2023 BeyondGaming: Welke is jouw film van het jaar? - voorstellen

Ik ben heel verrast dat er meerdere keer compleet verguisde films bij zitten. Quantumania, Dial Of Destiny, The Marvels. Het doet me afvragen waar dit vandaan komt :)
 
Het BG-publiek is zwaar gekanteld richting sci-fi, superhero films en actie. Sommigen specialiseren zich in art house, maar bijna niemand in Vlaamse film bvb (of Scandinavische). Als je dan de Humo open slaat staan er elk jaar minstens 2 Vlaamse films in waar je soms van denkt "is dat zo?" hoewel je recent 3 heavy hitters had van Cannes, maar de uitzonderingen bevestigen de regel.

The Marvels is precies maar 1x vermeld, het hoeft ook niet opgeblazen te worden 😅
 
1. Spiderverse
2. Mission Impossible
3. Oppenheimer
4. Ant man

The Marcels moet ik nog zien, maar die komt wellicht op plaats 4. wacht op de home release.
Ik kan me niet voorstellen dat ik die slecht vind.
 
Oppenheimer is veruit mijn favoriete film van het jaar, al ik heb er wel slechts een tiental ofzo gezien.
Andere films ga ik dan ook niet vernoemen.
 
Het BG-publiek is zwaar gekanteld richting sci-fi, superhero films en actie. Sommigen specialiseren zich in art house, maar bijna niemand in Vlaamse film bvb (of Scandinavische). Als je dan de Humo open slaat staan er elk jaar minstens 2 Vlaamse films in waar je soms van denkt "is dat zo?" hoewel je recent 3 heavy hitters had van Cannes, maar de uitzonderingen bevestigen de regel.

The Marvels is precies maar 1x vermeld, het hoeft ook niet opgeblazen te worden 😅
Past Lives is toch Koreaans? :unsure:

Van Belgische films: Otto Montagne is geen top 3 plek waard en de films van Baloji en Fien Troch heb ik nog niet gezien.

When Evil Lurks is een geweldige Argentijnse film maar de concurrentie is stevig dit jaar.
 
Deze topic doet me eraan denken dat ik héél weinig nog naar de cinema ga. Ik wou Oppenheimer en Wil graag zien, maar het is er nog altijd niet van gekomen en ik zal dan wel weer wachten tot die op een of ander streamkanaal komen. Zelfde wellicht met Perfect Days van Wim Wenders. Met mijn vrouw wel naar Barbie gaan zien, die vond ik best wel goed om eerlijk te zijn.

Via Mubi wel gekeken naar Aftersun en die kwam wel binnen.
 
De meeste artsy en oscar films moeten hier nog uitkomen dus hopelijk ziet mijn top er tegen midden volgend jaar al helemaal anders uit. Nog geen "legendary" tier films gezien dit jaar maar toch vind ik niet dat we kunnen klagen. Met films als Infinity Pool en Talk To Me kregen we al meer dan boeiende kleinere producties voorgeschoteld maar ook blockbuster gingen met films als The Creator en Quantamania behoorlijk offbeat. Waar een gedrocht als Jurassic World Fallen Kingdon na 2 eerdere schijtfilms zonder problemen een miljard ophaalt keerde het grote publiek deze zoveel betere films de rug toe. Best jammer want studios gaan hier weer de les uittrekken dat origineel IP niet loont en dat franchise films niet te veel buiten eerder uitgezette lijnen mogen kleuren.
 
Grappig dat je dat zegt, uitgerekend in het jaar waarin voor het eerst sinds meer dan 20j geen sequel, remake, reboot of spinoff in de top3 van de box office staan
 
Ik snap wat je wil zeggen maar zo gaat Hollywood dat niet zien. Oppenheimer is in feite een remake want dat is gebaseerd op het boek American Prometheus net zoals de 2010 Oppenheimer en de eerdere mini reeks om nog maar te zwijgen over het feit dat het hetzelfde verhaal vertelt als talloze eerder documentaires. Het is ook een persoon met enorme naambekendheid en zo goed als iedereen was reeds vertrouwd met het verhaal. Hetzelfde voor Barbie en Mario Bros. Dat zijn ook bestaande franchises met reeds 100en eerdere adaptaties en enorme naambekendheid en aangezien men al bezig is aan hun opvolgers worden dat cinematic universes op hun eigen.

Voor de rest is de hele top 15, op Elemental na, wederom gevuld met sequels, remakes, reboots en spinoffs. Hollywood is gonna keep on Hollywooding for sure. 😅
 
1) Oppenheimer
2) John wick 4
3) Wonka

Shoutout naar netflix-exclusive The wonderful story of Henry Sugar. Het is "slechts" een kortfilm van 40 minuten, maar die 40 minuten vertellen zo een strak verhaal dat goed geacteerd is, leuke humor omvat en zeker in kersttijden kan opgezet worden om te genieten voor wat family-friendly entertainment dat niet te kinderlijk of dom aanvoelt. De enige kritiek die ik erop kan uiten is dat het Wes Anderson is die weer een zeer "Wes-Anderson-achtige film" heeft gemaakt. Als ge Grand Budapest hotel goed vond(ook een prima film voor op kerst-avond overigens), kan ik moeilijk inbeelden dat Henry Sugar u niet zal bekoren.

Overigens denk ik -puur gebaseerd op trailer, reviews en de gesprekken die ik erover online zie- dat de Holdovers misschien John Wick 4 of Wonka uit mijn top 3 zou kunnen verstoten, maar ik kan hem pas volgende week gaan bekijken. :p
 
Het zijn wellicht de laatste die ik gezien heb en nog vers in mijn geheugen zitten :)

The Killer.
Oppenheimer.
Killers of the Flower moon.
 
De uitschieters dit jaar

Perfect Days
A Thousand and One
Past Lives
The Holdovers
Bottoms
Anatomy of a Fall

en dan natuurlijk
Killers of the Flower Moon
Oppenheimer
 
Oké misschien moeten we dit topic halverwege 2024 inderdaad nog eens opnieuw onder de loep nemen. Er schiet al praktisch niets meer over van de top 5 die ik in december opstelde. Voorbij weken Dream Scenario, The Holdovers en Saltburn gezien en die stoten met relatief gemak de meeste vorigen eruit. Leave the World Behind was ook een stuk beter dan verwacht. Nu nog Zone of Interest, Poor Things en Anatomy of a Fall en dan zal zelfs die nieuwe top 5 hopelijk nog een serieuze turnover kennen. 😅

Onlangs ook die nieuwe Mission Impossible en Napoleon gezien maar die losten de verwachtingen jammer genoeg niet in. Vrij ondermaats zelfs imo.
 
Het is wel zo dat ik nu nog andere films nog heb bekeken! Hoewel de uitslag duidelijk was, was het ook wel weinig speciaals :)
 
Terug
Bovenaan