Preview: Brothers: A Tale of Two Sons Remake

Iets meer dan tien jaar geleden scoorde ontwikkelaar Starbreeze Studios AB een regelrechte indiehit met de emotionele puzzle adventure game Brothers: A Tale of Two Sons, uitgegeven via 505 Games. In het spel moest je twee jonge broers zien te gidsen doorheen een sprookjesachtig universum, vol wonderen en gevaren, op pad naar het ultieme geneesmiddel voor hun doodzieke vader: het Water des Levens. Vooral memorabel was die unieke besturing, waarbij je beide broers tegelijk diende aan te sturen, voorbij de vele obstakels en hersenkrakers.

Ondanks dat het betrekkelijk korte spel officieel uitsluitend alleen te spelen was, voelde de gameplay hierdoor vaak aan alsof het een lokale co-opmodus betrof. En nu is er dus die aankomende remake, gemaakt door Avantgarden Games, die vanaf 28 februari van deze illusie volledig werkelijkheid zal maken. In deze preview wordt de demo van de pc-versie besproken.

pic1.png

Dezelfde besturing, maar eindelijk ook echte co-op!​

Wanneer je deze Brothers: A Tale of Two Sons Remake alleen speelt, valt meteen op dat het behouden van die oorspronkelijke besturing zeker een gewaagde keuze is. Dat is natuurlijk voor een deel te wijten aan die eigenwijze button layout, met een minimum aan bruikbare knoppen waardoor alles staat en valt met het indrukken (zowel correct getimed, als synchroon of net asynchroon) van de trigger buttons en de analoge sticks. Al voelt het in dat opzicht ietwat minder vloeiend aan, toch helpt het wat om beide broers telkens weer op het scherm te gaan aligneren met de positie van deze thumbsticks op de controller zelf. Grote broer links, en de benjamin aan de rechterkant. Zoals vermeld is een van de grootste pluspunten van deze versie dat lokale co-op, zowel op hetzelfde scherm als split screen, eindelijk ondersteund wordt. Dat waren modi die uitblonken in afwezigheid in de originele editie.

Lokale co-op, zowel op hetzelfde scherm als split screen, wordt eindelijk ondersteund!


Grafisch ziet deze remake er bijzonder modern uit, dankzij de switch naar Unreal Engine 5. Helaas lijdt de performantie daar geregeld ferm onder. Ja, tijdens deze demo merkte ik toch geregeld wat haperingen, en een frame rate van amper zestig frames per seconde bleek eerder norm dan uitzondering wanneer omgeschakeld naar een 4K-resolutie. Hopelijk wordt er dus verder gewerkt aan optimalisatie en de introductie van hedendaagse technologieën, waaronder upscaling. Tijdens de sporadische cutscenes verlopen de animaties trouwens af en toe wat te snel om natuurlijk te ogen. Ook dat fictieve, pseudo-Arabische brabbeltaaltje van de personages blijkt even wennen. Al verliest het narratieve aspect van dit spel nooit haar charme, want de mimiek verduidelijkt én bekrachtigt zelfs op uitstekende wijze hetgeen gezegd wordt.


Dezelfde inventieve puzzels, met verbeterde visuals en soundtrack!​

Qua gameplay bevat Brothers: A Tale of Two Sons Remake natuurlijk terug die vaak heel diverse, uitdagende maar vooral inventieve puzzels. Van het saboteren van machines, het afleiden van een moordzuchtige hond, het inzetten van een onwetend schaap tot het gebruiken van een trol als levende brug: je kunt je zowat aan alles verwachten, maar elk raadsel blijft knap uitgewerkt. Beide broers hebben namelijk elk hun specialiteiten, die door de puzzels ook nog eens prima uitgebuit worden. Zo beschikt grote broer over meer spieren, waardoor hij de stevigere hendels kan overhalen en als enige van de twee ook goed kan zwemmen. De jongste moet het dan weer vooral hebben van zijn gewiekstheid en zijn kleine gestalte, waardoor hij zich overal doorheen kan wurmen.

Natuurlijk wordt de speler geregeld belast met het gebruikelijke klim- en springwerk, waarbij veel van de animaties automatisch verlopen. Bepaalde van de puzzels kunnen echter hun trial-and-error-gehalte niet verhullen of behelzen net flink wat denkwerk, zelfs na de omgeving uiterst grondig geobserveerd te hebben. De belichting en de weergave van natuurlijke reflecties zoals op het wateroppervlak, doen je overigens absoluut vergeten dat deze remake de nu al tien jaar oude game assets van een flink laagje nieuwe verf voorziet. Sommige van deze effecten durven weliswaar nog wat vreemd ogen. Zo geeft de weerkaatsing van het zonlicht in de camera geregeld wel erg opvallende, groengele zeshoeken weer. Een euvel dat weliswaar nog gepolijst kan worden tegen de finale versie er is. Voor deze remake werd overigens ook de oorspronkelijke soundtrack herwerkt. Deze keer zorgt een live orkest voor de muziek, iets wat eveneens een meerwaarde voor de spelervaring betekent ten opzichte van het origineel.

Conclusie

Deze remake van Brothers: A Tale of Two Sons verandert nagenoeg niets aan de inhoud en gameplay van het succesvolle spel. Hierdoor zal deze editie het vooral moeten hebben van de co-op en van zijn vernieuwde visuals. Een kantzijde hiervan is dat deze heruitgave soms wat ouderwets aanvoelt. In elk geval lijkt deze versie op visueel vlak de oorspronkelijke game wel volledig naar de achtergrond te stoten. Alleen wordt de performantie die hiermee gepaard gaat, dan hopelijk ook nog flink verbeterd.

Over

Beschikbaar vanaf

28 februari 2024

Gespeeld op

  1. PC

Beschikbaar op

  1. PC
  2. PlayStation 5
  3. Xbox Series X|S

Genre

  1. Adventure
  2. Puzzle

Ontwikkelaar

  1. Avantgarden Games

Uitgever

  1. 505 Games
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan