Volledig dit. Men vergeet nogal veel om te vertellen in de winkel dat al dat oppervlak wel fijn is wanneer je een complete maaltijd wil maken maar dat aan 110 graden uw aardappelen veel geduld moet hebben om die gaar te krijgen. Imo ben je veel flexibeler met 2 kleinere barbecues dan 1 grote. Het enige waarvoor ik mijn xl onmisbaar vind is om grote stukken vlees als brisket klaar te maken.Dit is toch ook eerder mijn ervaring. Ik heb een large en ik bereid ook heel graag volledige maaltijden en meerdere gangen op de bbq.
De beperkende factor naar mijn ervaring is echter niet de ruimte, als ik wil kan ik tot drie niveaus benutten.
Wat veel lastiger is is de nood aan verschillende temperaturen. Iets warm houden of een sausje langzaam laten pruttelen is nogal lastig als je 5cm verder een stuk vlees of vis op gloeiend hete kolen wil grillen. Of hapjes à la minute bereiden terwijl er een stuk rund low & slow ligt te garen.
Een XL zou voor mij dus geen oplossing bieden.
Ik los het op met een tweede bbq
@iamhollywood, die aantallen die winkels en fabrikanten aangeven kwa personen mag je met een grote korrel zout nemen en zijn meestal berekend op de ouderwetse bbq van brochette, worst en kippenbout. Wanneer je wat verder gaat kan dat zijn dat je uw bbq voor "25 man" vol krijgt wanneer je bezig bent om voor 4 man te koken net zoals het ook mogelijk is om daar een stuk vlees op te gooien waarmee je 40 man kan voeden. Ik zou u en uw man eigenlijk echt aanraden om eens een workshop te doen. (Ga desnoods mee om enkel te proeven) Want het is maar door die eens te gebruiken dat je ziet wat mogelijk is en wat de problemen zijn waar je tegen aan loopt. Mijn ervaring leert dat je in het begin altijd meer plek wil (beter met teveel dan erom verlegen zeggen velen) terwijl je niet echt meer plaats nodig hebt maar verschillende zones met verschillende temperaturen. En dat is nu eenmaal moeilijk te halen in een kamado doordat die eigenlijk heel egaal zijn hitte afgeeft. Dit lukt wel met een divide systeem maar dan nog heb je heel wat beperkingen (zo kan je moeilijk een stuk vlees low en slow gaar op 110 graden houden als je daarnaat aardappelen wil bakken aan 190 graden.) De beste (naar mijn mening) kamado hiervoor is een primo maar zelfs dan nog zit je eigenlijk met een situatie waar je een compromis moet sluiten tussen het ene wat hoger in temp en het andere wat lager. Met 2 bbq kan je gewoon beiden perfect bereiden. Mijn tip, geef je man de kans om een large en een junior aan te schaffen ipv een xl.
Laatst bewerkt: