Filmreview: Rebel

Rebel, de nieuwe film van het duo Adil El Arbi en Bilall Fallah, is vanaf nu in de cinemazalen te zien. Het is een rauw drama over Syriëstrijders en IS, dat een beeld schept van het radicaliseringsproces en de gevolgen hiervan voor vele families.

Adil El Arbi en Bilall Fallah hebben al een succesvolle loopbaan in Hollywood opgebouwd met Bad Boys for Life en Batgirl (die Warner Bros besloot niet uit te brengen) en ze regisseerden ook enkele afleveringen van de Marvel-serie Ms. Marvel. In Europa scoorden ze hoog met Patser en Black. Hun ambities liggen hoog en er zijn nog enkele filmprojecten in aantocht, zoals een vervolg op Patser en een verfilming van het boek "Straks doet geen pijn meer" van Dirk Bracke.

rebel-front.jpg


Radicalisering en identiteit

Nassim (Amir El Arbi) is dertien jaar en woont met zijn moeder Leila (Lubna Azabal) in Molenbeek. Zijn oudere broer Kamal (Aboubakr Bensaihi) werd betrapt op een lucratief drugshandeltje en is door hun moeder het huis uitgezet. Hierdoor vertrekt Kamal naar Syrië om daar “goede dingen” te doen voor de plaatselijke bevolking. Enkele weken later wordt Nassim door zijn moeder uit zijn klas geroepen omdat er een IS-propagandavideo is opgedoken, waarin Kamal een knielende gevangene in het achterhoofd schiet.

Het nieuws over de radicalisering van Kamal doet al snel de ronde. Leila en Nassim worden dan ook gemeden in de gemeenschap. Nassim kan maar niet begrijpen dat zijn broer deze wrede feiten heeft gepleegd en dit maakt hem al snel tot doelwit van rekruteerder Idriss (Fouad Hajji). Die manipuleert Nassim en doet hem geloven dat Kamal een held is. Wanneer Idriss belooft hem in contact te brengen met Kamal, brengt dit Nassim in groot gevaar.

Leila riskeert haar leven om haar jongste zoon te redden.


Via flashbacks komen we te weten dat Kamal geen gewetenloze terrorist is, maar dat zijn idealisme hem in de handen van IS heeft gedreven. Hij krijgt ook een vrouw toegewezen, Noor (Tara Abboud), waarmee hij een band krijgt en zijn situatie hierdoor nog ingewikkelder wordt. Terwijl de twee broers met hun eigen identiteit worstelen en ze de focus van het verhaal zijn, leren we ook hoe hun moeder hiermee omgaat en hoe ze bij verschillende instanties hulp zoekt. Via zelfhulpgroepen krijgt ze steun, maar uiteindelijk neemt ze het heft in eigen handen en riskeert haar leven om haar jongste zoon te redden.

rebel-001.jpg


Muziek en Poezië

De regisseurs weten hoe ze pakkende actiescènes moeten neerzetten; wanneer Kamal in het oorlogsgebied een gewond kind redt en tussen de explosies door naar een geïmproviseerd hospitaal rent, voel je de adrenaline. Het duizelingwekkende camerawerk geeft de indruk dat je je echt in een oorlog bevindt en het lijkt nauwelijks te geloven dat het in scène is gezet.

Rebel is een aaneenschakeling van heftige scènes en ook op emotioneel gebied word je niet gespaard. De regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah besloten om ook muziek en dans te gebruiken, een onverwachte manier om een gewelddadig verhaal te vertellen. Het lijkt surrealistisch en absurd wanneer een personage in zingen uitbarst tijdens een gewelddadige scène, maar toch werkt het. Ze wilden ook muziek gebruiken omdat dit verboden is bij IS en het contrast met het brutale geweld zo nog groter wordt. De hoofdstukken in de film worden onderbroken door gedichten - muziek en poëzie zijn belangrijk in de moslimcultuur en de ideale manier om emoties en gedachten over te brengen.

Rebel is met 135 minuten eigenlijk te lang; het plot is onverwacht, maar door de langdurige aandacht die deze intense film vereist, verliest het einde aan kracht. De cast van deze film is sterk; vooral voor de rol van Kamal moest men de geschikte persoon zoeken en die hebben ze gevonden in acteur Aboubakr Bensaihi, die ook al in hun vorige film Black de hoofdrol speelde. Ook Nassim, ingevuld door Amir El Arbi (de jongere broer van regisseur Adil El Arbi), weet te overtuigen in zijn eerste grote rol.

Rebel is de vijfde langspeelfilm van Adil El Arbi en Bilall Fallah. Het scenario schreven ze samen met Kevin Meul en Jan van Dyck en werd regelmatig aangepast om actueel te blijven en een zo goed mogelijk politiek beeld te scheppen. Met Rebel wilden ze een persoonlijke film maken – beide kenden jongeren uit het Brusselse die naar Syrië zijn vertrokken – die ook belangrijk is als tijdsdocument en als een aanklacht tegen IS.

Conclusie

Rebel is een dramafilm waarin geweld en emoties over het scherm razen. De actiescènes zijn indrukwekkend en de gruwel van de oorlog wordt perfect weergegeven. De regisseurs laten ook hun creativiteit volledig gaan en maken dit een unieke film waarin ze ook muziek en dans verwerken. Rebel is geen doorsneeproductie maar een film waar het regisseursduo tot het uiterste is gegaan. Met een speelduur van 135 minuten is deze film wel te lang, waardoor het einde aan kracht verliest. Door het verhaal op drie hoofdpersonages te focussen, is het erg zwaar voor de kijker. Toch is Rebel een film die je aandacht verdient. Een fascinerend en indrukwekkend staaltje cinema.

Pro

  • Indrukwekkend
  • Sterk acteerwerk

Con

  • Niet voor de gevoelige kijker, martelingen en geweld zijn aanwezig
  • Te lang waardoor het einde kracht mist
7

Over deze film

Beschikbaar vanaf

5 oktober 2022

Genre

  1. Actie
  2. Oorlog

Speelduur

135 minuten

Regie

Adil El Arbi en Bilall Fallah

Cast

Aboubakr Bensaihin, Lubna Azabal, Amir El Arbi, Tara Abboud, ...

Uitgever

Just Entertainment
 
Terug
Bovenaan