Archief - Vragenvuur 2.0: SlashDotDash

Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.

Loser

Legacy Member
Omdat er toch wat enthousiasme te bespeuren was voor een Vragenvuur, doen we nog eens een rondje!
Eigenlijk blijft alles hetzelfde als de vorige keer, alleen hebben we nu een Nominatiethread. Wil je graag een bepaalde user beter leren kennen, dan kun je hem daar nomineren. Uit die lijst zullen Tweak en ik dan de kandidaten selecteren. Tot die lijst groeit, hebben wij een slachtoffer gekozen :D

Het is allemaal vrank en vrij, zonder druk. Niemand is verplicht vragen te beantwoorden, en zo'n Vuur duurt tot het dooft. En dan kiezen we de volgende. Klinkt goed?

Dan gaan we maar ineens van start. Als eerste slachtoffer hebben we SlashDotDash! Ik vond het wel interessant om ten eerste de gebruiker achter de nickname beter te leren kennen, en ten tweede leek het me wel tof met zijn specifieke achtergrond (farmaceutica) in combinatie met de actualiteit. Die laat ik hem natuurlijk wel uit de doeken doen, want ik ken er het fijne (nog) niet van!

Even de regels:
-Geen geflame, getrol of provocatie.
-Het is de bedoeling om een persoon te leren kennen, niet om hem of haar uit te lachen of dergelijke en zijn/haar opinie in het belachelijke te trekken.
-Laten we onze vragen richten tot één persoon, niet dus off topic gaan door te reageren op andere mensen hun vragen of wederantwoord.
-De persoon kan niet verplicht worden om privé-gegevens door te geven, het staat hem vrij vragen te negeren.

Dus, SlashDotDash: Do you swear to tell the truth, the whole truth, and nothing but the truth, so help you God?

Loser

Legacy Member
En ik ga ineens van start met de eerste vraag. De meest voor de hand liggende. Hoelang zit je al op het forum, en wat houdt je al die tijd al in Pol&Actua?
Edit: En kun je je achtergrond en huidige job een beetje uit de doeken doen, zonder te veel privéinfo te geven?

SlashDotDash

Legacy Member
Cool, bedankt Loser :) Dit is wat onverwacht maar heel leuk en ik ga mijn best doen om bij te dragen en wat up-to-date te blijven. Mogelijk kan ik pas 's avonds wat meer in detail antwoorden op sommige vragen, alvast excuses op voorhand als het iets langer duurt.

Ik moest even gaan kijken hoe lang ik hier al op het forum zit en dat is ondertussen al bijna 13 jaar, sinds 2007. Ik was toen net afgestudeerd als apotheker en zat in het eerste jaar van mijn doctoraat. Het eerste deel van mijn project hield in dat ik een conjugaat moest synthetiseren van 2 bestaande moleculen (2 stofjes aan elkaar plakken als het ware). Ik moest toen in de late namiddag reacties opstarten en de dag nadien had ik in de late voormiddag reeds mijn analyses. Ik denk dat mijn registratie op het 9Lives forum wel iets te maken heeft met de "rustige momenten" op het labo rond de middag :D

Waarom dan de registratie op Pol&Actua? Dat is wat later gekomen na mijn initiële registratie denk ik, wellicht getriggerd door een discussie waar ik wel een mening over had :D Ik herinner me oa. een lang-lopende discussie over het legaliseren van (hard)drugs en het niet meer mogen roken op café. Er was toen ook minstens één notoire complotdenker die onzinnige zaken over HIV beweerde en dan kan ik het ook moeilijk laten om duiding te geven.

Verder zijn er ook wel een aantal threads die ik diagonaal opvolg maar waar ik niet de neiging heb om actief te posten.

zarathustra

Legacy Member
Ik zal de vraag stellen waar loser op alludeerde. Heb je het gevoel dat uw achtergrond u een andere kijk geeft op de huidige 'corona crisis' ?

Oh en bredere vraag,: denk je dat er een nut is om bepaalde zaken van de pharma industrie weg te halen uit de prive? Waarbij ik denk aan zaken zoals dure insuline in de VS, medicatie voor obscure ziektes, etc Mss een andere manier om dat te verwoorden is: welk incentive is er voor de industrie om iets te genezen waar ze niet aan kunnen verdienen?

SlashDotDash

Legacy Member
zarathustra zei:
Ik zal de vraag stellen waar loser op alludeerde. Heb je het gevoel dat uw achtergrond u een andere kijk geeft op de huidige 'corona crisis' ?

Oh en bredere vraag,: denk je dat er een nut is om bepaalde zaken van de pharma industrie weg te halen uit de prive? Waarbij ik denk aan zaken zoals dure insuline in de VS, medicatie voor obscure ziektes, etc

Toffe vragen, merci :) Eerst en vooral: ik spreek in eigen naam en vertegenwoordig hier op geen enkele manier de mening van mijn werkgever (die ik liever niet expliciet benoem al zullen velen wel weten over welke firma het gaat).

Ik denk dat mijn kijk op het coronavirus grotendeels overlapt met die van de "geschoolde" bevolking in die zin dat vooral het besef dat we enorm weinig weten domineert. Voor Marc Van Ranst heb ik veel bewondering omdat hij zich echt moet behelpen met zéér beperkte informatie. Er is een zekere verwachting dat virologen/experts in epidemiologie alle nodige kennis in pacht hebben maar het tegendeel is waar. De échte experts staan nu voor de uitdaging om de wetenschappelijke data die dagelijks gepubliceerd wordt te interpreteren en te vertalen naar een advies voor beleid van de minister. Je kan de moeilijkheidsgraad daarvan moeilijk overschatten.

Ik begrijp ook wel dat er veel kritiek is over het ogenschijnlijke gebrek aan daadkracht van de Belgische beleidsmakers, maar die houdt weinig/geen rekening met de extreem onzekere omstandigheden waarin de experten moeten werken.

Farmaceutische innovatie betaalbaar houden is een actueel onderwerp dat me heel erg bezig houdt. Ik vind het heel belangrijk dat de sector kan aanvaarden dat "value based medicine" (VBM) onder druk staat. VBM is gebaseerd op het feit dat de prijs van een geneesmiddel in relatie staat tot de gezondheidswinst en de "waarde" voor de maatschappij. Het is ook volgens dat principe dat een nieuw/beter geneesmiddel meestal duurder is dan de voorganger. Om dat in evenwicht te brengen hebben we dan de zogenaamde generieken of biosimilars die na een vaste periode van marktexclusiviteit de prijs significant moeten doen zakken. Op papier is dat in feite een prima systeem maar in de praktijk zijn er een aantal problemen.

Het probleem rond insuline concentreert zich echt op de US markt en ik begrijp eerlijk gezegd niet ten volle hoe de vork aan de steel zit. In België is insuline goedkoop voor de overheid en kost het de patiënt niets. In de VS is de keten van industrie tot patiënt ook erg complex en er zijn verschillende partijen betrokken (oa. zgn. pharmacy benefit managers) die bijdragen aan de problematiek.

Weesgeneesmiddelen zijn ook een hot topic, het hele baby Pia verhaal toont dat maar al te duidelijk. In deze casus kan ik misschien vreemd genoeg voor alle betrokken partijen begrip opbrengen:
- De ouders van het kind informeren zich en komen te weten dat er een experimenteel middel is dat hun kind zou kunnen genezen maar enkel als het voor 2 jaar wordt toegediend.
- De maatschappij is verontwaardigd over de prijs - ongeveer 2 miljoen dollar. Logisch want dat lijkt compleet absurd.
- Novartis zit in de problemen want het middel is in EU niet goedgekeurd en zij zijn schijnbaar logistiek niet in staat om een breed "compassionate use programma" op te zetten.

Wat mij stoort is dat de industrie in de debatten vaak wordt weggezet als "producent" die geen enkel risico neemt in het ontwikkelingsproces. Dat is niet correct. Neem bijvoorbeeld Spinraza, ook een (duur) geneesmiddel tegen SMA zoals Zolgensma van Novartis. Biogen, de producent van Spinraza heeft enorm veel geld gestoken in de klinische studies voor Spinraza, dat geneesmiddel is nog geen jaar op de markt en ondertussen wil iedereen liever Zolgensma gebruiken wegens kans op genezing terwijl Spinraza een chronische behandeling is die ziekteprogressie enkel kan uitstellen.

Die dynamiek maakt dat het een economische verantwoordelijkheid is voor de firma om een snelle winstmaximalisatie na te streven. Anderzijds heeft de firma een ethisch en morele verplichting om een zo breed mogelijke beschikbaarheid na te streven. Dat is een bijzonder moeilijk spanningsveld en het is een belangrijke verantwoordelijkheid voor hoger management om dit goed te balanceren. Want om het overdreven cru te stellen: als een geneesmiddel niet genoeg opbrengt zal de producent niet overleven en geen nieuwe geneesmiddelen meer op de markt kunnen brengen. Op termijn heb je dan een oligopolie van de grote spelers (Janssen, Novartis, Roche) die alle anderen opgeslokt hebben. Als een geneesmiddel anderzijds té veel geld opbrengt dan zit je met een maatschappelijk/publieke verontwaardiging.

En vaak kom je in discussies dan tot de conclusie dat dit (kapitalistisch) vele tekorten heeft, maar dan is de vraag natuurlijk welk ander model hoog-risico investeringen en onderzoek zou toelaten. Want dat heb je gewoon nodig als je nieuwe/betere geneesmiddelen wil. Een not-for-profit model wordt vaak beschreven maar daar zijn nog nooit echt innovatieve middelen uitgekomen. In de US is recent een start-up opgericht die als hoofdzakelijk doel heeft het door-ontwikkelen van bestaande geneesmiddelen aan een betaalbare prijs. Een soort dedicated "me-too" producent die tussen innovator en generiek schommelt. Heel interessant en benieuwd wat daar uit zal komen.

zarathustra zei:
Mss een andere manier om dat te verwoorden is: welk incentive is er voor de industrie om iets te genezen waar ze niet aan kunnen verdienen?

