De grote BBQ thread

Dit is toch ook eerder mijn ervaring. Ik heb een large en ik bereid ook heel graag volledige maaltijden en meerdere gangen op de bbq.
De beperkende factor naar mijn ervaring is echter niet de ruimte, als ik wil kan ik tot drie niveaus benutten.
Wat veel lastiger is is de nood aan verschillende temperaturen. Iets warm houden of een sausje langzaam laten pruttelen is nogal lastig als je 5cm verder een stuk vlees of vis op gloeiend hete kolen wil grillen. Of hapjes à la minute bereiden terwijl er een stuk rund low & slow ligt te garen.
Een XL zou voor mij dus geen oplossing bieden.




Ik los het op met een tweede bbq :unsure:
Volledig dit. Men vergeet nogal veel om te vertellen in de winkel dat al dat oppervlak wel fijn is wanneer je een complete maaltijd wil maken maar dat aan 110 graden uw aardappelen veel geduld moet hebben om die gaar te krijgen. Imo ben je veel flexibeler met 2 kleinere barbecues dan 1 grote. Het enige waarvoor ik mijn xl onmisbaar vind is om grote stukken vlees als brisket klaar te maken.

@iamhollywood, die aantallen die winkels en fabrikanten aangeven kwa personen mag je met een grote korrel zout nemen en zijn meestal berekend op de ouderwetse bbq van brochette, worst en kippenbout. Wanneer je wat verder gaat kan dat zijn dat je uw bbq voor "25 man" vol krijgt wanneer je bezig bent om voor 4 man te koken net zoals het ook mogelijk is om daar een stuk vlees op te gooien waarmee je 40 man kan voeden. Ik zou u en uw man eigenlijk echt aanraden om eens een workshop te doen. (Ga desnoods mee om enkel te proeven) Want het is maar door die eens te gebruiken dat je ziet wat mogelijk is en wat de problemen zijn waar je tegen aan loopt. Mijn ervaring leert dat je in het begin altijd meer plek wil (beter met teveel dan erom verlegen zeggen velen) terwijl je niet echt meer plaats nodig hebt maar verschillende zones met verschillende temperaturen. En dat is nu eenmaal moeilijk te halen in een kamado doordat die eigenlijk heel egaal zijn hitte afgeeft. Dit lukt wel met een divide systeem maar dan nog heb je heel wat beperkingen (zo kan je moeilijk een stuk vlees low en slow gaar op 110 graden houden als je daarnaat aardappelen wil bakken aan 190 graden.) De beste (naar mijn mening) kamado hiervoor is een primo maar zelfs dan nog zit je eigenlijk met een situatie waar je een compromis moet sluiten tussen het ene wat hoger in temp en het andere wat lager. Met 2 bbq kan je gewoon beiden perfect bereiden. Mijn tip, geef je man de kans om een large en een junior aan te schaffen ipv een xl.
 
Laatst bewerkt:
1000031310.jpg
@iamhollywood en ga dan ineens voor zoiets :oi22:
 
Ik ga hem zijn ding laten doen. Hij begint dan over deflectors en andere technische dingen waar ik geen ding tegen in te brengen heb. Het argument dat ik niet mag kijken naar het aantal vermelde personen is ook al meermaals gevallen. Ik ga er geen discussie in zoeken. Als mensen lachen dat er een monster van een bbq op onzen terras staat mag hij het uitleggen, en nog meer als hij het zich gaat ontzien om hem aan te steken en zoveel kolen te verbruiken…
 
Ik ga hem zijn ding laten doen. Hij begint dan over deflectors en andere technische dingen waar ik geen ding tegen in te brengen heb. Het argument dat ik niet mag kijken naar het aantal vermelde personen is ook al meermaals gevallen. Ik ga er geen discussie in zoeken. Als mensen lachen dat er een monster van een bbq op onzen terras staat mag hij het uitleggen, en nog meer als hij het zich gaat ontzien om hem aan te steken en zoveel kolen te verbruiken…
Dat is nu eens iets wat wel het laatste van uw zorgen moet zijn hoor. Het is jullie huis en daar doen jullie gewoon jullie ding. Niets van aantrekken wat een ander zijn mening is.
 
Dat is nu eens iets wat wel het laatste van uw zorgen moet zijn hoor. Het is jullie huis en daar doen jullie gewoon jullie ding. Niets van aantrekken wat een ander zijn mening is.
Omdat ik het zelf te belachelijk vind. Ik heb nog voorgesteld om eventueel de classic van vorig jaar te nemen (stuk goedkoper) met een tafel waarbij hij dan later op het jaar de junior kan bijplaatsen. Ze maken bij de bbq experience tafels op maat. Ik geloof dat je dan effectief sneller de bbq gaat aansteken, maar hij wil absoluut de nieuwste xl, dan moet hij het maar weten.
 
Omdat ik het zelf te belachelijk vind. Ik heb nog voorgesteld om eventueel de classic van vorig jaar te nemen (stuk goedkoper) met een tafel waarbij hij dan later op het jaar de junior kan bijplaatsen. Ze maken bij de bbq experience tafels op maat. Ik geloof dat je dan effectief sneller de bbq gaat aansteken, maar hij wil absoluut de nieuwste xl, dan moet hij het maar weten.
Die jongen ziet het gewoon groots.
 
Omdat ik het zelf te belachelijk vind. Ik heb nog voorgesteld om eventueel de classic van vorig jaar te nemen (stuk goedkoper) met een tafel waarbij hij dan later op het jaar de junior kan bijplaatsen. Ze maken bij de bbq experience tafels op maat. Ik geloof dat je dan effectief sneller de bbq gaat aansteken, maar hij wil absoluut de nieuwste xl, dan moet hij het maar weten.
Dat is iets anders, het kwam over alsof je inzat met anderen hun gedacht daarover. Tja, als uw vriend dat wil en daar niet van wil afwijken is daar weinig aan te doen zeker. Ze zeggen soms dat als een vrouw iets in haar hoofd heeft het niet in haar gat zit maar dat is bij een man ook zo hoor. Mensen praten daar ook zo lyrisch over, de hype zit op zijn top en het lijkt voor velen toch wel dat als je serieus wil bbq'en je een monster kamado nodig hebt, 5 jaar terug was dat een offset smoker (een oaklahoma of als je daar nog niets kan bij voorstellen zo'n stalen gevaarte gemaakt van 3 grote buizen dat eruit ziet als een stoomtrein). De commerciele jongens hebben in ieder geval hun werk goed gedaan. Hij heeft zo te zien zelf een keuze gemaakt en zal er moeten mee leven. En als hij toch ooit afkomt met een kleinere voor erbij kan je gewoon zeggen told you so. Maar bereid je misschien eerst voor op de "noodzakelijke" accessoires. Moest je ooit hulp nodig hebben of een luisterend oor van iemand die hetzelfde meegemaakt heeft, ik breng je graag in contact met mijn vrouw.
 
Dat is iets anders, het kwam over alsof je inzat met anderen hun gedacht daarover. Tja, als uw vriend dat wil en daar niet van wil afwijken is daar weinig aan te doen zeker. Ze zeggen soms dat als een vrouw iets in haar hoofd heeft het niet in haar gat zit maar dat is bij een man ook zo hoor. Mensen praten daar ook zo lyrisch over, de hype zit op zijn top en het lijkt voor velen toch wel dat als je serieus wil bbq'en je een monster kamado nodig hebt, 5 jaar terug was dat een offset smoker (een oaklahoma of als je daar nog niets kan bij voorstellen zo'n stalen gevaarte gemaakt van 3 grote buizen dat eruit ziet als een stoomtrein). De commerciele jongens hebben in ieder geval hun werk goed gedaan. Hij heeft zo te zien zelf een keuze gemaakt en zal er moeten mee leven. En als hij toch ooit afkomt met een kleinere voor erbij kan je gewoon zeggen told you so. Maar bereid je misschien eerst voor op de "noodzakelijke" accessoires. Moest je ooit hulp nodig hebben of een luisterend oor van iemand die hetzelfde meegemaakt heeft, ik breng je graag in contact met mijn vrouw.
Inb4: "maar schatteke, ik MOET Wagyu A5 in huis halen want da's het beste vlees".

Maar de Simmenthal grassfed short ribs zijn een prima budget alternatief tegen de grainfed black angus short ribs die 3 tot 4 keer zo duur zijn.
 
2 emaillen (denk ik) kookpotten gekregen via via. Volgens mij ook nooit gebruikt.

Ik veronderstel dat dit ook perfect lukt op een kamado, hoeft geen cast iron DO te zijn denk ik
 
Ik ben na 10 jaar op een 47cm kogelbbq overgeschakeld op een 57cm model waar ik nu toch al een aantal jaar mee bezig ben. Een kamado zal hier ooit wel komen, maar ik heb mij nog nooit beperkt gevoeld met mijn blikken bolletje.

2 emaillen (denk ik) kookpotten gekregen via via. Volgens mij ook nooit gebruikt.

Ik veronderstel dat dit ook perfect lukt op een kamado, hoeft geen cast iron DO te zijn denk ik
Neem eens een foto als je niet zeker bent, maar dat gaat perfect op de Kamado. Als ze wit zijn vanbinnen gaat dat wa verkleuren, maar de temperatuur zal geen probleem zijn.
 
Ik ben na 10 jaar op een 47cm kogelbbq overgeschakeld op een 57cm model waar ik nu toch al een aantal jaar mee bezig ben. Een kamado zal hier ooit wel komen, maar ik heb mij nog nooit beperkt gevoeld met mijn blikken bolletje.


Neem eens een foto als je niet zeker bent, maar dat gaat perfect op de Kamado. Als ze wit zijn vanbinnen gaat dat wa verkleuren, maar de temperatuur zal geen probleem zijn.
Idd wit langs binnen, en weegt als lood :D
Tis een Le Creuset van de aldi ofzo denk ik, ziet er ook exact uit als deze alleen staat er "COOK" ipv "Le Creuset" op

 
Ik zit weer met volk van 't weekend. Ze willen heel graag slow-cooked ribbetjes eten, ze mochten kiezen van mij.

Zo'n Iberico ribben, die zien er een pak dunner uit. De moeite om dat eens te bestellen of dient dat minder om traag te laten garen?
 
Ik zit weer met volk van 't weekend. Ze willen heel graag slow-cooked ribbetjes eten, ze mochten kiezen van mij.

Zo'n Iberico ribben, die zien er een pak dunner uit. De moeite om dat eens te bestellen of dient dat minder om traag te laten garen?
Ja hoor, kan je op exact dezelfde manier doen. Super veel smaak maar wel echt extreem vettig, moet je voor zijn. Is een beetje zoals A5+ waygu vind ik, lekker in kleine hoeveelheden maar snel teveel van het goede.
 
Ik heb hier gewoon een medium-size model en eigenlijk vind ik dat qua oppervlakte nog steeds ruim voldoende, toch zeker voor low&slow stukken vlees (ik kook ook wel eens voor een 10tal man). Pas op, soms is het een beetje goed schikken en stapelen om de ruimte te benutten en dacht ik had ik maar die paar 100€ extra gegeven voor de large maar al bij al heb ik er weinig issues mee. Het enige lastige is als ik een keer veel ribbetjes tegelijk wil maken maar dan heb ik, zoals veel anderen hier blijkbaar, nog een tweede toestel staan :).
 
Hier al langer een weber bbq en doorheen de jaren een "hart voor bbq" ontwikkeld. Vind het leuk om te doen, recepten uit te pluizen, zelf wat te experimenteren en vooral te stelen met de ogen

Lang verhaal kort: sinds kort een "Bastard Urban Large" in mijnen hof. Na jaren "moet ik toch eens kopen" finaal met een duwtje van de wederhelft overstag gegaan.

In de koude regenachtige weken nog niet veel kunnen doen maar hopelijk komt daar snel verandering in.

Bij de beperkte bereidingen die ik al gedaan heb (cote a l'os, zalm,.. zeer basic maar was vooral wat spelen en kijken hoe het vuur reageert) echter op een probleempje gestuit waar ik tot op heden geen last van heb gehad (ook niet als ik "op een ander" ging eten met een kamado. Daarnaast ook al drie maal een demo gevolgd en daar ook nooit iets bijzonders gemerkt) en dat is de zeer scherpe rooksmaak die ik steeds krijg. Bijna bitter en eerlijk gezegd is het met moeite nog te eten...mijn vrouw lust het al niet.

En dan zit je daar natuurlijk met je "veel te dure bbq" en toch watl lichtjes aan het panikeren.

Eerste houtskool was van Big Green Egg (haagbeuk) . Na de zeer scherpe smaak, tweede houtskool aangekocht via houtskool.nl en na wat lezen voor de Black Wattle gegaan. Wat beter maar eigenlijk nog altijd een veel te scherpe smaak die ik moeilijk kan thuisbrengen. Ondertussen sta ik dus met een kleine 30kg houtskool in mijn garage en vooraleer ik nog eens een "ander soortje" probeer toch hier even polsen.

Iemand een tip of zeg ik gewoon tegen mijn vrouw "leer er mee leven, vanaf nu eten we rooksmaak"
 
Ja hoor, kan je op exact dezelfde manier doen. Super veel smaak maar wel echt extreem vettig, moet je voor zijn. Is een beetje zoals A5+ waygu vind ik, lekker in kleine hoeveelheden maar snel teveel van het goede.
Ik vind iberico ribs eigenlijk beter als ik ze 2 uur op 160 graden laat dan low en slow. Dan smelt dat vet meer weg.
 
Hier al langer een weber bbq en doorheen de jaren een "hart voor bbq" ontwikkeld. Vind het leuk om te doen, recepten uit te pluizen, zelf wat te experimenteren en vooral te stelen met de ogen

Lang verhaal kort: sinds kort een "Bastard Urban Large" in mijnen hof. Na jaren "moet ik toch eens kopen" finaal met een duwtje van de wederhelft overstag gegaan.

In de koude regenachtige weken nog niet veel kunnen doen maar hopelijk komt daar snel verandering in.

Bij de beperkte bereidingen die ik al gedaan heb (cote a l'os, zalm,.. zeer basic maar was vooral wat spelen en kijken hoe het vuur reageert) echter op een probleempje gestuit waar ik tot op heden geen last van heb gehad (ook niet als ik "op een ander" ging eten met een kamado. Daarnaast ook al drie maal een demo gevolgd en daar ook nooit iets bijzonders gemerkt) en dat is de zeer scherpe rooksmaak die ik steeds krijg. Bijna bitter en eerlijk gezegd is het met moeite nog te eten...mijn vrouw lust het al niet.

En dan zit je daar natuurlijk met je "veel te dure bbq" en toch watl lichtjes aan het panikeren.

Eerste houtskool was van Big Green Egg (haagbeuk) . Na de zeer scherpe smaak, tweede houtskool aangekocht via houtskool.nl en na wat lezen voor de Black Wattle gegaan. Wat beter maar eigenlijk nog altijd een veel te scherpe smaak die ik moeilijk kan thuisbrengen. Ondertussen sta ik dus met een kleine 30kg houtskool in mijn garage en vooraleer ik nog eens een "ander soortje" probeer toch hier even polsen.

Iemand een tip of zeg ik gewoon tegen mijn vrouw "leer er mee leven, vanaf nu eten we rooksmaak"
En hoe regel je uw temperatuur? Want dit lijkt mij eerder dat uw rook te lang blijft hangen in uw kamado. Ik denk dat je uw topvent wat verder moet openzetten en uw onderste schuif wat meer dicht zodat uw rook wat sneller weg kan. Is de rook zichtbaar wanneer je bezig bent met je barbecue?
 
Iemand een tip of zeg ik gewoon tegen mijn vrouw "leer er mee leven, vanaf nu eten we rooksmaak"

Normaal gezien zou je echt niet veel rooksmaak mogen hebben door enkel houtskool te gebruiken.

Laat je de kolen lang genoeg aangaan? Als de kolen goed aan zijn en de kamado goed op temp is (duurt gemakkelijk een uurtje) dan heb ik zo goed als geen rook.

Moest je rookhout gebruiken: voor lange sessies verschillende blokjes tussen uw kolen steken en als je begint 1tje bovenaan. Vervolgens nog 15 min wachten tot de meeste rook weg is en dan pas eten erop leggen, die eerste hevige rook is niet lekker op eten.
 
Terug
Bovenaan