Archief - Renoveren van je woning, hoeveel kost het?

Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.

JPV

Legacy Member
In een andere topic ging het over aankopen van een woning tov verbouwen. Omdat het voor mensen die twijfelen moeilijk in te schatten is wat de bedragen zijn bij verbouwingen, is het mss nuttig om (ruwweg) aan te geven wat je allemaal verbouwd hebt toen je een woning aankocht en hoe je er op het moment van aankoop van de woning over dacht. Niet alles moet tot op de cent en je hoeft ook niet elk nageltje in de muur te vermelden.

Wij:
aankoop 245k in 2010, woning van toen 20 jaar oud. Woning was volledig instapklaar, maar geen verwarming boven (behalve badkamer), chauffage was te vernieuwen en keuken was zo'n donkere houten-look keuken met oude (wel nog goedwerkende) toestellen. In badkamer was een douchecabine extra geinstalleerd, maar met houten wanden die duidelijk hun beste tijd hadden gehad. Ik had toen een "tienjarenplan" gemaakt voor verbouwingen en kwam op 50.000 euro uit. Ging over keuken, badkamer, nieuwe ketel en inrichten zolder.

Onze verbouwingen:
2010: vernieuwing verwarmingsketel + uitbreiding chauffage naar alle kamers (3 kamers). Zo'n 10000 euro
2010: installatie zonnepanelen: zo'n 20000 euro (toen was dit nog véél duurder dan nu)
2012: nieuwe keuken (15000 euro)
2013/2014?: voegen van 1 zijmuur die nog nooit gevoegd was en waar we daardoor vochtprobleem hadden (3000 euro?)
2014: verbouwing eerste verdieping (van 2 kamers 3 kamers maken) + vaste trap tussen 1e verdiep en zolder maken en inrichten van zolder tot 1 kamer + een mooi afgewerkte berging/speelzolder. 28000 euro, wel de zolder voor een groot deel zelf afgewerkt. Kamers volledig gepleisterd en behangen, maar voorlopig (wit papier) en zelf gedaan.
2017: badkamertotaalrenovatie. Afbreken tot op het bot en in 2 weken laten renoveren met deftige materialen: 23k (duur en zeker méér betaald dan moest, maar wilden het vlug + zonder veel zorgen (achteraf bleek dat we een verkeerde firma genomen hadden door enkele mensen die daar vertrokken waren + fouten in de opmetingen die discussies opleverde)
2018: zijgevel laten bedekken met sidings (4000 euro denk ik). Was nodig omdat het een enkele muur was en er barstjes in zaten van het vocht die er in kroop vroeger.
2019: verbouwing gelijkvloers (behalve keuken): om meer licht te hebben + modernisering. Keukeneiland, volledige nieuwe electriciteit (met wat domotica), verhogen van steunbalk voor meer licht, volledige inbouwkasten en meubels op maat. Ook wat verleggen van sanitair, volledig nieuwe vloer, gashaard, ... iets meer dan 100k. (met interieurarchitect)

Plannen:
2020: vernieuwen velux ruiten: 2 ruiten die te vervangen zijn. 4k (eentje moet electrisch zijn, wegens meer ventilatie nodig)
2021: normaal gezien doen we nu nog de (kleine) tuin volledig (budget 20k, vriendin wil wel graag metalen tuinhuis/pergola?)
2021: opdoen van de kamers tussen eerste en tweede verdiep (deftig behang)

Tevreden? Ondanks alles: zeker. Ligging is super en nieuwbouw hier in stad is onmogelijk (het laatste stukje onbebouwde grond in stad lag naast ons en is enkele jaren geleden bebouwd). Hebben een inpandige garage, wat in Ieper centrum héél zeldzaam is. Daarom was aankoop van nieuwe woning voor ons geen optie, we gingen teveel moeten afgeven. Te voet naar de markt kunnen gaan en daar op 500 meter van wonen is héél waardevol. Een woning nieuwbouw ging mss nog op enkele honderden meters verder (dichter teveel regeltjes qua monument etc), maar dan gingen we eerst een woning (villa?) moeten aankopen, dan platgooien en dan herbouwen, wat de kost op véél meer zou brengen dan wat we nu betaald hebben mét alle renovaties. En dat geld hadden we in 2010 nog niet.

sandervdw

Legacy Member
Ik vond de topic-titel een beetje raar om van jou te komen (ik heb u nog nooit zo'n "open" vraag weten stellen :D), maar de inhoud is wel interessant!

Een simpele optelsom komt toch op 193k aan verbouwingskosten sinds 2010? Dat lijkt me wel zeer veel (nuja, die laatste verbouwing is wel stevig natuurlijk). Maar afgerond ga je dus volgend jaar richting 475k gaan. Ben je dan nog steeds overtuigd dat je in eerste instantie niet beter een wat meer afgewerkt huis had gekocht?

the_fox

Legacy Member
Dan moet je er ook het geld voor hebben op het moment zelf. Nu is dit meer gespreid gebeurd.

Ik vind het wel chapeau dat je u min of meer aan je tienjarenplan kunnen houden hebt JPV (buiten de gelijkvloers dan als extra; wat het nog meer chapeau maakt dat er zelfs extras bijkunnen :p). Bij mij zijn er paar dingen verschoven doordat er andere dingen bijgekomen zijn ;) Dit door noodzakelijkheid en mindere dringendheid van de andere zaken.

Want, en dit wou ik eigenlijk als nuttige bijdrage doen, ik raad iedereen aan om op te passen met ver vooruit te plannen qua renovaties. Leef er eerst even in, dan gaat het duidelijk worden met welke dingen je kunt leven (en dus kunt uitstellen, in mijn geval badkamer die 100% functioneel is maar niet 100% mijn gedacht) en welke dingen er gaan bijkomen.
En dan zit je natuurlijke ook nog met onverwachte dingen. Origineel lagen er leien hier op het dak, ik heb met een lek gezeten omdat er een lei verschoven was. Dan maar beslist om opeens heel dak te vernieuwen + extra isoleren + zonnepanelen te leggen. Initiëel plan was enkel zonnepanelen...

General Sherman

Legacy Member
Top topic, zeker interessant!

Misschien bijkomende vraag met oog op restwaarde: Denk je dat je al je kosten kunt recupereren wanneer je uw woning verkoopt?

stungunner

Legacy Member
Dat is idd toch wel stevig. Is jouw woning nu die prijs waard denk je? Want het is duidelijk dat je de totale prijs van een nieuwbouw bij snelle verkoop er nooit uithaalt, maar in uw geval lijkt mij dat die grote verbouwingen ook niet winstgevend zouden zijn?

Wij zijn nu onze woning aan het verbouwen, is wel +- 370m² bewoonbaar dus wel vrij groot.

Doen onderstaande zaken:

- nieuwe aardgasketel Viessmann met vloerverwarming op glv en radiatoren op verdiep, aardgas binnengebracht van de straat (+- 70m afstand, is een lange oprit :)), oude mazoutketel en radiatoren werden verwijderd.
- volledige uitbreken van de verdieping (kamers onder dak) en opnieuw afwerken ervan (bureel, hobbykamer, logeerkamer,...), inclusief nieuwe vloer- en dakisolatie, gyproc, aanpassen en behandelen spanten, versterken roosteringen, OSB3 op de roosteringen, nieuwe parketvloer,... (op termijn ook extra badkamer waarvoor de nieuwe leidingen al klaar zitten)
- nieuw plafond gyproc in 2 slaapkamers op het glv (plafonds trokken daar scheef dus worden vervangen)
- herdoen van het (grof) plakwerk op het complete glv
- op glv uitgegraven tot volle grond, een groot deel nieuwe beton gestort, ander deel eerst vaste PIR platen gelegd, nadien gespoten PUR erover, chape en overal nieuwe keramische vloeren.
- volledige nieuwe elektriciteit (was niet conform, geen aarding,...), ook voor de tuin reeds alle voorzieningen klaar gestoken (verlichting, poort,...)
- voorzieningen voor latere aansluiting RW-put reeds klaargestoken
- alle waterleidingen vernieuwd, ook die van de straat tot aan de woning
- zandstralen van de zichtbare dakspanten en roosteringen in de leefruimte (open tot de nok), trap en binnendeuren
- grote werken in de tuin zijn ook reeds gedaan (bomen/struiken verwijderd)

Ik doe heel veel zelf en heb het geluk dat ik door mijn professionele contacten alles zeer goedkoop kan aankopen, en ook voor de zaken die ik wel laat doen heb ik heel sterke (aannemers)prijzen.

Voor bovenstaande zal ik +- aan 80k zitten, en ja, alles officieel ;) (voor de zaken die je moeten laten doen aan 6% BTW zou je stom zijn om het risico te nemen). Ik denk dat wanneer je dit alles moeten laten doen aan normale prijzen je wellicht aan het dubbele zit, of zelfs meer.

Mulan

Legacy Member
2007: krot gekocht voor 75k, simpele rijwoning met tuin van 70m2.

Tussen dan en 2010 ongeveer 80k uitgegeven, voornamelijk materiaalkosten aangezien mijn vader lang in den bouw heeft gezeten.
Wat gedaan: alles gestript, riolering vernieuwd, sanitair, elektriciteit, uitbouw van 35m2 op gelijkvloers en extra slaapkamer van 15m2 op het eerste verdiep, nieuw dak, 2 nieuwe vaste trappen, nieuw schrijnwerk, isolatie van dak, tussen de verdiepingen, pur en chappe op het gelijkvloers,... Hierdoor ongeveer 120m2 bewoonbare oppervlakte.

Momenteel zijn ze alles aan het afwerken zodat het huis de verkoop in kan.
Badkamer moest eruit dankzij een onzichtbaar lek dus die wordt nu volledig vernieuwd (badkamermeubel en wc worden wel behouden), glazen gangdeur wordt geplaatst, beneden en de 2 trappenhallen worden geschilderd en washok wordt netjes afgewerkt met gyproc en plafond. Hiervoor 15k geleend, firma waarmee ik werk is een all-in prijs dus dit bedrag staat vast.

Daarnaast wordt er nog een terras aangelegd deze maand en beplanting voorzien, hiervoor heb ik ook nog een paar duizend euro uitgetrokken.

Huis zal te koop worden gezet voor 205k vraagprijs en 195k is wat ik ervoor wil (wordt rond de 200k geschat door verschillende makelaars).
Hopend op een vlotte verkoop...
emoji85.png


Verstuurd vanaf mijn Mi A3 met Tapatalk

JPV

Legacy Member
sandervdw zei:
Ik vond de topic-titel een beetje raar om van jou te komen (ik heb u nog nooit zo'n "open" vraag weten stellen :D), maar de inhoud is wel interessant!

Een simpele optelsom komt toch op 193k aan verbouwingskosten sinds 2010? Dat lijkt me wel zeer veel (nuja, die laatste verbouwing is wel stevig natuurlijk). Maar afgerond ga je dus volgend jaar richting 475k gaan. Ben je dan nog steeds overtuigd dat je in eerste instantie niet beter een wat meer afgewerkt huis had gekocht?

1. Zoals gezegd zou een aankoop van 473k toen overkill geweest zijn. We gingen ipv 150k, méér dan het dubbele moeten lenen (1700 euro per maand?). Dat ging achteraf gezien wss gegaan hebben, maar dan gingen we niet op reis gegaan zijn, ging er mss maar 1 kind zijn of later kinderen etc. Dat zouden we nu niet gewild hebben.

2. Een deel van de verbouwingen zijn "luxe-verbouwingen". in de zin dat we ze niet moesten doen voor ons basiscomfort of dat we ze minder ingrijpend gingen gedaan hebben of in minder snel tempo (iemand zoeken die een badkamer in 2 maand in orde maakt ipv in 2 weken scheelt wss véél in de prijs). Dus we gingen dan gewoon minder ver gegaan hebben als de prijs het eerste criterium was.

General Sherman zei:
Top topic, zeker interessant!

Misschien bijkomende vraag met oog op restwaarde: Denk je dat je al je kosten kunt recupereren wanneer je uw woning verkoopt?
omwille van 2: zeker niet. De waarde ervan voor een ander is een stuk lager dan de kost. Een deel van de kost van de verbouwingen, zowel bij badkamer als bij de gelijkvloersverbouwing, zijn er om zorgeloos de verbouwing te kunnen hebben (sneller in het geval van de badkamer, opvolging via architect in geval van de gelijkvloers). Die snelheid levert geen waarde voor een eventuele koper op.

Bovendien is alles qua inbouwkasten natuurlijk, zeker in een living, een kwestie van stijl. Het kan zijn dat veel kopers afknappen op de stijl binnen 10-20 jaar (is redelijk neutrale stijl, maar neutrale idngen van 30 jaar geleden zijn nu ook spuuglelijk :p).

Ik schat de woning nu op zo'n 400k.

Musk

Legacy Member
Vrijstaande woning van 1989 met tuin, in het centrum van een dorp met +-7000 inwoners, gekocht in 2014 voor 270k excl kosten.

Was toen instapklaar, behalve elektriciteit afgekeurd en o zo lelijke kleuren en materiaalkeuze op badkamer en toilet en benedenverdieping. Om dat allemaal op te frissen een 10k gespendeerd (laten verven, de rest zelf gedaan)

- 2016: nieuwe ramen en deuren (op 1 zijde van het huis na wegens renovatieplannen/uitbouw) - 14k

- 2016: zolderisolatie, €1000, zelf gedaan

-2016: crepi vernieuwd op 3 zijden, laten reinigen en hydrofuge op 1 zijde: 8k

- 2017: schuifdeur tussen living en trappenhal laten zetten: 3k

- 2018: mazoutketel eruit, condensatieketel op aardgas en boiler in de plaats - 7k

- 2019: aanleg oprit, nieuw tuinhuis, tuinwand. Oprit volledig laten doen: 22k

- 2020: wasplaats aan het renoveren (inbouwkasten, bijkeuken, pleisteren, schilderen, elektriciteit, ...) Zal op het einde van de rit een 5k zijn. Wel alles zelf gedaan.

- voor 2022 staat er een uitbreiding van de benedenverdieping op de planning, gaan wel voor topmaterialen en afwerking. (120k-140k) maar dit zal dan wel inclusief nieuw dak en droomkeuken moeten zijn.

nokeyboard

Legacy Member
Onze 75j oude woning volledig van a tot z verbouwd.
Langs buiten ziet dat er nu dus uit als een moderne nieuwbouw villa.
260m2. Wel luxueuzere afwerking /materialen.
Ingrijpende Energetische Verbouwing.
In totaal zo'n 375k euro kwijt en heel veel zelf gedaan.

We hadden het huis via schenking gekregen. Als je de woning nog voor 220k moet kopen(en nog notariskosten betalen) en je zou deze dan volledig verbouwen zoals wij gedaan hebben is dat totaal niet interessant.
Voor dat budget kan je hier een dikke villa kopen/laten bouwen met alles erop en eraan.

Ik zou het allesinds nooit aanraden om zoiets te doen.
Zal ook wel verleden tijd zijn nu afbraak en heropbouw aan 6% er waarschijnlijk gaat komen voor woningen onder 200m2 die niet gelegen zijn in de steden.

Lifen

Legacy Member
Ben al meer dan een jaar aan het verbouwen.

Huis: 1952 rijwoning, 147m² bewoonbare oppervlakte op 1 A 97 CA.
Prijs: 210K
Renovatiebudget: 110K
Tot nu toe +-4K boven budget

Totaalrenovatie aan 6% btw.

Eigenlijk hebben we alles eruit getrokken, enkele muurtjes afgebroken (toilet, opbergkot en achterste wand beneden) en dan alle technieken vervangen, vloer...

Volledige dakrenovatie (hoofddak + 2 lager gelegen daken): 16.1K
Elektriciteit, totale vervanging: 10.5K
Vloer + leggen van vloer (overal parket, behalve in toiletten, gang, badkamer, aquariumzone en terras): 12.3K
Chape: 1.5K (en veel miserie door aangebrachte schade)
Keuken Ikea: 6.5K (zonder toestellen)
Keukentoestellen: 1.5K tot nu toe, maar enkel vuur gekocht
Sanitair (volledige renovatie, nieuwe buizen overal, nieuwe ketel, nieuwe radiatoren, 2 toiletten): 19.3K (ouch)
Badkamer (douchebak, douchesysteem grohe, dus kasten, doucheglas en kranen zitten er nog niet in): 3K
Architect (dweep die niet meer veel doet): 10.3K
Ruwbouw (achterste muur vooral uitgeklopt, raam groter gemaakt, houten draagbalk gestoken, deur verplaatst, aquariumfundering gegoten): 2.1k
Ramen (allemaal nieuwe ramen + voordeur + natuurlijk achterste wand woning vervangen door harmonicaraam): 15.4K
Ingenieurskosten (berekening aquarium): 250 euro
Plakker (alles geplakt buiten plafonds): 7K
Gyproc (zolderwand, afwerking daken, hier en daar vals muurtje, scheidingsmuur toilet beneden): 8.2K

Wat er nog moet gebeuren:

schrijnwerk deuren
schrijnwerk bureau
schrijnwerk kast zolder
verven (verf al aangekocht, maar niet echt overzicht van prijs)
Vloeren zelf (mens heeft corona)
Fiksen schade chape (hopelijk binnenkort)

Zal blij zijn als ik eindelijk in da kot kan.

MaTi

Legacy Member
Huis gekocht 5 jaar geleden in een dorpje. 7 are grond. 144 m³ bewoonbare oppervlakte en volledig onderkelderd dus groot genoeg voor ons gezinnetje.

Dak volledig vernieuwd enkele jaren geleden. Zo een 25000 €
Zoldervloer laten isoleren. 2000 €
Condensatie gasketel en nieuwe radiatoren. 13000 €
Zonnepanelen gelegd. 7000 €
Nu bezig aan terras voor en achter huis opnieuw te bekleden.

Er komt nog een andere badkamer in. Gevel wordt volledig aangepakt samen met nieuwe ramen begin volgend jaar. Daarna komt nog airco en vloer over vloer. Tegen die tijd zullen we zien wat financieel nog mogelijk is. Normaalgezien wordt de keuken wat opgefrist en de woonkamer een beetje moderner gemaakt en anders ingedeeld.

Dan is binnen alles naar ons goesting waarschijnlijk en zal het sparen worden om buiten verder te doen.

Als we eens een hele grote meevaller zouden hebben, kijken we misschien voor het achterste terras uit te breiden als leefveranda.

Maar het kan even goed als het hier af is en we hebben grotere financiele middelen, dat we uitkijken voor het huis van ons dromen. Maar ondertussen hebben we ons hart hier wel "verloren". Eerste keer samenwonen, getrouwd en dochtertje geboren.

Lifen

Legacy Member
JPV zei:
negatief bedoeld? in de zin van dat het lastiger was dan je dacht?

Op zich valt het verbouwen goed mee. Het zijn gewoon de problemen met aannemers die het hele proces verzieken. Afspraken niet nakomen, schade aanbrengen en doen alsof ze het niet zijn, taffelen, altijd voorschotten eisen, half werk leveren, ... en dan een architect die eigenlijk niet doet waarvoor we hem aan hebben genomen. Tja, dat verzuurt het wel snel.

Bramstep

Legacy Member
Lifen zei:
Ben al meer dan een jaar aan het verbouwen.

Huis: 1952 rijwoning, 147m² bewoonbare oppervlakte op 1 A 97 CA.
Prijs: 210K
Renovatiebudget: 110K
Tot nu toe +-4K boven budget

Totaalrenovatie aan 6% btw.

Eigenlijk hebben we alles eruit getrokken, enkele muurtjes afgebroken (toilet, opbergkot en achterste wand beneden) en dan alle technieken vervangen, vloer...

Volledige dakrenovatie (hoofddak + 2 lager gelegen daken): 16.1K
Elektriciteit, totale vervanging: 10.5K
Vloer + leggen van vloer (overal parket, behalve in toiletten, gang, badkamer, aquariumzone en terras): 12.3K
Chape: 1.5K (en veel miserie door aangebrachte schade)
Keuken Ikea: 6.5K (zonder toestellen)
Keukentoestellen: 1.5K tot nu toe, maar enkel vuur gekocht
Sanitair (volledige renovatie, nieuwe buizen overal, nieuwe ketel, nieuwe radiatoren, 2 toiletten): 19.3K (ouch)
Badkamer (douchebak, douchesysteem grohe, dus kasten, doucheglas en kranen zitten er nog niet in): 3K
Architect (dweep die niet meer veel doet): 10.3K
Ruwbouw (achterste muur vooral uitgeklopt, raam groter gemaakt, houten draagbalk gestoken, deur verplaatst, aquariumfundering gegoten): 2.1k
Ramen (allemaal nieuwe ramen + voordeur + natuurlijk achterste wand woning vervangen door harmonicaraam): 15.4K
Ingenieurskosten (berekening aquarium): 250 euro
Plakker (alles geplakt buiten plafonds): 7K
Gyproc (zolderwand, afwerking daken, hier en daar vals muurtje, scheidingsmuur toilet beneden): 8.2K

Wat er nog moet gebeuren:

schrijnwerk deuren
schrijnwerk bureau
schrijnwerk kast zolder
verven (verf al aangekocht, maar niet echt overzicht van prijs)
Vloeren zelf (mens heeft corona)
Fiksen schade chape (hopelijk binnenkort)

Zal blij zijn als ik eindelijk in da kot kan.

Waar is dit juist? Vind je het op dit moment nog waard om dan een rijwoning te hebben op een lapje grond van 1a97ca voor een kleine 320k? Het zal wel terug heel regio afhankelijk zijn, maar hier heb je daar een ofwel ruime rijwoning mee met groter stuk grond en volledig opgedaan ofwel een halfopen bebouwen op zo'n 4-5a. Regio Kortrijk is dit dan.

Nog extra vraagje: de gyproc heeft 8.2K gekost. Is dit niet wat heel veel? Een simpele plaat van 3.6x1.2m kost blijkbaar een €15-tal euro. Pak nu nog dat 5k daarvaan aan gyproc ging, dan heb je 1416 vierkante meter gyprocplaten. Mis ik hier iets? :p Wij gaan zelf ook een stukje bijbouwen en ik ben bezig met het opstellen van mijn kostenplaatje, maar de gyproc zag ik als 1 van de mindere kosten to be honest.

Bramstep

Legacy Member
Lifen zei:
Op zich valt het verbouwen goed mee. Het zijn gewoon de problemen met aannemers die het hele proces verzieken. Afspraken niet nakomen, schade aanbrengen en doen alsof ze het niet zijn, taffelen, altijd voorschotten eisen, half werk leveren, ... en dan een architect die eigenlijk niet doet waarvoor we hem aan hebben genomen. Tja, dat verzuurt het wel snel.

Wat mis je aan je architect en wat waren de gevraagde diensten?

Renegadexxripxx

Legacy Member
Bramstep zei:
Nog extra vraagje: de gyproc heeft 8.2K gekost. Is dit niet wat heel veel? Een simpele plaat van 3.6x1.2m kost blijkbaar een €15-tal euro. Pak nu nog dat 5k daarvaan aan gyproc ging, dan heb je 1416 vierkante meter gyprocplaten. Mis ik hier iets? :p Wij gaan zelf ook een stukje bijbouwen en ik ben bezig met het opstellen van mijn kostenplaatje, maar de gyproc zag ik als 1 van de mindere kosten to be honest.
Ik had een 5m gyproc die moest gedaan worden. Daar vroeg men 500€ voor. Ik heb het uiteindelijk met een kennis die dat al eens had gedaan voor 50€ gedaan.

Het lijkt mij dat je vergeet dat het niet enkel materiaal is maar ook werkuren.

Kilghard

Legacy Member
Wij moeten er nog aan beginnen, enkele maanden terug gekocht, dus dit kan nog enorm afwijken maar:
Aankoop: 290.000 excl kosten
Renovatie: momenteel geschat op 250.000 excl kosten. Eigenlijk letterlijk alles opnieuw doen behalve de ruwbouw bestaande woning.
Zouden dus oop een huis komen van een 600k in totaal zou ik denken.

Volledig te renoveren rijhuisje van 1951. Na renovatie zouden we aan een 200m2 + kelder(tje) komen, perceel is 6m breed. Wel met goed materialen, en beperkt eigen werk.
Zou denken dat velen ons hier gek gaan verklaren, maar het is nu eenmaal in een zeer gegeerde stedelijke buurt (Kessel-Lo). En nieuwbouw zou hier nog zotter zijn van prijs + dan heb je zo een karakterloze witte vierkante doos waar nog altijd alles net niet is zoals je zelf wilt maar wat je ook niet wilt veranderen want het heeft je al zo veel gekost. En bouwgrond ... dat is hier niet :p

Grappig is vooral hoe moeilijk / onmogelijk het is om een goede inschatting te krijgen van kosten voor je alles beslist hebt.
"Ja meneer het gaat u tussen de 150k & 350k kosten om dat te renoveren"
En ik snap het ergens wel, er zit natuurlijk veel verschil in. Maar toch frustrerend om alles al vast te moeten leggen nog voor je eigenlijk echt van iets weet.

Lifen

Legacy Member
Bramstep zei:
Waar is dit juist? Vind je het op dit moment nog waard om dan een rijwoning te hebben op een lapje grond van 1a97ca voor een kleine 320k? Het zal wel terug heel regio afhankelijk zijn, maar hier heb je daar een ofwel ruime rijwoning mee met groter stuk grond en volledig opgedaan ofwel een halfopen bebouwen op zo'n 4-5a. Regio Kortrijk is dit dan.

Nog extra vraagje: de gyproc heeft 8.2K gekost. Is dit niet wat heel veel? Een simpele plaat van 3.6x1.2m kost blijkbaar een €15-tal euro. Pak nu nog dat 5k daarvaan aan gyproc ging, dan heb je 1416 vierkante meter gyprocplaten. Mis ik hier iets? :p Wij gaan zelf ook een stukje bijbouwen en ik ben bezig met het opstellen van mijn kostenplaatje, maar de gyproc zag ik als 1 van de mindere kosten to be honest.

Tussen de twee ringen van Hasselt, dus 10 min wandelen tot aan het marktplein, centrum Hasselt.
De buurt waar we hebben gekocht is helemaal aan het opfleuren, is nu nog betaalbaar maar er komen elke maand nieuwe jonge gezinnen bij die oude huizen kopen en volledig opknappen. Binnen tien jaar is het ongetwijfeld een bijna onherkenbare buurt. Nu gaan opgeknapte huizen die zeker niet groter zijn dan het onze ook voor 340-400 in de buurt. Dus ik vermoed dat het wel de moeite waard is.

De tuin is ook nog heel deftig voor een stadstuintje te zijn, een echte oase van rust. Op de buiten hadden we ongetwijfeld een open bebouwing kunnen kopen voor ongeveer hetzelfde geld, maar daar wou de vriendin niet wonen. :p

Gyproc was veel oppervlakte en vooral veel prutswerkskes en hoekskes, dus vermoedelijk zit daar de prijs.

Wat mis je aan je architect en wat waren de gevraagde diensten?
Goh, gewoon proactief zijn, aanwezig zijn bij discussies bij aannemers, deze discussies regelen want daar betalen we ondermeer voor, en nog wel zaken maar in het algemeen zijn we zijn gezapige houding beetje beu.

oxbow1

Legacy Member
Eigen woning: gekocht eind 2008. Voor 285K +schrijfgeld.
2009. Nieuwe vloer, keuken,badkamer, houten ramen behouden maar nieuw glas erin, alles laten verven,poutrel in living gestoken, +-50K.
2010 oprit extra aangelegd (200m2). 7K.
2016 nieuwe chauffageketel 6K. (Mazout)
2016.nieuwe boiler. 2K
2017 nieuw terras gelegd. 4K
2017 van de zolder een volwaardig verdiep gemaakt 80m2. 60K.
2019 gelijkvloers laten schilderen 6K
2020 badkamer vervangen ( waren duredesign stukken, nu eenvoudiger spul. 6K

Nu staat er nog een uitbouw aan de living gepland... 7,5x4,3 maar dat zal voor zomer 2021 zijn.

Het grote voordeel is dat je de kosten echt wel kan spreiden. Toen ik in 2009 de eerste maand moest afbetalen had ik nog exact 1000€ op mijn rekening staan. (Heel grote eigen inleg gedaan)

oxbow1

Legacy Member
Opbrengsteigendom:

Dit is het project waar ik echt zin in heb, alhoewel het eigenlijk een te grote renovatie is.

Rijwoning 7,2 meter straatbreedte op 4 are.
Aankoop 130K
Schrijfkosten 16,7K

Stap 1 nieuw dak, heb vorige week leien gaan afhalen op een project van het werk, (deze lagen sinds 2012 op een dak en zijn in nieuwstaat)
Kost leien dus 0, panlatten en onderdak (rol) en leihaken +- 1500€.
Plaatsen enzo allemaal zelf.

Zolder isoleren ,Minerale isover wol van 12-16 cm. ( is geen leefgedeelte puur zolder) 2000€
Bovenverdieping. 3x schilderdeur + laminaat 65m2 (ikea) . + elektriciteit vernieuwen. En simpele lichtarmaturen,schakelaars + afwerking muren 3000€ (Ik wil geen verwarming boven)
Ramen allemaal nieuw 6 stuks, + schuifraam van 3 meter die occasie uit een een villa van een bv komt. ( 15 jaar oud). 7K

Gelijkvloers, en hier zit het echte werk. De vloer ligt op zand en is verzakt...
nieuwe keuken ikea 5K
Elektriciteit alles nieuw 5K
Badkamer 6K
Chauffage op gas + 5 radiatoren 6K. (Easikit ofzo)
Vloer uitbreken (minigravertje 1000kg in de living + transportbandje door de raam in containers.
Vloerplaat gieten in beton, harde isolatieplaten erop, zelf chappen, Vloeren van living.
Vals plafond met inbouwspotjes in leefruimte,

Compleet nieuwe achterbouw 3x5m waar de badkamer +wasplaats in komt.

Realistisch gezien is dit een renovatie van boven de 100K,

Aangezien ik vrijwel alles zelf doe, + gratis leien, + gratis occasie vloerisolatieplaten + binnendeuren uit een woning van 10 jaar oud herbruiken...
ik wil zien hoe ver ik geraak voor 50K.

Ik ga niet voor een brol afwerking, maar ik ga niet voor 8 osb en 1 doosje schroeven naar een brico rijden. Vorige verbouwing zo 40X voor 70€ naar een hubo voor sxhroeven en prul gereden. (Tijdverlies+ kostelijk)

Grondig voorbereiden en alles zoveel mogelijk in totaliteit bestellen bij bouwhandels waar ik grote korting krijg.

Gerenoveerd heeft de woning vlot een waarde van 235K + dat ik minstens 6 jaar wil verhuren voor 10K/jaar.
Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.
Terug
Bovenaan