Om daar nog op te antwoorden: die incentives bestaan in EU voor de zng. "weesgeneesmiddelen" reeds door oa. een langer gegarandeerde marktexclusiviteit, maar dit vertaalt zich inderdaad bij hele zeldzame ziektes in prijzen die "per patiënt" soms absurd hoog lijken. Anderzijds is de impact op het totale geneesmiddelen budget dan toch te verwaarlozen en op die manier zorgt de maatschappij wel voor patiënten met zeldzame ziektes.

Anderzijds is dit echt een groot probleem bij de ontwikkeling van antibiotica: laag kans op succesvolle ontwikkeling én lage kans op een grote economische return. Dat is iets waar de industrie zich zou over moeten bezinnen want de afwezigheid is hier wel wat zorgwekkend. Winstgevende firma's zouden in feite minstens enkele R&D trajecten moeten hebben die niet voorzien zijn om later winst te maken. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

sandervdw

Legacy Member
Verder op de Farma-discussie:
Wat me steeds gestoord heeft is dat in de farma-industrie enkel de resultaten waar een patent voor gevraagd kan worden, worden gepubliceerd. Maar er gebeuren natuurlijk ook enorm veel onderzoeken waaruit blijkt dat een bepaalde stof niet werkt voor een bepaalde ziekte. Voor zover ik weet worden die resultaten amper gedeeld, hoewel ze maatschappelijk een enorm voordeel zouden kunnen opleveren. Ik begrijp best dat het competitief niet slim is om ze te delen, maar ethisch ligt het imo moeilijk.

Wat is jouw mening hierover?

Loser

Legacy Member
Heel gelijkaardige vragen als mijn vervolgvragen :D

- Doe je soms onderzoek naar geneesmiddelen en hun bijwerkingen? Wat zijn de raarste dingen die je daar hebt meegemaakt?

- Wordt het niet tijd dat de (Europese) overheid bepaalde medicijnen zélf gaat ontwikkelen? Als ik het goed begrepen heb, worden er al lange tijd geen nieuwe antibiotica meer gemaakt, omdat dat niet winstgevend is. Op een keer gaat dat ons toch zuur opbreken? Er was ook al langer de vraag vanuit academische wereld om een soort antiviraal middel tegen grote families te ontwikkelen (zoals Corona), in plaats van telkens tegen de heersende variant. Maar dat zou dus globaal of Europees moeten.

- Een beetje daaraan aansluitend, en vooral bij de vraag van Sandervdw: Zoals bij het conflict met Tamiflu. Zijn farmabedrijven al verplicht hun klinische resultaten openbaar te maken? En als dat niet is, zou er nu bijvoorbeeld iemand steenrijk kunnen worden door een vaccin tegen de coronafamilie te vinden, en de inhoud geheim te houden tot een SARS-CoV-22 of zo?

- Een vaccin ontwikkelen kost 1,5 jaar, door de testen die erop moeten gebeuren. Klopt het dat een soort "cocktail" van verschillende medicijnen dan niet meer al die testen moet doorlopen? En dat dat de piste is voor een snel Corona-vaccin?

neutrofiel

Legacy Member
sandervdw zei:
Verder op de Farma-discussie:
Wat me steeds gestoord heeft is dat in de farma-industrie enkel de resultaten waar een patent voor gevraagd kan worden, worden gepubliceerd. Maar er gebeuren natuurlijk ook enorm veel onderzoeken waaruit blijkt dat een bepaalde stof niet werkt voor een bepaalde ziekte. Voor zover ik weet worden die resultaten amper gedeeld, hoewel ze maatschappelijk een enorm voordeel zouden kunnen opleveren. Ik begrijp best dat het competitief niet slim is om ze te delen, maar ethisch ligt het imo moeilijk.

Wat is jouw mening hierover?

Ik ben niet zo bekend met de farma-industrie maar volgens mij worden vandaag de dag veel onderzoeken gepreregistreerd om dit soort dingen te vermijden (+publication bias etc.)
https://clinicaltrials.gov/

SlashDotDash

Legacy Member
sandervdw zei:
Verder op de Farma-discussie:
Wat me steeds gestoord heeft is dat in de farma-industrie enkel de resultaten waar een patent voor gevraagd kan worden, worden gepubliceerd. Maar er gebeuren natuurlijk ook enorm veel onderzoeken waaruit blijkt dat een bepaalde stof niet werkt voor een bepaalde ziekte. Voor zover ik weet worden die resultaten amper gedeeld, hoewel ze maatschappelijk een enorm voordeel zouden kunnen opleveren. Ik begrijp best dat het competitief niet slim is om ze te delen, maar ethisch ligt het imo moeilijk.

Wat is jouw mening hierover?

neutrofiel zei:
Ik ben niet zo bekend met de farma-industrie maar volgens mij worden vandaag de dag veel onderzoeken gepreregistreerd om dit soort dingen te vermijden (+publication bias etc.)
https://clinicaltrials.gov/

Met dank aan neutrofiel om al een deel in te pikken! Zelf ben ik uiteraard een principieel voorstander van volledige transparantie over onderzoeksresultaten. Dat is iets waar de ene firma al beter in slaagt dan de andere. Hetzelfde gaat trouwens op voor academische onderzoeksgroepen.

Ik meen dat dit in het verleden een groter probleem was inderdaad. Clinicaltrials.gov is inderdaad een bijzonder goede uitgebreide database voor de registratie van studies, al worden daar de resultaten niet altijd op gepubliceerd. Er is volgens mij ook een verbintenis die wordt aangegaan tussen de firma en de regelgevende overheid (EMA in de EU) die oplegt dat studies (ten minste de EU studies) ook effectief gepubliceerd worden binnen een bepaalde termijn. Nu heb ik niet zo'n goed zicht op hoe goed de firma's zich daar aan houden.

Ik kan wel meegeven dat er binnen de firma's soms bijzondere moeite wordt genomen om toch inzage te krijgen in bepaalde resultaten van concurrenten, om te weten of het nuttig is een eigen onderzoekstraject stop te zetten. Je kan dan bijv. toegang opvragen tot patentaanvragen van concurrerende firma's, dus er is al best veel mogelijk zonder dat er formele publicaties zijn. Ook kan je best veel te weten komen tijdens kwartaalupdates van firma's, dat is typisch een moment waarop wordt vrijgegeven welke projecten niet meer verder ontwikkeld worden.

Ten slotte mag je ook niet vergeten dat er veel informele contacten bestaan tussen industrie en academische onderzoekslabo's, maar die zullen dan ook wel gebonden zijn aan "non-disclosure agreements".

Loser zei:
- Doe je soms onderzoek naar geneesmiddelen en hun bijwerkingen? Wat zijn de raarste dingen die je daar hebt meegemaakt?

Zelf doe ik geen onderzoek meer sinds ik in 2012 in de industrie ben gaan werken. Ik was wel een hele tijd verantwoordelijk voor het verwerken van veiligheidsinformatie mbt. onze producten in België en Nederland. Zo heb ik wel een aantal bizarre zaken zien passeren. Zo valt een "unexpected benefit" ook onder veiligheidsinformatie en een fabrikant heeft de wettelijke verplichting om dat in een database op te slaan en te delen met de overheid.

In 2012 was er zo in een Nederlands tijdschrift een artikel verschenen waar één van onze producten werd aangeprezen omdat je er levendig en "trippy" van gaat dromen...

Het meest gênante voorval tijdens mijn doctoraat was een "nucleair accidentje". Mijn collega en ikzelf moesten een radioactief gemerkt product opzuiveren maar door een verstopping in het apparaat kregen we het goedje over ons heen bij het inspuiten van het product. Mijn collega had de volle lading gekregen en moest meteen in de douche - nu had die wel een vriendin die heel snel reservekleren kon brengen. Ik had het spul enkel op m'n schoenen (zeer milde contaminatie) waardoor ik de rest van de dag het hele ziekenhuis moest doorkruisen met zo van die plastieken overschoentjes. Omdat mijn schoenen nog zeker 3 dagen besmet zouden zijn heb ik ze dan op het balkon van ons toenmalig appartement "in isolatie" gezet :D Voor de duidelijkheid, het was relatief onschuldige gamma straling en in zéér lage concentratie.

Ook tijdens mijn stagejaar in de apotheek heb ik vreemde dingen zien passeren. De grappigste was toch wel die éne dame die met een voorschrift kwam voor (vaginale) ovulen te gebruiken bij een (onschuldige) vaginale schimmelinfectie. Toen ik het doosje meegaf met de vraag of "het goed gebruik haar gekend was". Antwoordde ze: "eigenlijk niet - is dat voor of na de maaltijd dat ik die moet nemen?" :D

Loser zei:
Wordt het niet tijd dat de (Europese) overheid bepaalde medicijnen zélf gaat ontwikkelen? Als ik het goed begrepen heb, worden er al lange tijd geen nieuwe antibiotica meer gemaakt, omdat dat niet winstgevend is. Op een keer gaat dat ons toch zuur opbreken? Er was ook al langer de vraag vanuit academische wereld om een soort antiviraal middel tegen grote families te ontwikkelen (zoals Corona), in plaats van telkens tegen de heersende variant. Maar dat zou dus globaal of Europees moeten.

- Een beetje daaraan aansluitend, en vooral bij de vraag van Sandervdw: Zoals bij het conflict met Tamiflu. Zijn farmabedrijven al verplicht hun klinische resultaten openbaar te maken? En als dat niet is, zou er nu bijvoorbeeld iemand steenrijk kunnen worden door een vaccin tegen de coronafamilie te vinden, en de inhoud geheim te houden tot een SARS-CoV-22 of zo?

- Een vaccin ontwikkelen kost 1,5 jaar, door de testen die erop moeten gebeuren. Klopt het dat een soort "cocktail" van verschillende medicijnen dan niet meer al die testen moet doorlopen? En dat dat de piste is voor een snel Corona-vaccin?


Zeer pertinente vragen ik ga ze wel even parkeren voor later!

SlashDotDash

Legacy Member
Wordt het niet tijd dat de (Europese) overheid bepaalde medicijnen zélf gaat ontwikkelen? Als ik het goed begrepen heb, worden er al lange tijd geen nieuwe antibiotica meer gemaakt, omdat dat niet winstgevend is. Op een keer gaat dat ons toch zuur opbreken? Er was ook al langer de vraag vanuit academische wereld om een soort antiviraal middel tegen grote families te ontwikkelen (zoals Corona), in plaats van telkens tegen de heersende variant. Maar dat zou dus globaal of Europees moeten.

De eerste grote vraag is wat de overheden zelf kunnen doen. Zelf een geneesmiddel "from scratch" uitvinden en ontwikkelen is nagenoeg onmogelijk voor een overheidsorganisatie, denk ik. Alleen al omwille van de financiële investering en het risico op falen. Eigenlijk beschrijf je een beetje de rol van de universiteiten. Zij kunnen wél veel: er is veel overlap tussen R&D aan de universiteit en R&D binnen industrie. Kort door de bocht kan je zeggen dat de Research van R&D doorweegt aan de universiteit terwijl de industrie beter is in het Development aspect.

Mits voldoende funding kunnen universiteiten geneesmiddelen ontwikkelen, alleen is het nog nooit gebeurd dat zij een licentie verlenen aan "de staat" om dit middel dan zonder winstoogmerk te registreren en te verdelen. Wat de precieze achterliggende redenen zijn dat dit nooit eerder gebeurde weet ik niet. Ik denk wel dat het financiële plaatje zeker ook daar meespeelt: welke universiteit of overheid is in staat om een financiëel dergelijk risicovol traject op te starten?

Wat betreft antibiotica, breedspectrum antivirale middelen en andere "neglected diseases" zoals tropische parasieten zal er toch een participatie van de industrie nodig zijn denk ik. Daarom dat ik denk dat een verplichte allocatie van een bepaald % winst aan R&D neglected disease bij farmaceutische firma's een mogelijke oplossing zou kunnen zijn. Opnieuw, makkelijk gezegd...

Een beetje daaraan aansluitend, en vooral bij de vraag van Sandervdw: Zoals bij het conflict met Tamiflu. Zijn farmabedrijven al verplicht hun klinische resultaten openbaar te maken? En als dat niet is, zou er nu bijvoorbeeld iemand steenrijk kunnen worden door een vaccin tegen de coronafamilie te vinden, en de inhoud geheim te houden tot een SARS-CoV-22 of zo?

Ja daar is nu een duidelijk kader voor: in EU goedgekeurde geneesmiddelen zullen klinische data hebben op een database - al zit er wel wat vertraging op.

Maar eigenlijk speelt de problematiek hier vooral op gebied van patentrecht. Als morgen een firma dé oplossing vind voor het coronavirus zal dat heel snel publiek bekend zijn en kan het op papier snel nagemaakt worden... Of dat ook effectief mag hangt voornamelijk af van eventuele patentbescherming.

Een vaccin ontwikkelen kost 1,5 jaar, door de testen die erop moeten gebeuren. Klopt het dat een soort "cocktail" van verschillende medicijnen dan niet meer al die testen moet doorlopen? En dat dat de piste is voor een snel Corona-vaccin?

Een nieuw vaccin ontwikkelen neemt inderdaad veel tijd in beslag omdat we eigenlijk niets weten over de eventuele veiligheid en werkzaamheid. En die worden beiden klassiek over een relatief lange periode beoordeeld.

Voor geneesmiddelen is er wat meer flexibiliteit om sneller te gaan omdat je voorrang kan geven aan bestaande molecules. Er zijn 3 mooie voorbeelden waar klinische studies voor lopen bij COVID-19:

- Een gekende, oude HIV combinatiepil: lopinavir/ritonavir. Om een idee te krijgen van het aantal studies klik hier. Dit is een reeds goedgekeurd geneesmiddel, hetzij voor een andere indicatie (als onderdeel van behandeling tegen HIV). Dat betekent dat men al massa's veiligheidsinformatie heeft en dus enkel maar moet kijken of het kan werken in een getolereerde dosis. Idem voor chloroquine, daar is in China ook een studie lopend.

- Remdesivir is een experimenteel geneesmiddel (dat wil zeggen dat het nooit eerder voor een andere toepassing werd goedgekeurd) dat wel reeds getest werd in Ebola. Daaruit heeft men beperkte veiligheidsdata. Er zijn nu 3 klinische studies (cfr. hier) lopend met remdesivir in COVID-19. De eerste resultaten van deze studies zouden eind april beschikbaar zijn.

Als blijkt uit de lopende studies dat een van de hoger beschreven middelen werkt, dan zal de fabrikant een dossier kunnen neerleggen bij het EMA (EU) en FDA (US) en dan zullen zij mogelijk in een aangepaste urgentieprocedure oordelen of het breed gebruikt kan worden. EMA en FDA geven in feite een advies over het mogelijke voordeel vs. het potentiële gevaar van een geneesmiddel gebruikt bij een specifieke aandoening. Zij verlenen dan voor die specifieke "indicatie" een "vergunning voor het op de markt brengen" van een geneesmiddel.

JPV

Legacy Member
Bij veel universiteiten heb je spin-offs. Ik heb er geen idee van hoe dat werkt in de praktijk als prof aan een universiteit een mooie ontdekking doet op medisch vlak. Gezien daar miljarden mee te verdienen zou zijn (bvb medicijn tegen Alzheimer) lijkt het me interessant voor die prof om dit stil te houden, een spin off te beginnen en dat product daar verder te ontwikkelen.

Hoe gaat dat, wat doet de universiteit daartegen/daar net voor en hoe wordt eventueel misbruik bestraft?

Een vraag die ik aan iedereen zou stellen: mocht je (verplicht) een andere richting in een niet-gerelateerd vakgebied moeten kiezen, wat zou je dan graag van job doen (je hoeft geen rekening te houden met je capaciteiten, noch met het te verdienen loon)?

SlashDotDash

Legacy Member
JPV zei:
Een vraag die ik aan iedereen zou stellen: mocht je (verplicht) een andere richting in een niet-gerelateerd vakgebied moeten kiezen, wat zou je dan graag van job doen (je hoeft geen rekening te houden met je capaciteiten, noch met het te verdienen loon)?

Da's een hele leuke en kan ik snel beantwoorden. Ik zou natuurfotograaf worden en me algemeen inzetten voor natuurbeheer/natuurbehoud. Ik ben een tijd vrij intensief bezig geweest met fotografie van libellen en vlinders (en ik was daar niet slecht in :)) De (trage) zoektocht naar het mooie in de natuur heeft iets ontzettend rustgevend en na lang zoeken tot het juiste beeld is enorm bevredigend.

Mijn 2 laatste vlinderfoto's dateren van juni 2018:

41656181675_16bafa59c2.jpg
41656181605_38ccd0e2ed.jpg


Dank voor deze niet-farmaceutische vraag :)

De andere vragen parkeer even maar ik kom er zeker op terug!

Anoniem13

Legacy Member
SlashDotDash zei:
Met dank aan neutrofiel om al een deel in te pikken! Zelf ben ik uiteraard een principieel voorstander van volledige transparantie over onderzoeksresultaten. Dat is iets waar de ene firma al beter in slaagt dan de andere. Hetzelfde gaat trouwens op voor academische onderzoeksgroepen.

Ik meen dat dit in het verleden een groter probleem was inderdaad. Clinicaltrials.gov is inderdaad een bijzonder goede uitgebreide database voor de registratie van studies, al worden daar de resultaten niet altijd op gepubliceerd. Er is volgens mij ook een verbintenis die wordt aangegaan tussen de firma en de regelgevende overheid (EMA in de EU) die oplegt dat studies (ten minste de EU studies) ook effectief gepubliceerd worden binnen een bepaalde termijn. Nu heb ik niet zo'n goed zicht op hoe goed de firma's zich daar aan houden.
https://trialstracker.net/ is een familie van websites waar je het publiceren van de resultaten kan volgen.

Het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen kost tegenwoordig enorm veel geld en de ROI is minimaal of onbestaande, waardoor innovatieve medicijnen niet ontwikkeld worden of gewoon uitbesteed worden aan kleine biotechstartups. De belangrijkste inzichten zijn ondertussen al bijna van 50j geleden. Chemotherapie is van de jaren 40, antivirale geneesmiddelen van de jaren 60, stamceltherapie en immunotherapie zijn van de jaren 70. Wat vind jij van de vooruitgang in de geneeskundige industrie?

Shyheim

Legacy Member
1) Als ik 2 boeken moet gelezen hebben, 1 fictie en 1 non-fictie, welke zijn dat voor u?

2) Lid sinds 2007 als pas afgestudeerd apotheker las ik eerder. Waart ge op dat moment een gamer? Of was het net het alledaags karakter van 9lives zelf dat u heeft aangesproken?
Ik stel de vraag omwille van de identiteitscrisis van dit forum waar het in 'algemeen' even over ging een paar weken terug :).



Het moét toch niet allemaal om zijn farmaceutische achtergrond gaan, of wel?

Loser

Legacy Member
Shyheim zei:
1) Als ik 2 boeken moet gelezen hebben, 1 fictie en 1 non-fictie, welke zijn dat voor u?

2) Lid sinds 2007 als pas afgestudeerd apotheker las ik eerder. Waart ge op dat moment een gamer? Of was het net het alledaags karakter van 9lives zelf dat u heeft aangesproken?
Ik stel de vraag omwille van de identiteitscrisis van dit forum waar het in 'algemeen' even over ging een paar weken terug :).



Het moét toch niet allemaal om zijn farmaceutische achtergrond gaan, of wel?

Zeer zeker niet, ik had er ook nog zo'n paar in mijn koker :)

- Omdat het Pol & Actua is: Benoem je politieke strekking in 6 kernwoorden of minder.
- Die vlinders zijn wel érg goed gelukt! Vlinders en libellen is een hele tak op zichzelf, hè. Gear? Heb je toevallig ook op BelgiumDigital gezeten, of is dat een beetje van voor je tijd :)

SlashDotDash

Legacy Member
Ik ga proberen niets onbeantwoord te laten, beloofd :)

Shyheim zei:
1) Als ik 2 boeken moet gelezen hebben, 1 fictie en 1 non-fictie, welke zijn dat voor u?

2) Lid sinds 2007 als pas afgestudeerd apotheker las ik eerder. Waart ge op dat moment een gamer? Of was het net het alledaags karakter van 9lives zelf dat u heeft aangesproken?
Ik stel de vraag omwille van de identiteitscrisis van dit forum waar het in 'algemeen' even over ging een paar weken terug :).



Het moét toch niet allemaal om zijn farmaceutische achtergrond gaan, of wel?

Nee diversiteit is goed!

Ik ben niet zo'n grote boekenwurm moet ik toegeven, ben eigenlijk zelfs wat beschaamd over mijn literaire repertorium (vooral mbt; fictie!). Geef me wat tijd om er over na te denken :)

Ja ik was op jonge leeftijd al bezig met games:

Op onze oude 386 veel bezig geweest met Wolfenstein 3D, Stunts en een obscure flightsim met de naam Corncob 3D
Dan Flight Simulator, een aantal militaire flight sims van Jane's...

Strategie was minder mijn ding maar toch de obligate klassiekers à la age of empires, starcraft, etc.. allemaal gespeeld.

Op latere leeftijd best veel tijd besteed aan Unreal, Unreal Tournament en een toen populaire mod "Tactical Ops", beetje een minder populaire tegenhanger van CounterStrike destijds. Toen heel kort even van het "clanleven" geproefd :) Sinds ik vader ben geworden in 2013 is dat enorm verwaterd. Eén van mijn guilty pleasures is wel het casual opvolgen van nieuwe game releases op YouTube :unsure:

Loser zei:
- Omdat het Pol & Actua is: Benoem je politieke strekking in 6 kernwoorden of minder.
- Die vlinders zijn wel érg goed gelukt! Vlinders en libellen is een hele tak op zichzelf, hè. Gear? Heb je toevallig ook op BelgiumDigital gezeten, of is dat een beetje van voor je tijd :)

- Gematigd groen-liberaal, gebaseerd op feiten
- Ja veel tijd op BelgiumDigital doorgebracht :D Begonnen met een Nikon D70, dan later D90 + Sigma 180mm, Nikon 300mm f/4 voor vlinders/libellen en nu een D7000 met dezelfde lenzen echter veel te weinig. Sinds 2014 ook wat Fuji gerief, een X-T1 en 18-55 en de 16mm 1.4 prime waar die laatste (rechtse) vlinder mee gefotografeerd is!

SlashDotDash

Legacy Member
JPV zei:
Bij veel universiteiten heb je spin-offs. Ik heb er geen idee van hoe dat werkt in de praktijk als prof aan een universiteit een mooie ontdekking doet op medisch vlak. Gezien daar miljarden mee te verdienen zou zijn (bvb medicijn tegen Alzheimer) lijkt het me interessant voor die prof om dit stil te houden, een spin off te beginnen en dat product daar verder te ontwikkelen.

Hoe gaat dat, wat doet de universiteit daartegen/daar net voor en hoe wordt eventueel misbruik bestraft?

Ik moet je de details schuldig blijven wegens reeds te lang weg bij de universiteit maar de KUL heeft een mooie FAQ overhet opstarten van een spin-off. Volgens mij mag een professor ten allen tijde een octrooi aanvragen op één van zijn uitvindingen maar wordt het intellectueel eigendom dan altijd gedeeld met de universiteit. Om de uitvinding dan te valoriseren moet er inderdaad een bedrijf worden opgericht, en als ik het goed snap vindt er op dat moment een technologie-transfer plaats. Dat wil zeggen dat de firma op één of andere manier de rechten op de uitvinding/technologie overkoopt, of dat de universiteit aandeelhouder wordt van het nieuwe bedrijf.. (?)

Volgens mij kan dat op éénmalige wijze, of door het beschrijven van royalty's op het uiteindelijke product uit te betalen aan de patenthouders. Ik vermoed dat er weinig incentive is voor een prof. om op z'n ééntje bepaalde licenties te gaan verkopen aan de industrie. Industrie-partners zouden daar ongetwijfeld tijdens "due diligence" uitvissen dat er iets niet klopt en zo'n deal zou nooit doorgaan. Ik vermoed dat de universiteiten het beleid rond intellectueel eigendomsrecht goed beschreven hebben in de contracten met professoren.

In Leuven zijn trouwens 2 bijzonder belangrijke geneesmiddelen ontdekt (beiden staan op de WHO lijst essentiële geneesmiddelen!):
- Prof. Desiré Collen ontdekte t-PA, een eiwit dat bloedklonters kan oplossen. Hij verkocht de licentie voor dit middel aan Genentech en gebruikte de fondsen om een spin-off op te richten, eerste Thromb-X NV en later hernoemd naar Thrombogenics. Het was uiteindelijk geen éénduidig succes. De firma bestaat ondertussen verder onder de naam Oxurion.

- Prof. Erik De Clercq ontdekte samen met Tsjechische prof. Tony Holy het gebruik van nucleoside analogen bij HIV. Samen met de industrie heeft dat tot de ontwikkeling van tenofovir geleid, nog steeds een heel belangrijke hoeksteenmolecule bij de behandeling van HIV wereldwijd. Het verhaal is mooi samengevat hier: https://lrd.kuleuven.be/doc/virus-hunters

De KU Leuven heeft nog steeds een mooie bron van inkomsten op tenofovir, die mee hebben bijgedragen aan de hypermoderne labo's van het REGA instituut.

paradijsappel zei:
De belangrijkste inzichten zijn ondertussen al bijna van 50j geleden. Chemotherapie is van de jaren 40, antivirale geneesmiddelen van de jaren 60, stamceltherapie en immunotherapie zijn van de jaren 70. Wat vind jij van de vooruitgang in de geneeskundige industrie?

Ik moet voor mijn werk het concept van immuuntherapie vaak uitleggen aan niet-wetenschappers en dan vertel ik altijd de anekdote over Dr. William Coley, de arts die "per ongeluk" voor het eerst immuuntherapie toepaste bij tumoren... Reeds op het einde van de 19e eeuw! En inderdaad sinds de jaren 70 begrijpen we beter dat je het immuunsysteem kan inschakelen om kanker te bestrijden.

Maar de eerste succesvolle immuuntherapie tegen hematologische kankers, rituximab, een monoklonaal antilichaam, werd pas in 1997 voor het eerst goedgekeurd. In 2014 hadden we voor het eerst goede behandelopties in metastatische melanomen met de "checkpoint remmers". En in 2017 werden de eerste genetisch aangepaste T-cellen goedgekeurd bij pediatrische leukemie. Het bouwt allemaal voort op tientallen jaren onderzoek, en er is nog véél ruimte voor verbetering.

Wetenschappelijke vooruitgang is ploeterwerk maar ik ben wel optimistisch voor de toekomst van de geneeskunde, al wordt het een grote uitdaging om alles betaalbaar te houden.

Shyheim zei:
1) Als ik 2 boeken moet gelezen hebben, 1 fictie en 1 non-fictie, welke zijn dat voor u?

Ik ga het houden op 2 boeken die ik met veel plezier heb gelezen want ik durf niet beweren dat het "must-reads" zijn:
- Non-fictie: Huiswaarts van Bernd Heinrich, een boek over het "thuis-instinct" over verschillende diersoorten heen.
- Fictie: Als tiener heb ik The Hobbit gelezen, in het Engels. Dat vond ik echt een plezier om te lezen, en het is een boek waar de rijkdom van de Engelse taal me voor het eerst echt duidelijk werd.

JPV

Legacy Member
Ik heb gevraagd wat je zou doen mocht je een andere sector moeten kiezen, maar wat zou je droomjob in je huidige sector zijn? Dicht bij wat je nu doet of toch volledig adners?

Heb je ook niet het gevoel dat je job heel abstract is? Ik vermoed dat je weinig in contact komt met zieken en dus weinig "concreet" je werk ziet. Mis je dat, of zegt je dat totaal niks?

glashelder

Legacy Member
Vallen bekenden (familieleden, vrienden) je soms lastig met vragen over farmacie? Of dingen die je honderd keer moet uitleggen? Komen ze soms met klachten naar jou om te vragen wat ze dan best pakken?

Shyheim

Legacy Member
Wat zijn dingen die uw dag kunnen goed maken als het wat minder is gegaan? Zijn er zaken die u altijd kunnen doen lachen?

Wat doet ge als ge een momentje hebt voor uzelf (bv. plaat opleggen? sporten? andere mediaconsumptie?)
Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.
Terug
Bovenaan