Archief - Starten als zelfstandige ITer

Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.

thesilent

Legacy Member
Ik zit met het idee om misschien te starten als zelfstandig ITer. Zelf ben ik voor het moment vast in dienst als Quality Engineer, maar ben niet helemaal meer gelukkig. Ik werk voor het moment nog maar 4 jaar maar als ik recruiters mag geloven verdien ik op het moment beetje buitensporig voor de weinige jaren ervaring.
Nu stelde mij iemand van TEK systems voor waarom probeer je het niet als zelfstandige. Natuurlijk het heeft voordelen en nadelen, maar niks overwint eigenlijk.

Zijn er hier mensen die ook met niet super veel ervaring hadden en ook de stap hebben gezet. Weet er iemand wat de dagprijs ongeveer is waar ik aan kan geraken. Moet je speciaal zovele certificaten hebben of kan je dit zelf opbouwen in de loop der tijd en hoe belangrijk is dit.

Zijn er nog andere onverwachte dingen waar ik misschien niet meteen aan denk die van belang kunnen zijn?

Nineshots

Legacy Member
Dagprijs hangt van je skills/klanten/sector af. Kan je geen richtlijn voor geven dus. De ene haalt 400 per dag terwijl de ander 1000 doet.
Certificaten kan soms zeer belangrijk zijn, maar dat hangt ook weer van je sector en klanten af.

Maar waarom ben je niet gelukkig? Wil je geen quality engineer meer zijn? Dan gaat niemand je willen aannemen als zelfstandige denk ik, zonder ervaring.

thesilent

Legacy Member
Omdat ik men huidige job enorm veel support moet doen en omdat mijn manager constant elke regel die ik zeg terug in twijfel trekt en herdefinieerd naar klanten toe.

Testen is wel een hele grote passie van me en automatiseren nog meer. Aangezien ik hier zelf na de uren mee bezig het zijn gewoon bepaalde aspecten van men job die ik niet leuk meer vind

thesilent

Legacy Member
RadicalAtheist zei:
Nee, dat mag je niet :)

Ja inderdaad mag niet echt. Maar ik ken in mijn omgevingen de lonen voor iemand in dezelfde positie. Die meer jaren ervaring hebben en ja niemand geraakt over mij, dus er kan misschien wel een beetje waarheid in zitten

Soeplepel

Legacy Member
GX6 zei:

Als er boeiende info werd gestuurd, mag je die ook altijd naar mij Pm'en :cool: Ik ben ook van plan om freelancer te worden na een goede 5 jaar ervaring als consultant..

Slynx

Legacy Member
Ik ben na ongeveer dezelfde tijd intern te werken ook zelfstandig begonnen.
Ben nu 4 jaar bezig, werk met hopen, dus heb echt niet te klagen. Heb nog geen moment zonder project gezeten.

De vrijheid die je hebt naar projecten kiezen toe e.d. maken het zeker de moeite (een van de vele voordelen die er zijn), de verantwoordelijkheid, en de uitdaging die je hebt om jezelf steeds te verbeteren.
Hou er wel rekening mee dat je volledig zelf instaat voor je opleidingen, cursussen e.d.
Knowledge is power, maar je moet er wel zelf voor zorgen dat je genoeg van die knowledge op je eentje kan vergaren ;).
Je dagprijs is inderdaad moeilijk om zo iets op te kleven. Geen idee wat de rates zijn voor dergelijke functies, kan je altijd navragen als je op project zit en er freelancers in je team zitten hé.

sandervdw

Legacy Member
Ik ben momenteel volop bezig met "de overstap". Ik zou er financieel wel op vooruit gaan. Voor mij is het grote voordeel dat je niet vastzit aan "regeltjes" van het bedrijf. Je krijgt gewoon uw rate binnen en hoe je die dan verdeelt, dat kies je zelf.

Sent from my MotoG3 using Tapatalk

Anoniem15

Legacy Member
Idem hier. Vooral ook om de flexibiliteit die er mee gepaard gaat.

thesilent

Legacy Member
Ja de flexibilteit is voor mij ook een voordeel. Maar ook dat je meer je eigen carriere in de hand hebt, met dan opleiding te doen. Je kan meer zelf kiezen. Terwijl ik nu vaak het gevoel heb dat je vast zit en je wel eens iets nieuw kan proberen maar dat het daar ook vaak eindigd.

