Filmreview: Spider-Man: Across the Spider-Verse

In 2018 kwam Sony Pictures Animation met de wereldwijde hit Spider-Man: Into the Spider-Verse. Onmiddellijk veroverde het de animatiewereld en werd zo uitgeroepen tot de meest originele animatiefilm van de laatste jaren. Vijf jaar later verschijnt er na lang wachten eindelijk een sequel – Spider-Man: Across the Spider-Verse. Kan het tippen aan het succes van de eerste film?

Spider-Man: Across the Spider-Verse volgt beide Gwen Stacy's (Hailee Steinfeld) en Miles Morales (Shameik Moore) die elk in hun universum New York City proberen veilig te houden van schurken. De film begint met Gwen Stacy en neemt ons mee in het verhaal hoe ze één van haar aartsvijanden Vulture probeert te stoppen. Maar er is een probleem, want hij komt uit een andere dimensie. Dit zorgt ervoor dat Miguel O’Hara (Oscar Isaac), nog een andere Spiderm-Man uit nóg een andere dimensie, tevoorschijn komt om het multiversum onder controle te krijgen. Miguel rekruteert Gwen om samen met een groep elite Spider-People het multiversum te redden. Ondertussen komt Miles Morales een nieuwe vijand genaamd Spot (Jason Schwartzman) tegen. Spot is een ex-wetenschapper met een laag zelfbeeld die kan teleporteren. Hij wil echter de aartsvijand van Miles worden en zorgt er zo voor dat het multiversum onstabiel wordt. Hierdoor komt Gwen terug in het universum van Miles om deze te redden.

SV2_uct0287.1058_lm_v1.jpg


De film heeft een heel ingewikkeld plot dat soms moeilijk te volgen is. Dit is jammer, aangezien het plot van de eerste film nog redelijk voor de hand liggend was. Het is soms zo moeilijk te volgen doordat je onder de indruk bent van de animaties en alle verschillende kunststijlen die gebruikt worden. Hierdoor heb je te weinig focus over om na te denken over de overlappende verhaallijnen. Ik denk dat de regisseurs hierdoor ook beslist hebben om nog een derde film te releasen, omdat het anders helemaal te gek zou zijn om te volgen.

Het grootste team ooit die aan een animatiefilm werkte met zo'n 1000 medewerkers!


Ik had persoonlijk maar één probleem met de eerste film, en dat waren de scènes waar het aantal frames per seconde lager lag dan 24. Normaal gezien wordt een film gedraaid aan 24 frames per seconde, maar er waren fragmenten waar dit 12 of minder was, zodat de film dat handgetekend gevoel kreeg. Gelukkig is dit niet meer het geval in Across the Spider-Verse. Nu waren er wel net zoals in de eerste film verschillende kunststijlen per universum en per personage, maar bleef het aantal frames redelijk gelijklopend.

Spider-Verse.jpg

Een ode aan de kunsten​

Spider-Man: Across the Spider-Verse gebruikt een aantal verschillende animatie- en kunststijlen die ik graag vermeld:
  • Earth-65, het universum van Gwen Stacy, is gebaseerd op impressionistische aquarel schilderijen, met een altijd lopende achtergrond. Elke achtergrond veranderde van kleur om de emotionele toestand van Gwen te tonen. Dit is ook een ode aan de originele Spider-Gwen stripboeken die kleurrijke covers hebben.
  • Earth-50101, ook wel Mumbattan genoemd in de film, is het universum van Pavitr Prabhakar/Spider-Man India (Karan Soni). Hier is de stijl gebaseerd op die van de Spider-Man India-stripboeken.
  • Nueva York-2099, het universum van Miguel O’Hara, is gebaseerd op de futuristische stijl van Syd Mead die de designs deed van onder andere Blade Runner en Tron.
Aan deze voorbeelden kan je zien dat de kunststijlen heel uiteenlopend zijn, en zo zijn er nog meer te zien in de film. Deze zal je zelf kunnen bewonderen als je naar de cinema gaat.


De personages​

Beide Miles Morales en Gwen Stacy's hebben een update gehad van hun personages, zo zijn ze beiden gegroeid tot tieners, heeft Gwen een nieuwe haarsnit en Miles een nieuw kostuum. Miles’ karakter bleef trouw aan dat van de eerste film, maar beide Gwen Stacy-personages en Peter B. Parker (Jake Johnson) niet. Dit vond ik heel jammer, aangezien ze als trio fantastisch waren in de eerste film, maar nu werden ze beiden een beetje verwaarloosd qua karaktereigenschappen. Hierdoor was er geen super trio meer, maar eerder Miles die er overal wat alleen voor stond.

Dit doet echter niets aan de perfectie van de animatie van de personages, specifiek die van Miles, Gwen en Miguel. Hun vlieg-, vecht- en websling-animaties zijn prachtig en zijn iets waar elke toekomstige animator met volle waardering naar zou moeten kijken. Zo zie je sterk de verschillende referentiestijlen van elk personage. Bij Gwen is dit ballet en turnen, bij Miguel is dit een mix tussen panters en beren, bij Miles is dit dan weer gebaseerd op de originele Spider-Man gemixt met wat streetdance en breakdancing.

SV2_chs0840.1025_sb_v2.jpg

Met hoeveel?!?​

Doordat Across the Spider-Verse zo een ingewikkeld plot heeft en zoveel verschillende universums bezoekt, werd het team dat aan de film werkte het grootste team ooit, bestaande uit zo'n 1000 medewerkers. Het is ook de langste Amerikaanse animatiefilm ooit gemaakt, alhoewel dat de film een coproductie is tussen de VS en Canada.

In België is Spider-Man: Across the Spider-Verse te zien sinds gisteren en deze animatiefilm wordt ook vertoond in IMAX. Spijtig genoeg heeft de film een constante aspect ratio van 2.35:1 en is dus niet gemaakt voor een 1.90:1 IMAX scherm. Je krijgt wel het haarscherp beeld en IMAX geluid, natuurlijk.

Conclusie

Spider-Man: Across the Spider-Verse is een waardige sequel die zich kan nestelen tussen een van de beste geanimeerde films ooit, maar komt toch net tekort in vergelijking met de eerste film. Zo wil het verhaal een beetje te chaotisch zijn, waardoor je makkelijk de focus verliest en wordt dit nog moeilijker door de lange speelduur van 140 minuten. Visueel is het dan wel magnifiek hoe Sony Pictures Animation erin geslaagd is om zo een organische en dynamische verandering aan kunststijlen aan hun 3D-renders te geven. De animatie van de personages is ook perfect gedaan en is prachtig om naar te kijken. Spijtig genoeg worden Gwen Stacy’s en Peter B. Parkers karakteristieken uit de eerste film niet gerespecteerd en worden deze twee personages emotioneel een beetje verwaarloosd, ook al zijn ze nog steeds fantastisch.

Pro

  • Visueel spectaculair mooi
  • Fantastische animatietechnieken
  • Emotioneel meeslepend
  • Geweldige actiescènes
  • Leuke soundtrack
  • Heel veel easter eggs

Con

  • Soms te chaotisch verhaal
  • Gwen Stacy's en Peter B. Parkers karakteristieken niet gerespecteerd
  • Niet in IMAX-formaat gefilmd
8.5

Over deze film

Beschikbaar vanaf

31 mei 2023

Genre

  1. Actie
  2. Animatie
  3. Avontuur
  4. Drama
  5. Familie
  6. Mysterie
  7. Romantiek

Speelduur

140 minuten

Regie

Joaquim Dos Santos, Kemp Powers, Justin K. Thompson

Cast

Shameik Moore, Hailee Steinfeld, Brian Tyree Henry, Luna Lauren Velez, Oscar Isaac, ...

Uitgever

Sony Pictures
 
Lees al hele tijd dat deze zelfs het origineel weet te overtreffen, wat toch wel gestoord lijkt. Hoedanook, deze ga ik op het grote scherm zien. De vorige was niet alleen een prachtige ode aan Spidey, maar vooral ook aan de kracht van animatiefilms in het algemeen.
 
Redactie
Lees al hele tijd dat deze zelfs het origineel weet te overtreffen, wat toch wel gestoord lijkt. Hoedanook, deze ga ik op het grote scherm zien. De vorige was niet alleen een prachtige ode aan Spidey, maar vooral ook aan de kracht van animatiefilms in het algemeen.
Ik vind persoonlijk de eerste nog ietsje beter. Die was dan ook quasi perfect! Maar deze is zeer goed en moet inderdaad op een zo groot mogelijk scherm in de cinema gezien worden.
 
Terug
Bovenaan