Bordspelreview: Helden van het Maanlicht

Mijn oudste kind begint langzaam op de leeftijd te komen dat hij bordspellen kan spelen die meer zijn dan "rol een dobbelsteen en beweeg zoveel vakjes vooruit". Geweldig nieuws voor ons als bordspelminnende ouders natuurlijk en al snel werden spellen zoals Carcassonne Junior, Keer op Keer Junior of Dragomino in huis gehaald. Wanneer we bij BeyondGaming de kans kregen om Helden van het Maanlicht van Haba, de toonaangevende uitgever van kinderspellen, te testen hapte ik met veel plezier toe.

Helden van het Maanlicht werd bedacht door Wilfried en Marie Fort, het koppel dat meewerkte aan Dragomino en Unlock! Kids: Detective Stories, maar ook het Kinderspiel des Jahres 2019-spel Valley of the Vikings op hun naam hebben staan. Zij hebben duidelijk oog voor het maken van bordspellen die aantrek hebben bij kinderen. Dit is zeker ook het geval voor Helden van het Maanlicht, dat een leuk spelmechanisme combineert met een knappe presentatie.

IMG_20230313_122439.jpg


Kristallen verzamelen

In Helden van het Maanlicht speelt elke speler als een schattig antropomorf diertje zoals een eekhoorn, das of wolf. De diertjes proberen zoveel mogelijk kristallen te redden van een kwaadaardige tovenaar die deze kristallen probeert te stelen uit het kasteel. Hiervoor moeten ze eerst kiezelstenen verzamelen in allerlei kleuren om hiermee de kristallen te vervangen voordat ze verdwijnen via een magisch portaal. Wanneer het magische pad dat de kristallen meeneemt zich sluit, tellen alle spelers hun kristallen en wint de speler die het grootste aantal heeft kunnen redden van de tovenaar.

Op het spelbord heb je een aantal plaatsen waar je naartoe kan gaan om kiezelstenen te rapen. Dit doe je door fiches uit een zak te pakken en verborgen voor jou neer te leggen. De plaatsen vlak naast de magische stroom laten je ook toe om fiches te ruilen met een van de tegels van de stroom, waarop deze kristallen staan. Om van deze plaatsen gebruik te maken moet je eerst wel een fiche van een bepaalde kleur afleggen. De tegels bevatten één tot drie kristallen en je legt ze ook verborgen voor je neer. Je zou kunnen denken dat het minder interessant is om een tegel van één of twee kristallen te pakken, maar deze tegels hebben meestal ook een bonuseffect op de achterzijde. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je nogmaals mag spelen of dat je met de tovenaar de tegels in de magische stroom mag aanvullen.

De diertjes proberen zoveel mogelijk kristallen te redden van een kwaadaardige tovenaar.


Dit laatste is voor kleine kinderen bijzonder leuk, want ze mogen de tovenaar bewegen en zien hoe ze op deze manier tegels uit het kasteel doen verschijnen. Dit kasteel is trouwens een indrukwekkende fysieke aanwezigheid, want eens je het kartonnen gebouw in elkaar hebt gestoken, staat er plots een redelijk groot 3D-kasteel op het bord. Het zal je niet verbazen dat ook dit geweldig is voor de kleintjes. De combinatie van het kasteel en de manier waarop de tegels eruit schuiven met behulp van de tovenaar zorgde alvast voor heel wat vertier hier bij ons thuis.



Introductie tot het zwaardere werk

Als bordspel heeft Helden van het Maanlicht gelukkig wel wat meer om het lijf dan enkel zijn presence op de tafel. Het vormt een aangename introductie tot mechanismes zoals worker placement en resource management. Het spel laat jonge spelers ontdekken dat bepaalde plaatsen waardevoller zijn dan andere, dat ze niet mogen staan waar al een andere speler staat en dat ze voor sommige plaatsen moeten betalen. Om de tegels met kristallen te mogen nemen, moeten ze eerst de juiste alsook voldoende fiches verzamelen voordat ze deze kunnen inruilen. De verschillende waardes en bonuseffecten op de tegels leren hen ten slotte ook om afwegingen te maken.

Niet dat kinderen hier altijd bewust mee bezig zijn natuurlijk. Zo ging onze kleine gast in het begin niet altijd naar de plaats waar je het meeste keizelstenen mocht pakken als die vrij was. Op zo'n moment help je ze als ouder natuurlijk een beetje op de goede weg. Als ouder zelf wist Helden van het Maanlicht mij ook te charmeren en speelde ik het met plezier wanneer onze zoon vroeg om het te spelen. Er zit redelijk wat willekeur in en de spelregels zijn licht, maar het is zeker een leuk spel om samen met je kind van vijf jaar of ouder te spelen, net omdat het gekende mechanismes in een vereenvoudigde vorm bevat. Bovendien komt het spel met twee varianten die iets meer uitdaging toevoegen en de ervaring interessant houden voor kinderen die de basisversie voldoende onder de knie hebben.

Conclusie

Helden van het Maanlicht is een geweldig bordspel voor kinderen met een leuk thema en een knappe vormgeving. Kinderen zullen zich niet enkel amuseren met het tevoorschijn toveren en het verzamelen van de kristallen, maar ook met het plaatsen van hun figuurtje en het trekken van de kiezelsteenfiches uit de zak. Op deze manier maken ze kennis met enkele gekende bordspelmachismen en worden ze voorbereid op het "echte werk".

Interesse in meer van HABA? Vergeet hen dan zeker niet te volgen via Instagram.

Pro

  • Leuke spelcomponenten
  • Eenvoudige regels
  • Twee varianten met extra uitdaging

Con

  • Redelijk wat willekeur
  • Jongste spelers hebben af en toe nog wat begeleiding nodig
8

Over

Uitgever

  1. HABA

Designer

Wilfried Fort, Marie Fort

Aantal spelers

2-4

Tijdsduur

30 minuten
 
Terug
Bovenaan