Archief - Regering De Croo I

Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.

Tweak37

Legacy Member
De formatie is rond, we hebben een nieuwe regering!


266px-Regering_De_Croo_zetelverdeling.png


Samenstelling en bevoegdheidsverdeling van de federale regering

De federale regering Alexander De Croo.
[FONT=&amp]De h. Alexander De Croo – eerste minister[/FONT]
[FONT=&amp]De h. Pierre-Yves Dermagne - vice-eersteminister en minister van Economie en Werk[/FONT]
[FONT=&amp]Mevr. Sophie Wilmès - vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Buitenlandse Handel, en van de Federale Culturele Instellingen[/FONT]
[FONT=&amp]De h. Georges Gilkinet - vice-eersteminister en minister van Mobiliteit [/FONT]
[FONT=&amp]De h. Vincent Van Peteghem - vice-eersteminister en minister van Financiën, belast met Bestrijding van de fiscale fraude[/FONT]
[FONT=&amp]De h. Frank Vandenbroucke - vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid[/FONT]
[FONT=&amp]Mevr. Petra De Sutter - vice-eersteminister en minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven[/FONT]
[FONT=&amp]De h. Vincent Van Quickenborne - vice-eersteminister en minister van Justitie, belast met Noordzee[/FONT]
[FONT=&amp]De h. David Clarinval - minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s en Landbouw, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing[/FONT]
[FONT=&amp]Mevr. Karine Lalieux - minister van Pensioenen en Maatschappelijke Integratie, belast met Personen met een beperking en Armoedebestrijding[/FONT]
[FONT=&amp]Mevr. Ludivine Dedonder – minister van Defensie[/FONT]
[FONT=&amp]Mevr. Zakia Khattabi - minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal[/FONT]
[FONT=&amp]Mevr. Annelies Verlinden - minister van Binnenlandse Zaken en van Institutionele Hervormingen[/FONT]
[FONT=&amp]Mevr. Meryame Kitir - minister van Ontwikkelingssamenwerking, belast met Grote Steden[/FONT]
[FONT=&amp]Mevr. Tinne Van der Straeten – minister van Energie[/FONT]
[FONT=&amp]De h. Thomas Dermine – staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen, belast met Wetenschapsbeleid, toegevoegd aan de minister van Economie en Werk[/FONT]
[FONT=&amp]De h. Mathieu Michel - staatssecretaris voor Digitalisering, belast met Administratieve Vereenvoudiging, Privacy en met de Regie der gebouwen, toegevoegd aan de eerste minister[/FONT]
[FONT=&amp]Mevr. Sarah Schlitz - staatssecretaris voor Gendergelijkheid en Kansengelijkheid, toegevoegd aan de minister van Mobiliteit[/FONT]
[FONT=&amp]De h. Sammy Mahdi - staatssecretaris voor Asiel en Migratie, belast met de Nationale Loterij, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken en van Institutionele Hervormingen[/FONT]
[FONT=&amp]Mevr. Eva De Bleeker - [/FONT][FONT=&amp]staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming, toegevoegd aan de minister van Justitie, belast met Noordzee[/FONT]

Matthias92

Legacy Member
Burgemeester van Moorslede Ward Vergote (Open VLD) stapt op: "Ik ben partijloos"
De burgemeester van het West-Vlaamse Moorslede Ward Vergote is voortaan "partijloos". Dat meldt de Open VLD-er op Twitter.

Benieuwd of er nog / CD&V'ers gaan volgen.

JelleCa

Legacy Member
Nieuwe bedrijfswagen tegen 2026 emissievrij. Bedoelen ze dan hybride of volledig elektrisch? Indien het laatste, is dit gewoon een pestbelasting gecombineerd met de verhoging van de elektriciteitskosten.

ilgonwe

Legacy Member
Pieterjan94 zei:
Volgens Bouchez is het toch nog niet rond :laugh:
Er was idd een eerdere tweet van 6:30 dat hij nog tegenstribbelde maar om 8:00 zond hij er een uit dat alles wel rond was. Dus ze gaan deze avond gewoon voor stemmen en zijn flaters onder de mat vegen.

Avilowca

Legacy Member
Creeping Death zei:
Ja, da's nu eenmaal het systeem hé. Je kan je daar (terechte) vragen bij stellen maar da's nu eenmaal hoe het hier werkt.
Draait je maag dan ook om bij Trump? Toch ook iemand die verkozen is zonder meerderheid?

Ik ben heel dat geroep over "ondemocratische" regering zo moe. Eigenlijk is de Vivaldi coalitie een perfect voorbeeld van hoe onze democratie werkt.
Of het representatie en faire samenstelling is, da's wel een discussie die ge kunt voeren. En of ge naar een anders systeem wilt. Maar stop met te roepen dat het schandalig is: it's not.

Het is in de hoofdzaak een schoolvoorbeeld van het typische Belgische werken naar de letter van de wet maar niet naar de geest van de wet. Ja, er is een meerderheid. Maar iedereen beseft maar al te goed dat dit compleet indruist tegen de geest van wat een democratische regering zou moeten zijn. Namelijk een coalitie van de grootste partijen in beide landsdelen.

Dat men bij de Vlaamse partijen voor Vivaldi nu volop voor de verjonging kiest is teken aan de wand dat men op de partijbureaus ook wel inziet dat dit in 2024 een ramp wordt. Dan kan je je als ancien beter verschuilen achter de nieuwe garde die ongetwijfeld zal sneuvelen. Een Vlaams minderheid op Federaal niveau, een onervaren Vlaamse ploeg, een Vlaamse regering die onder leiding van NVA bij elke beslissing gaat tegen wringen, en vier jaar aan eindeloos rechts propaganda vanuit de oppositie. Dit is politieke waanzin.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20200930_92302175

Voor Groen wordt het ministerschap een groot avontuur. Niemand van de kopstukken heeft al regeringservaring. Fractieleider Kristof Calvo (33) staat te trappelen om minister te worden.

Als De Croo premier wordt, wil hij meer vrouwen in zijn regering. Binnen zijn partij vallen de namen van Gwendolyn Rutten en Goedele Liekens

De Franstalige kant Le Soir scheef vrijdag dat de PS mikt op de departementen Sociale Zaken, Pensioenen en Financiën. Tal van namen worden daarbij *genoemd, van oudgedienden als Laurette Onkelinx (62) en Rudi *Demotte (57)

God sta ons bij arm Vlaanderen.

Silence

Legacy Member
parabellum zei:
Dat was ik. En inderdaad, ik voel mij eerder verbonden met mensen die dezelfde passies of denkbeelden delen dan met iemand die toevallig in dezelfde staatkundige onderverdeling is geboren.

Verder komt je bericht, en je voorgaande over de ‘losercoalitie’, niet echt boven toogniveau uit.

In Duitsland staan er ook veel bossen en in Oost-Europa, voel je je dan ook met hun verbonden?
Een waal (afhankelijke van welke regio) is inderdaad wel vaak meer open, amicaler dan een koele vlaming en dat kan je dat gevoel wel geven, maar daarom hebben we er nog niet zoveel mee gemeen :)

M°°nblade

Legacy Member
janusderoose zei:
Dat is exact wat gebeurt bij Vlaamse verkiezingen.

Een partij die in Oost-Vlaanderen de meerderheid heeft, kan perfect in de oppositie zitten in het Vlaamse parlement.
Alwaar beslissingen kunnen genomen worden die nadelig zijn voor Oost-Vlaanderen.

Federale-gewestelijke-lokale bevoegdheidsverdeling als je wat publiek recht gehad hebt.

In mijn straat had NV-A ook de meerderheid van de stemmen. Maar die linkse klootzakken van de stationsstraat hebben ervoor gezorgd dat Sp-a de meerderheid in de gemeenteraad heeft.
En nu beslissen die op de koop toe dat er een flitspaal komt in onze straat, terwijl de NV-A daar tegen was.

Ondemocratisch is dat!
Men neemt daar beslissingen zonder rekening te houden met hoe er in onze straat gestemd werd.
Neen, dat is niet exact hetzelfde als je mijn tweede zin herleest:

De reden waarom de vergelijking met provinciaal niveau niet opgaat, is omdat de partijen die opkomen, hun belangen en hun beleid over alle provincies heen dezelfde zijn.

Partijen NVA en SPA komen overal in Vlaanderen op. In iedere provincie en iedere straat en dat maakt het verschil. Democratie betekent niet dat de politiek met de verkiezingsuitslag van iedere straat van elke gemeente rekening moet houden.
Maar het zou wél mogen betekenen dat er zowel binnen Wallonië als Vlaanderen een meerderheid gerepresenteerd wordt. Zonee, dan maken ze er terug beter 1 unitair kiesstelsel van voor federale verkiezingen.

Silence

Legacy Member
Zo ze hij over nieuwe belastingen dat die 'er zeer minimaal komen' en dat 'mensen zich daar geen zorgen over moeten maken'.

Daar gaan we al (de standaard)

SomeDude

Legacy Member
JelleCa zei:
Nieuwe bedrijfswagen tegen 2026 emissievrij. Bedoelen ze dan hybride of volledig elektrisch? Indien het laatste, is dit gewoon een pestbelasting gecombineerd met de verhoging van de elektriciteitskosten.

Ze bedoelen een fiets, want ook hybride/EV is niet emissievrij

en een fiets eigenlijk ook niet

Pieterjan94

Legacy Member
Dus een paar miljard voor nieuw beleid om eigenlijk tegemoet te komen aan zaken die duidelijk gevraagd werden, nl veiligheid op straat en verhoging van de pensioenen. Maar wie gaat die "trofeeën" claimen langs Vlaamse kant...

Lijkt voor de rest dan toch maar een zeer grijs akkoord. Hier en daar een accentverschuiving, maar meer ook niet. Ze hebben dus een paar maand onderhandeld om de postjes, want inhoudelijk is er precies niet veel aan.

phate_13

Legacy Member
JelleCa zei:
Nieuwe bedrijfswagen tegen 2026 emissievrij. Bedoelen ze dan hybride of volledig elektrisch? Indien het laatste, is dit gewoon een pestbelasting gecombineerd met de verhoging van de elektriciteitskosten.

Een pestbelasting? Één van de grootste scheefgetrokken belastingsvoordelen, zou plots een pestbelasting zijn? Het zou een pestbelasting zijn omdat men GEEN vervuilende technologie meer subsidieert?
In vele landen spreekt men van het volledig verbieden van de verkoop van brandstofwagens tegen 2030. Dan is een dergelijk beleid nog heel mild te noemen.

M°°nblade zei:
Neen, dat is niet exact hetzelfde als je mijn tweede zin herleest:

De reden waarom de vergelijking met provinciaal niveau niet opgaat, is omdat de partijen die opkomen, hun belangen en hun beleid over alle provincies heen dezelfde zijn.

Partijen NVA en SPA komen overal in Vlaanderen op. In iedere provincie en iedere straat en dat maakt het verschil. Democratie betekent niet dat de politiek met de verkiezingsuitslag van iedere straat van elke gemeente rekening moet houden.
Maar het zou wél mogen betekenen dat er zowel binnen Wallonië als Vlaanderen een meerderheid gerepresenteerd wordt. Zonee, dan maken ze er terug beter 1 unitair kiesstelsel van voor federale verkiezingen.

Hoe zouden de belangen van Limburg, West-Vlaanderen of Antwerpen dezelfde zijn? Mag je toch eens zeggen. Geloof je echt dat politici van Antwerpen even hard zullen strijden voor de belangen van andere provincies? Is toch wat naïef he.

Pieterjan94 zei:
Dus een paar miljard voor nieuw beleid om eigenlijk tegemoet te komen aan zaken die duidelijk gevraagd werden, nl veiligheid op straat en verhoging van de pensioenen. Maar wie gaat die "trofeeën" claimen langs Vlaamse kant...

Lijkt voor de rest dan toch maar een zeer grijs akkoord. Hier en daar een accentverschuiving, maar meer ook niet. Ze hebben dus een paar maand onderhandeld om de postjes, want inhoudelijk is er precies niet veel aan.

Ah, nu is het plots "gemakkelijk" om een paar Miljard te investeren?

sandervdw

Legacy Member
Aan inkomstenzijde was al duidelijk dat er een taks komt voor de Gafa-internetgiganten Google, Amazon, Facebook en Ali Baba. Er zou ook een minimumtaks voor bedrijven komen.
Euhm, hoe gaan ze dat doen zonder een klacht aan hun been te hebben? Ge kunt niet een taks invoeren gericht op 4 specifieke bedrijven he.

Ik stel mij toch grote vragen bij het akkoord.
Ik krijg meer pensioen, mijn kinderopvang wordt goedkoper, ik krijg meer loon, ... En er staat nergens bij wie dat exact gaat betalen? Lijkt me zo'n typisch jaren '90 akkoord waar alles wordt uitgedeeld zonder dat er officieel ergens geld wordt opgehaald.

M°°nblade

Legacy Member
phate_13 zei:
Hoe zouden de belangen van Limburg, West-Vlaanderen of Antwerpen dezelfde zijn? Mag je toch eens zeggen. Geloof je echt dat politici van Antwerpen even hard zullen strijden voor de belangen van andere provincies? Is toch wat naïef he.
De belangen van Limburg, West-Vlaanderen of Antwerpen zijn niet dezelfde. Het punt is dat NVA en SPA het wel opnemen voor de belangen van al die provincies aangezien ze daar overal opkomen.

Inv

Legacy Member
sandervdw zei:
Euhm, hoe gaan ze dat doen zonder een klacht aan hun been te hebben? Ge kunt niet een taks invoeren gericht op 4 specifieke bedrijven he.

Ik stel mij toch grote vragen bij het akkoord.
Ik krijg meer pensioen, mijn kinderopvang wordt goedkoper, ik krijg meer loon, ... En er staat nergens bij wie dat exact gaat betalen? Lijkt me zo'n typisch jaren '90 akkoord waar alles wordt uitgedeeld zonder dat er officieel ergens geld wordt opgehaald.

Da's een probleem voor de volgende legislatuur. Een paar jaar de geldkraan opendraaien want de begroting moet toch niet in evenwicht zijn omwille van corona en in 2024 daarvan de vruchten proberen plukken.

Pieterjan94

Legacy Member
phate_13 zei:
Ah, nu is het plots "gemakkelijk" om een paar Miljard te investeren?

Wat was het eerst dan? Investeren is eenvoudig, geld vinden voor die investering is wat anders. Ben daar nog benieuwd naar.

janusderoose zei:
Of we zouden ook kunnen zeggen: eindelijk wat stabiel beleid, geen grote verklaringen waarbij alweer 35 dingen veranderen omdat partij x of y 'een trofee' willen binnenhalen voor de perceptie van de kiezer.

Nu veranderen er ook zaken zodat partijen trofeeën zullen hebben. Dus in die zin is er ook nu geen stabiel beleid als ik jou definitie volg.



janusderoose zei:
Meer grijze akkoorden voor mij, alsook grijze politici ipv populistische flamboyante kermisonnozelaars.

Mooi voor jou

sandervdw

Legacy Member
janusderoose zei:
Of we zouden ook kunnen zeggen: eindelijk wat stabiel beleid, geen grote verklaringen waarbij alweer 35 dingen veranderen omdat partij x of y 'een trofee' willen binnenhalen voor de perceptie van de kiezer.

Meer grijze akkoorden voor mij, alsook grijze politici ipv populistische flamboyante kermisonnozelaars.

Maar tegelijk wel het migratiebeleid van NVA blijven uitvoeren, ook al heb je dat jarenlang beschreven als crimineel.

phate_13

Legacy Member
Pieterjan94 zei:
Wat was het eerst dan? Investeren is eenvoudig, geld vinden voor die investering is wat anders. Ben daar nog benieuwd naar.
Dus een paar miljard voor nieuw beleid om eigenlijk tegemoet te komen aan zaken die duidelijk gevraagd werden

Je doet dit af alsof dat zo gemakkelijk is. Vandaar mijn bemerking.

Daarnaast vind ik het vooral straf dat er nu precies zoveel meer opmerkingen zijn van "waar ga je het geld vinden" terwijl dit:
1. Momenteel veel minder belangrijk is. Momenteel is het veel belangrijker om eerst te zien dat de economie niet volledig tankt. Wat je zou kunnen krijgen bij een streng besparingsbeleid.
2. Bij de vorige regering precies niet gevraagd werd, terwijl er daar wel een gat van zo'n 9 Miljard is uitgekomen.

sandervdw zei:
Maar tegelijk wel het migratiebeleid van NVA blijven uitvoeren, ook al heb je dat jarenlang beschreven als crimineel.

Kun je hier wat meer uitleg van geven? Hoe ik het begrijp heeft de vorige regering eigenlijk gewoon het migratiebeleid van Di Rupo doorgezet in de praktijk. Wat men ook roept.

Stuyfmans

Legacy Member
Voor Groen wordt het ministerschap een groot avontuur. Niemand van de kopstukken heeft al regeringservaring. Fractieleider Kristof Calvo (33) staat te trappelen om minister te worden.

Als De Croo premier wordt, wil hij meer vrouwen in zijn regering. Binnen zijn partij vallen de namen van Gwendolyn Rutten en Goedele Liekens

De Franstalige kant Le Soir scheef vrijdag dat de PS mikt op de departementen Sociale Zaken, Pensioenen en Financiën. Tal van namen worden daarbij *genoemd, van oudgedienden als Laurette Onkelinx (62) en Rudi *Demotte (57)

Dit kan niet anders omschreven worden als pure waanzin.

De verkiezingscampagne van VB en NVA start overmorgen.
Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.
Terug
Bovenaan