Archief - vraagje aan ervaringsdeskundigen programmeurs, recruitment en managers

Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.

imo

Legacy Member
Beste allen,

Enige tijd geleden had ik hier ergens gepost dat ik na zo'n 20 jaar trouwe dienst als Projects Portfolio Manager bedankt ben geweest voor bewezen diensten en dat ik voor mijn volgende job totaal iets anders wilde doen. Als jonge 40er heb ik nog zo'n 25 jaar te gaan (als het tegen dan niet meer wordt)... dus zou ik graag iets willen leren en doen waar ik plezier aan zou hebben.
Zo ben ik uiteindelijk uitgekomen bij programmeren. Ik heb totaal geen ervaring in programmeren, buiten het feit dat ik ooit eens puur uit interesse wat HTML en CSS heb geleerd en het bijzonder leuk vond om daarmee te knutselen (ok totaal iets anders dan programmeren, maar swat). Zo wou ik een opleiding Java starten bij de VDAB, maar omwille van deze bijzondere tijden is alles een beetje stilgevallen tot nu.

Intussen heb ik beslist om van de situatie een deugd te maken en om wat meer tijd met mijn gezin door te brengen, dus meteen beginnen solliciteren naar hetzelfde even te laten rusten. Heel dat corona-gedoe heeft dit ook aardig in de hand gewerkt.

Ik ben ook met voorzichtige stapjes reeds gestart met het bekijken van Java (boekje, online cursus/video..)... met de bedoeling om uiteindelijk alsnog de VDAB opleiding tot Java Developer te volgen en zo als (junior) developer voet tussen de deur te zetten.

Toch blijft volgende vraag bij mij steeds opkomen: tussen al dat jong geweld van 20-30 jaringen, met een diploma Bachelor IT die ook als programmeurs aan de slag willen, zou ik als 40er met een VDAB opleiding in Java überhaupt uitgenodigd worden voor een interview? Meer dan het VDAB gedeelte, is mijn vraag vanuit mijn leeftijd... terecht? Onterecht?

Benieuwd naar jullie reacties / ervaringen.

Bedankt!

Shaddix

Legacy Member
Eerst en vooral moet je u natuurlijk bewust zijn dat je gaat betaald worden als een starter en niet als een 40er. Nu zijn de lonen in de IT geen ramp dus zal dat hopelijk wel meevallen.

In het bedrijf waar ik werk (wel geen Java, eerder webdevelopment met Javascript, PHP, Ruby) hebben wij al wel een paar positieve ervaringen gehad met mensen die op een gegeven moment iets anders gaan doen.
Je hebt daar een pak voordelen zoals maturiteit, weten wat het is om te werken, plus het getuigt meestal van ongelooflijk veel motivatie als m'n achteraf zich nog succesvol omschoolt. Dat zijn punten die ik zeker zou uitspelen tijdens solicitaties, en hopelijk kom je dan een bedrijf tegen die het ook zo ziet.

dimio111

Legacy Member
Dag imo,

Ik heb zelf (vele) jaren geleden de opleiding java enterprise gevolgd bij vdab in gent. (Gegeven door Cevora)
Door contacten te blijven houden heb ik vorig jaar ook zelf de opleiding gegeven.
De vdab voorziet 2 verschillende opleidingen voor Java, de klassikale en de zelfstudie.

Mijn ervaring gaat uitsluitend over de klassikale opleiding.

Als je motivatie goed zit zou je leeftijd geen probleem mogen zijn om op gesprek te mogen komen en zelfs de opleiding aan te vatten.
Ik kan wel zeggen dat zonder voorkennis dit een zware opleiding is en dat daar eventueel wel het schoentje kan wringen op hogere leeftijd.
Toen ik zowel de opleiding volgde en gaf was er telkens een ouder iemand (40+) die het niet gehaald heeft.
De klik om programatorisch te denken kwam ofwel te laat of niet of het tempo was gewoon veel te hoog om alle leerstof te verwerken.
Ik wil natuurlijk niet alle 40+ers over dezelfde kam scheren, er zullen er vast ook wel zijn die het prima doen.
Maar als je nu al een stapje kan zetten door in zelfstudie wat op te zoeken zou ik dat zeker doen.
Verder kan ik ook de klassikale opleiding wel aanraden aangezien de ondersteuning wel beter is en je ook hulp kan krijgen van mede-cursisten omdat zij niet hoofdstukken voor of achter lopen zoals in de zelfstudie klassen.
Ook heb je dan groepswerken, iets wat in de zelfstudie ook niet of minder het geval is.

Zelfstudie kan dan weer goed zijn voor iemand die al voorkennis heeft, ookal ligt het tempo hoog in de klassikale opleiding voor iemand zonder voorkennis, als je al een andere taal kent gaat het eerder traag aanvoelen...
Zo kan ik zeggen dat zulke profielen vaak met iets teveel zelfvertrouwen starten en dus minder opletten en zo toch cruciale dingen missen die ze blijkbaar toch niet wisten... :)

Tyfius

Legacy Member
Ik heb jaren geleden een collega gehad die zich had omgeschoold van (ik dacht) elektricien naar programmeur, via een VDAB opleiding, en die was toen ook al de 30 gepasseerd, en ik heb het mij nooit beklaagd dat die in mijn team terecht gekomen is. :) Altijd heel graag mee samengewerkt en iemand die in het begin wat ervaring miste, maar snel mee was en een voortrekkersrol op zich nam. Motivatie is alles, en "levenswijsheid" is ook een mooie bonus.

Er gaan wel een aantal praktische "drempels" zijn waar je mee moet rekening houden, en de voornaamste zal waarschijnlijk verloning zijn. Als ik iemand zonder ervaring heb van 20 jaar die mij 2000 euro bruto kost, of iemand zonder ervaring van 40 jaar die 4000 bruto vraagt (omdat anciënniteit nu eenmaal een rol speelt), dan is de keuze rap gemaakt. (Bedragen zijn ook fictief hé, ik heb er maar iets op geplakt om mijn punt te verduidelijken.)

imo

Legacy Member
Collega's,

Bedankt voor deze zeer nuttige reacties!
dimio111: ik woon in Antwerpen en blijkbaar zijn de opleidingen (Java) niet meer klassikaal hier. Het is eerder een begeleide zelfstudie in de VDAB lokalen waar een leraar steeds in de buurt zou zijn voor eventuele vragen. Dit is idd zeer spijtig, maar toch is mijn interesse en motivatie wel groot om ervoor te gaan.

Ga ik het kunnen volgen of de klik kunnen maken? Het enige waar ik me aan optil is -ook al is dat totaal niet te vergelijken- het heeft mij ooit minder dan 6 maanden gekost om tijdens mijn weinige vrije tijd via Youtube HTML & CSS te leren en hiermee verschillende types website in elkaar te te knutselen. Ook JavaScript (stukjes code her en der opzoeken en aanpassen aan mijn wensen) kon ik erin mengen en ermee met veel plezier urenlang kuntselen. Akkoord, dit is niet programmeren en totaal niet te vergelijken met Java ed., maar wat ik wil zeggen is dat ook HTML en CSS voor mij ondoenbaar en onbegrijpbaar leken, tot ik ermee begon te spelen. Ik heb nu een eerste initiatie Java op Youtube gezien en ik ben nog niet ver en het allemaal wat basic intro, maar voorlopig ben ik toch nog niet van mijn stoel gevallen:

Types
Variables
Primitive Types
Reference Types
Primitive Types vs Reference Types
Strings
Escape Sequences
Arrays
Multi-Dimensional Arrays
Constants
Arithmetic Expressions
Order of Operations
Casting
The Math Class
Formatting Numbers
Reading Input

En hoe langer en hoe leuker ik het vind om zelf een stukje code te kunnen typen (ook al zijn het een paar lijnen) en dat stukje code te laten uitvoeren. Nog niet zolang geleden, toen ik een stukje Java zag, kreeg ik al buikpijn en begon ik al te zweten, nu niet meer. Hieraan til ik mij op en geeft het mij hoop (hopelijk geen valse).
Tyfius: die vraag stel ik mij idd voortdurend... zou ik wel überhaupt uitgenodigd worden als +40er, terwijl er veel pas afgestudeerden zijn die voor heel wat minder binnengehaald kunnen worden. Maar, op zich heb ik geen problemen met een startersloon, zolang ik maar kan starten als programmeur. Eerst en vooral hoor ik dat zelfs straterslonen in de IT niet slecht zijn en ten tweede, eens gestart, hoop ik toch binnen een jaar of 3-5 verder sta dan een startersloon. Daarbij ben ik de leeftijd gepasseerd om eender welke job te doen zolang het maar meer en meer betaalt. Ik wil graag iets doen waar ik plezier in kan hebben -ook al betaalt dat (in het begin) iets minder.

