekende kwaliteit. Alles voelt erg robuust aan en ziet er gewoonweg goed uit. Helaas is het blikken doosje iets minder bestand tegen die soms brute kinderhandjes, waardoor je al snel putjes en bultjes zult opmerken. Als het dat maar is.

Pole Position 1.jpg

Conclusie

Pole Position is een leuke game die voor denkwerk voor jong en oud zorgt. Je dient zowel de F1-wagens als de bomen op de juiste locaties te plaatsen, zodat alle speelstukken op het bord passen. Daar horen uiteraard verschillende vereisten bij, zoals snel duidelijk wordt in de 48 opdrachten. De speelstukken zijn zoals gewoonlijk weer van een mooie kwaliteit en zien er erg goed uit. Helaas is het blikken doosje minder bestand tegen kinderhanden.

Pro

  • Speelstukken van uitmuntende kwaliteit
  • Leuk thema
  • Denkwerk voor jong én oud

Con

  • Opbergdoosje niet robuust
  • Enkel solitair te spelen
7

Over

Uitgever

  1. SmartGames

Aantal spelers

1

Tijdsduur

5-10 minuten per puzzel
 
Terug
Bovenaan