Filmreview: Aurora's Sunrise

In 1919, meer dan honderd jaar geleden, komt de Amerikaanse stomme film Auction of Souls (ook wel bekend als Ravished Armenia) op het grote doek. In de hoofdrol speelt de zeventienjarige Armeense Aurora (Arshaluys) Mardiganian. Arshaluys is haar echte naam, Aurora haar Hollywoodnaam (“Want Arshaluys is veel te moeilijk om uit te spreken.”). Veel hoefde Aurora echter niet te acteren aangezien de film haar verhaal vertelt. Aurora is namelijk een overlevende van de Armeense genocide en wil met Auction of Souls bewustzijn, steun en geld verzamelen om haar mensen te redden. Doorheen de jaren verdwijnt de film en raakt deze in de vergetelheid. Tot de film in 1994 teruggevonden wordt. Van de tachtig minuten blijven er slechts twintig over. Inna Sahakyan, de regisseur van Aurora’s Sunrise, besloot dat ook onze generatie Arshaluys’ verhaal diende te horen. En bovenal: dat wij het nooit zullen vergeten.

Op slechts zeventienjarige leeftijd lag de hele wereld aan Aurora’s voeten. Niet alleen had ze al een ontmoeting met Charlie Chaplin achter de rug, Aurora Mardiganian was een echte Hollywoodster: Auction of Souls was een wereldwijd succes. Maar, op slechts zeventienjarige leeftijd was Arshaluys Mardiganians familie bijna volledig uitgemoord. Haar familie is een van de vele honderdduizenden, en waarschijnlijk zelfs meer dan een miljoen slachtoffers van de Armeens genocide die plaatsvond tussen 1895 en 1923. Het zijn cijfers waar je muisstil van wordt, net als het verhaal van Aurora. Meer dan honderd jaar later brengt Inna Sahakyan Aurora’s verhaal opnieuw op het grote doek, deze keer in de vorm van een geanimeerde documentaire.

1681325989102.png

Van de hel naar Hollywood

Op 12 januari 1901 wordt Arshaluys geboren, als derde van acht kinderen. De familie leidt een simpel, maar gelukkig bestaan. Tot in 1915 Aurora’s vader en broer worden opgepakt door militairen en ze hen nooit meer zal zien. De vrouwen worden nadien uit hun huizen verdreven en gedwongen om een dodenmars te lopen. Wekenlang moeten de vrouwen stappen doorheen de woestijn in erbarmelijke omstandigheden. Zij die niet kunnen volgen, worden doodgeschoten. Terwijl het aantal lichamen zich langs de weg opstapelt, worden de overlevende vrouwen mishandeld en verkracht. Wanneer ze vervolgens de rivier per boot oversteken, worden ook de kleine kinderen in het water gegooid waar zij verdrinken. De dodentol voor Aurora is hoog: na amper twee maanden zijn enkel Aurora en haar moeder nog in leven. De rest van het gezin werd vermoord, verkracht of verdronken. Aurora was toen amper veertien jaar oud. Wanneer een Koerdische roversbende Aurora ontvoert om nadien als (seks)slaaf te verkopen, worden Aurora en haar moeder van elkaar gescheiden. Dit zou de laatste keer zijn dat Aurora haar moeder in leven zou zien. Ze zal haar moeder later dood aantreffen. Ook wanneer ze haar tantes en neefjes terugvindt, worden zij in haar bijzijn doodgeschoten.

Sahakyan eert de nagedachtenis van Arshaluys Mardiganian met Aurora’s Sunrise.


Ondanks de verschrikkelijke gebeurtenissen, vindt Aurora de moed om te vechten voor haar rechten en die van haar volk. Ze sluit zich aan bij de Vrije Armeniërs-beweging en helpt bij het opvangen van vrouwen die jarenlang als slaaf werden gebruikt en werden verkracht. In 1917 zorgt Aurora’s oom ervoor dat ze de oversteek naar New York kan maken. In New York heeft ze één doel: de wereld vertellen over wat er aan het gebeuren is met haar volk. Aurora slaagt erin contact te maken met een journalist. Haar verhaal wordt eerst in de kranten gedeeld en wordt nadien verfilmd onder de titel Auction of Souls. De film wordt een wereldwijd succes. Terwijl Aurora haar trauma’s steeds opdoemen, blijft ze doorvechten om haar volk te helpen. Haar hele leven lang zal Aurora het gezicht blijven van de Armeense genocide en zal ze ervoor zorgen dat dit niet zal vergeten worden.

1681326062594.png

Animatie, Auction of Souls en interviews​

Aurora’s Sunrise is een beklijvend verhaal dat diep onder de huid kruipt en niemand onberoerd laat. De geanimeerde documentaire brengt datgene naar voren waar woorden te kort schieten. De animatiebeelden worden afgewisseld met de teruggevonden scènes uit Auction of Souls en interviews met Arshaluys. De combinatie hiervan maakt het verhaal op alle vlakken intenser, pijnlijker, afschuwelijker ... Doordat er geen beeldmateriaal is van Aurora en haar familie tijdens de Armeense genocide, zijn de animatiebeelden en restanten uit Auction of Souls een goede manier om hun verhaal toch te vertellen. Gezien het zware onderwerp, laat deze combinatie toe om gebeurtenissen te tonen die anders te hard zouden zijn. Al kan het wel even duren vooraleer je aan de animatie gewend bent. Bij de interviews met Arshaluys ligt de nadruk dan voornamelijk op haar woorden. Arshaluys verhaal horen uit haar eigen mond, is zeker een meerwaarde. Het zorgt er net dat tikkeltje meer voor dat de stilte nog stiller wordt. Je kan niet anders dan de hele tijd gechoqueerd met open mond het verhaal aanzien en aanhoren.

Aurora’s Sunrise is een beklijvend verhaal dat diep onder de huid kruipt en niemand onberoerd laat.


Aurora's verhaal komt binnen, dat is een feit. Het is een zwaar verhaal, maar wel een dat moet verteld worden. Het moet gezegd worden: Arshaluys Mardiganian was een sterke vrouw. Arshaluys deed verschillende keren haar verhaal via interviews en schreef er zelfs een boek over. Zij maakte de belofte om haar verhaal te delen met de wereld en hield die belofte tot aan haar dood in 1994. Regisseur Inna Sahakyan helpt Arshaluys om deze belofte waar te maken na haar dood. Sahakyan eert de nagedachtenis van Arshaluys Mardiganian met Aurora’s Sunrise. Het is gewoonweg een film die moet gezien worden.

Conclusie

Auora's Sunrise is een geanimeerde documentaire die het verhaal vertelt van Arshaluys Mardiganian, een overlevende van de Armeense genocide. In 1919, op slechts zeventienjarige leeftijd had Arshaluys al van dichtbij kennisgemaakt met de hel: dodentochten doorheen de woestijn, verkrachtingen en het verlies van haar hele gezin. Toch vond ze kracht om terug te vechten en deelde haar verschrikkelijke verhaal met de wereld. Meer dan honderd jaar na datum eert regisseur Inna Sahakyan de nagedachtenis van Arshaluys Mardiganian door haar verhaal opnieuw te brengen aan onze generatie. Hierbij maakt ze gebruik van animatie, beelden uit Auction of Souls en interviews met Arshaluys. Hoewel het even tijd kan vragen om wat te wennen aan de hoeveelheid aan animatiebeelden, levert dit een film op die pakkend, intens, ontroerend en aangrijpend is. Het is een verschrikkelijk en zwaar verhaal, maar zeker een dat moet gezien en onthouden worden.

Pro

  • Het is een verhaal dat moet verteld worden
  • De combinatie van animatie, beelden uit Auction of Souls en interviews met Arshaluys zorgt ervoor dat Aurora's verhaal echt wel binnenkomt

Con

  • Het kan even duren om te wennen aan de hoeveelheid animatiebeelden
8.5

Over deze film

Beschikbaar vanaf

26 april 2023

Genre

  1. Animatie
  2. Documentaire

Speelduur

96 minuten

Regie

Inna Sahakyan

Cast

Anzhelika Hakobyan, Arpi Petrossian, Shushan Abrahamyan, Ervin Amiryan ...

Uitgever

Periscoop
 

Vergelijkbare onderwerpen

Terug
Bovenaan