De grote BBQ thread

Dagje vakantie in eigen land.
Deze morgen om 7u de bbq opgestart voor pulled pork. Heerlijk om een hele dag volk over de vloer te hebben en gezellig te borrelen. Gotta love summer!
 
PXL_20220716_093430200.MP.jpg


Straks beginnen we op deze baby te braaien...

1,5 meter puur bakplezier

Het hout klieven ging alvast easy op deze "no-axe"

PXL_20220716_093404398.jpg


Zomer is idd in t land
 
Ik heb enkele weken geleden voor de eerste keer mijn weber met brikettenstarter gebruikt.

Nu vraag ik mij af of ik beter naar houtskool kan overschakelen of het toch maar bij briketten houd?

En welke briketten kan ik dan best gebruiken? Zit daar een verschil op?

En wat zijn goeie aanmakblokjes?

Ik kan uiteraard alles bij Weber bestellen, maar dat wordt dan wel een dure affaire...
Houtskool kan ook prima met zo'n starter.
Briketten zijn zeker handiger voor low and slow. Bij grillen moet je zelf zien wat je het fijnste vindt werken, houtskool kan dan ook prima.
 
Ik heb enkele weken geleden voor de eerste keer mijn weber met brikettenstarter gebruikt.

Nu vraag ik mij af of ik beter naar houtskool kan overschakelen of het toch maar bij briketten houd?

En welke briketten kan ik dan best gebruiken? Zit daar een verschil op?

En wat zijn goeie aanmakblokjes?

Ik kan uiteraard alles bij Weber bestellen, maar dat wordt dan wel een dure affaire...
Is er een reden waarom je denkt dart je moet overschakelen op houtskool? Waren er dingen die niet goed werkten bij de eerste keer? Wat je gebruikt hangt eerder af van je eigen voorkeur, tussen goeie briketten en houtskool is er weinig verschil tenzij je erg hoge temperaturen wil halen (dan gebruik je houtskool). Imo kan je met een kokosbrikt weinig mis doen, waar je die haalt en van welk merk hangt een beetje van je regio af en wat beschikbaar is. Voor aanmaakblokjes gebruik je best diegene zonder parafine (die geven helemaal geen smaak af). Wokkels werken naar mijn mening wel top maar merk en soort zijn dan weer afhankelijk van welke regio en welke winkel je bezoekt. Er zijn meerdere wegen die naar rome leiden natuurlijk en er zijn wel meerdere goeie merken.
Bekijk bijlage 11427

Straks beginnen we op deze baby te braaien...

1,5 meter puur bakplezier

Het hout klieven ging alvast easy op deze "no-axe"

Bekijk bijlage 11428

Zomer is idd in t land
Een braai is toch echt een van de top of the bills in barbecueland, enkel jammer dat hij zo'n plaats inpakt (en hij ook wel meer aandacht nodig heeft, zelf ben ik meer van het lazy barbecueen)
Dagje vakantie in eigen land.
Deze morgen om 7u de bbq opgestart voor pulled pork. Heerlijk om een hele dag volk over de vloer te hebben en gezellig te borrelen. Gotta love summer!
Daar zeg je het.
 
Een braai is toch echt een van de top of the bills in barbecueland, enkel jammer dat hij zo'n plaats inpakt (en hij ook wel meer aandacht nodig heeft, zelf ben ik meer van het lazy barbecueen)
Is van mijne cozze, hij heeft een hele BBQ hoek geïnstalleerd in zijnen hof, zalig vleesjes bakken idd, is redelijk nieuw, en hij kreeg bij de aankoop 5 dozen hardhout van Namibië mee, dit is echt rolls royce hout, maar bij de ecologische voetafdruk heb ik toch mijn twijfels :unsure:

In alle geval zal het ook wat gekost hebben, juiste prijs weet ik niet, maar hoorde hem daarjuist iets zeggen van een pak boven de 1k euro mark, enkel voor de bijpassende schouw... Ik denk persoonlijk dat je wel een 3 k ofzo voor de braai zelf moet neertellen, maar is gewoon zalig bakken zo, beetje hout aanmaken in het bakje, vanonderen brandende assen lospeuteren uit dat bakje en daarop braaien, dit is echt ideaal als ge veel volk over de vloer krijgt...

En het eerste ongeval zelf is hierbij een feit, bij het bijvullen van hout in het bakje is er een slachtoffer gevallen, meerbepaald met de bovenarm tegen de body vanboven van de braai, zag er goed gearrangeerd uit wel...

Zo'n goeie streep in zijn arm , be careful boys and girls...

En we hebben gelijktijdig ook een traditionele BBQ opgestart, ik vind de braai wel het snelste en beste systeem hoor, zeer gebruiksvriendelijk, als ik het al kan, en creëert grote hitte wel ook, ge moet in dat opzicht bij uw vuur blijven
 
Is van mijne cozze, hij heeft een hele BBQ hoek geïnstalleerd in zijnen hof, zalig vleesjes bakken idd, is redelijk nieuw, en hij kreeg bij de aankoop 5 dozen hardhout van Namibië mee, dit is echt rolls royce hout, maar bij de ecologische voetafdruk heb ik toch mijn twijfels :unsure:

In alle geval zal het ook wat gekost hebben, juiste prijs weet ik niet, maar hoorde hem daarjuist iets zeggen van een pak boven de 1k euro mark, enkel voor de bijpassende schouw... Ik denk persoonlijk dat je wel een 3 k ofzo voor de braai zelf moet neertellen, maar is gewoon zalig bakken zo, beetje hout aanmaken in het bakje, vanonderen brandende assen lospeuteren uit dat bakje en daarop braaien, dit is echt ideaal als ge veel volk over de vloer krijgt...

En het eerste ongeval zelf is hierbij een feit, bij het bijvullen van hout in het bakje is er een slachtoffer gevallen, meerbepaald met de bovenarm tegen de body vanboven van de braai, zag er goed gearrangeerd uit wel...

Zo'n goeie streep in zijn arm , be careful boys and girls...

En we hebben gelijktijdig ook een traditionele BBQ opgestart, ik vind de braai wel het snelste en beste systeem hoor, zeer gebruiksvriendelijk, als ik het al kan, en creëert grote hitte wel ook, ge moet in dat opzicht bij uw vuur blijven
Goch, een braai begint meestal rond de 1500 tot ... euro's, eigenlijk vergelijkbaar kwa prijsrange met kamado's. Eigenijk liggen alle barbecue type's die wat gewilder zijn wel in dezelfde prijsrange. Braai's, kamado's, pelletbarbecue's,bakplaten type ofyr's, offset smokers enz. Het is maar wat de gek er wil voor geven natuurlijk en wat je persoonlijke voorkeuren zijn. Maar het is gewoon een leuk stuk speelgoed natuurlijk.
 
Wat maakt een braai anders dan een bbq/grill zonder deksel?
Het feit dat je start met houtblokken die je opbrandt tot embers en met die embers te verschuiven je de gewenste hitte voor je vlees opbouwt. Het is de facto een oer manier om te bbq'en waarbij je alles in de hand hebt.
 
Ik kwam gisteren per toeval op de Braai uit op YouTube, ik begrijp dat toestel niet zo goed, lijkt me toch zeer rudimentair? Is het niet vooral show en het aanspreken van onze innerlijke Neanderthaler? :D
 
Ik kwam gisteren per toeval op de Braai uit op YouTube, ik begrijp dat toestel niet zo goed, lijkt me toch zeer rudimentair? Is het niet vooral show en het aanspreken van onze innerlijke Neanderthaler? :D
Voor de een is het inderdaad een erg rudimentaire manier van barbecueen, anderen vinden het dan weer geweldig. Het hang gewoon af van je persoonlijke wensen en voorkeuren. Zo heb je bij ieder soort barbecue mensen die er volledig weg van zijn en anderen die er gewoon helemaal niks aan vinden. Naar het schijnt zijn er zelfs mensen die niks vinden aan barbecue en liever gourmetten, hoewel ik die catalogeer als personen zonder smaak. :unsure: . Voor velen gaan bepaalde manieren van barbecue ook gepaard met een bepaalde sfeer, gezelligheid en gemoed. Het is vooral iets vanuit het eigen gevoel naar mijn mening. Er is gewoon geen"juiste" of "superieure" manier van barbecueen.
 
Laatst bewerkt:
Voor de eens is het inderdaad een erg rudimentaire manier van barbecueen, anderen vinden het dan weer geweldig. Het hang gewoon af van je persoonlijke wensen en voorkeuren. Zo heb je bij ieder soort barbecue mensen die er volledig weg van zijn en anderen die er gewoon helemaal niks aan vinden. Naar het schijnt zijn er zelfs mensen die niks vinden aan barbecue en liever gourmetten, hoewel ik die catalogeer als personen mensen zonder smaak. :unsure: . Voor velen gaan bepaalde manieren van barbecue ook gepaard met een bepaalde sfeer, gezelligheid en gemoed. Het is vooral iets vanuit het eigen gevoel naar mijn mening. Er is gewoon geen"juiste" of "superieure" manier van barbecueen.
Low & slow is mijn ding, maar ik begin ook een onderscheid te maken tussen invitées die ervan kunnen genieten en voor wie dat niet hoeft. Dan is het gewoon grillen en dat is ook oké, maar ik begin toch eerder te glunderen en jubelen wanneer ik weer low & slow mag gaan.

Overschot pulled pork in twee gedaan. Die haal ik nog wel eens uit. Binnenkort nog eens wat vlees bijkopen, want de diepvries is weer leeg.
 
Low & slow is mijn ding, maar ik begin ook een onderscheid te maken tussen invitées die ervan kunnen genieten en voor wie dat niet hoeft. Dan is het gewoon grillen en dat is ook oké, maar ik begin toch eerder te glunderen en jubelen wanneer ik weer low & slow mag gaan.

Overschot pulled pork in twee gedaan. Die haal ik nog wel eens uit. Binnenkort nog eens wat vlees bijkopen, want de diepvries is weer leeg.
Zo lang het maar gezellig is natuurlijk. Net zoals je mensen hebt die je kan plezieren met een goeie wagyu steak en anderen die dan gewoon liever een spaghetti gaan eten. Over smaken en voorkeuren valt er nu eenmaal niet te discussieren maar je kan er natuurlijk wel rekening mee houden als gastheer.
 
Zo lang het maar gezellig is natuurlijk. Net zoals je mensen hebt die je kan plezieren met een goeie wagyu steak en anderen die dan gewoon liever een spaghetti gaan eten. Over smaken en voorkeuren valt er nu eenmaal niet te discussieren maar je kan er natuurlijk wel rekening mee houden als gastheer.
Spaghetti met wagyugehakt. :drool:
 
Het feit dat je start met houtblokken die je opbrandt tot embers en met die embers te verschuiven je de gewenste hitte voor je vlees opbouwt. Het is de facto een oer manier om te bbq'en waarbij je alles in de hand hebt.
Moh. Dan is mijn ingemetste BBQ een braai. Nooit geweten, vond het gewoon makkelijk om aan te steken met dat hout er onder. :laugh:
 
Moh. Dan is mijn ingemetste BBQ een braai. Nooit geweten, vond het gewoon makkelijk om aan te steken met dat hout er onder. :laugh:
Eigenlijk kan je dat makkelijk herkennen aan de kolenmaker, dat is de bak waar je het hout ingooit en dan langs onder de embers uitvallen. Zonder heb je gewoon een ingebouwde barbecue (hoewel ik ook denk dat dat iets is dat we meegenomen hebben uit ons koloniaal verleden, onze eigen manier van barbecueeen). Als je ziet wat er bij een zuid afrikaanse braai (het gebeuren, niet het toestel) gebruikt wordt als vlees dan doet me dat toch serieus denken aan de belgische / nederlandse grillsessie met worst en brochettes
 
Eigenlijk kan je dat makkelijk herkennen aan de kolenmaker, dat is de bak waar je het hout ingooit en dan langs onder de embers uitvallen. Zonder heb je gewoon een ingebouwde barbecue (hoewel ik ook denk dat dat iets is dat we meegenomen hebben uit ons koloniaal verleden, onze eigen manier van barbecueeen). Als je ziet wat er bij een zuid afrikaanse braai (het gebeuren, niet het toestel) gebruikt wordt als vlees dan doet me dat toch serieus denken aan de belgische / nederlandse grillsessie met worst en brochettes
't Is een betonnen plaat met een gat in waar hout op moet. Dan een rooster boven voor kolen en daarboven dan verstelbaar rooster voor het vlees. In die betonnen plaat zit ook een gat om je embers in op te vangen die je dan eventueel weer kan gebruiken.

Is dat dan een braai of een ingebouwde bbq met een gat in? :unsure:
 
't Is een betonnen plaat met een gat in waar hout op moet. Dan een rooster boven voor kolen en daarboven dan verstelbaar rooster voor het vlees. In die betonnen plaat zit ook een gat om je embers in op te vangen die je dan eventueel weer kan gebruiken.

Is dat dan een braai of een ingebouwde bbq met een gat in? :unsure:
noem het zoals ge het wilt, ik noem het de Remake-griller. Ik geloof dat het principe wel hetzelfde is als bij een braai maar dan op west vlaamse wijze uitgevoerd :unsure:
 
noem het zoals ge het wilt, ik noem het de Remake-griller. Ik geloof dat het principe wel hetzelfde is als bij een braai maar dan op west vlaamse wijze uitgevoerd :unsure:
Aja, e broaj.

Werkt wel goed. Subiet simpel 25 worsten op bakken voor het bezoek worst in pistolet te geven. Morgen mss eens uitgebreid iets deftig op leggen. Nog nooit varkenshaasje gedaan er op, lijkt me ook wel iets.
En mss sowieso al eens meer gebruiken. Onlangs gewoon eens een steak op gelegd en dat was toch ook wel fantastisch lekker.
 
Aja, e broaj.

Werkt wel goed. Subiet simpel 25 worsten op bakken voor het bezoek worst in pistolet te geven. Morgen mss eens uitgebreid iets deftig op leggen. Nog nooit varkenshaasje gedaan er op, lijkt me ook wel iets.
Gewoon doen, hoewel ik moest ik u zijn wat zou wachten op aangenamere temperaturen om vuur te maken, maar dat is mijn persoonlijke mening.
 
Terug
Bovenaan