Archief - De magnifieke wijntopic

Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.

Avondland

Legacy Member
Bier en whisky hebben in dit forumgedeelte hun plaats al mogen veroveren, maar nog geen teken van een apart wijntopic.

Mijn vader is al zo lang ik weet lid van een wijnclub, dus ik heb het een beetje met de paplepel binnengekregen. Vanaf ik mocht drinken kreeg ik af en toe een glas Chateauneuf-du-Pape en is het voor mij begonnen. Af en toe ben ik wel eens meegegaan naar die club, maar wat ik altijd het leukste vond waren de wijnproeverijen bij Wijnhandel De Kok in Lier. Die doen in de herfst en lente altijd een grote tasting - die trouwens gratis toegankelijk is - met heel wat interessante wijnen. Rondje wit, rondje rood en dan hopen dat er nog champagne is. Uitspugen doe ik nooit, maar als ik ooit eens zelf moet rijden is dat wel aangewezen. Tenzij ik mijn vrouw meepak ... :p

Gaandeweg heb ik mijn smaak wel wat ontdekt. Ik drink het liefst krachtige, kruidige rode wijnen. Ik kan die zelfs apart drinken zonder eten erbij. Frisse witte zomerwijntjes vond ik veelal te licht of te saai. Van witte wijn ga ik dan liever naar een wat romige chenin blanc of semillon. Vooral de Zuid-Afrikaanse Boekenhoutskloof Semillon is me bijgebleven: ongelofelijk veel power en finesse tegelijk in een glas witte wijn.

Ik heb niet echt een aankoopbeleid. Mijn vrouw drinkt niet zo graag wijn, dus als ik een fles kraak drink ik de ene helft op zaterdag en de andere helft op zondag. Of ik deel een fles als ik gasten over de vloer krijg die een glas wijn kunnen appreciëren. Ik heb meestal maar een paar flessen in huis.Het liefst koop ik mijn wijn aan na een proeverij, die heb ik tenminste kunnen proeven. In de supermarkt is het vaak staren naar de rekken en hopen dat je er iets goeds uit plukt. Ik ga wel eens opnieuw die Vivino-app installeren, dan kan ik op basis van de ratings en reviews een meer weloverwogen keuze maken. Ik weet wel dat je nooit volledig mag afgaan op reviews, maar als een wijn van honderden mensen 2,5/5 krijgt laat je de wijn beter links liggen.

Nu gisteren een Caves saint-pierre 2019 cru du rhône a.o.p. vacqueyras gekocht in Colruyt, impulsaankoop. Voor de prijs was die wel lekker, maar wellicht te jong om nog te openen. Deze moet je laten ademen, want die is nogal bruut in het begin. Opent wel mooi na een half uur, dus het tweede glas was beter.

Binnenkort een Lytton Springs van 2014 kraken, daar kijk ik wel naar uit. Prijzige Californische wijn, maar die was subliem op de tasting.

Dus ... shoot!

BlackOccult

Legacy Member
Korte samenvatting is: ik drink het graag maar ik heb er weinig verstand van. :unsure:

Ik drink vooral graag witte wijn en rosé. Ik zal uit mezelf niet makkelijk rode wijn kiezen, maar onlangs toch de Mon Ross (Italiaanse wijn van Barbera druiven) gekozen en die is mij wel goed bevallen.

Als we op reis zijn proberen wij elke avond bij het avondeten een andere wijn uit (quasi altijd witte), om dan de laatste avond diegene die we het lekkerste vonden, nog eens te kiezen.
2 jaar geleden hebben we van de Provence dan deze witte wijn meegebracht: Château Les Crostes, Cuvée Prestige Blanc 2017. De rosé krijgt precies wel een aardige score.
Nu heb ik enkel goedkope wijnflessen in huis, zoals de Fleurs de Prairie 2019. Ook verkrijgbaar bij Colruyt en Okay.

Ik heb nog maar één keer lang geleden een wijnproeverij gedaan, dus dat adresje in Lier is zeer welkom.

Avondland

Legacy Member
Met corona valt die proeverij helaas weg, maar ik heb daar altijd mijn ding wel gevonden. Best wel 's ochtends gaan, in de namiddag kan het nogal eens druk worden. Ik vond het daar stiekem wel leuk om nog eens een tweede keer te nippen van die ene fles van 70 of 80 euro ... :p

Mr.Anderson

Legacy Member
Ooit eens naar een grote wijnproeverij geweest met iemand mee die cursus in Frankrijk gevolgd heeft. Super interessant.
Ik drink heel graag rode wijn. Witte ook, maar dat drink ik veel minder.

Ik zou toch graag wat gerichter mijn wijnen uitkiezen, met iets meer verstand van zaken. :)

Plutus

Legacy Member
Ik kan mezelf ook onder de amateur-liefhebbers met zeer geringe kennis rekenen. Lees: ik sta voor alles open en zal wel merken wat ik lekker vind zonder dat ik exact kan beschrijven wat ik proef.

Bij één wijnhandel ben ik reguliere klant en ik laat me leiden door de mensen daar, uiteraard na proeven. Daarnaast koop ik gewoon bij gelegenheid of op aanraden van vrienden/collega’s.

Op restaurant hangt het wat af van de mood
emoji16.png
ene keer probeer ik iets nieuws, andere keer blijf ik bij het vertrouwde. Aangepaste wijnen vind ik altijd leuk, of me laten leiden door de sommelier als die er is.
Mijn probleem is vooral dat ik weinig details onthou en er me dus maar een fractie bijblijft van wat ik geproefd heb.

Mijn voorkeur ligt toch meestal bij een niet te volle fluweelzachte rode wijn met zachte tannines. Waar ik doorgaans wel heel vrolijk van word: Zinfandel (of Primitivo) en Malbec.
Bij witte wijnen uiteraard de klassieker Chardonnay (bv Chablis) alsook bv. Vermentino.

Daarnaast zijn Champagnes of andere schuimwijnen hier ook vaste kost. Daarbij ben ik opnieuw enorm fan van Chardonnay (blanc de blancs) en Pinot Noir.
Al kan ik 50/50 Chardonnay/Pinot Meunier ook énorm smaken.
Conclusie: steeds opnieuw proberen
emoji6.png


Qua budget blijf ik meestal tussen de 5 en 20€ per fles, een range waarin je heel veel leuke dingen vindt.

Zijn er hier mensen die al een cursus hebben genoten? Tips? En dan denk ik eerder aan een kennismaking / praktische opleiding, geen meerjarig traject tot sommelier.

Mr.Anderson

Legacy Member
'Bij één wijnhandel ben ik reguliere klant en ik laat me leiden door de mensen daar, uiteraard na proeven.'

Wordt zoiets aangeboden vanaf je een bepaald aantal flessen koopt? Ik kan me niet voorstellen dat zij een fles opentrekken wanneer je 1 fles koopt.

Plutus

Legacy Member
Mr.Anderson zei:
'Bij één wijnhandel ben ik reguliere klant en ik laat me leiden door de mensen daar, uiteraard na proeven.'

Wordt zoiets aangeboden vanaf je een bepaald aantal flessen koopt? Ik kan me niet voorstellen dat zij een fles opentrekken wanneer je 1 fles koopt.
Wijnwinkels hebben vaak toch een bepaalde brede selectie beschikbaar die je kan proeven. Je kan (als 'normale' klant) inderdaad niet echt lukraak een fles aanduiden en vragen of je die mag proeven :p enfin, toch niet naar mijn ervaring.

Voor wijnen buiten die selectie hangt het mogelijks wat af van de moment, de desbetreffende wijn en misschien of ze je al kennen of niet?
Zo was ik begin dit jaar nog eens binnengesprongen op zoek naar een Zinfandel. Die hadden ze niet maar men wist me te vertellen dat Primitivo doorgaans als alternatief wordt aangeboden. Die hadden ze wel en hoewel die niet beschikbaar was in de proef-selectie, hebben ze er toch 2 spontaan geopend. Om dan te merken dat ik ze niet lekker vond en ik geen van beide heb gekocht :unsure:. Maar dat maakt ook helemaal niet uit.

Wat je vaak ziet is zo'n 'Coravin'-systeem waarbij ze met een naald door de kurk gaan en in combinatie met zuurstof (?) wat wijn kunnen oppompen zonder de fles eigenlijk te openen. Zo is die wijn véél langer houdbaar dan enkele dagen zoals het geval is mocht je 'm ontkurken. Dat biedt zowel voor wijnhandels als ook restaurants (aanbod per glas) heel wat mogelijkheden.

EDIT: wat ik nog even wou toevoegen: aan iedereen die er weinig ervaring met heeft maar wel benieuwd is, ga gerust naar de wijnwinkel! Dat zijn doorgaans vakmensen die jou met plezier uitleg geven en begeleiden.
Wijn hoeft ook helemaal niet zo duur te zijn als iedereen denkt. Ook een wijnwinkel heeft zeer betaalbare wijnen beschikbaar, en lang niet elke rijke mens drinkt steeds aan 40€/fles.
Ik koop af en toe iets duurders maar ik ga zelden boven pakweg 15€/fles, en als ik dat budget opgeef kijkt men helemaal niet raar, in tegendeel, keuze in overvloed.

En de beleving is zoveel leuker dan, zoals Avondland zegt, in de supermarkt op goede hoop iets kiezen zonder goed te weten wat je drinkt.

horste

Legacy Member
Plutus zei:
Wat je vaak ziet is zo'n 'Coravin'-systeem waarbij ze met een naald door de kurk gaan en in combinatie met zuurstof (?) wat wijn kunnen oppompen zonder de fles eigenlijk te openen. Zo is die wijn véél langer houdbaar dan enkele dagen zoals het geval is mocht je 'm ontkurken. Dat biedt zowel voor wijnhandels als ook restaurants (aanbod per glas) heel wat mogelijkheden.

Die coravins werken met Argon en onderdruk. Je wilt namelijk net vermijden dat er zuurstof bijkomt, want dat heeft heel veel invloed op de smaak. Maar dat is inderdaad voor wijnwinkels een godsgeschenk, als je op voorhand aangeeft dat je komt om iets te kopen zijn ze over het algemeen vrij inschikkelijk.

Een cursus die ik kan aanraden is een cursus basissmaken. Daar ga je niet echt in op landen/regio's/druiven, maar echt op welke smaken je uit de wijn kan halen. Perzik, citroenzuur, tabak, welk hout ze op gelegen hebben, etc.. Hierdoor leer je wijn echt wel meer "ontleden" en begrijp je meer waarom je een bepaalde wijn lekker vind. Dan kan je later ook iets gerichter gaan zoeken.
Opvolgend kan je je dan nog echt gaan verdiepen op vlak van druif, maar dat zijn imo de 2 cursussen die het meeste waarde hebben als reguliere liefhebber.

Voor de rest kan ik nog volgende aanraden:
In Limburg: Licata Vini, wijnhuis gespecialiseerd in Italiaanse wijnen (voornamelijk). Die doen regelmatig ook hun ronde in België op locatie (zo was het in Gent eens in de palinghuizen) waarbij er een 200 wijnen openstaan. Dit gaat dan van wijnen van 10 tot x00 euro, en die mag je allemaal met de glimlach proeven. Inkom is 15 euro, maar krijg je terug in aankoopbon waarde. Absolute aanrader imo.

In Gent/Antwerpen/Sint-Truiden: Ad Bibendum. Meer gericht op wereldwijnen, maar ook een enorm (en exclusief!) aanbod. Exclusief in de zin dat zij volledige reeksen afnemen met exclusiviteit in België. Daar ga ik regelmatig en ze laten met plezier proeven. Ook hier gaat het van 5 tot x00 euro per fles, en steeds een ruime selectie die open staat.

In Waarschoot: Wijnhandel Neyt, gespecialiseerd in de grote Franse huizen. Dat is minder mijn smaak (ik vind de prijs-kwaliteit daar vaak nogal scheef in), maar het blijft wel fantastisch lekkere wijn.

Zelf ben ik eerder fan van Zuid-Afrika & de Duitse Rieslings, maar ik kan in heel veel wel mijn smaak vinden.

Avondland

Legacy Member
Op de avonden bij de wijnclub (ofte: "Commanderij") van mijn vader kan er eindeloos gepaleverd worden over de smaken die je kan ontdekken in een wijn (genre: sigarenkistje, "indruk van gal", mineraal, groene pepertjes, medicinaal, natte tabak, ...). Daar zit ook heel wat snobisme bij, uiteraard. Soms zelfs in die mate dat je als beginner niet altijd meteen durft zeggen of je een wijn goed vind of niet. Mijn moeder, die nooit meegaat naar die avonden, houdt het simpel: je hebt goede wijn en je hebt slechte wijn. :p Misschien is dat de essentie. Ik ben echter altijd een meerwaardezoeker geweest, dus ik wil me graag verdiepen. Hoe smaakt een goeie St. Emillion, bijvoorbeeld? Ik zou van al die befaamde wijnen graag een ijkpunt kennen. Want het is makkelijk om eentje uit de supermarkt te plukken, maar zonder begeleiding drink je ook zomaar wat. Zal wel lekker smaken, maar dan komt de verdieping niet zo snel als je dit niet kan aftoetsen met anderen die mee degusteren.

Budgetgewijs: voor een "gewone" zaterdagavond rond 10 euro voor een fles. Als ik hoger dan dat ga is het voor een speciale aangelegenheid, zoals een verjaardag of kerstavond. Die Lytton Springs 2014 heeft me bijna 50 euro gekost en die kraak ik binnenkort voor een speciale aangelegenheid. Zoals eerder vermeld heb ik amper voorraad liggen. Momenteel 2 rode flessen, 3 witte en 1 rosé. Dan nog een aantal flessen cava en champagne. Van dat laatste drink ik graag de flessen van Trichet: Champagne Pierre Trichet. Voor 15 euro ben je daar al gesteld met een zéér lekkere fles champagne.

Plutus

Legacy Member
horste zei:
Die coravins werken met Argon en onderdruk. Je wilt namelijk net vermijden dat er zuurstof bijkomt, want dat heeft heel veel invloed op de smaak. Maar dat is inderdaad voor wijnwinkels een godsgeschenk, als je op voorhand aangeeft dat je komt om iets te kopen zijn ze over het algemeen vrij inschikkelijk.
Hehe ja dat dus, ik had al zo'n vermoeden dat zuurstof niet echt juist klonk. Dankjewel voor de toelichting.

Ook merci voor de tips! Die Licata Vini ga ik zeker in 't oog houden of eens langsgaan als ik in de buurt ben. Ad bibendum en Neyt zijn niet ver dus daar ga ik bij gelegenheid ook eens mijn horizon verruimen.

Plutus

Legacy Member
Deze mocht er vanavond aan geloven - blijft een van mijn favoriete Zinfandel-wijnen, zeker een aanrader!

63b2568d842f2caa93e3c10264222e78.jpg

Avondland

Legacy Member
Zaterdag met de Vivino-app eens gesnuisterd in de lokale Colruyt, eigenlijk een fantastische tool om wijn uit te kiezen in de supermarkt. Oké, je moet wel afgaan op de reviews van anderen die ongetwijfeld een ander smaakpallet hebben maar je hebt nu eenmaal niet altijd de mogelijkheid om wijn te proeven. Ik heb er meestal wel geluk mee wanneer ik een fles uitkies en na een tijd neem je soms gewoon dezelfde flessen waarvan je weet dat die goed zijn. Soms heb ik echter een fles open gedaan die op niets trok. Het fijne aan die Vivino-app is dat je ook flessen kan aankopen. Zo ga ik toch wel eens die Boekenhoutskloof Cabernet Sauvignon kopen ... op een mooie dag wanneer ik er 38 euro aan wil geven. :p Op de proeverij was die ongelofelijk goed.

desolation

Legacy Member
Goh waar te beginnen. Altijd wel liefhebber geweest maar pas echt ermee bezig sinds we onze Eurocave hebben gekocht. 2-zone versie, NeoFresh D290 voor 180 flessen.
Zowel ik als mijn vriendin hebben een redelijke parellele smaak in wit, in rood verkies ik toch wat meer "wijn met ballen".
Onze goesting vinden we meestal in Latijns Amerika, Spanje, Portugal of Italie. Het occasioneel buitenbeentje mag ook niet ontbreken, in oost-europa zijn ook wel wat pareltjes te vinden. Recent bv nog een Gaston Hochar uit Libanon gehad en die was subliem.
Dat wil niet zeggen dat ik geen Franse wijn kan apprecieren, maar hier zijn voor mij de uitzonderingen de regel. Het is namelijk begot moeilijk om een kwalitatieve topper te vinden aan een scherpe prijs.
Mijn collectie franse wijnen is dan ook zeer beperkt, ik koop er eigenlijk alleen absolute toppers die dan ettelijke jaren blijven liggen. Dit jaar bv een Palmer Alter Ego open gedaan van 2008. Voor binnen ettelijke jaren ligt er bv een Mas de Boislauzon Quet 2010 te rijpen :)


En champagne mag natuurlijk ook niet ontbreken :)


Voor de rest ligt onze smaak zo wat in de volgende genres
Wit: Albarino en Verdejo
Rood: Priorat, Margaux, Amarone, Etna/Sicilie, Brunello, Chileense Syrah


Om wat toppers van de laatste jaren op te sommen

Rood
- Palmer Alter Ego - Margaux - 2008
- Clos De Portal Somni - Priorat - 2014
- Clos Martinet - Priorat - 2013
- Duca Di Montalbo G.Millazo - Sicilië - 2004
- Faustina 1 Gran Reserva - Rioja - 2001
- Passione e Visione Domodimonti - Marche - 2011
- Mille e Una Notte - Contessa Entellina - 2014
- Gaston Hochar - Bekaa Valley - 2010
- d'Arbousset - Lirac - 2012
- Scarnocchio Lena Di Mezzo (Monte del Fra) - Amarone Della Valpolicella - 2008
- Cantina di Montalcino - Brunello - 2007
- Amayna Syrah - Leyda Valley - 2011


Wit
- Longridge Blanc - Stellenbosch - 2015
- Nounat - Mallorca - 2018
- Albarino Just B - Rias Baixas - 2017
- Li Coste Pecorino - Offida - 2014
- Albarino Altos de Torona - 2016


Champagne
- Hostomme & Fils - 2007 Millesime Brut Nature
- Tribaut Schloesse - 2006 Millesime Brut
- Hostomme & Fils - Brut Rosé
- Paul Launois - Composition & Monochrome (zijn Single Barrel is ook subliem maar die is enkel te proeven, tenzij je rond de 30k over hebt voor uw eigen vatje)

Zorba

Legacy Member
desolation zei:
Recent bv nog een Gaston Hochar uit Libanon gehad en die was subliem.

Zelf heb ik eens de Ixsir Altitudes Rouge (2013) gedronken en dat was toch ook een parel uit Libanon.

Ben fan van de zwaardere wijnen, Syrah is mijn favoriete druif. Recent ook via een podcast wijnen van de Ribera del Duero aangeraden gekregen en op goed geluk 2018 Malcaracter gedronken. Helemaal geen zware wijn maar ook zeer lekker, perfect als aperitiefwijn.

