Een tip voor mensen met prikkelbare darm syndroom

Waar/hoe heb je dit laten doen. Ben zeer geïnteresseerd. Als het mij "maar" 400 euro kost om er vanaf te zijn heb ik er dat voorover. Ik heb al een veelvoud gegeven aan allerhande medicatie en testen.

Zie, da begrijp ik dus ni :D Ik moet mij zo verschrikkelijk veel laten, want anders kan ik elke dag uren op de pot zitten, en gij lokt het bewust uit :p

PDS is dan ook een vuilbakterm geworden voor alles wat ze niet begrijpen.
Het is een lactulose ademtest. Vraag aan de darmspecialist waar je dat zou kunnen doen in je regio.
 
Heb je link voor mij exact van welk productje?
Grtjes van op wc.
Je gaat zelf eens op zoek moeten gaan. Een veelgebruikt voorbeeld is psylliumvezels, maar dat bevat ook onoplosbare vezels. En de bacteriën fermenteren dat. Maar je moet verschillende dingen gaan uitproberen alvorens je eigenlijk weet wat werkt voor u. Dus tkan zijn dat dat wel zal werken voor u.

Ik importeerde vroeger Citrucel uit de VS (ja zover ging ik), en dat werkte een ganse tijd goed. De bacteriën fermenteren dat niet. Maar achter een paar maand stopte dat met werken, ik vermoed dat de bacteriën zich daarop aanpasten ofzo.
 
Ik weet eigenlijk niet of ik pds of iets dergelijke heb, maar bij bepaalde maaltijden moet ik na 15-30 minuten toch wel naar de pot lopen op alles eruit te knallen :S Spaghetti, frituur, bbq, ...

Dus geen idee of dit onder psd valt of niet? Nog niet echt over opgezocht, gewoon altijd gedacht dat het komt omdat het "te vettig" is...
 
Ik weet eigenlijk niet of ik pds of iets dergelijke heb, maar bij bepaalde maaltijden moet ik na 15-30 minuten toch wel naar de pot lopen op alles eruit te knallen :S Spaghetti, frituur, bbq, ...

Dus geen idee of dit onder psd valt of niet? Nog niet echt over opgezocht, gewoon altijd gedacht dat het komt omdat het "te vettig" is...
Geen idee, ik zit nu met ontsteking dikke darm en lever. Alles spouw ik eruit. Vreselijk, ik zie mensen alles binnensteken met geen probleem en ik krijg al spontane diarree als ik eraan denk. (hop we zijn weer weg).

Anders moet je is priobotica (zo goedaardige bacteriën) is innemen?
 
Het is een lactulose ademtest. Vraag aan de darmspecialist waar je dat zou kunnen doen in je regio.
ik sta wat weigerachtig om dat aan hem te vragen want hij was het die zij "ge kunt er niets aan doen, deal with it"
eens horen of ik da ni via de huisdokter kan krijgen
 
Neen, op voorschrift van dokter. Zou dat ook niet durven.
Ik ga hier ook geen advies geven dat illegaal is é mannen (en vrouwen). Medisch advies kan ik überhaupt niet geven want ik ben geen dokter. Ik wil enkel mijn ervaring delen en hopen dat er iemand mee geholpen is.
Verleden jaar 2 weken antibiotica moeten gebruiken voor iets anders en toen waren ook alle ongemakken verdwenen. Maar 2 dagen achter de kuur was alles terug. Hoelang ben jij al klachtenvrij?
 
Ook al enkele jaren de diagnose PDS gekregen, daarbij ook lactose intolerant (die test was de hel voor mij) en gevoelig voor gluten. Ik volg al een tweetal jaar het FODMAP dieet en neem ook Sulpiride in, kleine dosis antidepressiva die het wat draaglijker maakt. Maar toch overheerst het nog een groot deel van mijn dagelijkse leven. Ook medicatie zoals Spasmine en Spasmomen geprobeerd maar dat werkte echt niet.

Als ik op de baan moet naar klanten moet ik zeker opletten met wat ik eet en drink, want anders kom ik gewoon de dag niet door. Het is dan echt leven op water en spelt- of glutenvrij brood. Ik kom dan echt uitgehongerd thuis. Sommige mensen reageren ook altijd raar als je zelf je eten mee hebt omwille van die redenen, ik ben dat echt beu om mij telkens te moeten verantwoorden terwijl zij vanalles naar binnen spelen en nul last hebben..

Van SIBO had ik nog nooit gehoord. Ik ga dit zeker eens laten uittesten. Bedankt voor de tip!
 
Verleden jaar 2 weken antibiotica moeten gebruiken voor iets anders en toen waren ook alle ongemakken verdwenen. Maar 2 dagen achter de kuur was alles terug. Hoelang ben jij al klachtenvrij?
Toch een een aantal maanden nu. Nuja, tkan altijd terugkomen eh, maar kheb goede hoop dat ik het opnieuw kan behandelen dan.
 
Wat zijn de symptomen want prikkelbare darm syndroom zegt me eigenljik niks. Winderigheid? Diaree?

Prikkelbaar darmsyndroom (IBS: irritable bowel syndrome) behoort tot de groep van de functionele buikklachten.

De Rome IV criteria (mei 2016) zijn de aanwezigheid van abdominale pijn gedurende meer dan 12 weken (in het afgelopen jaar) die volgende kenmerken vertoont:

• vermindert na defecatie;

• geassocieerd met een wijziging in defecatiefrequentie;

• geassocieerd met een wijziging in consistentie van de faeces.

Zowel diarree als constipatie kunnen optreden. In dit opzicht spreekt men van 3 subtypen:

1. het diarree predominante type (IBS-D)

2. het constipatie predominante type (IBS-C)

3. het gemengde type (IBS-M)


De pijn (krampen) wordt vaak links onderaan of midden onder in de buik aangegeven, soms rechts boven. Tijdens of direct na het eten en in de loop van de dag kan de pijn toenemen. Andere veel gehoorde klachten zijn misselijkheid, darmborrelingen, winderigheid, opgeblazen gevoel en gastro-oesofagale reflux.

De patiënten vermageren meestal niet. De combinatie van klachten heeft een negatieve invloed op de levenskwaliteit. 40% van de patiënten geeft aan bepaalde sociale activiteiten te mijden omwille van het syndroom.

De diagnose IBS kan pas gesteld worden na het uitsluiten van andere pathologische afwijkingen van het colon en andere buikorganen. Bij IBS zijn er geen organische afwijkingen. D.m.v. röntgenologisch onderzoek kan het optreden van spasmen aangetoond worden.
 
Interessant topic. Ik sukkel ook al sinds mijn kindertijd met mijn darmen, en de laatste jaren ook steeds meer met mijn maag.

Ik heb niet zo vaak meer laast van buikkrampen, maar wel continue opgestopt gevoel. Het gevoel hebben van te moeten gaan, maar dan geen enkele beweging. En dan plots een dag of twee eerder diarree hebben.

Af en toe last van flatulentie, maar ik moet vooral ook heel veel boeren. Ik kan geen slok water drinken zonder daarna te moeten boeren. Op dit moment ben ik ook alweer drie weken voortdurend misselijk, een soort van permanente lowkey wagenziektegevoel. En last van maagzuur.

Een aantal jaar geleden heb ik intensief het fodmap dieet gevolgd, en dat heeft mij wel serieus geholpen. Door corona heb ik zitten zondigen, gecombineerd met veel minder beweging vanwege al het thuiswerk, en dat wreekt zich nu serieus.

Uit dat dieet is bij mij gekomen dat ik niet kan tegen fructanen. Dat zit in heel erg veel, onder meer ook in tarwe, dus zeer moeilijk om dat volledig te schrappen. Ik vermijd vooral look, ajuin (en al zeker rode ajuin, dat proef ik de volgende dag nog als ik dat gegeten heb) en consorten zoals prei en gedroogd fruit, gezien dat echt atoombommen van fructanen zijn. Als ik nu iets met look binnen steek zit ik al na een half uur harder te stinken dan de Rendac. Tarwe is moeilijk te schrappen, gezien veel glutenvrije opties ook fructanen bevatten.

Gefrituurd eten is vaak ook problematisch. Een pak frieten gebakken in ossevet en ik moet halverwege het pak naar 't kleinste kamertje. Een zak chips eet ik om het half jaar eens, om dan weer te beseffen waarom het een half jaar geleden was ...

Soit, ik kan het fodmap dieet wel aanraden. Zeer intensief, en bijna niet mogelijk om permanent te volgen, maar het is dus de bedoeling dat je eerst een maand of twee alle fodmaps vermijdt, om dan 1 per 1 fodmaps te gaan testen. Op die manier weet je op't einde van de rit redelijk goed welke voeding je prima mag eten, welke voeding je moet matigen en welke voeding je best volledig mijdt. Je bent er wel minstens een half jaar mee bezig om alles te testen.
 
Laatst bewerkt:
Ik heb heel vaak dat vlak nadat ik gegeten heb ik naar de wc moet voor platte kaka.

Ik dacht vroeger dat ik het alleen had na het eten van spaghetti & macaroni, maar heb het wel vaker met andere warme maaltijden ook.

Moet ik dat ook eens laten bekijken best? :p
 
Ik sukkel ook al heel m'n leven met mijn darmen en lees hier dan ook veel herkenbare zaken. Moest ook altijd lachen met mensen die ten rade gaan op het internet ("Ga toch naar de huisdokter!") maar het is pas sinds ik geswitcht ben van huisdokter, dat ik ben gaan beseffen dat mijn vorige (en ondertussen gepensioneerde) huisdokter aangaande deze materie toch behoorlijk 'conservatief' was. Een endoscopie was voor hem blijkbaar zaligmakend. :tongue: Ben in al die jaren nooit naar een diëtist doorverwezen, nooit getest op allergieën etc. Ik moest het gewoon doen met 'Prikkelbare darm'.

Wil uiteraard niet alle verantwoordelijkheid afschuiven op de huisarts. Ik was daar ook gewoon te laks in. Mijn darmproblemen mochten mijn leven niet bepalen en in zekere zin 'negeerde' ik dat dan ook of paste ik mijn leven aan tot in het absurde (bijvoorbeeld 2 uur vroeger opstaan dan normaal zodat ik zéker enkele keren naar het toilet zou kunnen gaan). Helaas merk ik de laatste tijd dat ik de strijd soms wat aan het verliezen ben en dat die problemen echt wel op mijn gemoed en mijn sociaal leven wegen. Gaan eten bij vrienden, reizen,... zijn bijvoorbeeld zaken die ik bewust begin te vermijden omdat ik geen gezever wil met mijn darmen.

Het goede nieuws is dat ik ondertussen dus een nieuwe huisarts heb en dat die echt wel de koe bij de horens wilt vatten. Heb een afspraak staan met een diëtist om te beginnen (de term 'FODMAP-dieet' is al gevallen).

Maar wat ik eigenlijk aan jullie wou vragen: heeft iemand hier ervaringen met een 'voedselintolerantie test'? Het klinkt te mooi om waar te zijn: bloed laten trekken en twee weken later krijg je een A4'tje met alles waar je intolerant voor bent. Maar op internet lees je toch wel verhalen van mensen die daar zeer tevreden van zijn - al is dan altijd de vraag of die 'mensen' niet gesponsord worden... Daarnaast lees je even veel verhalen van mensen die niet geloven in die onzin of niets hebben gehad aan hun test. Ik ga de vraag sowieso ook een keertje voorleggen aan mijn huisarts.

Voornaamste reden dat ik het wél een kans zou willen geven, is omdat een collega van mij ook zo'n test heeft laten doen voor zijn zoontje en die zei dat die daar toch enorm mee geholpen was.

Maar moesten er hier nog mensen ervaring hebben met zo'n test, graag jullie bevindingen! :tongue:
 
Interessante topic. Heb hier ook last van, al jaren. Als ik iets eet (depends wat) moet ik vrijwel meteen naar het toilet. Na colonoscopie (wat trouwens echt afschuwelijk is imo) voor een darmonderzoek kwam eruit (ha-ha) dat ik PDS heb.

Als ik bv. cornflakes met melk eet, dan moet ik gaan. Drink ik erna een koffie, dan gegarandeerd.
En zo zijn er heel wat zaken, waardoor ik net zoals velen in deze topic, bepaalde sociale interacties mijdt of me voorbereid.

Ik vraag me af wat de test in de OP juist inhoudt? En bij wie moet ik daarvoor langsgaan?
 
Zelf nooit getest geweest, maar in de familie is er wel het een en het ander aan de hand met hun digestive system. De moeder heeft al jaren last van darmen, die kan op momenten zo zwellen dat je haar niet meer herkent. Ook verdikken of vermageren van 10 kg op een maand zonder enige schijnbare verandering in dieet.

Zelf heb ik soms/vaak last van een bepaald stuk darm dat plots moeilijk begint te doen. Ineens lijkt dat stukje vernauwd/gespannen te staan voor een paar weken en is er last in de verwerking. Geen diarree of constipatie, gewoon een drukkend gevoel en een vertraagde doorlooptijd. Vreemde geluidjes ook duidelijk detecteerbaar in dezelfde regio. Soms 'kabbelend water', dan weer een 'pruttelend klepje'.

Ooit mee naar de huisarts gegaan en zelfs scans van laten nemen, tot geen voortgang in diagnose. Ze zeggen dat dat stukje darm wat overspannen is, meer niet. Ze geven dan een voorschrift om dat wat te relaxeren, maar daar telkens voor naar de arts gaan is wat stom.
Enige tips om uw darmspier/wand wat te laten rusten/ontspannen?

smakelijk.
 
Ook lang last gehad van darmen (krampen) en geconstipeerd zijn voor meerdere dagen. Bij huisarts ook diagnose PDS gekregen waardoor ik mijn eten moest aanpassen. Helaas was dit de start voor een verslechtering van alle symptomen. Uiteindelijk naar specialist geweest en kreeg daar te horen dat mijn dikke darm ongeveer 50 cm te lang was. Die legde zichzelf dus constant in de 'knoop'. Langste periode was 3 weken geconstipeerd. Ze hebben dan ook 50 cm ervan tussen geknipt. Sindsdien geen last meer gehad. Eten en drinken gaat wel vlotter dan ooit (minder gevoel van verzadiging). What goes in goes out really fast now. :sarcastic:
 
Zelf nooit getest geweest, maar in de familie is er wel het een en het ander aan de hand met hun digestive system. De moeder heeft al jaren last van darmen, die kan op momenten zo zwellen dat je haar niet meer herkent. Ook verdikken of vermageren van 10 kg op een maand zonder enige schijnbare verandering in dieet.

Zelf heb ik soms/vaak last van een bepaald stuk darm dat plots moeilijk begint te doen. Ineens lijkt dat stukje vernauwd/gespannen te staan voor een paar weken en is er last in de verwerking. Geen diarree of constipatie, gewoon een drukkend gevoel en een vertraagde doorlooptijd. Vreemde geluidjes ook duidelijk detecteerbaar in dezelfde regio. Soms 'kabbelend water', dan weer een 'pruttelend klepje'.

Ooit mee naar de huisarts gegaan en zelfs scans van laten nemen, tot geen voortgang in diagnose. Ze zeggen dat dat stukje darm wat overspannen is, meer niet. Ze geven dan een voorschrift om dat wat te relaxeren, maar daar telkens voor naar de arts gaan is wat stom.
Enige tips om uw darmspier/wand wat te laten rusten/ontspannen?

smakelijk.
Is dat zo rechtsonder da ge da gepruttel voelt? Dat is het stuk waar uw dunne darm overgaat in uw dikke darm. Daar heb ik ook meestal gepruttel, dat komt omdat die bacteriën gevestigd zijn in het laatste deel van uw dunne darm.

Nuja ik lees hier vanalles, maar ik vind het nog altijd belangrijk om langs te gaan bij de dokter en alles eerst te bespreken en eventueel serieuzere aandoeningen uit te sluiten.
 
Is dat zo rechtsonder da ge da gepruttel voelt? Dat is het stuk waar uw dunne darm overgaat in uw dikke darm. Daar heb ik ook meestal gepruttel, dat komt omdat die bacteriën gevestigd zijn in het laatste deel van uw dunne darm.

Nuja ik lees hier vanalles, maar ik vind het nog altijd belangrijk om langs te gaan bij de dokter en alles eerst te bespreken en eventueel serieuzere aandoeningen uit te sluiten.
Specialist ipv dokter. Kwestie van dingen toch al zeker uit te sluiten. Met scans kunnen ze al heel wat meer zien
 
Specialist ipv dokter. Kwestie van dingen toch al zeker uit te sluiten. Met scans kunnen ze al heel wat meer zien
Ik zou niet direct instemmen met een CT scan of iets dergelijke. Dokters zijn happig om die uit te delen, maar er gebeuren héél véél onnodige scans. Mijn vriendin werkt als medisch beeldvormer en zij is daar getuige van. Het draait ook om geld, zoveel mogelijk scans per dag inplannen om zoveel mogelijk geld binnen te halen. Maar uiteindelijk is het wel gij die die onnodige straling ontvangt. Ok de kans is klein dat ge daar ziek van gaat worden, maar onnodige straling is onnodige straling.

Dus ik zou toch eerst eens goed samen nadenken met de arts van welke pistes nog kunnen verkend worden alvorens je een scan doet.
 
Terug
Bovenaan