Investering in een (te verhuren) vakantiewoning

JPV

Crew Member
Crowdfunder FE
Heb je zin om uw investering in de vakantiewoning uit de doeken te doen, lijkt me een investering te zijn op langere termijn, maar wel een interessante.
Je woning staat in een toeristische omgeving dacht ik, wat dit natuurlijk al rendabeler maakt natuurlijk.

Aankoop privé of via bv, lening, maandelijkse/gemiddelde verhuurprijs, (jaarlijkse) investeringskosten om wettelijke redenen, jaarlijkse kosten ivm extra inkomen,...
Op vraag hier een wall of text over geschreven, die zowel over het financiele als het praktische gaat van een vakantiewoning. Heb er toch maar een aparte topic vna gemaakt, gezien de wall of text.

Voor je een woning begint te kopen:

Je kan een oude vakantiewoning komen, of een huis omvormen/bouwen tot een vakantiewoning. Maar je kan niet zomaar overal een vakantiewoning beginnen. Om bepaalde dorpen te beschermen, kan een gemeente beperkingen opleggen en bvb al dan niet tijdelijk een stop plaatsen op het starten van nieuwe vakantiewoningen.

Om een woning tot vakantiewoning om te vormen heb je sowieso een omgevingsvergunning nodig voor de functiewijziging van gewone woning naar vakantiewoning. Dit kan je bij je gemeente navragen of dat een formaliteit is of niet. Vraag zeker ook na wat de voorwaarden zijn om het daarna terug naar een gewone woning om te zetten indien je je woning maximaal verkoopbaar wil maken. (in ons geval mochten we zeker de tuin niet volbouwen, want dan kan er geen gewone woning meer van gemaakt worden)

De kost voor zo'n functiewijziging was 30 euro, dus da's verwaarloosbaar. Je kan dit proces volledig online uitvoeren.

Natuurlijk gelden ook de andere voorwaarden, je zal niet zomaar een zonevreemde woning in industriegebied tot vakantiewoning omgevormd krijgen. Meer info, zie: https://toerismevlaanderen.be/sites...lijke ordening_spread_Toerisme Vlaanderen.pdf
 
Aankoop van een woning

Als je een vakantiewoning wil kopen, zit je in principe op dezelfde sites te zoeken als bij een gewone woning. Je zoekt natuurlijk niet dezelfde woning, want een vakantiewoning moet aan een aantal voorwaarden voldoen:

- Je moet je woning maximaal kunnen inrichten voor het (comfortabel) ontvangen van gasten. Elke woning bekijk je dus op basis van hoeveel slaapkamers je er kan van maken en zeker ook hoeveel badkamers (wij hebben 2 badkamers voor 10 gasten). Bedenk ook of het mogelijk is om een ruimte (deels?) om te vormen tot een berging, want je hebt heel wat materiaal te stockeren. Nu, hier is veel mogelijk, wij hebben een extra badkamer kunnen installeren in een ruimte waar enkel een wastafeltje aanwezig was.

- Je moet je woning ook aan de wettelijke vereisten kunnen verbouwen. Vooral de brandveiligheid is een maker/kraker van een woning. Hier zit er een groot verschil tussen het feit of je je woning voor 12 of meer personen wil inrichten en hoeveel apart verhuurde ruimtes je hebt (indien je per kamer verhuurt, zoals een B&B). Zie: https://toerismevlaanderen.be/nl/we...sdecreet/het-logiesdecreet-en-brandveiligheid . Wie meer info wil, neem gerust ook contact op met mij, de regelgeving ziet er soms angstaanjagender uit dan hij werkelijk is.

Eens je een woning gevonden hebt en je een succesvol bod uitbracht, kan je pas beginnen met de omgevingsvergunning aan te vragen als je akte al verleden is, dus als je écht eigenaar bent. In theorie kan het tot dan dus gebeuren dat de gemeente nog een verandering uitvoert aan de reglementering en dat je plots geen vakantiewoning meer kan starten, maar ik vermoed dat elke gemeente je hiervan wel op de hoogte stelt of er een reglementenwijziging zit aan te komen. Wij hebben wel aan de bewoners gevraagd dat ze akkoord gingen dat we direct, nog voor de verkoop, al een voorwaardelijke functiewijziging aanvroegen. Dit was bij ons omdat de vorige eigenaars er nog enkele maanden langer in bleven wonen.

De aankoop van de woning is onderhevig aan 12% registratierechten, zoals bij de gewone aankoop van een 2e woning (tenzij het natuurlijk over een nieuwbouw zou gaan, dan is het 21%). Verder zijn er hier behalve aktekosten en eventueel leningkosten weinig extra kosten of speciallekes te vermelden.