Ook ja het loon en de flexibiliteit van de kosten maken is wel iets dat interresant is. Het is niet meer van ja bij de baas gaan smeken (niet dat ik dat al heb moeten doen) om 5 euro meer loon

thesilent

Legacy Member
Maar langs de andere kant het risico is het grootste dat me tegen houd denk ik.

kakature

Legacy Member
De meeste freelancers in mijn sector hebben veel ervaring of zijn senior. Ik denk er ook al een tijdje aan om zelfstandig te worden, maar ik weet niet goed of dat interessant is als je - zoals ik - geen senior bent.

Ik hou deze thread alleszins in de gaten, ik kan er maar van leren :)

thesilent

Legacy Member
kakature zei:
De meeste freelancers in mijn sector hebben veel ervaring of zijn senior. Ik denk er ook al een tijdje aan om zelfstandig te worden, maar ik weet niet goed of dat interessant is als je - zoals ik - geen senior bent.

Ik hou deze thread alleszins in de gaten, ik kan er maar van leren :)

Ja senior, ik heb nu in mijn functietitel ook Senior Quality Engineer. Ik denk dat het daar vooral is wat je kan en hoeveel passie je toont niet?

Radiance

Legacy Member
Je moet vooral eens heel erg nadenken of je graag je toekomst in eigen handen wil nemen. Bij sommige klanten valt het nog wel mee maar ga er vanuit dat er straks niemand meer is om je leiding, advies, opleidigen, "een richting" te geven. Het is exact daarom dat het vooral interessant is voor senior IT'ers, dan weet je gewoon beter waar je op moet focussen.

En dat trekt zich door in hoe je "zaken" doet: prijzen en voorwaarden onderhandelen, al dan niet opleidingen en conferenties volgen, certificaten behalen, hoeveel vrije dagen je neemt ... je bepaalt het allemaal zelf. Als je voldoende contacten onderhoud kan je ook verschillende projecten combineren. Ik werk zo momenteel quasi full-time voor één klant, maar doe daarnaast nog wel enkele kleinere projecten. Deels om mijn kennis in gerelateerde domeinen te onderhouden / uit te breiden, maar ook omdat het een mooie extra oplevert.

Het grootste gevaar is wanneer je uitgeblust geraakt. Misschien niet nu, maar binnen 10 jaar .... Misschien heb je helemaal geen zin meer om weer een nieuwe technologie te leren, gaat het gewoon allemaal wat te snel; je hebt zeker al van die mensen rondom je zien werken. Als werknemer kan je vaak een stapje terug doen, eerder richting management of project management gaan, of het een tijdje wat kalmer aan doen. In de meeste bedrijven kan je zo heel wat tijd overbruggen. Als freelancer niet natuurlijk. Je bent er voor project x of y, een slechte evaluatie of slechtere economische situatie en je kan er snel uit liggen. Je hebt als goede zelfstandige dan hopelijk de discipline gehad om een spaarpotje aan te leggen. Er is ook die strekking zelfstandingen die full-time "in dienst" gaat van één opdrachtgever, vaak hun ex-werkgever en gewoon 38 uren gaat kloppen daar en nog steeds order van "de baas" opvolgt. Op korte termijn ga je er financieel op vooruit, maar ik vind het niet verstandig op langere termijn. Je zou na 10 jaar wel eens kunnen ontdekken dat je totaal irrelevant bent en niemand daar nog wat om geeft.

Hoewel ik enkele heel gegeerde certificaten heb behaald in het verleden hecht ik er zelf minder & minder waarde aan. Ik zal de mijne ook niet meer her-certifieren, geld & tijd verspilling. Ik zie dat als een trend in mijn specifieke tak, maar durf nu ook weer niet gaan verkondigen dat iedereen er zo over denkt.

SilentDeath

Legacy Member
Aan diegene die de overstap gemaakt hebben: hoe geraken jullie aan projecten/klanten?

Chris_147

Legacy Member
Via LinkedIn krijg ik heel veel binnen.
Ben nog maar half jaar als zelfstandige bezig, maar kreeg daarvoor al iedere week berichtje van headhunter of tussenbureau voor een job.
Dan weet je wel dat je profiel goed in de markt ligt, dus durf je wel als zelfstandige te beginnen.
En inderdaad, ben senior, dus ik weet ook welke richting ik uit wil en hoe ik dat wil en kan bereiken.

Daarnaast even de markt verkennen: welke bedrijven zitten er in je buurt, stuur gewoon je CV op als zelfstandige. Ik verwacht er niet direct veel van, maar je weet maar nooit.
En tussen bureaus contacteren, ook op LinkedIn. Met gesprekken met hun krijg je wel een idee wat je dagtarief zou kunnen zijn.
Laat wat prijzen vallen en je hoort wel of die realistisch is of niet.
Spreek ook eens met een boekhouder, die kan je uitrekenen wat je kosten zijn met het loon dat jij jezelf wil geven.
Dan kan je je dagprijs daaruit afleiden.

Op zich is de test markt heel goed, zeker als je kan automatiseren en daar wat ervaring in kan voorleggen.

Ik zou zeggen: lees ook eens mijn thread door: https://www.beyondgaming.be/archive...-it-consultant-wat-met-eerste-maanden.1060843

sandervdw

Legacy Member
Vraagje aan de zelfstandigen hier. Stel, je hebt 25000 euro winst/jaar. Na 3 jaar kan je dit met verminderde roerende voorheffing via dividend uitbetalen.
Nu zegt de 13% regel dat je slechts 13% van het geïnvesteerde kapitaal mag uitkeren als dividend, bij een BVBA is dit normaal 18000 euro en is dit dus maar 2340 euro. Hoe werken jullie hier rond, of betalen jullie allemaal 33% vennootschapsbelasting?

Radiance

Legacy Member
sandervdw zei:
Vraagje aan de zelfstandigen hier. Stel, je hebt 25000 euro winst/jaar. Na 3 jaar kan je dit met verminderde roerende voorheffing via dividend uitbetalen.
Nu zegt de 13% regel dat je slechts 13% van het geïnvesteerde kapitaal mag uitkeren als dividend, bij een BVBA is dit normaal 18000 euro en is dit dus maar 2340 euro. Hoe werken jullie hier rond, of betalen jullie allemaal 33% vennootschapsbelasting?
Het is zelfs nog minder dan 2340 EUR aangezien je het volstort kapitaal moet nemen, meestal maar 6000 of 12000 EUR. De meest courante strategie is de winst enkele jaren oppotten en dan na bv. 5 jaar eenmalig een superdivident uit te keren. Nog beter als je het kan doen in een jaar waarin je weinig winst maakt of misschien zelfs verlies. Langetermijn denken dus, gesteld dat je dat geld prive niet eerder nodig hebt.

sandervdw

Legacy Member
Radiance zei:
Het is zelfs nog minder dan 2340 EUR aangezien je het volstort kapitaal moet nemen, meestal maar 6000 of 12000 EUR. De meest courante strategie is de winst enkele jaren oppotten en dan na bv. 5 jaar eenmalig een superdivident uit te keren. Nog beter als je het kan doen in een jaar waarin je weinig winst maakt of misschien zelfs verlies. Langetermijn denken dus, gesteld dat je dat geld prive niet eerder nodig hebt.

Dus kort samengevat is een auto leasen op 4 jaar, en in het jaar dat je de restwaarde betaalt ook een superdividend uitkeren, wel een slimme zet. Wat ik nog gelezen heb is om uw boekjaar in te korten in het jaar met een superdividend, maar dat lijkt mij een hoop gedoe. Een alternatief lijkt me om in het jaar van het dividend uw loon zodanig op te trekken dat je geen winst meer maakt?


Nog een vraag ivm aftrek BTW bedrijfswagens. Als freelance consultant is, rij ik dagelijks naar klanten. Mijn bedrijf heeft als hoofdzetel mijn woning. Wordt de rit woning->klant dan geteld als woon-werk of als werk-werk verplaatsing? Als werknemer is het zo dat als je eerst naar het hoofdkantoor moet om dan verder naar een klant te rijden, dat enkel de eerste rit als woon-werk verkeer geteld wordt, maar geldt dit dan ook bij freelancers?
Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.
Terug
Bovenaan