Seriereview: Ms. Marvel

Als je morgen zou besluiten om helemaal ‘bij’ te willen zijn met het Marvel Cinematic Universe, dan zou je aan 93 uur film en tv liggen. Dan heb je de eerste vier fases gezien. Maar de bezige bijtjes van Marvel zitten al diep in de voorbereidingen van phase five. Veertien jaar bezig, solide plannen voor de volgende tien. Tegen dat jouw koters interesse tonen, mag je ze al bijna twee weken op de bank parkeren om alles bij te benen.

Marvel heeft een enorme variatie aan helden, voor iedereen wat: van Noorse goden over ietsepietsie heldjes en van mythische superkrachten tot ‘tja, ik snap het ook niet zo goed’ langs Russische ex-supersoldaten en playboy miljonairs. Allemaal met hun eigen goed uitgewerkte back stories en allemaal telkens weer netjes met elkaar verweven in het epische MCU. Dit keer komen ze met misschien hun meest eigentijdse heldin tot nog toe: Kamala Khan, een Pakistaans meisje in Jersey City die Ms. Marvel zal worden. Dit eerste seizoen zal zes afleveringen tellen en is vanaf 8 juni via Disney+ te zien. Tegen 13 juli zijn alle afleveringen gedropt. Voor deze review heb ik de eerste twee afleveringen kunnen bekijken.

famkhan.jpg


It’s not really brown girls from Jersey City that save the world

Voorlopig zit Marvel nog volop in phase four en hebben we de laatste jaren al een stortvloed aan content gekregen. Allemaal tegeltjes in de mozaïek van een ondertussen heel indrukwekkend cinematografisch universum. De nieuwste aanwinst is Ms. Marvel. Al is Ms. Marvel op zichzelf niet nieuw. Kamala Khan is reeds de vierde vrouw die de mantel van Ms. M opneemt. De eerste was Carol Danvers (in 1968). Zij kreeg door een intense aanvaring met Kree-technologie superkrachten en werd vrij snel een gewaardeerd lid van de Avengers. Danvers is sinds 2012 Captain Marvel, nadat de originele belichamer overleed. Sharon Ventura was heel kort Ms. Marvel als lid van de Unlimited Class Wrestling Federation, voor haar was het dus eerder gewoon een cosplay. Dr. Karla Sofen was de Ms. M van de Dark Avengers, een team waar verschillende superhelden éigenlijk superslechteriken zijn. Je kan dus stellen dat Kamala Khan de eerste oprecht nieuwe incarnatie van Ms. Marvel is geworden.

Als Belg mag je met een extra geïnteresseerd oog naar Ms. Marvel kijken, want de regie is in handen van Adil en Bilall, toch wel een van onze grotere succesverhalen in het buitenland. Na hun succes hier met Patser en Black, konden ze het legit zware werk aan van Bad Boys For Life, een heel entertainende film die het internationaal uitstekend gedaan heeft. Zo uitstekend dat er een vierde BB-film zit aan te komen. Al is de toekomst van één van de bad boys nog even wat onzeker. Het mag zelfs een testament heten aan het talent van Adil en Bilall dat ze niet enkel voor Marvel aan de slag konden maar eveneens bij DC aan Batgirl mogen werken (verwacht ergens nog in 2022). Als Kamala Khan zien we Iman Vellani en dit direct in haar debut. De Pakistaans-Canadese zal haar rol hernemen in de komende film The Marvels (en het MCU kennende in nog wel een aantal zaken die er na gaan komen). Verder ook nog Alysia Reiner (Better Things, Orange is the New Black), Matt Lintz (The Walking Dead, The Alienist), Yasmeen Fletcher (Andi Mack, Let Us In) en Rish Shah (Casualty, To All The Boys: Forever and Ever).

1654350716859.png


The Divine Ms. M

Move over, Bette Middler, we geven je titel aan een meer verdienstelijke M. Kamala Khan is een onderdeel van de vierde fase van het MCU maar wie deze reeks bekijkt - ook al zijn er op dit moment maar twee afleveringen boo hiss - kan niet anders dan merken dan Kamala veel, veel meer is dan deel van het geheel. Kamala Khan trekt het genre superheld volledig open. Niet dat ze krachten heeft die ongezien zijn, op dit moment heeft ze nog geen vijanden verslagen die niemand anders aan kon en haar uniform is vrij dicht bij dat van Captain Marvel (wat gezien het superfan-zijn van de jongedame volstrekt in de lijn der verwachtingen ligt). Nee, het revolutionaire ligt bij wie Ms. Marvel is zonder masker en pak. Kamala is zestien, woont in Jersey City - vlakbij New York maar over het algemeen goedkoper - als jongste dochter van een nog steeds redelijk traditioneel Pakistaans gezin. Kamala Khan is praktiserend Moslim. Je ziet haar dan ook in de moskee, ze draagt op specifieke momenten haar hoofddoek. Wat Ms. Marvel tot een effectief marvel maakt is dit stuk van het verhaal: hoe moeilijk het is om kind van twee culturen te zijn. Kamala wil niets liever dan haar ouders trots maken, maar merkt dat wat haar ‘zichzelf’ maakt niet echt strookt met wat haar ouders als ‘juist’ zien. Een tweestrijd die niet enkel bij jongeren die schipperen tussen twee culturen zal binnenkomen, maar opgaat voor zowat elke persoon. Je bent niet je ouders en dat moeten beide partijen leren aanvaarden.

het revolutionaire ligt bij wie Ms. Marvel is zonder masker en pak


Binnenkijken bij de familie Khan is binnenkijken bij een vrij typisch gezin in hun omstandigheden (min een dochter met superkrachten. Normaal gezien toch.) De ouders van Kamala, Yusuf en Muneeba, zijn naar Amerika gekomen omdat hun kinderen in alle vrijheid zouden kunnen worden wat ze wilden. Of toch 'bijna' alles, volgens Muneeba en dit lijkt vooral op te gaan voor Kamala. Een dromer met een groot artistiek talent en een bewondering voor de Avengers, Kamala is ontzettend graag gezien thuis maar bezorgt haar ouders niettemin kopzorgen. Dromen en fantasie leiden tot niets goeds. De initiële reactie op strenge ouders is er vaak eentje die eerder negatief is. Kamala is overduidelijke een heel slim meisje met veel talenten. Waar wij niet vaak bij stilstaan is ‘waarom’ ouders zo reageren (ik ga zeker niet beweren dat het altijd klopt, maar volg mij in het geval als van de familie Khan) en Ms. Marvel poogt om ons daar inzicht in te geven. Ze gaan niet ouder versus kind gaan positioneren, ze proberen ons ook wat bij te brengen. Bij de familie Khan kunnen we teruggaan naar het diepe trauma van de partition. Toen er een einde kwam aan de Britse heerschappij van Indië, werd het grondgebied volledig hertekend. Waar het eerst één groot rijk was, kwam er nu aan de ene kant Indië en aan de andere kant Pakistan. De gevolgen van deze verdeling waren grotendeels religieus in dat Moslims naar Pakistan probeerden te trekken en Hindus in Indië en veel gewelddadige conflicten waar beiden elkaar troffen. Het dodental ligt tussen de hoge honderdduizenden en de twee miljoen. In totaal waren tussen de tien en de twintig miljoen mensen op de vlucht. Een van de grootste humanitaire crisissen van onze tijd. Wanneer iemand elke vorm van wortels kwijt is, is men vaak krampachtig om vast te houden wat er wel nog is.

Het feit dat Ms. Marvel poogt om ons iets te leren (en ook af en toe vrij on the nose is met kleine details of opmerkingen … looking at you, FBI) is gewoon een bonus voor wat echt wel een heel goede show belooft te worden. Iman Vellani steelt onmiddellijk je hart als Kamala Khan, met een tomeloos enthousiasme en een spark waar een Brie Larson lessen van mag nemen. Moet nemen. Echt moet. Aangezien KK veel bezig is met tekenen, animatie en vloggen, komen er vaak doodles op de achtergrond tot leven. De wereld van Ms. Marvel is heel kleurrijk en fris. Zowel familie, vrienden als omgeving zijn net zo divers en positief. Niet iedereen ziet de dingen hetzelfde maar er is geen bitsigheid, de dynamieken zijn heel natuurlijk. Dit is op en top Marvel en toch ook een stijlbreuk, all hail, Ms. Marvel, en dat ze nog lang zo mag voortdoen!

Conclusie

Ik heb dappere pogingen gedaan om mee te zijn met het MCU. Tot midden fase drie is dat nog redelijk gelukt, maar ik moest het peloton lossen toen er naast films ook series kwamen en dan ook nog eens kortere one time dingen zoals over The Mandarin. Het werd een beetje als de kamer van een tiener opruimen: zo véél … je weet niet waar te beginnen dus gaat de deur weer dicht en ga je maar een boekje lezen. Om mee te zijn voor Ms. Marvel is er echter eigenlijk geen voorkennis nodig. Er zijn Avengers, ze hebben veel goed gedaan. Hup, je bent mee. (Dit speelt zich allemaal af na de 'snap’ maar zelfs daar moet je niet noodzakelijk alle films voor gaan zien.) Je hebt mensen die Marvel en co wat beu zijn. Teveel superhelden. Het is niet onbegrijpelijk, zoals ik reeds zei er is ook echt wel véél. Maar het zou jammer zijn om jezelf Ms. Marvel te ontzeggen. Het is een grappige, frisse en geïnformeerde kijk op het leven van een zestienjarige die misschien wel vreemde krachten heeft maar vooral zóveel meer is dan dat.

Pro

  • Fris
  • Kamala Khan steelt je hart
  • Humor en emotie mooi in balans

Con

  • Er waren nog maar twee afleveringen beschikbaar, ik had er zes in één keer kunnen bekijken.
9

Over deze serie

Beschikbaar vanaf

8 juni 2022

Genre

  1. Actie
  2. Avontuur
  3. Fantasie
  4. Komedie

Speelduur

45 minuten

Regie

Adil & Bilall

Cast

Iman Vellani, Alysia Reiner, Matt Lintz, Rish Shah, ...

Uitgever

Marvel Studios
 
1ste aflevering viel me toch tegen. Wellicht ben ik te oud om de stijl van Adil en Bilal te begrijpen 🤷🏻‍♂️
 
Vond het helaas ook niet goed. Humor is verschrikkelijk wat ook het geval was in Bad Boys for life. Een score van 5/6 is meer op zijn plaats volgens mij.
 
Redactie
Ms. Marvel is dan ook voor een bepaald doelpubliek geschreven en een poging om uitgebreider aan te spreken bij mensen die veel superheld-moeheid hebben.
 
Terug
Bovenaan