Archief - Zwaarte studies buitenland?

Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.

hendrik1

Legacy Member
Hoe 'zwaar' zijn de studies in het buitenland tov bij ons?

Bv:
Amerikanen zitten te pochen op hun Harvard... VK op hun Oxford.
Dikwijls zijn de toelatingsvoorwaarden niet om mee te lachen (volgens hun :p)

Moet je idd een genie zijn om daar te beginnen of is dat te vergelijken met een unief van bij ons? Zijn we niet chauvinistisch genoeg? ;)
En wat met andere scholen??

Ik persoonlijk ken mijn opleiding in het buitenland een beetje en om dat te vergelijken met wat ik hier kreeg is ronduit schandalig.
Voor wat ik hier 5 jaar heb moeten zwoegen is daar (vb is Frankrijk) een 'kleuterschool' ('werkjes maken').
Resultaat is wel dezelfde diploma...
(Nu ben ik wel blij met de kennis die ik heb btw)

Ik heb trouwens al dikwijls gehoord van mensen die in het buitenland hun opleiding af maken (laatste jaar bv), er afstuderen met grote onderscheiding, vervolgens hier komen en dan verschieten als hun 'grote' plots een 'gewone' onderscheiding wordt officieel.
Is er echt overal zo'n groot verschil? Ben ns nieuwsgierig... :)

greetz

Phil

Legacy Member
Ik ga volgend jaar op Erasmus naar parijs (kuleuven)

En blijkbaar converteren ze uw resultaten naar Belgische standaarden.

Bvb als ge een 18 haalt in Italie, hebt ge een 12 hier in leuven.

Maar als ge bvb in Parijs een 14 haalt, hebt ge in Leuven een 16


Conclusie, voor zover ik weet, is dus parijs moeilijker en italie (meer bepaald venetie eigenlijk, makkelijker)

(ik studeer japanologie, zal ook wel van richting tot richting afhangen)

Enige buitenlandse schoolsysteem waar ik ook nog iets van afweet, is het Japanse systeem.

Het is daar geweldig moeilijk om op een ietswat fatsoenlijke universiteit binnen te geraken (heel heel moeilijke ingangsexamens), maar als ge eenmaal binnengeraakt zijt, dan kunt ge niet meer buizen.)

Godzilla*Akira

Legacy Member
Ik denk dat de grootste moeilijksgraad probly (als buitenlander) de taal zal zijn. Bedoel toch groot verschil dan wat frans of engels etc kunnen praten en daarin volledige lessen te kunnen volgen. (ale gesnapt wel wak bedoel, hoop ik)

ps: moet nog slapen dus, mijn zinsconstructie kan op geen kloten trekken. Mijn excuses hiervoor.

blaatschaap

Legacy Member
in holland ist simpel
en kdacht dat het in ons landje nog vrij hoog was kwa niveau
maar das wel wa veranderd de laatste jaren mé al die EU regels

systech

Legacy Member
Van puntenomzetting op Erasmus hebbik hier in Antwerpen nog nix over gehoord... maar naart schijnt is Engeland wel "strenger" qua punten en Duitsland en Frankrijk wel wat makkelijker...

In de USA hangt dat idd af van welk unif je pakt, en Mexico/zuid-amerika is meestal ook vrij easy :p

Hier in België is het gewoon meer toegespits op de examens en in het buitenland is de "puntenverdeling" meestal gespreid over het jaar (met werkjes e.d.)

Phil

Legacy Member
Nja, dat ons niveau hoog ligt, d'no.

Ik heb onlangs ergens gelezen dat het niveau van het frans van onze studenten van het 3de middelbaar op hetzelfde niveau ligt als dat van Amerikanen van dezelfde leeftijd...
Geeft niet echt een goede indruk.

(maar bon, ik kan mij de bron niet meer herinneren, al dacht ik dat het op een nieuwssite was)

Delirium

Legacy Member
Heb ooit gehoord dat wij hier in België één van het moeilijkste onderwijs hebben ter wereld.
Of dit waar is dunno, maar ik zou der niet van verschieten.
België is ook 2e beste in wiskunde (op 1 staat Japan).
Denk dat dit in België zelf ook afhangt van school tot school hoe moeilijk het is.

MyDyingBride

Legacy Member
Volgens wat ik gehoord heb zijn de eerste twee jaren unief in Amerika gelijk aan de laatste twee jaren middelbaar bij ons

Phil

Legacy Member
btw, ik ken iemand die in oxford studeert, en dat is toch gene kattepis hoor, dat is van een veeeeeeel hoger niveau dan hier in belgië

Ge hebt niet zo heel veel werk, maar ge moet heel veel zelf studeren. (Dus uren in een bib doorbrengen etc)

Ge krijgt niet elke semester examens zoals hier, maar als ik me niet vergis krijgt ge om de 3 maanden een soort van kleine test (niet officieel), om dan na 3 jaar over al uw leerstof in het geheel een groot examen te krijgen.

Kan niet echt makkelijk zijn denk ik

(but then again, correct me if i'm wrong)

(die persoon studeert klassieke talen in oxford)

Berstalin

Legacy Member
Het onderwijs van Belgie is één van de beste ter wereld maar ook één van de moeilijkste. En zoals je zegt dat Harvard en andere prestige universiteiten zijn moeilijk om in te geraken maar enkel omdat dat scholen zijn voor rijkeluiskinderen. Het toelatingssysteem in amerika is ook totaal anders.

Als je hier naar de unief wilt kies je gewoon een universiteit (gent, antwerpen, etc) schrijft u in voor een richting en ge moogt beginnen

In de VS word je geselecteerd om naar die scholen te mogen gaan aan de hand van je resultaten en dergelijke en uw financiele toestand (kijk maar naar die tienerfilms die van de vs ons europa komen binnengestroomd over die scholen) dus als je goed in sport bent maar zo stom als een varken kun je wel naar harvard door uw goede schoolresultaten. Die scholen teren ook vooral op hun prestige en niet op de gegeven leerstof. Dus als je vader in de VS ne grote multi national is zul je zonder probs die school binnengeraken (ook al ben je de grootste lomperik die er bestaat) en de gewone burgers die het niet kunnen betalen maar wel uber slim zijn moeten zich vernederen in allerlei presentaties voor juries of door het maken van allerlei werkjes om zo de weinige studiebeursen in de wacht te kunnen slepen.

Conclusie die Harvard en oxford universiteiten hebben naam en faam maar zoals vele dingen teren ze op hun oude glorie en zijn ze al lang een uitgeholt instituut.

Tweak37

Legacy Member
Mijn zus studeerde een jaar in Duitsland, heidelberg om precies te zijn, een van de oudste en meest gerespecteerde universiteiten Europa, en ze vond het een stuk zwaarder dan aan de KUL.
Maar wat doet de kul, die zet haar eenen ("1" is het hoogste cijfer in Duitsland, een 20 bij ons dus), om naar een 17. Dus ofwel is het in duitsland toch makkelijker ofwel heeft de kul het nogal hoog in haar bol, en het zal dat laatste wel zijn.
Nuja, sommige landen zoals italië en frankrijk staan erom bekend redelijk makkelijk te zijn.

Quxan

Legacy Member
Berstalin zei:
Conclusie die Harvard en oxford universiteiten hebben naam en faam maar zoals vele dingen teren ze op hun oude glorie en zijn ze al lang een uitgeholt instituut.
Die universiteiten leveren nochtans meer onderzoeken en nobelprijswinnaars af dan gelijk welk unif in ons klein landje...

En wat maakt 1 universiteit nu beter/moeilijker dan de ander? Het is niet omdat een instituut moeilijker is dat je meer leert...
bv. leer Frans uit een boekje of door het praten met een Fransman, het eerste is moeilijker dan het 2e maar uiteindelijk zal ie niets meer weten (misschien zelfs minder).

En stel dat hun onderwijs minderwaardig is, blijkbaar hebben ze er geen probleem mee aangezien ze met hun 'minderwaardige' opleiding evenwaardig werk vinden.

hendrik1

Legacy Member
Quxan zei:
Die universiteiten leveren nochtans meer onderzoeken en nobelprijswinnaars af dan gelijk welk unif in ons klein landje...
Idd, kan wel zijn, maar van welke nationaliteit zijn de onderzoekers?
Meestal hebben zo'n prestigieuze universiteiten geld met hopen om onderzoekers te ronselen vanuit het buitenland...

Heb zo eens een artikel gelezen uit Het Nieuwsblad van een dokter in een wetenschap (BMW, chemie, weet niet meer precies) die aan de KUL afstudeerde.
Hij kreeg van een univeristeit in Los Angeles een fors loon en auto cadeau, om zijn onderzoek daar af te maken en voort te komen werken aan andere zaken (dus alle kennis en geld die de KUL daarin pompte, sta je zomaar effe af aan een Amerikaan(se unief)!!!).
Als je de kennis niet hebt, dan koop je het toch? Jees :eek:
Zo'n zaken zijn natuurlijk leuke reclame, maar spijtig genoeg kan dit wel al eens een ander beeld geven over de kwaliteit van opleiding daar.

greetz

pro_Vlaming

Legacy Member
Ik studeer in Nederland lucht-en ruimtevaarttechniek in Delft.
Omdat ze daar qua wiskunde in hun middelbaar ver achterstaan is de eerste helft van het eerste jaar wel makkelijker.
Ivm. de burgerlijk ingenieurs hier in Belgie zien we minder wiskunde, maar wel meer fysica: mechanica. Het is minder abstract allemaal.
LR is wel een van de moeilijkste richtingen in Nederland, dus op degelijk niveau.

Wel zijn er andere richtingen waar het niveau pakken lager ligt en je ook een goed diploma voor krijgt.

Delirium

Legacy Member
Berstalin zei:
Als je hier naar de unief wilt kies je gewoon een universiteit (gent, antwerpen, etc) schrijft u in voor een richting en ge moogt beginnen.
Da's ook nie waar hoor, voor sommige opleidingen in België moet ge ook toelatingsexamen doen. Weet nu niet onmiddellijk welke scholen dit doen maar er zijn der.
Mensen die naar die school gaan of een bepaalde richting volgen kunnen dit hier wel zeggen

spray-bunny

Legacy Member
Delirium zei:
Da's ook nie waar hoor, voor sommige opleidingen in België moet ge ook toelatingsexamen doen. Weet nu niet onmiddellijk welke scholen dit doen maar er zijn der.
Mensen die naar die school gaan of een bepaalde richting volgen kunnen dit hier wel zeggen
arts en tandarts dus

Delirium

Legacy Member
spray-bunny zei:
arts en tandarts dus

Bijvoorbeeld :)
Er zijn der nog zenne, ne maat van mij heeft ook ingangsexamen gedaan voor grafische richting (dacht da het Sint-Lucas was, maar ben nie zeker)
dus ja.

lttuvix

Legacy Member
amerika heeft een makkelijke studie zu ken ene die hier met de grootste moeite kon volgen en door situaties naar amerika moest ... is afgestudeerd in harvard :)

GhO$T

Legacy Member
hendrik1 zei:
Idd, kan wel zijn, maar van welke nationaliteit zijn de onderzoekers?
Meestal hebben zo'n prestigieuze universiteiten geld met hopen om onderzoekers te ronselen vanuit het buitenland...

Heb zo eens een artikel gelezen uit Het Nieuwsblad van een dokter in een wetenschap (BMW, chemie, weet niet meer precies) die aan de KUL afstudeerde.
Hij kreeg van een univeristeit in Los Angeles een fors loon en auto cadeau, om zijn onderzoek daar af te maken en voort te komen werken aan andere zaken (dus alle kennis en geld die de KUL daarin pompte, sta je zomaar effe af aan een Amerikaan(se unief)!!!).
Als je de kennis niet hebt, dan koop je het toch? Jees :eek:
Zo'n zaken zijn natuurlijk leuke reclame, maar spijtig genoeg kan dit wel al eens een ander beeld geven over de kwaliteit van opleiding daar.

greetz

idd een prof heeft daar ook herhaaldelijk over staan zagen vorig jaar, hoe weinig ze hier betalen aan de unif en dat hij beter in amerika zou gaan werken waar ze volgens hem een zeer vet loon en nog dikwijls ergens een huis dichtbij de unif krijgen ook en dergelijke... (waarom bolt em het dan niet af naar daar :doh: )
nuja met zijn 'kleine' loon van de universiteit kan hij zich blijkbaar nog meer dan genoeg veroorloven maar zo'n mannen zijn niet snel content zeker :sop:

over het topiconderwerp, ik heb ook altijd gehoord dat ons schoolsysteem op een zeer hoog niveau staat (maar dat gaat dan vooral over de lagere en middelbare school denk ik, misschien is het verschil tussen universiteiten niet zo groot)
maar toch ook gehoord van iemand die in frankrijk zijn diploma was gaan halen omdat het daar volgens hem veel makkelijker was om eraan te raken.

HillBilly

Legacy Member
das toch belachelijk, da prins filip da zomaar krijgt, ik denk wel da bush redelijk zijn best eeft moete doen aan harvard, hebt gij filip ooit op universiteit zien zitte?

en natuurlijk da zoveel sites da zegge " haha, hij kan niet prate, zo dom dat hij is"

as gij 35 keer/ dag de pers moet toespreke gaade peisk ook vantijd iet anders zegge dan da ge bedoelt, nee?



_
Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.
Terug
Bovenaan