Regels P&A + Waarom kan ik hier niet posten?

Status
Niet open voor verdere reacties.

Tweak37

Crew Member
Crowdfunder FE
Regels Politiek & Actualiteit:
- We mikken op discussies van enig niveau: onderbouw je stellingen met argumenten, laat holle slogans achterwege, blijf ontopic. Pas je schrijfstijl en taalgebruik aan.
- Respecteer je tegenstanders in elke discussie: speel niet op de man, ga in op de argumenten van een ander, stel die argumenten eerlijk voor, provoceer niet en scheld niemand uit. Een gouden leidraad is: ga uit van de best mogelijke interpretatie van een post.
- Gebruik de :unsure:, :ROFLMAO: of :mad: niet als reaction om je ongenoegen over een post te uiten. Geef je tegenargumenten in een fatsoenlijke post!
- Het posten van memes en soortgelijke zaken is niet toegelaten.

- Hou bij het posten van artikels of citaten het citaatrecht in gedachten. Dit geldt ook voor Twitterlinks: voorzie die van de nodige commentaar en/of argumentatie. Geen linkdrop-n-drive.
- Wees kritisch en selectief voor (nieuws)bronnen en licht onbekende bronnen waar mogelijk toe. Wanneer eerder geposte nieuwsberichten niet correct of fake blijken te zijn, gelieve dan je post zelf aan te passen of anders te reporten zodat wij dat kunnen doen. Dit geldt des te meer voor social media en in het bijzonder Twitterberichten. Herhaal geen berichten die overduidelijk foutief zijn of die reeds debunked werden.
- Wees ook kritisch bij het posten van schokkende beelden, en voorzie die altijd van een spoiler en een duidelijke waarschuwing. Beperk ze liefst ook tot een minimum.
- We kunnen inhoud flaggen als Onbevestigde Claims om fake news tegen te gaan. Bezorg ons dan in pm of openbaar de nodige bewijzen en dan kan het worden ingetrokken. Indien niet kan er een warn volgen voor gebrekkige argumentatie.

- Start gerust nieuwe threads met een duidelijke en specifieke titel. Daar help je de moderatie mee! Kleine nieuwsfeitjes kunnen in het Algemene Nieuws-topic, maar zullen ook afgesplitst worden als ze te groot worden.
- Gebruik de reportfunctie om wangedrag te melden aan het moderatieteam.
- Er is een permanent Feedbacktopic voorzien, waarin je je kritiek of ideeën voor dit forum kunt laten horen, al verwachten we natuurlijk ook hier beschaafde en onderbouwde posts.

Vooraleer je kunt posten in dit subforum moet je bevestigen dat je de regels hebt gelezen.

Bij het niet naleven van de regels kunnen mods beslissen om je post aan te passen of een verzoek te sturen. Als dat niet volstaat, volgen er warns met punten. Warns opgelopen op het Pol&Actua-forum kunnen bovenop de normale bans ook gevolgen hebben voor je postrechten op Pol&Actua:

De warns zijn onderverdeeld in drie groepen.
3 actieve zeer lichte, lichte of gemiddelde warns in P&A leiden tot een ban.
2 actieve warns leiden tot een ban als er minstens één zware overtreding bij zit.
1 actieve zeer zware warn leidt ogenblikkelijk tot definitieve ban.

Tot welke categorie een warn behoort, vind je terug in de forumregels. De moderatie zal in pm meegeven als het om een ban gaat.

1e ban uit de actuagroep: Eén week.
2e ban uit de actuagroep: Drie maanden.
3e ban en volgende: Eén maand.
Na een banvrij jaar begin je weer met een schone lei.

Een Zeer Zware warn sluit je definitief uit, geen 2e of 3e ban mogelijk. De mods kunnen in uitzonderlijke gevallen niet beschreven in de regels beslissen om je niet terug toe te laten.

Vraag na de aangegeven periode zelf je toegang opnieuw aan in pm.

Overzicht van een paar relevante warns + voorbeelden uit het leven gegrepen
Zeer Lichte, Lichte en Gemiddelde Overtredingen:

