Archief - To poes, or not to poes?

Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.

Catscratch

Legacy Member
Mijn ouders hebben vroeger 12 jaar een Dobermann gehad. Altijd de beste vriend aan huis, tot ze kanker kreeg en we ze hebben moeten inslapen. Mijn ouders, en ik inclusief, waren er kapot van. Om die reden dat het teveel pijn doet om een dier af te geven, is er nooit een andere hond gekomen.

Tot mijn ouders per toeval hoorde dat er een Dobermann in een asiel zat met toch wel een hele lijdensweg. Het komt er op neer dat em tot 4x terug in een asiel is geplaatst wegens scheiding van baasjes, sterfte van baasje, baasje in den bak gevlogen, etc. Die hond is ook door die laatste ferm mishandeld geweest. Mijn ouders waren zwaar aan het twijfelen, tot ik er lucht van kreeg en ze dik tegen hun goesting heb meegenomen naar het asiel. Liefde op het eerste zicht, en m'n ouders hebben terug een Dobermann. Yay!

Boontje komt om zijn loontje om het spel zo smerig te spelen: der zat ook poes in het asiel. Ik ben nu normaal gezien gene kattenliefhebber (buiten Garfield pockets en Simon's Cat op youtube), maar ook hier was het liefde op't eerste gezicht. Zo'n flodderkont! Ik was meteen verkocht. De eigenaars van de poes zijn verhuisd, en het beestje was 3 weken aan haar lot overgelaten. Ze kennen haar naam niet, haar leeftijd ... al zou ze nog redelijk jong zijn.

Ik ben echt sterk aan het twijfelen om zelf die kat binnen te nemen. Ik woon alleen en ik ga eerlijk zijn dat ik al meermaals aan een kat heb gedacht. Lijkt me plezant altijd iets van leven in huis te hebben en ik help er een beestje mee uit het asiel.

MAAR ik blijf één grote bedenking hebben. Ik werk en ben gemiddeld 9 uur van huis weg. Ook in de weekends zit ik geregeld bij m'n vriendin en/of ben ik met vrienden op schok. Ik wil echt dat beestje niet verwaarlozen. Haar eten zal ze elke dag wel op uur en tijd krijgen, mijn ouders wonen 2 straten verder. Een ander nadeel is ook dat het een buitenkat is naar't schijnt. Ze zou hier zeker niets te kort komen en in de watten gelegd worden, maar ik zou ze niet buiten laten. Ik woon op een appertement, wil niet dat andere mensen last krijgen van mijn kat en ik wil ze ook niet platgewalst onder ne auto terug vinden ...

Ik ben echt hard aan't twijfelen ... wat zouden jullie doen in mijn plaats? Of nog pointers?

Impulsief wil ik ze gewoon in huis nemen! Maar ik moet het ook uit het standpunt van de kat bekijken.

^MystiQ

Legacy Member
Ik weet het niet, als ge uw kat 9 uur in huis gaat alleen laten zouk zeggen big nono, maar anders ziek er nie teveel graten in eerlijk gezegd, een kat gaat toch veel naar buiten.

tuesadorable

Legacy Member
Ik zou niet beslist voor die ene kat gaan, maar zoeken in datzelfde asiel naar een kat die het gewoon is - of die je het gewoon kan maken - om binnen te zitten.

De SkeEvN

Legacy Member
ik zou het niet doen.. ze binnensteken terwijl het een buitenkat is zoals je zegt en je ziet ze bijne niet of er is maar weinig passage bij de kat

Babs

Legacy Member
Bon, ik ben dus (helaas) meegeweest naar het asiel en eveneens verliefd geworden... Das het nadeel daaraan, ik vind het zo zielig van al die beestjes die daar zitten, dat ik ze allemaal zou willen meedoen.

Het probleem is dat het asiel de poes zo gevonden heeft, dus niet dat de baasjes het hebben binnengebracht. Ze weten dus weinig tot niks van de kat zelf. Een meisje dat daar werkte wist mij te vertellen dat de kat perfect binnen te houden is, terwijl een ander iemand van het asiel zei dat het een buitenkat was.
Wie moet ge dan nog geloven? Die mevrouw zei eveneens dat het onmogelijk is om een buitenkat binnen te krijgen, dus ze zegt zelf dat we het beestje NIET kunnen adopteren als het eigenlijk een buitenkat is.

Nu waarda ik mij op baseer is het feit dat die kat daar in een kooi binnen zat (er was een kat ziek in de grote kooi dus houde ze de nieuwe gescheiden van de rest) en eerlijkgezegd, die kat was de rust zelve.
Ze deed niks, lag daar rustig, en kwam alleen recht als ik naar haar toe kwam. Dan begon die ongelooflijk aanhankelijk te doen en te vragen achter aandacht.

