Seriereview: This England

“This blessed plot, this earth, this realm, this England.”. Het is de quote die Boris Johnson in het begin en einde van de serie This England aanhaalt. Het verklaart ook meteen waar de naam van de serie vandaan komt. Deze quote komt rechtstreeks uit het toneelstuk Richard II dat geschreven werd door William Shakespeare. De ex-premier van het Verenigd Koninkrijk blijkt een groot aanbidder te zijn van Shakespeare. Zodanig groot zelfs dat hij er een boek over schreef, net als over Winston Churchill en het Romeinse Rijk. This England maakt in de eerste aflevering meteen duidelijk dat Johnson meer is dan een politicus. Hij is ook nog een echtgenoot, vader én auteur. This England volgt de eerste maanden van het premierschap van Churchill die gedomineerd werden door de Brexit en nadien door COVID-19. Dan rest ons nu nog de vraag: To see, or not to see.

This England bestaat uit zes afleveringen die elk gemiddeld 52 minuten duren en is te bekijken op myLum. Boris Johnson wordt vertolkt door een onherkenbare Kenneth Branagh (Dunkirk, Thor, Harry Potter, Henry V, Tenet, Murder on the Orient Express, Death on the Nile …). En, wat een vertolking levert Kenneth Branagh! Niet alleen lijkt hij als twee druppels water op Johnson, hij slaagt erin Boris ongelooflijk goed - ik durf zelfs perfect zeggen - neer te zetten. Het spraakpatroon van Branagh en de manier waarop hij zijn lichaam gebruikt om Boris vorm te geven, kloppen gewoon helemaal. Het is een fenomenale acteerprestatie en meteen een van de betere die ik al heb gezien. Ook de gelijkenissen tussen Ophelia Lovibond en Carrie, de partner van Boris, zijn onmiskenbaar. Verder maakt ook de huidige premier van het Verenigd Koninkrijk Rishi Sunak (gespeeld door Shri Patel) z’n intrede in de serie.

1676733533006.png


Get Brexit done! Get covid done?

23 juli 2019: Boris Johnson wordt de opvolger van Theresa May, leider van de Conservatieve Partij en premier van het Verenigd Koninkrijk. Johnson is vastbesloten om de Brexit-deal rond te krijgen en dit het hoogtepunt van zijn carrière te maken. Dat is weliswaar voor de uitbraak van het coronavirus eind 2019. Terwijl de term COVID-19 wereldwijd aan naamsbekendheid wint, is Boris aan het genieten van een luxevakantie, schildert hij landschappen, loopt zijn hond achterna, praat over seks en citeert Shakespeare. Ondertussen zien we hoe het kabinet de dagdagelijkse leiding op zich neemt. De reputatie hooghouden en een goeddraaiende economie staan hierbij centraal. Wanneer verschillende stormen, zoals storm Dennis, nog eens voor overstromingen zorgen in het Verenigd Koninkrijk, is het hek helemaal van de dam. Het kabinet vindt het oorspronkelijk niet nodig om de premier erop uit te sturen en zijn medeleven te betuigen. De pers haalt bijgevolg hard uit naar Boris en zijn kabinet. En Boris zelf? Hij citeert Shakespeare en Churchill.

Het is en blijft een gevecht zonder winnaars.


Terwijl de coronapandemie aan sterkte toeneemt in het Verenigd Koninkrijk, bezoekt Johnson ziekenhuizen zonder mondmasker, schudt hij de handen van mensen die mogelijks besmet zijn … Boris gaat al lachend door het leven en lijkt niet op de hoogte te zijn van de werkelijke situatie. Hij lijkt niet te beseffen hoe het virus als een dief in de nacht de woonzorgcentra binnendringt en talloze slachtoffers maakt, hoe mensen papieren moeten ondertekenen dat ze niet gereanimeerd zullen worden omdat er een tekort aan voorraad is, hoe families afscheid moeten nemen van hun dierbaren … Het zijn hartbrekende taferelen en Boris … die citeert Shakespeare en Churchill. Dan kom het moment waarop Boris zelf besmet wordt met het coronavirus en door het oog van de naald kruipt. Je zou denken dat dit een wake-up call voor hem en Carrie is. Dit is echter niet het geval en Boris verliest zich opnieuw in Shakespeare en Churchill. Ondertussen blijft de rest van his England het met beperkte middelen opnemen tegen de onzichtbare vijand. Het is en blijft een gevecht zonder winnaars.

1676733588165.png


Fictie gebaseerd op waargebeurde feiten

Hoewel de serie benadrukt dat het fictie gebaseerd op waargebeurde feiten is, valt niet te ontkennen dat de gehele serie een aanklacht is op hoe Boris en zijn kabinet de pandemie aanpakten. Of eerder hoe ze alles veel te lang op z'n beloop lieten. Ze wachtten te lang om een lockdown af te roepen, lapten zelf de regels aan hun laarzen en logen over cijfers om hun zelfopgelegde doelstellingen te behalen. Zo was er het Nightingale Hospital, een veldhospitaal dat werd opgericht om de ziekenhuizen te ontlasten, dat beschikte over een capaciteit van 400 bedden en slechts vijftien procent van deze capaciteit benutte. This England brengt een stekelhard portret van Johnson en zijn kabinet. De man wordt heel passief geportretteerd: hij lijkt geen besef te hebben van de hartverscheurende gebeurtennissen die zich buiten de muren van Number 10 afspelen. Hij lijkt wel op een andere planeet te wonen. Ook zijn vrouw Carrie leeft op een roze, zwangere, wolk en realiseert zich niet hoe de toestand echt is. Terwijl zijn hele realm aan het vechten is tegen deze onzichtbare vijand, vindt Boris er niets beters op dan uit zijn raam te kijken en … Churchill en Shakespeare te citeren. Hij is onbekwaam om beslissingen te maken waardoor zijn kabinet deze verantwoordelijkheid op zich neemt. Johnson is niet meer of minder dan het uitgangsbord van deze beslissingen.

Terwijl zijn hele realm aan het vechten is tegen dit onzichtbare monster, vindt Boris er niets beters op dan Churchill en Shakespeare te citeren.


Hoewel de trailer aangeeft dat This England het verhaal vertelt van het premierschap van Boris Johnson, ligt de focus van de serie voornamelijk op de coronapandemie zelf. Hierbij wordt de politieke visie ten opzichte van de pandemie tegenover de bitterharde realiteit geplaatst. This England is een heel confronterende serie. Er wordt in verschillende afleveringen dan ook gewaarschuwd voor de vertoning van heftige beelden. Je volgt de mensen in hun gevecht tegen COVID-19 of in het gevecht van hun geliefden tegen het virus. De scenario’s en beelden komen hard binnen omdat je weet dat deze pijn en deze strijd echt is. De wereld vecht momenteel nog volop tegen het virus waardoor de beelden je met de neus op de verschrikkelijke feiten drukken. Als serie over Johnson vind ik deze dus minder geslaagd aangezien slechts een heel beperkte schermtijd aan Johnson wordt besteed. Als serie over de coronapandemie vind ik dit een heel sterke.

Conclusie

De trailer van This England laat uitschijnen dat de serie over de eerste maanden van het premierschap van Boris Johnson gaat. Zelf vind ik dat de serie zich eerder toespitst op het coronavirus zelf en hoe Boris en zijn kabinet deze pandemie hebben aangepakt. Doordat Johnson slechts een beperkte schermtijd gegund werd, vind ik This England minder geslaagd als serie over Boris Johnson. Desondanks zette acteur Kenneth Branagh op magnifieke wijze Johnson neer. Zijn acteerprestatie is ronduit fenomenaal! Als serie over de strijd tegen het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk, vind ik deze meer dan geslaagd. Maar, de beelden die getoond worden over de strijd tegen COVID-19 zijn zes afleveringen lang bikkelhard en heel confronterend. Als afsluiter (en om in thema te blijven uiteraard) citeer ik nog even Shakespeare: “This blessed plot, this earth, this realm, this England.”.

Pro

  • Uitermate sterke acteerprestatie van een onherkenbare Kenneth Branagh als Boris Johnson
  • Heel sterke reeks over COVID-19

Con

  • Ondanks wat de trailer laat uitschijnen, is dit geen serie waarin Boris Johnson de hoofdrol heeft
  • De serie bevat harde en confronterende beelden
8

Over deze serie

Beschikbaar vanaf

28 september 2022

Genre

  1. Biografie
  2. Drama

Speelduur

52 minuten

Regie

Julian Jarrold, Michael Winterbottom

Cast

Kenneth Branagh, Ophelia Lovibond, Simon Paisley Day, Andrew Buchan, Belina Lang, Derek Barr, James Corrigan

Uitgever

Sky
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan