V-E-day in Europe: terug in ere herstellen als een feestdag?

Moet 8 mei opnieuw een betaalde feestdag worden?

  • Ja, als bijkomende feestdag

    Stemmen: 11 19,3%
  • Ja, ter vervanging van één bestaande feestdag

    Stemmen: 10 17,5%
  • Ja, en ook andere feestdagen herbekijken (bv. feestdag voor moslimgemeenschap)

    Stemmen: 5 8,8%
  • Nee, de bestaande feestdagen zijn goed zoals ze zijn

    Stemmen: 16 28,1%
  • Nee, feestdagen zijn een achterhaalde traditie, geef gewoon 10 vrij te kiezen dagen verlof extra

    Stemmen: 15 26,3%

  • Totaal aantal stemmers
    57
Ik ben toch ook eerder voor het zelf kiezen van verlofdagen. Zoals hier al gezegd omdat de meeste toch betekenisloos zijn voor de overgrote meerderheid. Ik heb helemaal niks met paas - of pinkstermaandag of 1 mei.

Het is een heel andere kwestie maar ik vind het behoorlijk lachwekkend dat er op 1 mei amper een auto op de baan is en op 2 mei staat er 45' file richting Brussel :unsure:. Allemaal samen thuis, allemaal samen stilstaan. Op zo'n momenten heb je inderdaad dat gemeenschapsgevoel ...
Je mag uw wettelijke vakantiedagen vrij kiezen.
Collectieve verlofdagen zijn zeker niet slecht. Het zorgt ervoor dat bepaalde sectoren ook de kans krijgen om eens collectief te sluiten, en andere sectoren om een hoogdag te beleven.

Ik zie daar persoonlijk enkel maar voordelen in. En zie niet in waarom de daaraan zouden moeten komen.
 
we kunnen ook zoiets zoals in Denemarken doen en zorgen dat we de vrede nog kunnen blijven bewaren in de toekomst:
https://www.cnbc.com/2023/03/01/denmark-to-scrap-public-holiday-to-help-meet-nato-spending-goal.html

Ik denk wel dat dit in Belgie dit nooit voorbij de vakbonden en andere belangengroepen geraakt. En indien nog zou het gespaarde geld waarschijnlijk toch in de bodemloze put verdwijnen.

Hoe dan ook ben ik wel voorstander dat er meer aandacht moet komen voor V-E dag. Om het budgetneutraal te houden zou de overheid de reeds toegekende cultuursubsidies kunnen koppelen aan een set van jaarlijkse activiteiten rond bepaalde thema's en dat mag er dan voor mij zeker eentje van zijn.
 
Op zich ben ik voorstander van 10 vrije te kiezen dagen ipv 10 feestdagen, maar voor de economie is dit wel écht niet voordelig, is veel lastiger om te regelen (collectieve sluiting is eenvoudiger voor de werkgever).

Dus 10 feestdagen behouden en de niet-essentiële (pinkstermaandag, paasmaandag) schrappen en vervangen door een regionale feestdag en 8 mei.

Andere feestdagen zou ik houden wegens toeristische redenen of religie-overstijgende redenen (kerstmis is niet echt een katholiek feest meer, hemelvaart is een vakantieperiode bij uitstek.
 
Zelf zou ik enerzijds ook liever mijn vrije dagen kiezen, anderzijds lijkt het mij economisch een slechte zaak om de collectieve feestdagen te gaan vervangen door zelf te kiezen vrije dagen.
Voor de horeca en evenementensector zou dat een ramp zijn, denk ik.
Veel fietstochten, braderieën en dergelijke gaan door op 1 mei of op Hemelvaartsdag juist omdat iedereen dan een vrije dag heeft.
En voor veel bedrijven lijkt het mij ook handiger om een dag te sluiten, dan op bepaalde dagen met halve bezetting te zitten.
Buiten kerstmis maakt het voor mij niet veel uit wanneer die andere feestdagen vallen (liefst zo wanneer het statistisch gezien het meeste kans geeft op mooi weer natuurlijk). In feite 8 mei als feestdag zou ik logischer vinden als Hemelvaart, Pinksteren, ...

Met feestdagen voor de moslimgemeenschap zou ik niet beginnen (dat is ook weer het ideale recept om mensen richting het Vlaams-Belang te jagen), ik zou dan eerder kiezen voor religie onafhankelijke feestdagen (als we katholieke feestdagen zouden afschaffen waarom ons dan feestdagen van een andere religie laten opleggen).
Kerstmis moet blijven vind ik. Dat is ook het familiefeest bij uitstek, het zou een beetje triestig zijn als dat moet wijken om toch maar "neutraal" te blijven. Ik denk ook niet dat het heel populair gaat zijn bij de bevolking om kerstmis af te schaffen. Ik zie kerstmis ook meer als de dag waarop de dagen terug beginnen te lengen (ongeveer)

Of je gaat voor een tussenoplossing met een aantal "core" feestdagen en je schaft er enkele af , dan kunnen de moslims zelf hun feestdagen kiezen, met als gevolg dat je dan op sommige plaatsen veel moslims gaat hebben die allemaal tegelijk gaan verlof nemen, maar dat doen ze nu waarschijnlijk ook al met hun jaarlijks verlof.
Allerheiligen is zo al een feestdag die je zou kunnen vervangen door een andere dag in de zomer ofzo, meestal is het dan toch geen schitterend weer om buiten veel activiteiten te plannen.
 
Laatst bewerkt:
Ik zou het op zich wel nog oké vinden om bvb het Suikerfeest een officiële feestdag te maken. Kunnen we het lekker gaan commercialiseren, en zo gaan seculariseren. Net als kerstmis en de andere christelijke feestdagen gewoon ontdoen van elke religieuze betekenis.

En elke feestdag waarop er eens goed gevreten kan worden, kan ik alleen maar aanmoedigen tbh :unsure:. Altijd een beetje jaloers wanneer ik die tafels vol zoetigheden zie staan op het nieuws :drool:
 
Ik zou het op zich wel nog oké vinden om bvb het Suikerfeest een officiële feestdag te maken. Kunnen we het lekker gaan commercialiseren, en zo gaan seculariseren. Net als kerstmis en de andere christelijke feestdagen gewoon ontdoen van elke religieuze betekenis.

En elke feestdag waarop er eens goed gevreten kan worden, kan ik alleen maar aanmoedigen tbh :unsure:. Altijd een beetje jaloers wanneer ik die tafels vol zoetigheden zie staan op het nieuws :drool:
Niets houdt je tegen om zelf een plateau vol baklava op tafel te zetten wanneer het Suikerfeest is.
 
Houden zoals het is. Als we persé aan de feestdagen morellen, dan liever alles ineen aanpakken en geen religieuze, oorlogsgerichte feestdagen. En ook wat meer spreiden over het jaar, in plaats van die clusters rond november-december en april.
Laten we dan betaalde feestdagen invoeren die onze waarden uitdragen:

dag van de democratie
dag van de wetenschap
dag van de vrede
Pater Damiaan'dag (hebben ze in Hawaii, waarom wij niet? Uiteindelijk verdienstelijk genoeg om het van het religieuze los te koppelen)
Dag van de EU
moederdag
vaderdag
dag van de doden
We houden nieuwjaar en nationale feestdag.

Kerst en pasen vallen sowieso al in of rond een vakantie, dus daar geen betaalde verlofdag meer van maken maakt voor een groot deel niks uit.
Sommige van die feestdagen plaatsen we strategisch op een Joodse en moslimfeestdag, om die mensen stiekem tevreden te stellen.
 
Gewoon laten zijn zoals het is.
Dat een groot deel vd feestdagen katholiek zijn en het grootste deel bevolking niet meer praktiserend katholiek is heeft weinig belang.
Het is traditie en onze regio en bevolking hebben nu eenmaal een eeuwenoude katholieke traditie.
We kunnen anders ook 1 mei afschaffen en vervangen want hoeveel volk komt er eindelijk nog naar zo'n 1-mei stoet ?

Het geroep om 8 mei komt ook uit één bepaalde hoek die niet de bedoeling heeft om de oorlog te herdenken maar eerder om een andere politieke fractie aan te vallen. WO2 krijgt trouwens voldoende aandacht in school en er gaat nauwelijks een week voorbij of ze tonen op Canvas een WO2 docu. Bovendien gaat het op 11 november ook vaak over WO2.

Suikerfeest er zijn argumenten voor, anderzijds waar stopt dat ?
Moeten de Joden, Hindu's, Protestanten, getuigen van Jehova, vrijzinnigen...dan ook allemaal hun eigen feestdag krijgen ?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik zou toch opteren om die religieuze dagen gewoon te schrappen. Dat zorgt alleen maar voor conflicten en face it, het is en blijft BS.

In de plaats zou ik een paar vaste, belangrijkere dagen zetten (zoals het einde van WO2) en de rest vrije keuze.
 
Da's een redenering die ik niet goed volg. Wat maakt dat een katholiek geen verlof zou moeten nemen om zijn feest te vieren en een moslim wel?
Het gaat mij om "het is dan sowieso vakantie, daar nog een verlofdag van maken is niet nuttig". Sectoren die gewoon moeten blijven werken, verlies je daarmee toch gewoon uit het oog?
Als het er je om te doen is dat mensen dan maar verlof moeten nemen, ja ok, waarom willen we exact naar een situatie die voor meer mensen slechter is?
 
V-E day: wij hebben 11 november al als wapenstilstand en de militaire parade hebben we op de 21ste. Op zich kan je op de 11de alle slachtoffers van de oorlogen herdenken (burgers, militairen, etc.).

Ik zie weinig nut in het vervangen van feestdagen. Zelfs al ben je niet meer (praktiserend) katholiek, dan geef je nog wel jouw eigen invulling aan Kerstmis, Pasen, Allerheiligen, etc.

Ik denk dat 10 willekeurige verlofdagen niet slim is, het is veel eenvoudiger uw bedrijf te sluiten op de 25ste december, dan open te moeten blijven voor die paar die willen werken.
 
Lol, ik had die laatste optie er als "fun"-keuze ertussen gezet, had niet verwacht dat dat bijna de meeste stemmen zou binnenhalen.

Een samenleving heeft een verhaal nodig en inderdaad gemeenschappelijke momenten van "rust", misschien ben ik te veel een nerd, maar je krijgt de betekenis van elke feestdag toch mee in de lagere school? Je kan je wel de vraag stellen of de vurige tongen van Pinksteren van pinkstermaandag nog een noodzakelijke feestdag maken, of dat kleinere katholieke feestdagen zoals Hemelvaart nog behouden moeten worden..
Maar Pasen, Allerheiligen en Kerstmis zou ik sowieso behouden. Een nationale feestdag moet je als land ook hebben denk ik dan, plus qua spreiding komt dat ook goed uit. 1 mei begrijp ik dan weer volledig, gegeven de historische sociale strijd.
11 november wél als Wapenstilstand voor WOI maar niets voor WOII vind ik dan weer absurd.

Ik zou persoonlijk de feestdagen als volgt hertekenen:
  • 1 januari: nieuwjaarsdag
  • (Pasen &) Paasmaandag: de katholieke lente-equinox
  • 1 mei: Dag van de Arbeid
  • Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart 8 mei:
    V-E day, al valt er voor de bevrijding van België in september ook iets te zeggen (om ironisch genoeg een N-VA'er te citeren), alleen kan je daar niet één datum op kleven. Het Ardennenoffensief zat er pas in 1945 goed op.
  • Pinkstermaandag schrappen & elke Belgische gemeenschap afzonderlijk een eigen verlofdag geven:
    • 11 juli: Vlaanderen
    • 27 september: Franse gemeenschap
    • 15 november: Duitstalige gemeenschap
  • 21 juli: Belgische nationale feestdag
  • 15 augustus: OLV-Hemelvaart maar ook Antwerpse Moederdag
  • 1 november: Allerheiligen, de "katholieke" dag van de doden (nu ja, strikt genomen zou dat 2 november moeten zijn)
  • 11 november: Wapenstilstand
  • 25 december: Kerstmis

Een feestdag afschaffen om ons defensiebudget een boost te geven en onze NATO-verplichtingen tegemoet te komen klinkt eigenlijk wel als een goed compromis wat ik zeker ook niet verkeerd zou vinden. Een feestdag ter erkenning van andere religieuze gemeenschappen vind ik dan weer een fout signaal om meerdere redenen.
 
Het geroep om 8 mei komt ook uit één bepaalde hoek die niet de bedoeling heeft om de oorlog te herdenken maar eerder om een andere politieke fractie aan te vallen. WO2 krijgt trouwens voldoende aandacht in school en er gaat nauwelijks een week voorbij of ze tonen op Canvas een WO2 docu. Bovendien gaat het op 11 november ook vaak over WO2.
Het zijn volgend jaar verkiezingen. De gruwel van de concentratiekampen en deportaties moet nog eens opgerakeld worden om het grote opkomende rechtse gevaar te benadrukken.

Als ik Marijke Hofkens daar in Breendonk een pleidooi zag afsteken tegen rechtse partijen opdat de geschiedenis zich niet zou herhalen dan wist ik toch ook direct hoe laat het was.
 
Terug
Bovenaan