  • Niet aangepast taalgebruik (i.e. denigrerende termen, onnodige caps, onnodige scherpe bewoordingen, hondenfluitjes) en stigmatiserende posts
    Vb:
    aLS ZE HET ERGENS ANDERS GOEDKOPER KUNNEN MOET HET DAAR OOK. Waarom moeten sossen altijd efficientie tegenwerken?
    Ze hebben gisteren een gehandicaptenhome gebombardeerd. Ik vraag me af of gij denkt dat die Palestijnen ook schuldig waren.
    Zionistische bitchboys.
  • Gebrekkige argumentatie 3 ptn (i.e. holle slogans, niet ingaan op argumenten, die oneerlijk voorstellen of ze afdoen als belachelijk zonder argumentatie)
    Vb:
    milieu-effecten van langeafstandstransport :unsure: Alsof een beetje co2 van een paar bootjes kwaad kan 🤣
    Op vlak van Covid-19 zijn er zeker fouten gemaakt in de Verenigde Staten. Zeker geen slecht interview maar Trump is aan de macht gekomen na 8 jaar wanbeleid van Obama. Veel Afro Amerikanen zijn teleurgesteld in Obama. Het klopt wat Trump zegt. Na Abraham Lincoln heeft hij het meest gedaan voor de zwarte gemeenschap.
  • Op de man spelen 3 ptn (i.e. ad hominems, argumenten discrediteren door te wijzen op bepaalde eigenschappen of omstandigheden van de poster die dat argument aanbracht)
    Vb:
    Natuurlijk vind hij dat normaal, het is zelf een dopper die geen enkele ambitie heeft om werk te zoeken aangezien hij zich voor alles te intelligent vind. Nu de N-VA het zo goed doet heeft hij natuurlijk vooral schrik om zelf zijn uitkering te verliezen.
    ik pas even. Genoeg mensen met een burnout hier op bureau gehad die absoluut niet gekozen hebben voor die burnout en die niet zomaar konden stoppen. En al zeker ook niet allemaal jobs met aanzien en co hadden.
    Den bureau van rooie Rudy zeker
  • Belachelijke/onnuttige/ongewenste post 3 ptn (i.e. offtopic, zever, ongepaste grapjes en andere onzin)
  • Oneigenlijk gebruik van forumfunctie (i.e. spottende reactions...)
Groep 2: Zware Overtredingen
  • Thread verzieken 4 ptn (i.e. verschillende belachelijke/onnuttige/ongewenste posts in één thread)
  • Uitlokken van flame 4 ptn (i.e. provoceren van andere forumleden door kleinerend taalgebruik e.d.)
    Vb:
    Wat is er ventje? Stoort de realiteit u?
    Israël = zionistische staat
    Mijn mening en nog van veel anderen.
    Maar doe maar rustig verder Israël, zo zorg je voor haat en slachtpartijen tegen uzelf
  • Flame 5 ptn (i.e. gescheld van allerlei soort, gericht naar andere forumleden)
    Vb:
    leer satire herkennen zwakzinnige. O en dat was met een smartphone geschreven zonder autocorrect. Ga Putin nog wat afzuigen. hahahahahah HA!!!!!
    Maar goed, indien het retard bastillon met ****, ***** en ******** op kop denken dat migratie perse slecht is, zal het dat ook zijn.
    kunt gij uzelf niet ophangen ipv op ons kap te leven ?
  • Haatspraak 5 ptn (i.e. flagrant racistische uitspraken, erg stigmatiserende uitspraken of herhaaldelijke overtredingen)
    Vb:
    En kom niet af met de gebruikelijke zever van ze waren wel welkom toen ze hier in de mijnen enzo moesten komen werken. Dat waren Italianen, oostblokkers.. geen vuile moslims, het rotste ras ter wereld.
    Die man die zijn vrouw voor de zoveelste keer in mekaar had geslagen was weer een schrijnend voorbeeld van hoezeer de cultuur van nieuwe belgen verschilt van de onze.
    Zeker als we gaan kijken naar centraal-afrikanen. Die komen uit een dog eat dog leefcultuur en leven nu in een quasi geweldloze samenleving. Die maken helemaal niet de klik "ah ok hier kan ik gewoon samenleven met iedereen". Die maken de klik "allemaal zwakke prooien, zalig"
  • Blijven posten van threads/posts na delete 6 ptn (i.e. het terugplaatsen van (gelijkaardige) posts nadat deze door een mod verwijderd waren)
Groep 3: Zeer Zware Overtredingen, zoals daar zijn:
  • Moedwillige schending van de privacy (i.e. het openbaar maken van persoonlijke informatie van een ander forumlid die niet eerst door deze persoon zelf gedeeld is)
  • Zware flame, bedreigen van personen (spreekt voor zich)
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Het posten van volledige artikels* is een inbreuk op het auteursrecht en dus niet toegelaten, hier of elders op het forum.

Het is wel toegelaten om delen van een artikel te citeren, indien die relevant zijn voor een discussie. Hou hierbij de volgende richtlijnen in gedachten:

mediawijs.be zei:
Doel: citeren mag alleen als dit gebeurt voor een bepaald doel. De Auteurswet noemt als geoorloofde doeleinden kritiek, polemiek (een schriftelijke discussie), recensie (van bijvoorbeeld een album of programma), onderwijs of in het kader van wetenschappelijke werkzaamheden (bijvoorbeeld het aanhalen van een eerder wetenschappelijk werk om je eigen onderzoek te onderbouwen).

Proportionaliteit: slechts een deel van het werk mag worden overgenomen en niet meer dan nodig voor het doel van het citaat. Het is moeilijk aan te geven hoeveel van het originele werk mag worden gebruikt. Er is geen vaste regel voor de omvang van een citaat. Dit verschilt van geval tot geval. Foto’s of werken van beeldende kunst mogen wel integraal worden gereproduceerd.

Bronvermelding: indien je iemand anders zijn werk citeert, dan dien je hierbij de naam van de auteur te vermelden.
Tot slot is het enkel toegestaan te citeren uit op geoorloofde wijze gepubliceerde werken.

