Zou jij niet eens een cephalopod willen zijn?

Als je voor één dag eens iets anders kon zijn, waar zou je dan voor gaan?

  • Octopus

  • Octopus

  • Octopus

  • Inktvis

  • Ander dier

  • Eigen genetisch ontwerp

  • Biologische polymorph

  • Appache attack helicopter

  • Inorganische polymorph

  • Cybernetisch organisme

  • Onderdeel van een hivemind

  • Zelfbewust FTL ruimteschip

  • Softwarematige Intelligentie

  • Posthumane god

  • Iets volledig anders


De resultaten zijn alleen zichtbaar na stemmen.

DaFreak

Well-known member
Crowdfunder FE
Weet je wat één van de wereld's grootste problemen is? Dat vele van zijn inwoners cephalopoden zoals bijvoorbeeld de octopus niet goed genoeg kennen om voor deze diersoort een oprechte fascinatie op te brengen die verder gaat dan tentakel hentai. Vrees niet, wanneer je klaar bent met deze post zijn die tijden voorbij.


rlhWep2.gif

De octopus behoort tot de familie der mollusken (ongewervelden met zachte ongesegmenteerde huid) die op hun beurt thuis horen in de klasse der Cephalopoda. We vinden er ook de inktvissen, zeekatten, ammonieten en nautilussen in terug. Alle dieren in deze klasse beschikken over een merkwaardige inktzak als verdedigingswapen. De octopus beweegt zich meestal voort door met behulp van zijn armen over de zeebodem te kruipen maar in tijden van nood kan hij gebruik maken van zijn sifo. Dat is en een soort pomp systeem waarmee hij water in zijn mantel kan zuigen waarna hij dit met grote kracht weer kan ejecteren en zodoende versnellen. Het is als het ware een kleine door water aangedreven motor. De octopus is samen met zijn klasgenoten; de inktvissen en zeekatten, de intelligentste van alle ongewervelden. Zo kan hij zonder al te veel moeite vaak redelijk complexe problemen oplossen. Een doolhof navigeren of binnendringen in een fles met een stop op is voor deze dieren geen enkel probleem. Ze voeden zich vooral met kleinere dieren, voornamelijk krabben, garnalen, kreeften, weekdieren al heb je ook een aantal soorten die zich gespecialiseerd hebben in visvangst en anderen... Het is ook bekend dat ze zo nu en dan hun soortgenoten kannibaliseren maar meestal is daar een achterliggende reden voor zoals bijvoorbeeld territoriumdrift. De octopus komt voor in alle wereldzeeën en oceanen maar kunnen eveneens een korte tijd op het droge leven, zolang hun kieuwen maar vochtig zijn.

So far so good right? Best redelijk rare beesten maar nothing too outrageous... WRONG! This is the vanilla stuff. Genoeg daarvan!

Van de meer dan 300 verschillende soorten is de achtarm of gewone octopus de bekendste soort. Nu ja de "gewone" is natuurlijk wel de letterlijk vuilgebekte vulgaire octopus (Octopus vulgaris). Als dit dan de gewone is die fungeert als posterboy voor de hele soort is dat meteen een teken aan de wand dat de ongewone wel eens redelijk excentriek zouden kunnen zijn...

pF9VjgF.jpg

(Glass squid larvae)​

De gemiddelde cephalopod leeft ongeveer 6 maanden terwijl de groteren 3 jaar oud kunnen worden. Ze volgen de wet die voor zowat alle dieren telt; hoe groter ze worden, hoe ouder... En sommige soorten kunnen groot worden. De kleinste gekende is de Idiosepius thailandicus (mmmm thailand 🤤), eens volwassen laat die een lengte opmeten van slechts één enkele centimeter. Diens kinderen wegen het moment dat ze hun ei verlaten slechts 0.00033 gram. Wat een verschil met de mastodonten zoals de gigantische en kolossale inktvis die meer dan 15 meter lang kunnen worden en wel een half ton wegen. Onderzoek naar die giganten verloopt moeilijk omdat ze 1) op grote diepte leven, 2) zich goed kunnen verstoppen en 3) het niet zo begrepen hebben op mensen. Mede daardoor is het niet exact geweten hoe oud die heersers der diepten precies kunnen worden.

Voor de meeste cephalopoden luidt de voortplanting ook meteen de dood in. Het merendeel leeft dus niet zo lang maar op het niveau van de soort heeft dat zo zijn voordelen. Hoe korter het leven van een soort, hoe sneller de nieuwe generaties elkaar opvolgen, hoe sneller evolutie te werk kan gaan waardoor omgevingsadaptaties en random mutaties binnen de soort elkaar snel opvolgen en doorzetten. Aangezien de klasse der Cephalopoda al bestond nog voor de eerste "dinosaurus" ooit een voet aan grond zette kan je je wel inbeelden dat deze klasse al heel wat generaties achter de rug heeft. Evolutie ging zijn gang en leverde een waar prachtexemplaar af.

YP9uCZw.jpg

Ooit al over nagedacht hoe octopussen kindjes maken? Er zijn denk ik maar een handvol dieren op deze planeet die het nog vreemder aanpakken. De mannetjes octopus beschikt over een speciale arm, ook wel de hectocotylus genoemd waarmee hij letterlijk zijn vrouwtje volsteekt. De vrouwtjes ontvangen de spermatoforen (zakjes gevuld met sperma) in hun overdreven vochtige holte die ze het merendeel van de tijd onder hun mantel verstoppen. Ze laten hun holte enkel zien wanneer ze in goed gezelschap vertoeven en enkel dan zullen ze deze spreiden.

B0SeAYS.jpg

(bij sommige soorten zoals deze Blanket octopus is het verschil tussen de hectocotylus en de gewone armen veel duidelijker.)​

De hectocotylus, zeg maar de octopus' zijn penis-arm, meestal de derde rechterarm, is uitgerust met een lepelvormige depressie en aangepaste zuignappen. Deze penis-arm breekt tijdens de copulatie van het lichaam af.😬 Voorheen dachten biologen, die deze arm in de mantelholte van het wijfje aantroffen, dat het om een parasitaire worm ging. Deze worm werd geclassificeerd onder de naam hectocotylus, wat thans dus de naam van de copulatiearm is... De vulgaire octopus is zo gewoon dat zijn piet verward werd met een parasitaire worm. Write that down boys & girls, it's gonna be on the exam. Best schrijnend ook dat ze achteraf de naam niet verandert hebben. Stel je even voor dat de mannetjes van onze soort (ik reken mezelf even onder de mens) het ook zou voorhebben dat hij zijn penis in vrouwlief's kont zou vergeten. Misschien speelden we dan nu allemaal dagelijks met ons lintwormpje. Laat het geweten zijn dat biologen nog liever nietsontziend gevoelens krenken dan dat ze hun eigen fout recht zetten.

In 2010 werd vastgelegd dat de Onykia ingens de allergrootste penis-arm heeft. De bioloog verantwoordelijk voor die observatie kon hoogst waarschijnlijk zijn geluk niet op want wanneer erect treed er in die soort een werkelijk fenomenale verlenging op. De Ingens zijn penis-arm wordt dan zo lang als dien hoofd, mantel en armen samen. De lengte van diens penis-arm is dan, relatief tov zijn lichaamsgrootte, de grootste van het hele dierenrijk. *tips hat

mGz4q8x.jpg

(Een vrouwelijke giant pacific octopus waakt over de 1000en eiren die van het plafond van haar hol hangen.)​

Waar mannetjes enkele maanden na copulatie sterven en dus gedwongen worden hun nog resterende dagen zonder penis-arm door het leven te gaan, houden de vrouwtjes het na de daad iets langer vol. Bij sommige soorten bewaren de vrouwtjes het sperma enkele weken in het lichaam, totdat de eieren zijn gerijpt. Na de bevruchting, legt het vrouwtje ongeveer 200.000 eitjes.😵 De eitjes hangen in trossen vanaf het plafond van het hol. Het hol waarin ze woont wel te verstaan, niet haar eigen hol. Het vrouwtje bewaakt de eieren tegen roofdieren en blaast er regelmatig water overheen om ze van zuurstof te voorzien. In sommige soorten duurt het meer dan 10 maanden vooraleer de eieren uitkomen en gedurende heel die periode zal de vrouwtjes octopus niet eten. Eens de eieren uitkomen sterft ook het vrouwtje. De baby-octopussen drijven dan enige tijd in wolken plankton, waarbij zij leven van de larven van krabben en zeesterren e.d. totdat zij terugzinken naar de bodem van de zee.

ipxVzsj.jpg

Aangezien we het daarjuist nog over de octopus penis hadden, is het interessant om te weten dat het enige harde deel in heel diens lichaam zijn hoornachtige bek is. Die tweedelige bek, in de literatuur bekend als het rostrum, lijkt op die van een papegaai. Die bek wordt tijdens het vrijen wel eens gebruikt om het vrouwtje al dan niet zachtjes te aaien alhoewel sommige soorten er nogal hardbekkig mee te werk gaan en het vrouwtje op tamelijk agressieve wijze aanmoedigen haar holte voor hen te openen. Dat gezegd zijnde, het voornaamste doel van diens bek is natuurlijk het bewerken en vaak ook vernietigen van alles wat hij in armen krijgt. De twee helften van de bek werken samen als een soort schaar en zijn verankerd in een stevige spiermassa waarmee hij serieus wat kracht kan zetten.

D7TP.gif

(Een inktvis' radula schiet in actie.)​

Alsof zijn 8 armen nog niet genoeg waren heeft de octopus ook nog eens een radula oftewel een tentacular club in zijn bek verstopt zitten. Die radula is een gespijkerd tong achtig orgaan dat grotendeels uit, I shit you not, chitine bestaat. Chitine is, na cellulose, het meest voorkomende polymeer op aarde. Je vindt het onder andere ook terug in het exoskelet van garnalen, kreeften en krabben.

L7bF81o.jpg

Het zal je misschien verbazen maar octopussen hebben geen tentakels maar armen. Armen zijn relatief kort en hebben zuignappen over hun volledige lengte terwijl tentakels veel langer zijn en enkel zuignappen hebben op hun uiteinden. Bovendien is de tip van een tentakel vaak voorzien van gespecialiseerde structuren zoals haken, grote zuigpads, clubs, ... Van de cephalopoden zijn het de inktvissen die over de machtigste tentakels beschikken. Waar octopussen het moeten stellen met "slechts" 8 armen bezitten inktvissen en zeekatten naast hun 8 armen ook steevast nog eens minstens 2 tentakels.

Waar een spier aan een bot trekt om het in beweging te krijgen is dit bij een ongewervelde cephalopod wel net iets anders. Hun armen en tentakels werken als gespierde hydrostaten die, rond een centrale zenuw, longitudinale, transverse en circulaire spieren bevatten. Ze zijn dus volledig vervormbaar wat hen in staat stelt om zich te verstoppen in de kleinste hoekjes en gaatjes. Zolang zijn bek erdoor kan, kan de hele octopus erdoor.

giphy.gif

De tentakels van inktvissen daarentegen zijn ook vaak uitgerust met rijen tanden in alle maten en vormen. Zo is bijvoorbeeld elke zuignap van de gigantische inktvis uitgerust met een mondje vol scherpe tanden terwijl de tentakels van de kolossale inktvis voorzien zijn van 2 rijen bewegelijke drie puntige haken.

OY7sKSW.jpg

(De tentakel van een gigantische inktvis.)​

Dat de octopus zijn penis-arm wel eens in een vrouwtje achterlaat wisten we al maar in tijden van nood kan de octopus als het nodig is om het even welke arm afwerpen. De octopus is echter geen amputatie fetishist maar doet dit om zijn aanvaller te misleiden. Een afgeworpen arm gedraagt zich als een individueel organisme en kan zelfstandig nog uren "overleven". Het hoeft dus niet te verbazen dat sommige aanvallers zich volledig concentreren op die afgeworpen arm. Vaak houden ze er een goede maaltijd aan over en zijn ze niet wijzer dat de eigenaar ervan ontsnapt is. Octopussen in het wild worden om die reden wel vaker gespot met beschadigde of ontbrekende armen. Geen probleem want elke octopus kan op korte tijd zo'n hele arm weer regenereren.



De zuignappen van een octopus stellen hem niet enkel in staat om verticaal de gladste muren te schalen, ze zijn ook stuk voor stuk uitgerust met chemoreceptoren zoals je die ook op onze tong terugvind. Hij proeft wat hij aanraakt. Als hij iets lekkers voelt brengt hij dat naar zijn bek alwaar hij het injecteert met verlammend speeksel. In moeilijker te verwerken dieren zoals hardschaligen boren vele soorten een gat dat ze na penetratie volspuiten met zenuw gif. De vulgaire octopus doet zo'n 3 uur over het boren van een gat met halve centimeter diepte. De octopus zijn speeksel is zo toxisch dat het naast het verlammen en versoepelen van de prooi ook helpt met het voor-verteren ervan en het afbreken van uit calcium carbonaat bestaande schalen.

1P96NSD.jpg

Oh ja, in zekere zin heeft een octopus 9 breinen. De cephalopoden beschikken, in verhouding met hun lichaam, over één van de grootste breinen op aarde. Het centrale brein heeft de vorm van een donut en is sterk verbonden met 8 andere neurale massas gelegen aan de basis van elke arm. Twee derde van de zenuwcellen bevindt zich niet in de hersenen, maar in de vangarmen. Het is het arm-brein dat in samenwerking met de centrale arm-zenuw bijna instinctief beslist naar waar en hoe de arm juist moet kronkelen. Waar wij gelimiteerd zijn in onze vrijheid door onze gewrichten kan de octopus zijn armen uitrekken, krimpen, buigen op elke plek in elke richting of ze volledig strak houden. De feitelijke beweging wordt opgewekt via cellen die gevuld worden met water en zo opstijven doordat ze onder druk komen te staan. Die stijve kern wordt dan verstevigd met spiervezel waar dan weer andere spieren die op dat moment instaan voor de beweging aan kunnen trekken. Dit gebeurt allemaal in milliseconden wat er dus voor zorgt dat de octopus kan "kronkelen". De wortels van het arm-brein vertakken zich door heel de arm wat de octopus een reeks ingebouwde reflexen bezorgt (denk hamer tikje op je knie) die hem een ongekende reactiesnelheid meegeven.

QHVXqko.jpg
 
giphy.gif

Octopoda beschikken over een kort- en langetermijngeheugen. Zo denken sommige soorten vooruit wanneer ze bijvoorbeeld hun grot te barricaderen met stenen wanneer ze gaan slapen. Dierproeven in aquaria hebben aangetoond dat de octopus in staat is allerlei patronen en vormen goed van elkaar te onderscheiden. Na verloop van tijd leren ze zelfs personen waar ze vaak mee in contact komen te herkennen. Zo spuiten ze met water of veranderen ze naar een welbepaald kleurenpatroon enkel wanneer een specifiek bekende persoon hen benadert. Doolhofproeven hebben aangetoond dat de octopus snel en goedleers is. Verder wordt er soms 'speelgedrag' vertoond zoals blijkt uit het onderzoeken en manipuleren van voorwerpen en speelgoed dat zich in aquaria bevindt. Zo hebben ze in Seatle een octopus die meerdere keren per dag een flesje door een ring gooit. Een hobby dus. Velen lijken ook gefascineerd door stroming en gooien daar herhaaldelijk voorwerpen in die ze dan even later weer opvissen enkel en alleen om ze terug weg te kunnen gooien.

LQLFMZ6.gif

Daarnaast zijn de cephalopoden ook één van de weinige diersoorten die gebruik maken van gereedschap. Ze gebruiken stokjes om in gaten te peuteren, scherpe voorwerpen om schalen op te breken en lenen zelfs complete schalen die ze meezeulen om in te kruipen ter bescherming wanneer ze bedreigt worden. Menig onderzoeker kan je vertellen dat ze met hun inventiviteit de boel serieus kunnen verzieken. Ze verstroppen moedwillig filters, saboteren kleppen, halen dure labo apparatuur uit elkaar, ontsnappen om de bewoners van nabijgelegen tanks te verorberen, ... Vele onderzoekers stellen zelfs dat elke octopus zijn eigen persoonlijkheid heeft.

giphy.gif

Nog een fun fact; inktvissen maken gebruik van een gigantisch axon om hun ontsnappingsreactie te versnellen. Axonen zijn zenuw vezels die instaan voor de verbinding tussen neuronen en inktvissen beschikken over één met een diameter genoteerd op 1.5 mm, de allergrootste ooit opgemeten, zo'n 1000 maal dikker dan de axonen in ons brein, en merkwaardig genoeg dus zichtbaar met het blote oog. Dit gigantische axon staat in rechtstreekse verbinding met hun waterjet genererende sipho en door de breedte ervan reist het in het neuron opgewekte actie potentiaal veel er veel sneller doorheen. Daarnaast bezitten ze ook het record voor de grootste synaps, de chemische koppeling tussen axon en neuron. Deze zorgt voor het gelijktijdig samentrekken van de mantel wat nog meer voortstuwende kracht genereert.

nJoujNQ.jpg

Cephalopoden lijken wel recordhouder in zowat elke discipline en ook voor hun ogen is dat niet anders. De gigantische en kolossale inktvis hebben de grootste ogen van alle nog levende dieren. Het grootste oog tot nu gedocumenteerd liet zich opmeten met een diameter van 35 cm. Hun ogen zien er misschien gelijkaardig uit als de onze maar het is een voorbeeld van convergente evolutie. Ze zijn anders tot stand gekomen en werken ook anders. De meeste cephalopoden kunnen geen kleur zien maar wel de polarisatie van licht. Ze hebben op hun retina twee plekken met geconcentreerde sensor cellen, ééntje die meer voorwaarts kijkt en de andere kijkt meer achterwaarts. Ze veranderen focus door de positie van heel hun lens te veranderen ten opzichte van hun retina in plaats van hun lens te vervormen zoals wij dat doen. In tegenstelling tot ons oog is hun optische zenuw achter de retina gepositioneerd waardoor ze niet met een blinde vlek zitten.

giphy.gif


In het oude Griekenland schreef Aristotle (384 – 322 BC) reeds gefascineerd over hun verbluffende vermogen om van kleur te veranderen. Dit gebeurt via pigment bevattende cellen in de opperhuid, de zogeheten chromatoforen. Hun huid is een werkelijk ongelooflijk knap staaltje van biologisch ingenieurswerk. Zo kunnen ze veel sneller dan zogenaamde koning van de camouflage, de kameleon, van kleur veranderen. Vele cephalopoden kunnen het hele zichtbare spectrum in hun camouflage verwerken en dit met een refresh rate sneller dan mening tv scherm. Naast de regulatie van hun kleuren en patronen beschikken ze zelfs over speciale cellen die hun reflectiviteit en lichtintensiteit afstellen.

rpnjQap.gif

Bovendien kunnen ze hun opperste huidlaag ook nog eens fysisch manipuleren. Dit geeft hen als het ware een soort van bumpmapping. Door water in hun cellen te pompen laten ze afzonderlijke delen opzwellen waarmee ze hun lichaamsoppervlak kunnen veranderen in stekels, bobbels, haartjes. Zelfs de oneffen structuur van rotsen kunnen ze imiteren. Sommige soorten zijn hier zo adept in dat ze werkelijk kunnen verdwijnen in hun omgeving en nagenoeg onzichtbaar worden.

af3lcDl.gif

Verschillende soorten cephalopod gebruiken hun camouflage niet enkel om zich te verstoppen maar ook om te communiceren. Sommige inktvissen gebruiken tot wel 75 chromatische, 7 texturele, 14 houdingen en 7 locomotie signalen puur voor het signaleren van hun intenties. Van de Caraïbische koraal inktvis vermoed men dat deze hun eigen taal hebben met minstens 35 woorden.

Eén van de meer dynamische patronen dat ze vooral gebruiken tijdens de jacht is er één waarbij donkere banden als golven in sneltempo over hun hele lichaam rollen. Door onderzoekers gedoopt tot het "passing cloud pattern" lijkt naar veel dieren "stop en kijk naar mij" te communiceren want het lijkt hypnotiserend te werken.

N7AkRhz.gif

Ook tijdens het paren maken ze veelvuldig gebruik van hun kleurveranderende mogelijkheden. Zo kunnen mannetjes beide kanten van hun lichaam afzonderlijk controleren en zullen ze langs één kant indruk maken op de vrouwtjes terwijl ze langs de andere kant potentiële concurrentie proberen afschrikken. Kleinere inktvissen die nog geen confrontaties met grotere mannetjes aan kunnen gebruiken hun camouflage dan weer op sluwere wijze. Ze zullen zich vermommen als vrouwtje door van kleur te veranderen en hun extra armen te verbergen en soms zelfs een eierzak nabootsen.

giphy.gif

Aangezien cephalopoden de polarisatie van licht kunnen waarnemen hoeft het misschien niet te verbazen dat ze ook de controle hebben over de polarisatie van het licht dat van hen afketst. Sommige onderzoekers speculeren dat ze aan de hand van polarisatie intrasoortelijk op een geheime manier privé communiceren aangezien velen van hun predatoren polarisatie niet kunnen waarnemen.

giphy.gif

Ook opmerkelijk is dat sommige cephalopoden het gedrag van andere dieren kunnen overnemen en ze na-apen door hun houding eraan aan te passen. Het nabootsen van andere dieren komt in de natuur wel vaker voor maar de mimic octopus is daarin koning omdat deze reeds in talloze vermommingen werd geobserveerd. Is het een platvis? Een zeeslang? een leeuwenvis? een krab? zeewier? een aal? een zeester of annemoon? Nope, het is de mimic octopus. Hij verandert van kostuum al naar gelang welke predator hij wil afschrikken of welke prooi hij wil aantrekken.

K7o2cfh.gif

The chromatophores are a sac containing hundreds of thousands of pigment granules and a large membrane that is folded when retracted. There are hundreds of muscles radiating from the chromatophore. These are under neural control and when they expand, they reveal the hue of the pigment contained in the sac. Cuttlefish have three types of chromatophore: yellow/orange (the uppermost layer), red, and brown/black (the deepest layer). The cuttlefish can control the contraction and relaxation of the muscles around individual chromatophores, thereby opening or closing the elastic sacs and allowing different levels of pigment to be exposed. Furthermore, the chromatophores contain luminescent protein nanostructures; there are tethered pigment granules which modify light through absorbance, reflection, and fluorescence between 650 and 720 nm.

In cuttlefish, activation of a chromatophore can expand its surface area by 500%. There may be up to 200 chromatophores per mm2 of skin. In Loligo plei, an expanded chromatophore may be up to 1.5 mm in diameter, but when retracted, it can measure as little as 0.1mm.

Retracting the chromatophores reveals the iridophores and leucophores beneath them, thereby allowing cuttlefish to use another modality of visual signalling brought about by structural coloration.

Iridophores are structures that produce iridescent colors with a metallic sheen. They reflect light using plates of crystalline chemochromes made from guanine. When illuminated, they reflect iridescent colors because of the diffraction of light within the stacked plates. Orientation of the schemochrome determines the nature of the color observed. By using biochromes as colored filters, iridophores create an optical effect known as Tyndall or Rayleigh scattering, producing bright blue or blue-green colors.

https://www.nature.com/scitable/topi...-the-144048968

giphy.gif

De octopus heeft 3 harten om te garanderen dat er genoeg van zijn zuurstofrijk blauw-kleurig bloed zijn 9 breinen bereikt. Zijn systeem hart pompt bloed doorheen zijn hele lichaam, zijn 2 branchiale harten pompen bloed door zijn kieuwen ter verhoging van zijn zuurstof uptake. Zuurstof transport wordt in octopus bloed geregeld door het koper-rijk haemocyanine protein. Dit protein maakt het bloed erg viskeus (stroperig) wat het moeilijker te pompen maakt maar in koude condities met een lage zuurstofgraad is haemocyanine efficiënter dan het ijzer-rijk haemoglobine protein dat wij gebruiken. Opmerkelijk is ook dat haemocyanine opgelost is in het plasma in plaats van gedragen wordt door rode bloed cellen alsook dat het bloed blauw kleurt in plaats van rood.

rCAAcEn.jpg

(Ook degenkrabben maken gebruik van haemocyanine voor hun zuurstoftransport.)​

De octopus zijn hartslag blijft vrij constant, zelfs onder inspanning, maar dit compenseert hij door het verpompte volume per hartslag op te voeren. Daarnaast heeft hij in zijn kieuwen receptoren die hem toelaten de hoeveelheid zuurstof die hij uit het omringende water opneemt fijn af te stellen waardoor hij zijn uptake gelijkmatig kan houden.

Ademhaling zelf gebeurt door water in de mantel te trekken waarna het langs de kieuwen passeert. Het zuurstof arme, koolstof rijke water wordt via de sifo terug de omgeving in gespoten. In rust wordt echter meer dan 40% van de benodigde zuurstof door de huid geabsorbeerd. Dit zakt naar 30% wanneer hij zwemt omdat er dan meer water door de kieuwen stroomt.

giphy.gif

Cephalopoden maken gebruik van twee verschillende inkt strategieën. De meest voorkomende is de gewone wolk ontlading die fungeert als een rookgordijn maar sommigen ejecteren ook "pseudomorphs", een aantal kleinere ontladingen die dankzij een hoger concentratie aan natuurlijk slijm blijven samen hangen en zowat dezelfde vorm en grootte aannemen als de maker ervan. Zulke ontlading gaat vaak gepaard met een onmiddellijk veranderen van kleur en sifo squirt waarna menig predator zich op één van de pseudomorphs stort terwijl squiddie al een mijl verder zit.

Daarnaast gebruiken vele cephalopod predatoren zoals bijvoorbeeld morays geavanceerde chemosensorische systemen om hun prooi op te sporen. Voorlopig onderzoek toont echter aan dat de inkt ook bestanddelen bevat die zulke zintuigen kunnen irriteren, desensitiviseren of zelfs volledig lam leggen wat doet vermoeden dat de inkt veel meer is dan een simpel rookgordijn.

giphy.gif
 
Alsof ik deze thread zachtjes zou laten sterven op 9L. Of course it's coming with me to the great beyond!

Als ge het nog niet door had; you just subscribed to cephalopod facts!

N3Qpt2s.jpg



RaI9lcp.png


I'm sorry, BeyondGamers. It's a bummer. In reality, you're as dumb as they come. But I needed to post these facts real bad and I had to give 'em up because I've hit a block. So now we're gonna have to go get more. And then we're gonna get even more facts after that, BeyondGamers. And you're gonna keep your mouth shut about 'em, BeyondGamers. Because the world is full of idiots that don't understand what's important. And they'll tear us apart, BeyondGamers. But if you stick with me, I'm gonna accomplish great things, BeyondGamers. And you're gonna be a part of 'em. And together we're gonna run around, BeyondGamers, we're gonna do all kinds of wonderful things, BeyondGamers. Just you and me, BeyondGamers. The outside world is our enemy, BeyondGamers. We're the only [belch] friends we've got, BeyondGamers. It's just me and BeyondGamers. Me and BeyondGamers and the facts, BeyondGamers. Me and BeyondGamers, forever and forever, a hundred years Me and BeyondGamers, s... things. Me and BeyondGamers and Facts runnin' around and me and BeyondGamers time. Aaall day long forever. All, a hundred days me and BeyondGamers forever a hundred times. Over and over me and BeyondGamers facts dot com W W W dot me and BeyondGamers dot com W W W Me and BeyondGamers facts all hundred years. Every minute me and BeyondGamers dot com W W W hundred times me and BeyondGamers dot com.

K1fRNfP.jpg
 
AW8xYWD.jpg


Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn.

tePM838.gif


Just look at its mouth'olé. Look at it!
 
jsDvbRW.gif

Let me gaze into your soul and judge your worth.

Histioteuthis heteropsis, the Cock-eyed Squid, also known as the Strawberry Squid, is a species of cock-eyed squid. These squid are named for their peculiar set of differently sized eyes, one being small and blue and the other being large and yellowish. It is thought that the large eye is used to spy for food and predators in the down-welling light above the squid, while the smaller eye peers into the darkness below, seeking out bio-luminescent signals

The deeper we go, the stranger they get.🙃


"These creatures are actually part of a larger body... something we havent's seen yet. They live deep under the surface of any ocean. At 4,000 feet the Ottoia are only as long as a pencil, with bodies about the size of a golf ball. But those at 20,000 feet have been known to eat full grown sharks! At 30,000 or 40,000 feet... Well... you do the math."

trPkS25.png
 
Er was vroeger altijd een feestje genaamd Octopussy, geen idee of dat nog (jaarlijks) doorgaat eigenlijk.
Maar daar werd nog respect voor de (Octo)pussy gegeven.
 
Ik was vergeten hoe hilarisch deze thread was (tekst is tl;dr maar de memes en gifjes zijn prachtig). Dank daarvoor, your holiness!
 
@Sir. K Thou who deep fryeth the puss, may you be pulled down into the deep and swallowed whole.

stik erin! Beangtigend en toch geil. Goeie manier om te gaan. 👌

Er is natuurlijk nog een thread die ik zal redden van zwam's ondergang, mr das voor later.

For now; Cephalopods - Girls that transcend the norm edition! :cool:

くコ:彡 The Dream of the Fisherman's Wife - Wikipedia くコ:彡

49UBvVx.jpg


a0NzAff.jpg


GfHI9gG.jpg


WHJBUm8.jpg


O5xw5fE.png


g5AfY76.jpg


PlpMfLB.gif


nakVNym.jpg


dvCwX5o.jpg
 
Terug
Bovenaan