En wit drink ik niet zo graag, buiten 1 Belgische die altijd smaakt: Aldenyck Pinot Gris.

Pana

Legacy Member
Hier eigenlijk enkel spaanse wijn. En vanaf we in de spaanse wijnwereld terechtgekomen zijn we niets meer tegengekomen dat die regio evenaart.
Vaste klant ook bij Puerta Del Sol in Deurne, die nodigen bij elke opendeur een oenoloog of eigenaars van een domein uit.

Wit is de favoriet des huizes, graag vol, boterig en af en toe zwaar geeikt. Wordt ook veel meer mee geëxperimenteerd.

Favorietjes wit:

Gran Clos Priorat 2014
López de Heredia Viñ Tondonia Reserva 2004
López de HerediaViña Gravonia 2005
OM Oliver Moragues El Galgo - The Greyhound 2017
Amós Bañeres - Vinya Oculta - Vinya de la Múnia Xarel-lo 2013 & 2015
LePlan-Vermeersch GT-V Viognier 2017

Rood:

Sumarroca Boria 2012
Barahonda Barrica
Barahonda 59h 35' 03'' Wine & Songs 2010
Barahonda Summum Monastrell 2015
Mas L Altet Nineta & Avi

....

Avondland

Legacy Member
Als ik naar landen kijk die het vaakst in mijn schap belanden: Frankrijk, Zuid-Afrika en Argentinië zijn zowat de favorieten. Soms wat Italië, Australië of Spanje. Ik wil graag meer Californische ontdekken en zou heel graag nog wat wijnen uit Georgië willen bestellen. Ik ben zelf naar Georgië geweest en als een van de oudste wijnregio's van de wereld hebben die wel een interessante wijncultuur. Ik ken te weinig van hun druiven, maar ze drinken daar wel zéér graag en gretig. Veel mensen maken hun eigen wijn wel, ongefilterd. Zo ben ik eens door een kruidenier uitgenodigd om in zijn garage van zijn wijn te drinken en ik krijg daar plots een halveliterglas in mijn hand gestoempt. Dat is dus wat anders dan hier. :p

desolation

Legacy Member
Zorba zei:
En wit drink ik niet zo graag, buiten 1 Belgische die altijd smaakt: Aldenyck Pinot Gris.

Aldeneyck ken ik wreed goed, is familie van een van mijn beste maten.
De Chardonnay is ook zeer lekker
Pinot Brut kan ik ook niet van klagen maar 8gr is vrij zoet voor een liefhebber van zero dosage gelijk mij. Nu in vergelijking met de bocht in flessen dat ze bv bij Chardonnay Meerdaal verkopen aan 20 EUR de fles is die van de Aldeneyck echt op en top. Ik verwacht echt heel mooie wijnen uit de maasvallei als het gemiddeld klimaat hier nog wat warmer wordt.

Noord-Amerikaanse wijnen vind ik lastig. Daar zitten er echt goeie tussen, maar dan zijn ze keer op keer echt op het randje van schandalig duur. Door de band komen de betere uit Sonoma en Napa Valley, waar ze al hun hand niet meer omdraaien om 70-80 EUR de fles te tellen voor een best-wel-ok Pinot Noir. Chardonnays uit die streek leg je ook al rap 40-50 EUR voor neer. Echte toppers uit Californie zoals Opus One of Phelps Insignia dan spreken we over 3-4-500 EUR. En wat krijg je dan? Een heel lekkere wijn, maar wel eentje die nog steeds "op zijn bakkes krijgt" van een topper uit zuid-frankrijk of Italie. Zelfs die oost-europeanen zoals hierboven beschreven durf ik er gerust naast zetten.
Voor 450 EUR koop ik mij wel liever een Palmer van 83 ipv een Opus One van 2017.
Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.
Terug
Bovenaan