Bron: https://mediawijs.be/dossiers/dossier-mediamakers/wat-het-citaatrecht

Daarnaast geldt het omgekeerde ook voor een nette discussie: Als je een link wilt posten in een discussie, moet daar:
- een proprtioneel en relevant citaat bij staan
- en eigen discussie bij staan

Schermen met links, zeker als die artikels achter een paywall staan, is geen goede basis voor een discussie, omdat heel moeilijk kan geverifieerd worden of de informatie uit de links wel klopt (of zelfs of de poster die gelezen heeft). Dat zal beschouwd worden als gebrekkige argumentatie, zoals beschreven in de regels.

*Tenzij je natuurlijk zelf over het auteursrecht zou beschikken of expliciete toestemming hebt van de rechthebbende om de tekst te delen. Vermeldt dit dan duidelijk.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Na de gesprekken in Feedbackthread, hebben we even samengezeten in verband met mogelijke veranderingen aan de regels in Politiek & Actualiteit. We hebben beslist om de regels rond het lidmaatschap en het vervallen daarvan een beetje te verstrengen, waardoor de verstrenging alleen voelbaar is voor hardleerse overtreders. De twee veranderingen zijn:
- 2 actieve warns leiden tot een ban als er een warn uit groep 2 bij zit. (voorheen: 3 actieve uit Groep 1, of 2 actieve uit Groep 2)
- 2e ban uit de actuagroep: definitief. (voorheen: 3e ban is definitief)

Voor de rest blijven de regels van altijd gelden, en blijft Politiek & Actualiteit het subforum om wat diepgaander over politieke en sociale kwesties te praten.
 
Nav het conflict in Oekraïne:

- Twitternieuws posten kan, maar als het niet correct of fake blijkt te zijn, gelieve dan je post zelf aan te passen of anders te reporten zodat wij dat kunnen doen. We vragen ook om iets selectiever te zijn bij het kopiëren van tweets, zeker als ze herhaaldelijk of overduidelijk foutief blijken te zijn.
- Tweets die niet gaan om nieuws maar om meningen of discussies, voorzie je net als krantenartikels van de nodige commentaar of argumentatie.

En zeg nu nog eens dat we niet meegaan met onze tijd :unsure:.
 
In de algemene forumregels werd al een tijd geleden een regel opgenomen over het oneigenlijke gebruik van forumfuncties.

Omdat we reactions niet per forum kunnen uitschakelen, kunnen jullie ook in dit subforum van alle reactions gebruik maken. Daarom willen we er bij deze nogmaals op wijzen dat in politiek en actualiteit de :unsure:, :ROFLMAO: en :mad: niet dienen te worden gebruikt om ongenoegen met een post te uiten, of om een post te ridiculiseren. In plaats daarvan moet een inhoudelijke reactie worden geformuleerd op de post in kwestie.
 
Na consultatie van de mods, legal en admins hebben we besloten om voor het publiceren van gegevens over Reuzegommers dezelfde houding te volgen als de minst beperkende werkwijze van de volgende 3 kranten die als kwaliteitskranten van Vlaanderen beschouwd worden: De Morgen, De Standaard en De Tijd.

Wat in één van die 3 kranten gedeeld wordt, mag ook bij ons gedeeld worden. Wat daar niet gedeeld wordt, wordt bij ons ook standaard verwijderd. Links naar artikels van kranten die wél meer publiceren vallen daar dus ook onder.

De reden waarom we dit standpunt aannemen is drievoudig:
- zo riskeren we nooit juridische vervolging, omdat deze 3 kranten toonaangevend zijn voor het publiek/anoniem maken van eventuele daders.
- We willen de discussies onder leden van dit forum immers weerspiegelen aan deze 3 kranten en niet het Facebook-niveau van reacties hebben die je eerder bij HLN kan terugvinden.
- Door nu al een standpunt in te nemen én dat op basis van andere hun standpunten te doen, is de objectiviteit beter gegarandeerd.
 
Openingspost aangepast met lichtjes anders ingedeelde Groepen, zodat die nu in lijn liggen met de verdeling van warns in de rest van het forum, en vooral regels die de updates doorheen de tijd (in de posts eronder) beter weerspiegelen en moeten verduidelijken.
 
Openingspost aangepast: om de onzekerheid weg te nemen over de duur en de discretie van de mods bij het beslissen om mensen terug toe te laten, hebben we een paar verduidelijkingen toegevoegd. De belangrijkste daarvan is dat de permanente ban uit de usergroup nu drie maanden duurt en elke daaropvolgende één maand. Na een banvrij jaar begin je weer met een schone lei.

Dit geldt voor alle leden, en toegang moet je zelf weer aanvragen.
 
Openingspost aangepast: kleine toevoeging over schokkende beelden, vooral relevant voor maar niet beperkt tot de oorlogsthreads:
Wees ook kritisch bij het posten van schokkende beelden, en voorzie die altijd van een spoiler en een duidelijke waarschuwing. Beperk ze liefst ook tot een minimum.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan