Speelgoedreview: Peek-A-Zoo

De grootste uitdaging in de wereld? Ongetwijfeld een kind opvoeden. Ondanks alle liefdevolle en tedere momenten, zal elke ouder ook de momenten van frustratie kennen. Het eerste jaar waren dat voor ons de slaap- en eetgewoonten, maar nadien kwam het eigen willetje en wat ze noemen ‘de peuterpuberteit’. Hoewel dit een uitdagende periode kan zijn, is het ook de tijd dat je kind erg veel kennis opdoet en nieuwe vaardigheden ontwikkelt. Het ideale moment dus om ze klaar te stomen voor de kleuterklas! Hoe beter dan spelen en leren combineren? Dit is ook wat SmartGames dacht. In hun reeks van educatief speelgoed, mocht ik zelf aan de slag met Peek-A-Zoo. Benieuwd of het de moeite zou zijn voor jouw peuter? Ontdek ik het in onderstaande review.

Smart NV maakt al 25 jaar inspirerend en educatief speelgoed. Hierbij worden hun producten ingedeeld in een aantal categorieën: SmartGames, de logische denkspellen voor één speler, GeoSmart, het magnetisch constructiespeelgoed voor de iets oudere kinderen en SmartMax, het magnetisch constructiespeelgoed voor de jongere garde. Peek-A-Zoo is een product uit de SmartGames-reeks en bevindt zich in het preschool-gamma.

PAZ front.png


Peek-a-boo in een ander jasje

Wie omgaat met jonge kindjes, heeft ongetwijfeld het spelletje ‘peek-a-boo’ al gespeeld, waarbij je de handen voor de ogen houdt en nadien met een veel te brede smile, het kleintje doet glimlachen. Peek-A-Zoo kan aanzien worden als een variant, waarbij het de bedoeling is om dieren door openingen te laten piepen. Uiteraard komt er iets meer bij kijken dan enkel verstoppertje spelen.

Door middel van vijf kartonnen blokken probeer je hetgeen op één van de 48 opdrachtkaarten staat na te bouwen. Hierbij zijn steeds twee of meerdere van de blokken vereist. Van zodra de voorkant van de blokken overeenkomt met hetgeen dat op je opdrachtkaart staat, heb je de uitdaging gewonnen.

PAZ 2.png


Logisch redeneren, ruimtelijk inzicht, maar vooral … een portie geduld

Een simpele, maar doeltreffende opzet, waarbij vooral cognitieve vaardigheden zoals logisch en probleemoplossend redeneren, ruimtelijk inzicht en concentratie worden gestimuleerd. Door tijdens het bouwproces over de tekeningen te praten en je kind uit te leggen waarom iets fout is, stimuleer je hen ook om meer te praten en diertjes te herkennen. Niet enkel de oog-hand-coördinatie en het ruimtelijk inzicht worden dus getraind, maar ook het praten wordt hierbij aangemoedigd.

Dat daarbij het materiaal mooi is vormgegeven en stevig aanvoelt is uiteraard erg mooi meegenomen. Een leuke insteek is bijvoorbeeld dat het afsluitdekseltje van de kartonnen blokken een gleuf heeft om de opdrachtkaart te etaleren. Een klein detail, maar waardoor wel duidelijk wordt dat er goed over het ontwerp is nagedacht. Dit merk je ook aan de bijgeleverde flyer, waarin alle oplossingen mooi worden weergegeven.

Wens je je kleine spruit klaar te stomen voor de kleuterschool? Dan is een spel als Peek-A-Zoo zeker een aanrader!


Verder zijn de tekeningen simpel, maar erg herkenbaar voor de kleintjes en gaan de opdrachtjes van voldoende makkelijk naar toch al iets uitdagender. Een belangrijke vereiste is uiteraard dat je kind enig geduld aan de dag legt. Mijn zoon had indertijd de blokken bijvoorbeeld al lang uit het raam gekegeld, maar voor mijn dochter die graag alles zelf doet, was het een ideale manier om al spelend toch iets bij te leren. Ondanks dat ze ondertussen twee jaar en tien maand is, bleken de moeilijkste opdrachten toch voldoende uitdaging te bieden.

Conclusie

Smart Games staat bekend voor zijn inspirerend en educatief speelgoed. Dat bewijzen ze ook met deze Peek-A-Zoo. Naast een knappe vormgeving en stevig materiaal, staan bij dit spel vooral het stimuleren van probleemoplossend denken en het ontwikkelen van ruimtelijk inzicht centraal. Door de 48 opdrachten met voortschrijdende moeilijkheidsgraad zal elke peuter er zijn uitdaging in vinden. Wens je je kleine spruit klaar te stomen voor de kleuterschool? Dan is een spel als Peek-A-Zoo zeker een aanrader!

Pro

  • Mooie vormgeving
  • Stevig materiaal
  • Stimuleert de cognitieve vaardigheden
  • Opbouwende moeilijkheidsgraad

Con

  • Kan tot frustratiemomentjes leiden als je peuter niet erg veel geduld heeft
8

Over

Uitgever

  1. SmartGames

Aantal spelers

1
 

Vergelijkbare onderwerpen

Bovenaan