Bordspelreview: Rattus: Big Box

Net zoals het geval is bij films of videogames, krijgen ook steeds meer klassieke bordspellen een vernieuwde uitgave. Soms gaat het hierbij gewoon om een nieuwe likje verf en wat aangepaste regels of spelelementen, zoals bijvoorbeeld bij de nieuwe uitgave van 7 Wonders. Daarnaast zien we steeds meer zogenaamde Big Box- of Master-edities, waarbij ook de bestaande uitbreidingen worden toegevoegd en soms zelfs nieuwe content wordt voorzien in een deluxe uitgave. Dankzij deze edities krijgen ietwat vergruisde spellen vaak een welverdiende tweede kans.

Zo bracht White Goblin Games ons enkele jaren geleden de Big Box-editie van Hansa Teutonica, een strategisch bordspel van Andreas Steding uit 2009, en wat voorheen een lelijke en gortdroge Eurogame leek, werd dankzij deze nieuwe uitgave al snel een van mijn favoriete bordspellen. Na Hansa Teutonica was het dit jaar de beurt aan Rattus, een spel van Åse Berg en Henrik Berg uit 2010 dat White Goblin games al in hun catalogus had, dat nieuw leven ingeblazen kreeg met de Rattus: Big Box -editie.

pic7324011.jpg


Rattenplaag

Rattus is een familiebordspel, wat zoveel wil zeggen dat je geen handleiding van meer dan twintig pagina's moet doorploeteren alvorens je het kan spelen. De basisversie van het spel is vrij eenvoudig en kan je op ongeveer een half uurtje spelen, afhankelijk van het aantal spelers natuurlijk. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk van je pionnen op het bord te hebben wanneer het spel eindigt. Er zijn twee manieren waarop het spel kan eindigen: een speler heeft al zijn pionnen op het bord of de stapel met ratfiches is leeg. Het spel heeft geen rondes en alle spelers spelen steeds hun beurt totdat je in de eindfase terechtkomt.

Tijdens je beurt zijn er drie stappen die je uitvoert. Je basisactie is het plaatsen van je pionnen in een regio afhankelijk van het aantal ratfiches in deze regio. Daarnaast kan je optioneel een personagekaart kiezen uit de beschikbare kaarten, of zelfs één stelen bij een andere speler, en de effecten activeren van de personages die je voor je hebt liggen. Deze twee acties kan je in willekeurige volgorde uitvoeren en doe je voordat je de laatste actie uitvoert. Voordat je jouw beurt beëindigt, moet je immers nog de Pestmeester activeren. Door deze neutrale pion te verplaatsen, zal je nieuwe ratfiches toevoegen in één of meerdere aanliggende regio's en zal de pest uitbreken in de regio waar de Pestmeester zich bevindt. Als er minstens één pion en één ratfiche ligt, dan draai je alle ratfiches om en kunnen spelers pionnen verliezen. Hierbij wil je ook niet teveel personagekaarten hebben, want het verliezen van pionfiches hangt niet enkel af van hoeveel pionnen er staan in een regio, maar ook van welke symbolen er overeenkomen tussen de ratfiches en de kaarten die jij in je bezit hebt.

Rattus is een heerlijk pestspel.


Zoals je kan vermoeden, is er heel wat spelersinteractie in dit spel en probeer je er uiteraard voor te zorgen dat je medespelers zoveel mogelijk pionnen verliezen. Ook het stelen van karakterkaarten is gemeen natuurlijk en zo toont Rattus zich als een heerlijk pestspel. Je moet er dus echt wel tegen kunnen dat spelers je zullen viseren. Maar het kan geweldig zijn als je ziet hoe een speler plots tal van zijn pionnen verliest omdat hij teveel heeft ingezet in een regio en te gulzig was met de personagekaarten. Langs de andere kant zijn deze kaarten net zeer interessant om te verzamelen, omdat ze je toegang geven tot sterke effecten om het spelverloop te beïnvloeden. De enige opmerking die ik zou maken in relatie tot de basisversie van Rattus is dat ze misschien wat te eenvoudig is en te weinig afwisseling biedt.



In alle kleuren en maten

Gelukkig bevat deze Big Box-editie van Rattus heel wat toevoegingen die de ervaring van het spel verrijken. Net zoals bij Hansa Teutonica: Big Box of Port Royal: Big Box gaat het hierbij wel om een figuurlijke Big Box, want de doos zelf is een vrij standaard formaat. Maar eens je de doos opent, zal je wel alle bestaande uitbreidingen en een aantal van de uitgegeven promokaarten terugvinden. Ik heb uiteraard nog niet alle modules kunnen uittesten, maar er is dus heel wat speelplezier te vinden in deze doos. Er zitten natuurlijk niet enkel nieuwe personagekaarten in die voor heel wat variatie zorgen, veel van de uitbreidingen zorgen voor meer diepgaande ervaringen. De regiokaarten van de Africanus-uitbreiding geven je bijvoorbeeld einddoelen en manieren om je pionnen te beschermen, terwijl de universiteitenmodule van de Academicus-uitbreiding ervoor zorgt dat je meerderheden wilt behalen in bepaalde gebieden. Deze doos bevat zelfs een gloednieuwe uitbreiding, Guilds and Inns, die twee extra spelborden toevoegt met hun eigen bijzonderheden. Dankzij de Africanus-uitbreiding kan je trouwens het spel met maximaal zes spelers spelen, maar dan zou ik niet teveel extra's toevoegen omdat het spelverloop te troebel kan worden. Door de aard van het spel komt Rattus wel meer tot zijn recht met hogere spelersaantallen, waardoor het niet echt aan te raden valt als tweespelersspel.

Om al deze spelonderdelen op te bergen, komt deze doos met een handige insert. De insert is echter niet perfect, maar het is alvast beter dan niets en het zorgt er alvast voor dat alles wat ordelijk in de doos zit. Dit vooral als je de doos horizontaal bewaart, want doordat de insert niet perfect afgedekt is, ontsnappen de verschillende tokens uit hun vakje als je de doos niet horizontaal houdt. Hierdoor is het aangeraden om alsnog kleine ziplockzakjes te gebruiken. Het ander nadeel is dat als je jouw kaarten in sleeves steekt, zij niet meer in de insert zullen passen. De grotere karakterkaarten gaan nog net, al zitten ze wat scheef in het vakje. Maar de andere kaarten passen er gesleeved niet in. Daarnaast ben ik ook zeer tevreden over die visuele update die het spel heeft gekregen. Vooral de artwork van de doos en de kaarten zijn aangenamer en hoewel de map op het bord zeer bruin is, is er toch voldoende kleur in het spel door de andere spelcomponenten. Ook het feit dat de pionnen een upgrade hebben gekregen van gekleude houten blokjes naar meeples zorgt voor een meer aangename spelervaring. Ter vergelijking, dit is de originele versie, en dan valt op dat Rattus de make-over heeft gekregen die het verdiende.

Conclusie

Rattus: Big Box blaast een ietwat vergeten spel uit 2010 nieuw leven in en doet dit door het spel niet enkel een modernere look te geven maar ook door alle bestaande uitbreidingen, inclusief een gloednieuwe voor deze editie, te bundelen in een knap totaalpakket. Hierdoor krijg je heel wat waar voor je geld. Een aanrader voor liefhebbers van familiale bordspellen met heel wat spelersinteractie, zolang iedereen tegen wat gepest kan.

Alle foto's werden aangeleverd door Wouter Debisschop. Meer knappe foto's vind je op zijn Instagram-pagina Tabletopping.

Pro

  • Knappe nieuwe vormgeving
  • Bevat alle uitbreidingen en bijna alle promokaarten
  • Veel interactiviteit tussen de spelers
  • Geweldige ervaring die naar smaak aan te passen is

Con

  • Basisversie is wat te eenvoudig
  • Minder interessant voor twee spelers
  • Enkele slordigheden in de insert van de doos
8

Over

Uitgever

  1. White Goblin Games

Designer

Åse Berg, Henrik Berg

Aantal spelers

2-6

Tijdsduur

30-60 minuten
 
Redactie
Heb het door deze review gekocht.
Momenteel enkel het basisspel gespeeld en bevalt me wel.
 
Terug
Bovenaan