De lening kan je op 2 manieren: ofwel kies je voor een gewone lening, ofwel ga je voor een investeringslening als bedrijf.

Denk goed na over de ligging van je vakantiewoning. Een vakantiewoning in Zuid-Frankrijk, Spanje of de Ardennen lijkt leuk om er zelf af en toe te verblijven, maar je gaat niet op en neer omdat er een keukenkast los zit. Dan zit je met een gans ander idee over vakantiewoning dan ik hier wil uitleggen, omdat je dan met een beheersmaatschappij moet werken. .

Natuurlijk is ook de woning essentieel voor het soort mensen die je gaat ontvangen. Een woning in hartje Gent zal voor citytrippers zijn en gedurende het ganse jaar verhuurd worden, een woning "te lande" of in een kleinere stad zal eerder voor vaste periodes zijn. Ook het aantal mensen die je te slapen kan leggen moet je uitkijken: bij ons in Ieper was er relatief groot aanbod van vakantiewoningen tot 8 personen en voor meer dan 10 personen. Oma en Opa die met 2 kinderen en 4 kleinkinderen iets zochten, moesten echter al duur betalen omdat ze grotere woningen nodig hadden. En dat blijkt ook een succes te zijn, bijna iedereen komt met 8 tot 10 personen (soms nog babytjes erbij).

Daarnaast ook de ligging:
- persoonlijk: hoe ver is het van jullie woning? Persoonlijk zou ik nooit een woning willen die verder dan enkele km's van je huis ligt, want je moet er toch wel vaak zijn of eens langsgaan voor de post. Bij ons is het <2km ver, wat ideaal is.
- voor de klanten: maak dat je woning iets speciaals geeft. Wij zijn in Ieper voor zover we weten de enige vakantiewoning die een tuin heeft én uitkijkt op de vestingen . Je kan gewoon buitenwandelen langs de achterkant van de tuin en zit direct in het groen. Langs de andere kant is het zo afgelegen in stad, dat er weinig last is van het stedelijke. En je kan nog met de fietsen langs de tuin weg, dus fietsers kunnen zich ook uitleven en gemakkelijk hun fiets veilig stallen.

Maak dat je érgens speciaal uitkomt.

Starten van je activiteit

Je kan ruwweg op 2 manieren je activiteit uitvoeren:

- als particulier

in dat geval heb je minder administratie, hoef je geen btw te betalen, maar kan je ook geen btw aftrekken (zie later). Je kan dit enkel doen als je een vakantiewoning zonder meer aanbiedt. Dan mag je géén ontvangst doen van je gasten, mag je géén lakens/handdoeken voorzien en geen ontbijt.
Kort gezegd: je mag er geen "dienst" van maken, het moet een zuivere verhuur blijven zoals je ook een normale huurovereenkomst kan hebben.

- als zelfstandige

In dit geval ben je, met enkele specifieke uitzonderingen, een gewone zelfstandige en moet je je dus inschrijven als zelfstandige (in 2021 90,50 euro), moet je sociale bijdragen betalen (afhankelijk van je winst) en zal je (zie hierboven) BTW-plichtig zijn.

Belastingen betalen doet geen enkele Belg graag, zou je denken, maar een zelfstandige kan hier wel voordeel uit halen. Want als je BTW moet betalen op je omzet, mag je ook de BTW aftrekken op je aankopen. En de BTW op verhuuromzet is 6%, de aankopen die je doet zijn vaak 21%. Het kan dus zijn, zeker als je wat investeringen moet doen, dat BTW-plichtig zijn je net geld opbrengt. Zie het praktijkvoorbeeld straks.

Als zelfstandige heb je natuurlijk héél wat extra verplichtingen qua boekhouding. Wij gebruiken https://www.accountable.eu/ (zo'n 240 exclusief BTW), een app die vooral op 'simpele' zelfstandigen gericht is, maar ook voor ons goed zijn werk doet.
 
Verbouwingen

Dit hangt natuurlijk af van de woning, vanaf hier zal ik vooral mijn verhaal met cijfers doen.

Wij hadden bewust een woning gekocht die op zich volledig in orde was. We hebben na de verkoop € 2.000 extra betaald om een heel aantal kleine decoratie-elementen + lampen te laten hangen, zodat we daar geen werk aan zouden hebben om gaten te stoppen en te herschilderen (https://i0.wp.com/poortershuys.be/w...Poortershuys-Ieper-32.jpg?fit=2000,1331&ssl=1 bovenaan was bvb eentje die we zeker wensten te houden).

Wat je wenst te verbouwen, hangt deels af van wat je zelf wil, maar er zijn enkele minimumeisen. Die staan in het Vlaamse logiesdecreet: https://toerismevlaanderen.be/nl/we...giesdecreet/basisnormen-van-het-logiesdecreet .

Ruwweg kan je alles opsplitsen in 3 onderdelen:

- (brand)veiligheid:

De woning moet voor ingebruikname gekeurd worden op brandveiligheid en ook de electriciteit en gasinstallatie moet gekeurd worden. Electriciteit en gas zijn zowat dezelfde voorwaarden als voor een privé-woning, dus zeker niet overkomenlijk, brandveiligheid is wel een stuk strenger en kan de mogelijkheden in je woning beperken. Wij hadden geluk en moesten enkel nog het juiste type branddetector, 2 brandblusapparaten (jaarlijks te keuren) en wat signalisatie hangen.
De keuringen hebben wel zijn kost. Voor ons kwam dit op 526,27 euro (brand, electriciteit en gas). Brandblussers en rookmelders kwam op 352,90 euro.

- minimale eisen:
Een woning zonder wc of warm water of een bed zonder matras mag je niet verhuren. Klinkt dit logisch voor jou? Dan mag je dit overslaan: https://toerismevlaanderen.be/nl/we...basisnormen-van-het-logiesdecreet/openings-en . Zoniet zou ik je toch ernstig afraden om een woning te verhuren.
Op zich kan je een woning verhuren zonder meer dan dat. Wil je de naam vakantiewoning gebruiken, dan moet je ook hieraan voldoen: https://toerismevlaanderen.be/nl/we...snormen-van-het-logiesdecreet/openings-en-3-3 . Denk niet dat het een probleem is dat elke slaapkamer een vrij stopcontact heeft.

- extra eisen voor sterrenclassificatie:
Los van de minimale eisen, heb je ook nog de verwachtingen van je gasten. Om die verwachtingen wat te kunnen inschatten, gebruikt Vlaanderen een sterrenclassificatie, waar je 2 tot 5 sterren kan bekomen. Soms maakt de woning dat een 5 sterren onmogelijk is, zelfs al is die écht luxueus. Pin je er dus niet te hard op vast, men zou die sterrenclassificatie voor vakantiewoningen overigens binnen enkele jaren herzien. Wij hebben toch voor de maximale 5 sterren gegaan, omdat de woning al voldoende aangepast was. De totale kost boven wat we sowieso gingen voorzien, was "slechts" 700 euro om die laatste ster te behalen. En als je kan uitkomen met dat je "het beste" hebt, is dat gewoon extra reclame.

Qua verbouwingen hebben wij het volgende gedaan:
- slaapkamer: we hadden 1 kamer waar een dubbelbed nét niet in pastte door de schuine wand. Om daar toch een dubbelbed in te kunnen installeren, hebben we een bedhoofding "in" de schuine muur gebouwd. Kost zo'n 500 euro.
- Kelder: Een kelder is nuttig voor wasmachine en in ons geval diepvries, maar de huurders hebben niet meer nodig. Daarom hebben wij daar onze berging in gemaakt met een afgesloten (maar vochtdoorlatende) houten muur. Kostprijs zo'n 800 euro.
- Sauna+badkamer: er was een bureautje die ingericht was als nagelstudio. Die hebben we omgevormd tot een badkamer met een sauna. De kost hiervan was zo'n 20.000 euro.
- Electriciteit: De vorige eigenaar was een electricien, die wat kleine aanpassingen had gedaan, niet altijd volgens de strikte regels. Om dit aan te passen, wat extra stopcontacten te hebben én de electriciteit aan te passen voor de sauna (driefasen), hebben we nog zo'n 6000 euro nodig gehad.
- Living: De living is redelijk groot en kan hol klinken. Ook waren er enkele lelijke vlekken. Om dat tegen te gaan hebben we houten decoratiepanelen tegen de wand gedaan over een lengte van zo'n 3 meter. Kost: 1000 euro.
- Schilderen: elke verhuis levert toch nog schade op, of je wil de kleur van een kamer licht veranderen. Ook hier hebben we zo'n 2000 euro kosten gehad.
- Keuken: de spoelbak was standaard inox. Aanpassing naar een zwarte met mooie kraan was zo'n 500 euro.

Daarnast hadden we nog zo'n 2000-2500 euro kost aan materiaal voor kleine kosten: extra lampen/andere lampen, nieuwe deurklinken, gereedschapskoffer met basismateriaal (zodat je niet elke keer naar huis moet voor een kleine herstellin, ...)
 
Inrichting

De inrichting kan je zo ver gaan als je wil. Ruwweg hadden wij de volgende kosten:
- Bedden: voor 10 slaapplaatsen (3 dubbelbedden + 2 stapelbedden) hebben wij een kost gehad van zo'n 5000 euro voor de bedden en ongeveer evenveel voor de matrassen + beddegoed (beddegoed: altijd reserve)
- grote Meubels: zo'n 10000 euro voor een livingtafel, stoelen, zetel, extra poefs, tuintafel, kleerkastjes, babybedjes,...
- klein meubilair + keukenmateriaal +decoratie: voor vuilbakjes, keukenmateriaal (borden, glas, bestek, ...), ... zijn we redelijk eenvoudig gegaan (goedkope Makro/Ikea), toch zaten we hier aan 7000 euro.
- Electronica: Mijn vriendin heeft hier serieus op de rem gestaan :). 2 TV's, goeie wifi-dekking, wasmachine, extra frigo, stofzuiger, microgolf, diepvries enzovoort hebben toch zo'n 6200 euro gekost. We gingen eerst ook een digitaal sleutelsysteem nemen, maar geen enkel product lijkt ons ok (veiligheid/confort/kost). En tot op heden (6 maand verhuring) hebben we nog geen problemen gehad.

Daarnast heb je nog een startpakket nodig voor je zaak te kunnen poetsen/onderhouden.
- Kuismateriaal (de producten) komt tot nu toe op zo'n 1300 euro, maar daarvan is natuurlijk héél wat voorraad en was er ook wel wat poetsmateriaal voor het in het begin (+bij de verbouwingen) proper te krijgen/houden. Er zat bvb ook 600 euro aan rituals kleine flesjes zeep/shampoo bij.
- Onderhoud: Dit komt op 1400 euro, was bvb al de waterput eens goed kuisen, herstel van de vaatwasser, een voorraad aan lampen, ...
 
Reclame/Website

Om je woning op de markt verkocht te krijgen, moet je natuurlijk "reclame" maken. Dat viel bij ons in 3 stukken uit:

- de "traditionele" reclame: We hebben bewust een firma ingeschakeld om logo te maken, een idee voor een website te geven (zonder ontwikkeling) en een flyer te maken. 1800 euro, maar imho best goed besteed (+200 euro drukkosten die we zelf deden). Ook een fotograaf heb je nodig, je eigen foto's zijn altijd een stuk slechter. Ook dat was bij ons 800 euro.

- De website: als je deze uitbesteed, zal je véél geld betalen. Kan je zelf iets ontwikkelen, dan bespaar je hier veel geld op. Wij hebben geen topwebsite, maar ik vind hem best wel aanvaardbaar. Kostprijs: 600 euro aan hosting en software voor boekingen. Je kan hier met maandelijkse abonnementen werken via cubilis en zo een stuk uit handen geven, maar dit komt wel duur uit. Voordeel van Cubilis is dat die iets beter integreert met Airbnb/Booking dan de software die ik gebruik (Wordpress + Elemenentor + Motopress Booking).

- Booking/Airbnb. Verwacht verre van wonderen van je eigen website. Niemand zal spontaan je naam opzoeken als hij die niet kent. Booking en Airbnb zijn dure vogels, maar zijn absoluut noodzakelijk in het begin (en afhankelijk van je situatie wss ook continu).
Booking en Airbnb werken elk met een apart systeem:
- Booking vraagt in ons geval 12% commissie (exclusief BTW) + 1% als je de betaling via hen wil regelen.
- Airbnb vraagt slechts zo'n 3% commissie, maar de klant betaalt zelf een héél stuk commissie.
Prijszetting (zie later) is dus bij ons helemaal anders op booking en airbnb. En ook onze website is nog een stuk anders van prijs.
Voordeel van booking/airbnb: er is geen vaste kost voor ons om op de site te staan,dus je zou dom zijn als je het niet probeert.
De kost op onze eigen website is normaal gezien de prijs zonder de commissie van booking
 
De verhuur/prijszetting deel 1

Eens je klaar bent om te verhuren, moet je nog nadenken HOE je wil verhuren. Dat hangt veel af van wat je aankan.

Elke verhuur heeft zijn vaste "kost" in tijd/moeite. In ons geval betekent dit 6-8 uur voor de ganse woning héél grondig te poetsen, 1 uur voor de bedden op te maken en natuurlijk heb je nog het onthaal van de gasten.

Poetsen kan je al dan niet deels uitbesteden, maar daarvoor moet je een kost van zo'n 30-35 euro per uur excl btw rekenen.

Als je dan verhuurt voor slechts 1 dag, moet je grote vaste kost inrekenen. Doe je het zelf, moet het nog combineerbaar zijn met je andere activiteiten.

Wij werken zelf nog (ik voltijds, vriendin halftijds met veel extra werk). Wij verhuren daarom slechts per weekend of per week (behalve met verlengde weekends en vakanties, waar ook midweekend of speciale periodes mogelijk zijn). Bovendien moeten mensen minstens enkele dagen op voorhand boeken (sowieso gebeurt een late boeking bij ons niet echt, gezien de woning 10 personen telt).

Verder moet je nadenken wat de kostprijs is van je verhuur op zich:
- Energie/water/gas: grote kost momenteel, maar hangt sterk af van het gedrag van je klanten en het weer. Ik schat het voor de winter op zo'n 60-90 euro voor onze relatief ok geïsoleerde woning. Zijn de mensen vaker op stap, dan kan dat zakken tot 20 euro.
- Lakens/Handdoeken: wij voorzien lakens én handdoeken voor onze gasten. Deels omdat we comfort/luxe willen uitstraken, maar ook omdat we onze bedden willen beschermen tegen vuiligheid. Die lakens laten we wassen in de wasserij, wat ons 5 euro per persoon kost. Zelf doen is héél veel extra werk en je krijgt het nooit zo mooi gestreken. Handdoeken doen we zelf.
- 'Voorzieningen voor de gasten': we hebben badproducten van rituals die we voorzien (zeep/shampoo/douchegel) maar voorzien ook koffie, thee, olijfolie, wasproducten, ... . Wij voorzien ook een welkomstpakketje (fles cava + chips). Die kost kan je, afhankelijk van het gebruik, op tussen de 15 en 25 euro schatten.
- Vuilnisophaling en zo heeft ook zijn kost. Voor ons relatief verwaarloosbaar.
 
De prijszetting deel 2

Eens je klaar bent om te verhuren en de kost weet, komt de prijszetting. Daar hebben we wel enkele nachten over moeten nadenken en ook daarna hebben we nog wat aanpassingen gedaan.

Hierboven hebben we al de kosten per verhuur berekend. Die zijn gemakkelijk om je prijs te bepalen. Maar natuurlijk heb je ook je vaste kosten. Die zijn bij ons:
- hosting website: mag je inclusief abo op software op zo'n 300 euro/jaar rekenen
- electriciteit op zich: ook een lege woning heeft electriciteit nodig. Verwarming een stuk minder.
- bank/verzekering: je bent verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering en een brandverzekering te hebben en dan heb je ook als professionele zaak een bankrekening+kaart nodig. Kost bij ons alles samen zo'n 60 euro/maand, maar dat hangt sterk af van je woning.
- belastingen: voor ons: 30 euro gemeentebelasting, 112 euro provinciale taks op bedrijven, 1100 euro gemeentelijke logiestaks (vervangt de X euro per overnachting per dag die in andere gemeentes vaak gebruikt wordt), en 560 euro onroerende voorheffing
- lidgelden: we hebben ons lid gemaakt van Logies in Vlaanderen, die ook voor promotie zorgt via Vlaanderen vakantieland, maar eigenlijk vooral als belangenvereniging dient. 199 euro exclusief BTW. (zit nog niet in de cijfers hieronder)
- Internet/TV thuis: wij hebben een abo van 90 euro/maand (Telenet). Gezien 10 personen toch redelijk wat verbruiken, is een deftig (onbeperkt) internetabonnement geen luxe. En TV, dat lijkt me toch wel nodig.
- Unisono: Sabam en billijke vergoeding: 36,69 euro / jaar
- Jaarlijkse keuring brandblussers: is zo'n 75 euro per jaar


De totale kost kan je hieronder vinden, samengevat en uiteindelijk per verhuur gerekend.

1672825099929.png
 
De prijszetting deel 3

Nu je weet wat het je zelf kost, weet je ook wat je moet aanrekenen. Of toch niet?

Als je al deze kosten ziet, zou je denken dat het niet rendabel kan zijn. Met een ruwe kost van 436 euro/maand verhuur voor belastingen, los van aankoop woning en meubels, zou je een gigantisch bedrag moeten vragen en veel omzet krijgen. Wie denkt dat hij met de aankoop van een vakantiewoning én er geen voltijds job van makend, gemakkelijk geld kan uit halen, is eraan voor de moeite, MAAR nu komen we aan het leuke stuk als zelfstandige: de belastingen.

- BTW: Je betaalt zoals gezegd in de praktijk voor je "dagelijkse uitbating" géén/nauwelijks BTW door je aankopen aan 21% en verkopen aan 6%. Maar de investeringen die je doet, zijn vaak ook aan 21% en dat leverde ons vorig jaar 8400 euro op, die we terugkregen. Al een serieus minder stuk investering in de praktijk dus.

- Personenbelasting: Als zelfstandige zonder vennootschap mét een inkomen, zit je aan 50% belasting op je winst. Het leuke is echter dat je alle kosten kan aftrekken. Ook de kosten die je maakt en die je later soms gewoon in je privé kan incorporeren. Neem nu bvb de woning. Die kost in ons geval 335.000 euro "ruw" en zo'n 380.000 inclusief kosten. Je kan dat aan 3% afschrijven, dus meer dan 10.000 euro per jaar. Ook intresten voor je lening en dergelijke kan je zo aangeven. Je start dus met zo'n 11.000 euro verlies, los van de afschrijvingen van de meubels,die in ons geval ook al 5000 euro per jaar zijn de komende jaren. Waarom is dat interessant? Omdat je zo minder vlug winst hebt die je fiscaal moet afgeven en het verlies eigenlijk gewoon de aankoop van de woning is die je al gedaan hebt en die je later gewoon kan recupereren bij verkoop, zonder op die verkoop belastingen te moeten betalen (hoogstens de meerwaarde, maar da's zeker niet altijd nodig).

Bovendien maak je in de start zoveel kosten dat je met verlies start, een verlies die je kan aftrekken van je inkomen uit je gewone job, waardoor je daar veel terugkrijgt van de belastingen. Ik schat bvb dat ik bij de volgende aangifte ongeveer 15000 euro belastingen zal terugtrekken. Wat bijna voldoende zal zijn om onze lening af te betalen.
 
Prijszetting deel 4 :)

Hoe zet je nu de verkoopprijs? Da's eigenlijk simpel en toch heel moeilijk: je moet bij Airbnb en Booking met prijzen per nacht werken, maar kan (het gemakkelijkst bij Booking) verschillende prijzen hanteren naargelang men voor 2 nachten, voor 3 nachten of voor langer boekt.

Wij hadden initieel het volgende in gedachten (laag seizoen/hoog seizoen):
750/850 euro voor kort weekend (2 nachten) (weliswaar dat ze dan mogen blijven tot zondagnamiddag)
850/950 euro voor lang weekend (3 nachten)
1400/1600 euro voor een week
Bij booking verhogen we dan de prijzen tot ongeveer dat niveau NA aftrek van de commissie van booking. Ik denk dat bvb een kort weekend in hoogseizoen nu op 930 euro staat in hoogseizoen.

We hadden eerst de prijzen wat lager gezet, maar merken dat we nu wel succesvol genoeg zijn (letterlijk een boeking binnengekomen tijdens het schrijven) en zullen onze prijzen de komende dagen nog verhogen. We hebben ook al voor de vakantieperiode héél tevreden gasten gehad die 1300 euro betaalden voor een kort weekend.

Het lastige is dat elk boekingssysteem zijn eigen manier van werken heeft. Bij booking kan je bvb niet-terugbetaalbare boekingen instellen met 5% korting, maar kan je ook "Genius"-kortingen geven, waardoor trouwe bookingklanten korting krijgen én je hoger in de ranking komt. Maar booking geeft dan zelf ook nog korting op hun eigen commissie.

Bij Airbnb kan je goedkoper overkomen door je nachtprijs laag te zetten en vaste schoonmaakkosten te vragen.

Onze huidige prijzen kan je op onze site (poortershuys.be) vinden of op booking, voor wie verder wil uitpluizen.


Voila, dit is een eerste lap tekst, wie vragen heeft: shoot. En ik heb er uiteindelijk een aparte topic van gemaakt, anders vervuilt het de rest teveel :).
 
Een vakantiewoning is mogelijks een volgend project bij ons.
Bedankt voor de enorm verhelderende uiteenzetting!
 
Merci voor de uiteenzetting.

Klinkt inderdaad wel als veel werk. Heb je ook de oefening gemaakt indien je alles (of toch zoveel mogelijk) uit te besteden?
Dan verdien je wel (een pak) minder, maar als je:
- niet moet kuisen
- onthaal niet moeten doen
- geen website moet hosten
- klanten hun weg vinden
...
Dan is dat misschien wel de moeite?
 
En qua prijszetting, kan je telkens aan je klanten achteraf misschien de volgende 4 vragen:
- wat is een té lage prijs voor een weekend?
- wat is een lage prijs voor een weekend?
- wat is een hoge prijs voor een weekend?
- wat is een te hoge prijs voor een weekend?

--> zo krijg je na verloop van tijd een beter inzicht in wat je klanten willen betalen. Wat jij denkt dat het waard is, kan voor iemand anders totaal anders zijn.
 
Merci voor de uiteenzetting.

Klinkt inderdaad wel als veel werk. Heb je ook de oefening gemaakt indien je alles (of toch zoveel mogelijk) uit te besteden?
Dan verdien je wel (een pak) minder, maar als je:
- niet moet kuisen
- onthaal niet moeten doen
- geen website moet hosten
- klanten hun weg vinden
...
Dan is dat misschien wel de moeite?
Het is sowieso de moeite hoor :). We zullen er financieel slechts enkele duizenden euro's cash uit halen op het moment zelf, maar als je zo'n 18k per jaar lening ook mee afbetaalt én de waardestijging van je woning mee als winst hebt, dan klagen we verre van :).

Maar concreet:
- kuisen zou ons wss zo'n 150 euro per verhuur kosten, maar dan is het poetsen zeker niet evenwaardig, wat iets lagere recensies zou geven. Nu hebben we altijd 10 gehaald, behalve in het begin. Dus laten we dat liever zo.
- Onthaal is het leuke van de "job" . Dat zou ik nooit uit handen geven, behalve als we op verlof gaan
- Website kost vooral veel voor het boekingssysteem. Dat zou ik idd durven wegdoen, want echt rendabel is dat niet.


En qua prijszetting, kan je telkens aan je klanten achteraf misschien de volgende 4 vragen:
- wat is een té lage prijs voor een weekend?
- wat is een lage prijs voor een weekend?
- wat is een hoge prijs voor een weekend?
- wat is een te hoge prijs voor een weekend?

--> zo krijg je na verloop van tijd een beter inzicht in wat je klanten willen betalen. Wat jij denkt dat het waard is, kan voor iemand anders totaal anders zijn.
Heb ik al eens gedaan, maar denk dat die info op zich wel nuttig is, maar als je uiteindelijk vooral "onbekenden" aantrekt die geen terugkerend publiek is (een stedelijke vakantiewoning zal minder mensen hebben die elke keer voor hetzelfde terugkomen, denk ik), je eerder naar de prijzen van de concurrentie moet kijken. Want booking legt nogal sterk de nadruk op de prijs.
 
Het is sowieso de moeite hoor :). We zullen er financieel slechts enkele duizenden euro's cash uit halen op het moment zelf, maar als je zo'n 18k per jaar lening ook mee afbetaalt én de waardestijging van je woning mee als winst hebt, dan klagen we verre van :).
In the end is het meer een vastgoedinvestering met taxoptimalisatie dan een roeping om hoteluitbater te worden?
Maar concreet:
- kuisen zou ons wss zo'n 150 euro per verhuur kosten, maar dan is het poetsen zeker niet evenwaardig, wat iets lagere recensies zou geven. Nu hebben we altijd 10 gehaald, behalve in het begin. Dus laten we dat liever zo.
Totaal begrijpelijk, maar als je eenmaal een goede kuisploeg/madam gevonden zou hebben, zou dat wel plezanter zijn. Allé da's mijn visie daarop. Hoeveel geoutsourced, hoe minder werk voor jezelf :)

- Onthaal is het leuke van de "job" . Dat zou ik nooit uit handen geven, behalve als we op verlof gaan
Gohja, in the end gaat dat ook 'normaal' worden hé. Soms is dat plezant, soms niet. Als je bijvoorbeeld zelf graag op weekend wilt dan, dan gaat dat niet.

Heb ik al eens gedaan, maar denk dat die info op zich wel nuttig is, maar als je uiteindelijk vooral "onbekenden" aantrekt die geen terugkerend publiek is (een stedelijke vakantiewoning zal minder mensen hebben die elke keer voor hetzelfde terugkomen, denk ik), je eerder naar de prijzen van de concurrentie moet kijken. Want booking legt nogal sterk de nadruk op de prijs.
Natuurlijk is dat geen terugkerend publiek, maar met die info kan je wel je prijs optimaliseren (zie link hieronder), en meer vragen indien mogelijk. Je zegt zelf dat je een speciaal huis hebt tov de concurrentie. Je kan je huis misschien niet ieder weekend verhuren, maar die keren dat je verhuurt, wel aan de juiste prijs.

Kan misschien winstgevender zijn met al die vaste kosten eenmaal in verhuur, 287€/verhuur, daar verschiet ik wel van. Booking is inderdaad echt wel duur.

 
- belastingen op je inkomsten: dat is natuurlijk niet leuk en zal ik binnenkort ook effectief moeten betalen. Waarom binnenkort pas? Omdat ik enerzijds de eerste 2 jaar verlies heb gemaakt door de investeringen in meubels en materiaal (wat me een mooie terugbetaling van de belastingen oplevert), omdat ik de volledige aankoop van de woning (excl. de grondprijs) in kosten kan steken én omdat er een relatief absurd systeem is dat ik zélfs als ik winst maak, eerst nog op de investeringen die ik deed nog een extra investeringsaftrek kan toepassen. Hoewel ik dus winstgevend ben na 2 jaar (wat me zeker ok lijkt), kan ik nog enkele jaren mijn belasting op de winst tot 0 reduceren wegens de investeringen.
Even citeren vanuit ander topic, maar is investeringsaftrek niet maar één jaar overdraagbaar (uitz. coronacrisis daargelaten)?
 
Even citeren vanuit ander topic, maar is investeringsaftrek niet maar één jaar overdraagbaar (uitz. coronacrisis daargelaten)?
klopt, maar je kan de gespreide investeringsaftrek gebruiken:

"Natuurlijke personen die op de eerste dag van het belastbaar tijdperk verbonden aan aanslagjaar 2023 minder dan 20 werknemers tewerkstellen, kunnen, als zij dat willen, de investeringsaftrek voor de in dat belastbaar tijdperk verkregen of tot stand gebrachte activa, spreiden over de afschrijvingsperiode van die activa. In dat geval wordt de aftrek voor die activa eenvormig bepaald op 10,5 % van de afschrijvingen die voor elk belastbaar tijdperk van die periode worden aangenomen."
 
klopt, maar je kan de gespreide investeringsaftrek gebruiken:

"Natuurlijke personen die op de eerste dag van het belastbaar tijdperk verbonden aan aanslagjaar 2023 minder dan 20 werknemers tewerkstellen, kunnen, als zij dat willen, de investeringsaftrek voor de in dat belastbaar tijdperk verkregen of tot stand gebrachte activa, spreiden over de afschrijvingsperiode van die activa. In dat geval wordt de aftrek voor die activa eenvormig bepaald op 10,5 % van de afschrijvingen die voor elk belastbaar tijdperk van die periode worden aangenomen."
Je moet het toch maar allemaal weten...werk je met een boekhouder of doe ja alles zelf in Accountable en zijn dit zaken die je nog weet uit je opleiding/professioneel?
 
Zit een beetje te ver maar soms is het ook waard om te checken naar de "belastingkrediet voor aangroei van eigen middelen" (VAK XIX - code 1759) waar je 10% belastingkrediet kan recuperen voor de aankoop van sommige activa met een bepaald limiet.


Maar ik ben vergeten of dit ook toegankelijk is voor zelfstandigen in bijberoep.
 
Je moet het toch maar allemaal weten...werk je met een boekhouder of doe ja alles zelf in Accountable en zijn dit zaken die je nog weet uit je opleiding/professioneel?
Mijn opleiding was (o.a.) TEW optie bedrijfsfinanciering, maar op zich heb ik daar weinig nut van. Ben wel in ehm... véél geinteresseerd en als ik op de trein zit zoek ik veel op, ook dus in fiscale regelgeving :).

Werk met Accountable en voor het bedrag dat dat kost vind ik dit héél goeie software. Dekt nog niet alles wat ik nodig heb, maar de kleine dingen die niet automatisch lukken doe ik dan wel meestal manueel. Boekhouder gebruik ik niet. Ben wel 1 keer naar een fiscalist geweest en hier aan een boekhouder wel nog een aantal zaken afgecheckt.
Zit een beetje te ver maar soms is het ook waard om te checken naar de "belastingkrediet voor aangroei van eigen middelen" (VAK XIX - code 1759) waar je 10% belastingkrediet kan recuperen voor de aankoop van sommige activa met een bepaald limiet.


Maar ik ben vergeten of dit ook toegankelijk is voor zelfstandigen in bijberoep.
Lap, nog extra belastingen terug :p. Ik kom er idd voor in aanmerking. @Apelords , merci: ik dacht het, maar het leek me sowieso interessant om voor die gespreide te gaan omdat het uiteindelijk meer opbrengt (ik zou toch jaarlijks veel moeten overdragen, dus qua inflatie valt het mee)?

Wat ik me wel nog afvroeg: een woning die door 2 personen gekocht is (50/50), waarbij de volledige woning voor de zelfstandige activiteit gebruikt wordt, kan die dienen voor investeringsaftrek voor het volle bedrag of enkel voor de helft?
 
Terug
Bovenaan