Filmreview: Robot Dreams

Robot Dreams vertelt een verhaal over vriendschap, gebaseerd op de graphic novel van Sara Varon. De setting is het New York van de jaren '80 en het verhaal wordt verrijkt met het schitterende en veelbeluisterde nummer “September” van Earth, Wind and Fire, dat fungeert als een opvallende tijdsaanduiding – een deuntje dat nog dagenlang nagalmt na het zien van deze animatiefilm.

In 2007 verscheen de graphic novel Robot Dreams van Sara Varon. Pablo Berger, die het boek las, werd er volledig door gegrepen, wat uiteindelijk resulteerde in het idee om het verhaal als animatiefilm te verfilmen.

robotdreams-001.jpg

Een vriend voor het leven​

In het New York van de jaren '80, met de imposante Twin Towers van het World Trade Center als achtergrond, krioelt de stad van sprekende, werkende en denkende dieren. DOG leidt een eenzaam bestaan in zijn appartement, waar hij elke avond zijn magnetronmaaltijden nuttigt, Pong speelt op zijn computer en zijn tijd vult met het bespieden van de buren. DOG voelt zich alleen en verlangt naar een vriend. Vastbesloten om zijn leven te veranderen, koopt DOG via een infomercial op televisie een robot om de eenzaamheid te verdrijven.

DOG moet zijn robotvriend achterlaten op het strand.


Wanneer de robot arriveert en DOG deze met schroeven en bouten in elkaar zet, krijgt hij een levenslange metgezel. De twee zijn gelukkig samen en beleven talloze avonturen, maar een trip naar het strand verandert alles. Na een verkwikkende duik op een hete zomerdag roest de nietsvermoedende robot vast op het strand. De hulpeloze DOG krijgt zijn maatje - ondanks zijn inspanningen - niet verplaatst van het strand. Een nachtmerrie ontvouwt zich voor DOG, waardoor hij gedwongen wordt zijn robotvriend achter te laten tot de volgende zomer; want net op dat moment wordt het strand gesloten voor de winter.

robotdreams-002.jpg

Een verhaal voor alle leeftijden​

Robot Dreams vertelt een aangrijpend verhaal zonder gebruik van dialogen. De personages lachen, ademen en uiten boosheid, maar er is geen gesproken tekst. Je hoort deuren sluiten en het achtergrondgeluid van de stad - aangevuld met muziek - maar het is het beeld dat voor zichzelf moet spreken. Regisseur Berger slaagt hierin met glans. De subtiele gelaatsuitdrukkingen, gecombineerd met de eenvoudige tekenstijl, maken het een waar genot om naar te kijken.

Deze animatiefilm vertelt een liefdevol verhaal over vriendschap, maar ook over loslaten en accepteren van verandering. Hierdoor bevat de film enkele emotionele en uitdagende scènes waarin verlies centraal staat. Het universele verlangen naar het vinden van die ene kameraad waarmee je alles kunt delen, vormt de kern van het verhaal. Deze film is geschikt voor alle leeftijden; voor kinderen is het een verhaal over liefde en vriendschap, terwijl volwassenen het kunnen interpreteren als een film over relaties of het verlies van dierbaren. Ondanks de uitstekende benadering voelt de speelduur van 102 minuten echter te lang aan. Een inkorting zou het verhaal wellicht nog krachtiger kunnen maken.

Conclusie

Deze animatiefilm weet te ontroeren, te vermaken en te confronteren. De keuze voor een tekstloze film in een wereld vol geluiden weerspiegelt de eenzaamheid van het hoofdpersonage en maakt dit een uitzonderlijke film. Berger slaagt er op creatieve wijze in om een verrassend mooi verhaal te vertellen dat niet alleen geschikt is voor alle leeftijden, maar ook tijdloos is.

Pro

  • Een film voor alle leeftijden
  • Perfecte timing van muziek en geluiden
  • Eenvoudige tekenstijl past perfect bij de film

Con

  • Te lang
9

Over deze film

Beschikbaar vanaf

27 december 2023

Genre

  1. Animatie

Speelduur

102 minuten

Regie

Pablo Berger

Cast

Ivan Labanda, Graciela Molina, José García Tos ...

Uitgever

Cinéart
 
Terug
Bovenaan