Daarnaast stel ik mij ook de vraag: zijn er wel echt hopen (jonge) gasten/dames die als programmeur klaarstaan om te starten, waardoor de werkgevers alle luxe hebben of is het eerder andersom?

eniac

Legacy Member
Starters hebben het soms iets moeilijker om aan de bak te raken, zeker nu met de crisis, maar op zich is het wel doenbaar om aan de slag te raken.

Startloon zelf zal niet bijzonder hoog liggen, maar de totaalpakketten zijn in de IT gemiddeld gezien zeer compleet waardoor dat niet zo erg is. En het is een sector waar men altijd op zoek is en ze voor je vechten van zodra je wat ervaring hebt. Dus vooruitzicht op zeer deftig loon is er ook.

Weet wel dat Java ontwikkelaar zijn heel wat anders inhoudt dan hele dag met HTML en CSS spelen. Wat je nu aan het doen bent is de syntax van een taal leren. Bedrijfsapplicaties maken gaat veel verder. Vergelijk het met het verkeer: syntax van een taal leren is alsof je een auto leert besturen op een afgesloten terrein. Ontwikkelaar zijn is dan eerder de baan opgaan en beseffen dat het besturen van die wagen op zich eigenlijk maar een klein aspect van een veel groter geheel is en dat de echte moeilijkheden elders schuilen.

Niet dat ik het afraden he. Het is een zeer aangename job als hij je ligt. Maar besef gewoon dat je nu nog geen 10% ziet van wat de job eigenlijk zal inhouden.

Maar je drive lijkt er te zijn dus ik zou zeggen: doen. Als je het niet probeert zal je het je altijd beklagen.

imo

Legacy Member
eniac zei:
Starters hebben het soms iets moeilijker om aan de bak te raken, zeker nu met de crisis, maar op zich is het wel doenbaar om aan de slag te raken.

Startloon zelf zal niet bijzonder hoog liggen, maar de totaalpakketten zijn in de IT gemiddeld gezien zeer compleet waardoor dat niet zo erg is. En het is een sector waar men altijd op zoek is en ze voor je vechten van zodra je wat ervaring hebt. Dus vooruitzicht op zeer deftig loon is er ook.

Weet wel dat Java ontwikkelaar zijn heel wat anders inhoudt dan hele dag met HTML en CSS spelen. Wat je nu aan het doen bent is de syntax van een taal leren. Bedrijfsapplicaties maken gaat veel verder. Vergelijk het met het verkeer: syntax van een taal leren is alsof je een auto leert besturen op een afgesloten terrein. Ontwikkelaar zijn is dan eerder de baan opgaan en beseffen dat het besturen van die wagen op zich eigenlijk maar een klein aspect van een veel groter geheel is en dat de echte moeilijkheden elders schuilen.

Niet dat ik het afraden he. Het is een zeer aangename job als hij je ligt. Maar besef gewoon dat je nu nog geen 10% ziet van wat de job eigenlijk zal inhouden.

Maar je drive lijkt er te zijn dus ik zou zeggen: doen. Als je het niet probeert zal je het je altijd beklagen.

Bedankt voor je reactie eniac!

Die HTML/CSS vergelijking gaat inderdaad niet op, maar was gewoon om aan te geven dat de codetaal van HTML/CSS mij initieel ook zeer complex en onleerbaar leken. Ik kan mij voorstellen dat heel wat mensen ook van de syntax van Java en andere talen er zelfs niet aan durven beginnen. Had ik dat ook gehad, dan had ik er nooit achter gekomen dat HTML/CSS eigenlijk best meevallen en hoeveel je ermee kan doen.
Dito Java: tot voor kort leek mij dat iets eerder voor super slimme NASA-ingenieurs, maar met de eerste stappen (OK zeer basic en syntax nogmaar), ondervind ik dat het eigenlijk best wel te volgen is. Dat is toch al iets vermoed ik... de syntax begrijpen en kunnen volgen.

Akkoord dat wat er in cursussen wordt getoond en wat er allemaal gedaan wordt binnen de bedrijven heel ver van elkaar kunnen liggen. Maar geldt dit niet voor alles een beetje (eerlijke vraag)? Dit is eigenlijk zeer belangrijk voor mij om te begrijpen:
iemand die een bachelor IT of programmeren op zak heeft... is zo iemand dan al helemaal klaargestoomd? Ik zou denken dat eens binnen bij een bedrijf, zal ook die bachelor heel wat moeten bijleren en zich aanpassen naar hoe het in de echte wereld aan toe gaat.
Ik heb zelfs van een aantal personen gehoord, dat een bachelor opleiding wel wat breder en algemener is, maar een (stoom-)cursus Java zoals bij de VDAB eigenlijk heel wat meer en dieper coderen en programmeren aanleert. Ik zou denken dat deze stoomcursist meer gegeerd zou moeten zijn, want die heeft nog eens heel wat professionele ervaring van vorige jobs (ook al niet daarom programmeren) en de motivatie om zich om te scholen en iets nieuws bij te leren. Ik weet het niet, de praktijk zal het uitwijzen denk ik, eens en indien ik als programmeur ergens mag solliciteren.

Maar hoe dan ook, zelfs al keer ik terug naar mijn oude job (wat absoluut niet niet mijn favoriet is), dan nog denk ik dat ik dit programmeren zal verder blijven leren, al is het voor mijn eigen.

Bv202

Legacy Member
Ik heb zelfs van een aantal personen gehoord, dat een bachelor opleiding wel wat breder en algemener is, maar een (stoom-)cursus Java zoals bij de VDAB eigenlijk heel wat meer en dieper coderen en programmeren aanleert. Ik zou denken dat deze stoomcursist meer gegeerd zou moeten zijn

No offence, maar denk je echt dat een "stoormcursus" van de VDAB, wat eigenlijk gewoon zelfstudie is en waarbij er geen enkele les gegeven wordt, meer waard is dan een 3-jarige bachelor?

Dat betekent natuurlijk niet dat je geen job gaat vinden. Er is een groot tekort aan developers, dus als je de nodige vaardigheden en motivatie hebt, moet dat wel lukken. De huidige crisis maakt het natuurlijk wel lastiger.

imo

Legacy Member
Bv202 zei:
No offence, maar denk je echt dat een "stoormcursus" van de VDAB, wat eigenlijk gewoon zelfstudie is en waarbij er geen enkele les gegeven wordt, meer waard is dan een 3-jarige bachelor?

Dat betekent natuurlijk niet dat je geen job gaat vinden. Er is een groot tekort aan developers, dus als je de nodige vaardigheden en motivatie hebt, moet dat wel lukken. De huidige crisis maakt het natuurlijk wel lastiger.

Neen, dat denk ik niet en dat schrijf ik ook niet.
Van een aantal ervaringsdeskundigen op diverse fora heb ik gehoord/gelezen dat een praktijkgerichte stoomcursus programmeren -VDAB of elders- daarom niet perse minderwaardig is en dat tijdens zulke cursussen veel meer en vaak dieper aandacht gaat naar het coderen, wat mij ook niet onlogisch klinkt, gezien je geen 3 jaar de tijd hebt om het leren zoals bij een bachelor.
Laten we zeggen dat bachelors een taart met 3 lagen bakken voor 8 personen en de stoomcursisten een taart voor 4 personen, maar dan met 5 of 6 lagen, ... om maar iets te zeggen. Bij de eerste groep is programmeren misschien 4 of 5 stukken van de taart en de rest vanalles rond IT en bij de 2e groep zijn alle stukken van de taart gericht op programmeren.

En net daarom zouden misschien sommige bedrijven meer opteren voor de éne groep en sommigen voor de gediplomeerden.

Ik weet het niet, heb beide niet gedaan, dus baseer ik mij een beetje op wat ik op het net lees.

Struikel nu niet over het aantal stukken of lagen van de taart... ;-)

Ik denk dat je ook dezelfde fout maakt, waarvan je mij onterecht een beetje beschuldigt, nl. minderwaardig vinden van de éne tegenover over de andere.
Ik kan mij goed voorstellen dat iemand die een bachelor of zelfs een master afwerkt en waarbij programmeren een noodzakelijk onderdeel deel is van het totaalpakket. En dus op het einde van de rit de persoon in kwestie van speciefiek programmeren niet veel teweegbrengt omdat geen interesse, geen klik... dus steeds met de hakken over de sloot qua programmeren, maar sterker is in andere onderdelen (welke dan ook).

Terwijl iemand die programmeren in- en uitademt, alles via internet, boekjes, zelfstudie leert en 10X beter wordt in programmeren dan iemand met een master in IT.

In mijn bachelor was boekhouden een veplicht en belangrijk vak, ben er steeds voor net erdoor geweest, omdat het moest. Maar was ik er goed in? Totaal niet, omdat ik er totaal geen interesse in had. In mijn 20 jarig loopbaan als portfolio manager heb ik dan ook geen 1 uur boekhouden gedaan. Dat was voor de boekhoudafdeling.

Syter

Legacy Member
eniac zei:
Starters hebben het soms iets moeilijker om aan de bak te raken, zeker nu met de crisis, maar op zich is het wel doenbaar om aan de slag te raken.

Startloon zelf zal niet bijzonder hoog liggen, maar de totaalpakketten zijn in de IT gemiddeld gezien zeer compleet waardoor dat niet zo erg is. En het is een sector waar men altijd op zoek is en ze voor je vechten van zodra je wat ervaring hebt. Dus vooruitzicht op zeer deftig loon is er ook.

Weet wel dat Java ontwikkelaar zijn heel wat anders inhoudt dan hele dag met HTML en CSS spelen. Wat je nu aan het doen bent is de syntax van een taal leren. Bedrijfsapplicaties maken gaat veel verder. Vergelijk het met het verkeer: syntax van een taal leren is alsof je een auto leert besturen op een afgesloten terrein. Ontwikkelaar zijn is dan eerder de baan opgaan en beseffen dat het besturen van die wagen op zich eigenlijk maar een klein aspect van een veel groter geheel is en dat de echte moeilijkheden elders schuilen.

Niet dat ik het afraden he. Het is een zeer aangename job als hij je ligt. Maar besef gewoon dat je nu nog geen 10% ziet van wat de job eigenlijk zal inhouden.

Maar je drive lijkt er te zijn dus ik zou zeggen: doen. Als je het niet probeert zal je het je altijd beklagen.

De andere 90% van de tijd zit je op Stackoverflow.
De meeste devs zijn veredelde Googlers en zitten langer op Stackoverflow dan elders.

imo

Legacy Member
Syter zei:
De andere 90% van de tijd zit je op Stackoverflow.
De meeste devs zijn veredelde Googlers en zitten langer op Stackoverflow dan elders.

Is dit echt waar? Dit is toch wel een straffe voorstelling.

Ik had wel meer gelezen dat programmeren meer opzoeken en bricoleren is dan coderen, maar dit is wel straf.
Hoe werkt dit dan met deadlines ed op het werk?

Syter

Legacy Member
imo zei:
Is dit echt waar? Dit is toch wel een straffe voorstelling.

Ik had wel meer gelezen dat programmeren meer opzoeken en bricoleren is dan coderen, maar dit is wel straf.
Hoe werkt dit dan met deadlines ed op het werk?

Vraag het aan elke (eerlijke) software-ontwikkelaar op Stackoverflow zelf of een ander forum.
Zonder Stackoverflow zouden er pak minder van hen een job hebben.
Ik zeg daarbij niet dat je geen basiskennis moet hebben over OOP-principes e.d. maar geen enkele software-ontwikkelaar kan tegenwoordig zonder Google of Stackoverflow, zelfs de meest senior van hen.

eniac

Legacy Member
Maar dat is ook gewoon slim en efficiënt zijn he. Tegenwoordig is de kans klein dat jij de eerste ooit bent die een bepaald probleem moet oplossen. Waarom dan niet eerst kijken of er al oplossingen voor zijn?

Kan bvb ook dat je je zot zit te zoeken waarom iets niet werkt terwijl er een bug in een framework zit, en je dat had kunnen weten door snel even te googlen.

Work smart :)

Maar los daarvan is er nog veel meer aan een job als developer dan pure code of googlen. Design, documentatie, tests, projectmatig werken, etc etc.

dimio111

Legacy Member
Ik kan er geen percentages op plakken, maar na een bachelor of de VDAB opleiding ben je een volwaardige junior.
Je hebt nog heeeeeel veel te leren dan, JAVA Enterprise klinkt advanced, maar het is inderdaad nog maar de basis van java.
Alles van architecturen, design patterns, best practices, ... ga je zelf moeten leren terwijl je aan het werk bent.

In het geval van de vdab opleiding kan ik zeggen dat ik na de opleiding zelf nog een 2 tal jaar praktijk ervaring nodig had om voor mezelf te kunnen zeggen, nu kan ik het.


De hoeveelheid java dat je bij de VDAB opleiding ziet is inderdaad meer dan wat een bachelor krijgt op de hogeschool.
Zaken zoals Spring en andere frameworks zijn veel gebruikt maar komen op de meeste hogescholen niet aan bod.
MAAR, het is niet omdat die leerstof gezien wordt tijdens de VDAB cursus dat je ze ook meester bent....
EN het wil ook niet zeggen dat een goede hogeschoolstudent dit tijdens zijn 3 jaar studie dit niet zelf opzoekt.

Mijn ervaring zegt dat als je puur over JAVA spreekt, (Los van netwerken en andere IT gerelateerde stuff) de betere VDAB cursisten het beter doen dan een minder gemotiveerde hogeschool student.
Grote bedrijven hebben vaak al door dat er wel verborgen parels uit dergelijke opleidingen kunnen komen.

imo

Legacy Member
Voilà! Dat is 'm net: ik denk dat alles valt of staat met motivatie en leergierigheid. Je kan er een boekje van 1000 pagina's ernaast leggen, maar als je er nooit eens in bladert, ga je ook niets opsteken.

NU, ik was zo'n beetje gedemotiveerd aan het geraken met mijn late carrière-switch,... maar heb op Youtube wat getuigenissen gehoord van andere late bloeiers. Heel veel mensen die na 30, 40, zelfs 50 zijn beginnen coderen, zonder enige voorkennis en die geen seconde spijt hebben omdat ze het hebben volgehouden. Meestal jonge 40'ers die om één of andere reden de codekriebels krijgen, een stoomcursus van ongeveer een jaar -1,5 volgen en tegen hun 50e als senior programmeur ergens bezig zijn. Dit motiveert terug!

Kan iemand eens een allereerste ervaring als (junior) Java developer op de werkvoer eens delen? Ik ben nl. zeer benieuwd naar het volgende: stel, ik heb een jaarcursus Java achter de rug en nu maandag start ik als junior java developer in een bedrijf. Wat zou de allereerste opdracht, vraag, ... van de werkgever of manager (senior developer veronderstel ik) kunnen zijn. Wat hebben jullie zoal gekregen op jullie bord? Hoef geen details of zo, alleen een idee te hebben.

Gonnor

Legacy Member
Een andere vraag, waarom heb je voor Java gekozen?
Dit is 1 van de zovele talen en daarmee zul je je vast hangen aan bussiness software en Android apps, maar misschien is dit wel wat je wilt. Wil je eerder naar microcontrollers en embedded systemen zou je toch beter overwegen om C/C++ te leren (dit is waarschijnlijk de taal waarmee de super slimme NASA mensen mee bezig zijn, het zou me verbazen moest het Java zijn). Wil je meer scripting of een taal waarmee je alles kan in met een `import xx` en een vijftal lijntjes dan zou ik Python overwegen (gebruik 3.7 of 3.8, ouder en je gaat je zelf later in de voet schieten). De taal hangt af van wat jij uiteindelijk wilt programmeren.

Daarnaast moet ik Syter toch ook wel gelijk geven. Ja, de meeste van ons zitten toch geregeld op Stackoverflow en andere fora.

Ikzelf ben een embedded ontwikkelaar en schrijf in C. Testprogramma's schrijf ik in Python die op de PC draaien. Mijn workload zal dus anders zijn dan een Java ontwikkelaar, maar mijn eerste taken waren schrijven aan in-huis programma's. Code die niet naar buiten gaat, en intern gebruikt wordt voor te testen oa. Na enkele maanden mocht ik dan toch hier en daar wat aanpassingen doen aan code die naar buiten gaat. Ondertussen na een volledig jaar gewerkt te hebben, heb ik mijn eerste printplaat af en schrijf ik kernel modules voor de PIC32. Om een idee te geven: ik ben momenteel de DDR2 RAM in aan het stellen om daarna de interne GPU aan te spreken om video output te hebben. Redelijk belangrijke code dus.

Met mijn beperkte ervaring op de arbeidsmarkt denk ik dat je redelijk snel werk zult vinden want er zijn te weinig programmeurs. Achter die cursus zul je nog altijd het gevoel hebben dat je het nog niet kan. Dit is normaal, ik zit nu ook te zweten bij de gedachte dat mijn code als voorbeeld zal dienen en dus perfect in orde en logisch moet zijn. Je zal eerst taken krijgen om te werken aan code die minder kritisch is, wanneer ze denken dat je het onder de knie aan het krijgen bent, zul je aan meer kritische code werken.

Carrion

Legacy Member
Bv202 zei:
No offence, maar denk je echt dat een "stoormcursus" van de VDAB, wat eigenlijk gewoon zelfstudie is en waarbij er geen enkele les gegeven wordt, meer waard is dan een 3-jarige bachelor?

Dat betekent natuurlijk niet dat je geen job gaat vinden. Er is een groot tekort aan developers, dus als je de nodige vaardigheden en motivatie hebt, moet dat wel lukken. De huidige crisis maakt het natuurlijk wel lastiger.

Ga eens kijken in het gemiddelde tweede jaar informatica en je zal verschieten van hoeveel er zijn die nog altijd moeite hebben om door een array te loopen.

imo

Legacy Member
Gonnor zei:
Een andere vraag, waarom heb je voor Java gekozen?
Dit is 1 van de zovele talen en daarmee zul je je vast hangen aan bussiness software en Android apps, maar misschien is dit wel wat je wilt. Wil je eerder naar microcontrollers en embedded systemen zou je toch beter overwegen om C/C++ te leren (dit is waarschijnlijk de taal waarmee de super slimme NASA mensen mee bezig zijn, het zou me verbazen moest het Java zijn). Wil je meer scripting of een taal waarmee je alles kan in met een `import xx` en een vijftal lijntjes dan zou ik Python overwegen (gebruik 3.7 of 3.8, ouder en je gaat je zelf later in de voet schieten). De taal hangt af van wat jij uiteindelijk wilt programmeren.

Eigenlijk was ik van plan om te starten met Python. Begin dit jaar had ik wat opzoekingen gedaan en wat Youtube video's gezien en Python werd steeds aangehaald als DE programmeertaal van de toekomst, dat er steeds meer vraag is voor Python terwijl de vraag naar Java vlakker wordt/blijft en dat het qua instap de beste en meest "eenvoudige" of leesbare eerder programmeertaal is om te leren. Dus heb ik mij een boek Python Crashcourse aangeschaft om tijdens mijn vrije tijd te leren. En toen sloeg op het werk de reorganisatie toe en ineens had ik alle vrije tijd van de wereld en moest ik op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Gezien ik sowieso in mijn vrije tijd wou leren programmeren, dacht ik waarom niet ineens omscholen tot programmeur, omdat ik dit echt zie zitten. Weet niet waarom, maar heb precies zo'n voorliefde voor programmeren, programmeertalen, ... Natuurlijk, het feit dat het beheersen van één of meerder programmeertalen zeer goede toekomstperpectieven en zekerheden geeft, spreekt ook tot de verbeelding.

Dus ben ik wat verder gaan bekijken om te zien of Python het wel goed doet op de arbeidsmarkt (in België). In de US (volgens de diverse video's die ik heb gezien), lijkt Python zoals ik eerder aangaf het steeds beter te doen tegenover Java. Maar Java blijft wel groter en heeft nog steeds een veel breder toepassingsgebied dan Python. Hier op dit forum kreeg ik ook te lezen dat Python misschien nog te ver in de toekomst ligt (met mijn 40 jaar misschien te ver in de toekomst voor mij) en dat Java een betere keuze zou zijn om sneller een job te vinden, net omwille van het feit dat Python nog steeds te specifiek voor AI en onderzoek ed. wordt gebruikt. En als ik zo naar de vacatures kijk, lijkt Java inderdaad meer aan bod te komen. Plus, lees ik ook (in tegenstelling tot de bewering dat de vraag naar Java stagneert) dat Java net ook steeds meer aan domein wint: bijvoorbeeld, zo zouden de banken (weet niet of dit enkel België is of wereldwijd bedoeld is) nu pas switchen van COBOL naar Java en dat net Java in alle grote bedrijven zo diep en breed ingenesteld zit, dat het steeds een zeer groot deel van de koek zal blijven -eender hoe Python of andere talen evolueren.

Zo ben ik gestart met het bekijken van Java -met een zeer klein hartje omdat ik las dat Java (zeker in vergelijking met Python) niet zo eenvoudig is om te leren/begrijpen. Zit nog aan de syntax nog maar, maar moet toegeven dat ik Java wel leuk vind -ondanks het feit dat zelfs de syntax van Java zelfs bij het bekijken al mijn ogen pijn deed. Toen ik de uitleg hoorde van het verschil van primitive types en reference types, dacht ik even de draad te lossen, maar klonk uiteindelijk zeer logisch... lijkt mij hoopgevend (niet?).

In de video's en op de sites die ik bekeek, kwamen Java en Python het meeste aan bod als de grootste, de belangrijkste, de meest toekomstgerichte, ... wellicht speelt subjectiviteit van de destbestreffende video's, sites en getuigenissen ook een rol. Eerlijk gezegd ben ik ook niet echt verder gaan kijken, net omwille van het feit dat deze 2 het ook het beste zouden scoren qua werk.

Over C en .Net heb ik gelezen/gehoord dat deze nog moeilijker (dan Java) te leren zijn.

Nu denk ik best te focussen op Java om terug aan de slag te kunnen, hopelijk als Java Developer
Een beetje parallel zou ik ook JavaScript willen bekijken, waarom? Puur uit persoonlijke passie voor webdesign en design in het algemeen. Een tijdje terug had ik voor de fun HTML & CSS geleerd (als ik het even zo mag noemen). Ik kon er al aardig wat mee aanvangen en als ik even opfris, denk ik dat ik er snel mee terug aan de slag kan en verder kan uitbreiden. En HTML/CSS/JavaScript hoor ik steeds als een samenhangend trio.

Om dan uiteindelijk echt te antwoorden op je vraag; waarom Java? Wat wil ermee bereiken?
Mijn interesse in programmeren is gestart/gegroeid, omdat ik dolgraag in staat wou zijn om zelf apps te kunnen te maken/schrijven. En Java is blijkbaar de onbetwiste winnaar voor apps; bovendien crossplatform. Nu ik ook van programmeren mijn nieuwe carrière wil maken en Java (in een tijdspanne van ca. 1 jaar cursus) goede (de beste?) perspectieven biedt, koos ik voor Java.

dimio111

Legacy Member
To be honest, soms moet je gewoon een keuze maken.
Ik heb toen moeten kiezen tussen C# en Java omdat dat gewoon de opleidingen waren die gegeven werden toen ik de kans had om er aan te beginnen.
Dan heb ik voor java gekozen omdat ik de opensource gedachte ondersteun en ik geen fan ben van microschoft.
Java is ook de meest gebruikte taal en met de wijzigingen in releases (snelheid er van) die ze aan het doen zijn zie ik daar niet meteen verandering in komen.

Maar eenmaal je een taal kent is de overstap veel en veel makkelijker.
Na een paar jaar heb ik mezelf ook gewoon andere talen kunnen aanleren, scala, kotlin, ruby, javascript en varianten, en als ik unity open doe kan k perfect mijn plan trekken met C#.

De ideeën en principes komen vaak terug, een groot deel van de syntax vaak ook.
En een aantal van de cursisten die samen met mij java volgde zijn achteraf niet altijd bij java gebleven, enkele zijn ook javascript of volledig front-end gaan doen.

Wat betreft een eerste werk ervaring?
Dat is wel erg relatief.
Ik ben in de consulting gegaan, eerste projectjes waren dingen die in house gedevelopped werden en dan zat er wel altijd een senior in de buurt om vragen aan te stellen.
Na 6 maand ofzo naar de eerste klant om een groot project te starten, daar zaten ook enkele seniors van ons dus all good.

Maar toegegeven, ik heb ook al andere verhalen gehoord, enkelen van ons zijn ook ergens intern gaan werken.
Als dat bedrijf dan niet erg IT georiënteerd is snappen ze niet altijd waarom een junior geen enterprise applicatie kan maken in zijn/haar eentje op een maand tijd...

Syter

Legacy Member
Ik zou voor Java of C# gaan en zeker niet voor Python.
Python leert je slechte gewoontes aan en de overstap van Python naar een meer 'striktere' taal zoals C# of Java is moeilijker dan omgekeerd.

En met alle respect voor de Guido maar wat een rottaal is me dat. De indentation alleen al is afschuwelijk.
Ja, het is voor de leesbaarheid en ja, je kan hier een IDE voor gebruiken maar het blijft een van de meest lelijke aspecten van Python imo.
Om dan nog maar te zwijgen aan de merde tussen de verschillende versies van Python waarbij sommige libraries plotseling niet meer compatibel zijn met jouw Python versie.
En dan maar upgraden naar een hogere Python versie om dan je applicatie te zien stoppen met werken.
Je kan dit zeggen over sommige andere talen maar bij Python gebeurt het gewoon te vaak.

Maar als je into data science bent dan is het momenteel wel de lingua franca.
Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.
Terug
Bovenaan