Chocolade

Mr.Anderson

Well-known member
Een stukje chocolade kan toch zo lekker zijn. We hebben er onlangs gekocht in verschillende winkels in Brugge, o.a. ook bij Dominique Persoone. Heel lekker, al blijft voor mij de chocolade van Côte d'Or het beste wat er is. Er zit daar een typische smaak in waardoor je chocolade van Côte d'Or er altijd zal uithalen en ik in nog geen enkele andere chocolade ben tegengekomen.

Ik dacht dat het aan de kwaliteit en hoeveelheid cacaobonen lag die men gebruikt, maar dan zou je die smaak herkennen in chocolade van speciaalzaken ook. Iemand een idee?

Welke chocolade eten jullie het liefste? Aanraders?

Mijn oma kreeg ooit het advies van haar huisarts om een stuk chocolade te eten wanneer ze een mindere dag had. Door chocolade te eten zouden de hersenen endorfine aanmaken.
 
Toen ik ooit probeerde chemie te studeren aan de unief had ik een prof die oa onderzoek deed naar smaakbeleving van producten als bier en chocolade, die beweerde dat het allergrootste geheim van kwaliteitschocolade het 'concheren' is. Da's het langzaam mengen van de cacao, boter, en suiker, en is een proces dat uren tot dagen kan duren. Wil je als producent sterk besparen: Dan concheer je sneller in een grote industriële mengmachine. Kwaliteitschocolade, moet je op je tong kunnen leggen, waarna het aroma van de chocolade heel je mond vult, tot aan je gehemelte toe.

Mijn vermoeden is dat Cote D'or in tegenstelling tot veel goedkopere industriele chocolade welgedegelijk de investering maakt om langzaam te concheren. Het is ook mijn favoriete chocolade.
 
De hele thermische behandeling van je chocolade is ook belangrijk, zodat de vetzuren op de juiste manier kristalliseren (de juiste polymorfe vorm). Daarom dat eenmaal gesmolten en opnieuw vast geworden zonder voorzorgen chocolade een lager smeltpunt heeft, minder glans, enz. Ik vermoed dat er daar ook wel heel wat procesoptimalisatie aan te pas komt.

Vermits Côte d'Or toch ook wel betrekkelijke massaproductie is, kan het geheim van die smaak ook wel te vinden zijn bij additieven of gewoon de juiste (hoge) hoeveelheid suiker natuurlijk.
 
Een stukje chocolade kan toch zo lekker zijn. We hebben er onlangs gekocht in verschillende winkels in Brugge, o.a. ook bij Dominique Persoone. Heel lekker, al blijft voor mij de chocolade van Côte d'Or het beste wat er is. Er zit daar een typische smaak in waardoor je chocolade van Côte d'Or er altijd zal uithalen en ik in nog geen enkele andere chocolade ben tegengekomen.

Ik dacht dat het aan de kwaliteit en hoeveelheid cacaobonen lag die men gebruikt, maar dan zou je die smaak herkennen in chocolade van speciaalzaken ook. Iemand een idee?

Welke chocolade eten jullie het liefste? Aanraders?

Mijn oma kreeg ooit het advies van haar huisarts om een stuk chocolade te eten wanneer ze een mindere dag had. Door chocolade te eten zouden de hersenen endorfine aanmaken.
Toen ik ooit probeerde chemie te studeren aan de unief had ik een prof die oa onderzoek deed naar smaakbeleving van producten als bier en chocolade, die beweerde dat het allergrootste geheim van kwaliteitschocolade het 'concheren' is. Da's het langzaam mengen van de cacao, boter, en suiker, en is een proces dat uren tot dagen kan duren. Wil je als producent sterk besparen: Dan concheer je sneller in een grote industriële mengmachine. Kwaliteitschocolade, moet je op je tong kunnen leggen, waarna het aroma van de chocolade heel je mond vult, tot aan je gehemelte toe.

Mijn vermoeden is dat Cote D'or in tegenstelling tot veel goedkopere industriele chocolade welgedegelijk de investering maakt om langzaam te concheren. Het is ook mijn favoriete chocolade.

Bedoelen jullie de melkchocolade van Cote D'Or?
 
Vermits Côte d'Or toch ook wel betrekkelijke massaproductie is, kan het geheim van die smaak ook wel te vinden zijn bij additieven of gewoon de juiste (hoge) hoeveelheid suiker natuurlijk.
Wat ik wat teleurstellend vind, is hoe wij als Belgen vandaag kijken naar onze eigen chocolade, en vooral wijzen naar individuele chocolatiers die ambachtelijke chocolade produceren als zijnde het bewijs van de kwaliteit van Belgische chocolade.

Terwijl België helemaal niet bekend is geworden om zijn chocolade door die luxemerken, maar omdat chocolade reeds in de 19de eeuw een grote industrie was in ons land. Een individuele chocolatier kan lekkere luxechocolade maken in eerderwelk land. Er is helemaal geen geheim aan hoe je dat doet, als je er maar genoeg tijd en dus geld tegenaan gooit. Een product echter op industriële schaal maken en het toch kwalitatief houden, is veel complexer. Het is dáár dat we trots op mogen zijn. Eerherstel voor Belgische supermarktchocolade, alstublieft!
 
Wat ik wat teleurstellend vind, is hoe wij als Belgen vandaag kijken naar onze eigen chocolade, en vooral wijzen naar individuele chocolatiers die ambachtelijke chocolade produceren als zijnde het bewijs van de kwaliteit van Belgische chocolade.

Terwijl België helemaal niet bekend is geworden om zijn chocolade door die luxemerken, maar omdat chocolade reeds in de 19de eeuw een grote industrie was in ons land. Een individuele chocolatier kan lekkere luxechocolade maken in eerderwelk land. Er is helemaal geen geheim aan hoe je dat doet, als je er maar genoeg tijd en dus geld tegenaan gooit. Een product echter op industriële schaal maken en het toch kwalitatief houden, is veel complexer. Het is dáár dat we trots op mogen zijn. Eerherstel voor Belgische supermarktchocolade, alstublieft!
Is het niet gewoon een wereldwijde trend in ontwikkelde landen dat de consument wantrouwig wordt ten opzichte van massaproductie en de hele voedingsindustrie, en men (soms verkeerdelijk) overtuigt raakt dat enkel een ambachtelijke productie nog een kwalitatief (en gezond, niet van toepassing hier) product geeft?

En natuurlijk is er de hele marketingmachine rond onze pralines als de "Belgian Chocolates", met allerhande merken in verschillende prijsranges.

Overigens niets mis met Côte d'Or hoor, je hebt gelijk over die kwaliteit op grote schaal. Velen zweren bijvoorbeeld bij Milka, maar god was is dat zoete brol bij momenten. En je moet maar eens een reep Amerikaanse chocolade eten uit de supermarkt om te weten dat we onze pollekes mogen kussen.
 
Wat ik wat teleurstellend vind, is hoe wij als Belgen vandaag kijken naar onze eigen chocolade, en vooral wijzen naar individuele chocolatiers die ambachtelijke chocolade produceren als zijnde het bewijs van de kwaliteit van Belgische chocolade.

Terwijl België helemaal niet bekend is geworden om zijn chocolade door die luxemerken, maar omdat chocolade reeds in de 19de eeuw een grote industrie was in ons land. Een individuele chocolatier kan lekkere luxechocolade maken in eerderwelk land. Er is helemaal geen geheim aan hoe je dat doet, als je er maar genoeg tijd en dus geld tegenaan gooit. Een product echter op industriële schaal maken en het toch kwalitatief houden, is veel complexer. Het is dáár dat we trots op mogen zijn. Eerherstel voor Belgische supermarktchocolade, alstublieft!
Dat wist ik niet. Ik bekeek het ook op de verkeerde manier moet ik zeggen. Ik leer serieus bij.

Is het niet gewoon een wereldwijde trend in ontwikkelde landen dat de consument wantrouwig wordt ten opzichte van massaproductie en de hele voedingsindustrie, en men (soms verkeerdelijk) overtuigt raakt dat enkel een ambachtelijke productie nog een kwalitatief (en gezond, niet van toepassing hier) product geeft?

En natuurlijk is er de hele marketingmachine rond onze pralines als de "Belgian Chocolates", met allerhande merken in verschillende prijsranges.

Overigens niets mis met Côte d'Or hoor, je hebt gelijk over die kwaliteit op grote schaal. Velen zweren bijvoorbeeld bij Milka, maar god was is dat zoete brol bij momenten. En je moet maar eens een reep Amerikaanse chocolade eten uit de supermarkt om te weten dat we onze pollekes mogen kussen.
Daar sta ik ook heel weinig bij stil, dat we hier in gelijk welke supermarkt chocolade van zekere kwaliteit kunnen kopen. Is dat in 't buitenland dan zo erg gesteld?
 
Daar sta ik ook heel weinig bij stil, dat we hier in gelijk welke supermarkt chocolade van zekere kwaliteit kunnen kopen. Is dat in 't buitenland dan zo erg gesteld?
Globalisatie is nu wel een ding, maar dat chocolade in de VS vaak anders/slechter smaakt is wel iets met enige onderbouwing.

https://www.theguardian.com/comment...te-so-disgusting-you-really-dont-want-to-know (dit is vooral wat sterke uitspraken)
https://www.gourmetboutique.net/blo...an-vs-american-chocolate-whats-the-difference (beter onderbouwd)

Ik herinner me ook uit mijn Russische les, met mensen die souvenirs meebrachten, en mijn eigen twee reizen naar daar, dat het daar toch ook vooral zoete rommel was.
 
Côte d'Or is ook van mij de favoriete. De melkchocolade dan. En als 2e Milka. Die met hele noten of die met koekjes. Voor ik het weet heb ik een hele lat binnen.
Chocolade van chocolatiers kan ook lekker zijn, maar het is jammer dat zij, zo lijkt het toch, allemaal gewoon Callebaut gebruiken als basis. De vulling, daar spelen ze dan weer wel mee.
 
Zeker 20 jaar geleden dat ik dat nog gegeten heb, was helemaal vergeten dat dat bestond. Vond dat vroeger wel superlekker.
Bestaat volgens mij ook gewoon niet meer.
Misschien zat er wel iets kankerverwekkend in zoals bij Punica fruitsap 😝
 
Côte d'Or is ook van mij de favoriete. De melkchocolade dan. En als 2e Milka. Die met hele noten of die met koekjes. Voor ik het weet heb ik een hele lat binnen.
Chocolade van chocolatiers kan ook lekker zijn, maar het is jammer dat zij, zo lijkt het toch, allemaal gewoon Callebaut gebruiken als basis. De vulling, daar spelen ze dan weer wel mee.

Er zijn effectief chocolatiers die hun eigen chocolade maken, ook al is dat inderdaad een minderheid.

En ik vermoed dat er bij Callebaut ook wel gradaties zullen zijn in de chocolade die ze verkopen, ofwel zit het verschil in wat hun klanten er achteraf mee doen.
Bv. Cadbury gebruikt ook Callebaut chocolade (of deed dat toch in het verleden) en toch is die chocolade vrij smakeloze zoete bucht :p Geen idee of ze er kalk en suiker doormengen om die smaak zo om zeep te helpen, maar het is imho toch een groot verschil met andere merken die ook Callebaut gebruiken.
 
Cote D'Or melkchocolade smaakt toch altijd. Er zit inderdaad een typische smaak aan waardoor je die direct herkent.
 
Bestaat volgens mij ook gewoon niet meer.
Misschien zat er wel iets kankerverwekkend in zoals bij Punica fruitsap 😝
Waarschijnlijk gewoon marketing/verkoop die het heeft doen verdwijnen hier, bv terugvallende verkoop.

Zowel Punica als Lila Pause kan je nog in Duitsland halen in de supermarkt, Kaufland in ieder geval wel, Lidl en Aldi niet geloof ik.
 
Bedoelen jullie de melkchocolade van Cote D'Or?
Ik kon het niet laten en ben nog eens in de winkel een pak fondant en een pak melkchocolade gaan halen. Maar zo'n smaakproef is gedoemd te falen. Als je eerst een fondantreep eet, dan smaakt de melkchocolade niet meer zo lekker. Op zich was ik eigenlijk verrast dat de fondant me meer beviel, want gedurende heel mijn jeugd was ik toch vooral een fan van melkchocolade. Maar als je smaakpapillen zo overdonderd raken door die intense smaak van fondant, verpest dat wat de smaakbeleving van de volgende reep. Nu, een dag later, eens enkel een melkchocoladereep geproefd, en voila: daar is de magie terug. :love:
EDIT: wtf, lezen die van de Standaard hier mee ofzo?
 
Laatst bewerkt:
Ik eet dat niet zo graag maar ik heb wel ooit eens chocolade gegeten met zo van die knettersnoepjes in. Dat vond ik wel verrassend en best lekker eigenlijk.
 
Terug
Bovenaan