Dus, ik vind het raar da het niks zat te miauwen om buiten te kunnen. Ik zou dan eerder verwachten dat ze gewend is van binnen te zitten.

En dan nog, kunt ge van een buitenkat verwachten dat die zoooooooo aanhankelijk is? Ik zou eerder zeggen dat die afstandelijker is omdat ze zich meer richt op het buitenleven/jagen.

Enkel het alleen zijn is het grootste probleem. Ik heb op het internet ook nog gelezen dat een kat het grootste deel van de dag slaapt, kan het dan niet zo zijn dat ze dit doet terwijl het baasje weg is?

We doen ons best om een oplossing te vinden om het beestje alsnog binnen te nemen, maar we houden grotendeels rekening me wat het beste is voor haar. Haar "redden" uit het asiel en haar een "misérabel" leven geven is ook geen oplossing.

loeli

Legacy Member
pakt die gewoon in huis, ze gaat het zobiezo beter hebben als nu!
trouwens, die van ons is zo een mja in de winter zit die keiveel binne en krijgt ge die me geen stokke buiten en in de zomer loopt die wel is buiten ma die vindt da echt ni erg om binne te zitten ze...
ge moet gewoon zien dat ge die kunt bezighouden, lees: krabpaal, speeltjes, aandacht als ge er bent...

ik zou da echt doen :)

tuesadorable

Legacy Member
Onze kat heeft de mogelijkheid om buiten te gaan, maar doet het niet. Ze spendeert het grootste deel van de dag op mijn bed, waar ze op kruipt 's morgens en pas afspringt als ik 's avonds thuis kom (soms maken mijn ouders de kat wel vroeger wakker). Ze heeft dus geen besef dat ik er niet ben, of toch amper.

TekkaBlade

Legacy Member
Katten die al langere tijd in kleine ruimtes opgesloten zitten zullen meestal heel rustig zijn. Zelfs als je ze oppakt zullen ze vaak rustig blijven, gewoon omdat ze redelijk wat schrik hebben van al die nieuwe dingen daar...

Een buitenkat kan je moeilijker binnenhouden. Met wat geluk verandert haar gedrag na 6 maand tot 1 jaar. Tot dan is het doorbijten.
Qua eten, een kat kan je niet op tijdstippen eten geven (itt een hond) dus er moet altijd aanwezig zijn. Dat je 9 uur afwezig bent is heel eenzaam voor dat beest, zeker als je er rekening mee houdt dat je dan ook nog eens 7 uur zal slapen.

Onze drie katten hier blijven ook altijd binnen, hoewel ze in het wild zijn opgegroeid. Toen ze 3 maand waren hebben we ze binnengenomen dus veel last hadden ze er niet van... Maar ja, ze hebben dan ook een enorme krabpaal, veel speeltjes en vooral, elkaar om mee te spelen.

Zorg gewoon dat ze een plekje hebben waar jij zo goed als nooit komt, waar ze zich kan terugtrekken en waar het warm en donker is. (een grote kartonnen doos kan al genoeg zijn hoor :p )

Alles hangt af van het karakter van de kat...

Arifiene

Legacy Member
Als je echt een actieve kat hebt ben je beter met een speelkameraadje. Een échte buitenkat zul je nooit binnenshuis kunnen houden, maar dan moet je natuurlijk zeker zijn dat dat zo is. Een kat die nu en dan buiten haar pootjes gaat strekken is geen buitenkat. ge kunt ze dan nog altijd bvb op uw balkon laten als ge dat hebt.
Ik zou zeggen: Ga eens naar het asiel tegen 17u, dan worden ze wat actiever, en kun je ze op dat vlak beter observeren.

Babs

Legacy Member
Tis ergens een gok ze, want we weten weinig/niks over het verleden en in het asiel spreken ze elkaar tegen :eek:

En op het balkon laten, is da nie gevaarlijk? Springt die daar dan nie van ofzo?

Mss dat we best nog eens gaan kijken, ma ergens is da ook nie zo goe omdat we sbiet smelten voor haar charmes :cry:

Arifiene

Legacy Member
BaBsie zei:
Tis ergens een gok ze, want we weten weinig/niks over het verleden en in het asiel spreken ze elkaar tegen :eek:

En op het balkon laten, is da nie gevaarlijk? Springt die daar dan nie van ofzo?

Mss dat we best nog eens gaan kijken, ma ergens is da ook nie zo goe omdat we sbiet smelten voor haar charmes :cry:

Een kat blijft daar meestal wel op ;). Als ge een balkon hebt met spijlen kunt ge er ook wat kippengaas ronddoen ofzo.

Babs

Legacy Member
Meestal zegt ge...
En wa als ze da nie doet? Dan zijn we ons kat kwijt :S Tis 2 verdiepingen hoog.
Tis me spijlen gelijk ge zegt.

Wa denkt gij van da alleen zitten Arifiene?

Tah_b00nz0r

Legacy Member
ons kat zit soms 6u lang binnen te maffen zonder problemen al zit die ook wel eens graag buiten en ist ooit zo als we ff zijn weggeweest dat hij dan dringend buiten wilt. of hem dan ambetant is, dunno :)

Arifiene

Legacy Member
BaBsie zei:
Meestal zegt ge...
En wa als ze da nie doet? Dan zijn we ons kat kwijt :S Tis 2 verdiepingen hoog.
Tis me spijlen gelijk ge zegt.

Wa denkt gij van da alleen zitten Arifiene?

Als er al es een kat naar beneden valt is da meestal omdat er bvb net ne vogel op da balkon zit en wegvliegt enzo. De kat van men moeder heeft 11 jaar op een balkon gezeten en is er 1 keer afgevallen toen ze naar een vogel sprong die dus op het balkon zat en wegvloog. Ze had overigens niets :).
Bij onze vereniging is 1 vrijwilligster die een balkon heeft, ze vangt al meer dan 15 jaar verschillende katten tegelijk op, en er is nog nooit 1 naar beneden gesprongen/gevallen/...
Ge kunt natuurlijk altijd pech hebben eh, maar een kat zal daar heus niet voor zen plezier afspringen ze ;).

Alleen zitten heeft veel met karakter te maken. Als het duidelijk een actieve kat is die heel veel aandacht nodig heeft, zou ik dat niet doen, of tenminste een speelkameraadje geven. Men vorige kat zat ook dikwijls alleen, maar dat was een énorm rustig beestje, en die was ook liever op zichzelf. Nu zitten ze dikwijls ook lang alleen (werk, studie), maar nu heb ik 2 actievere, en dat gaat ook.

Babs

Legacy Member
Tis nie echt alsof we voor nen auto aan het kiezen zijn :unsure: We willen zeker weten dat het beestje wel goed terechtkomt bij ons.

Darks

Legacy Member
Ik zou eerder een wel een kat als huisdier nemen als ik alleen woon en werk. Die beesten slapen toch graag 16u per dag of zo. In tegenstelling tot een hond, waar imo bijna altijd iemand thuis voor moet zijn om mee te gaan wandelen en dat soort dingen. Niks erger dan mensen die zo'n lieve labrador willen hebben, om hem daarna 9u per dag op te sluiten in een bench van 1x2, 's avonds te lui zijn om het beest uit te laten en zodra ze eens op vakantie willen dumpen ze dat diertje in het asiel of erger nog, in het bos. Hatelijke mensen.

Katten zijn iets anders, als ze maar kunnen luieren zijn ze content (natuurlijk is elke kat anders). Als ze zich bij u binnen goed zou voelen zie ik er geen probleem in.

Lijkt me niks zaliger dan 's avonds thuiskomen, kopjes krijgen van uw maatje terwijl ge uwe jas weghangt en dan langs uw dikke Garfield in de zetel neer ploffen een filmke kijken :p

$anka

Legacy Member
over die 9 uur alleen blijven. onzen hond zit ook elke week 4 dagen 8 uur en half alleen hoor. en dan zelfs in haren bench. een hond slaapt gemiddeld 16 uur per dag, een kat weet ik niet direct.
dus dat zou ik niet direct als bezwaar zien.
maar voor de rest zijn wij daar wel bijna constant mee bezig. ge kiest voor een dier, dus ge moet er ook opofferingen voor doen.

edit. net de post hierboven gelezen, en bij katten is het dus blijkbaar ook ong 16 uur

Stimpy

Legacy Member
Arifiene zei:
Bij onze vereniging is 1 vrijwilligster die een balkon heeft, ze vangt al meer dan 15 jaar verschillende katten tegelijk op

als ze van het balkon vallen :unsure:

Godzilla*Akira

Legacy Member
Onze kat is toch eens van de balkon gesprongen (2de verdiep). Ik woon ook aan een dender en nog een geluk dat er nog wat struiken staan of ze lag in het water.
Duurde wel bijna 2 dagen voor we ze terug hebben kunnen pakken.

Ale het was nogal lastig omdat je maar een randje hebt van +-30cm tussen het water en het gebouw en wisten ook niet direct te locatie en/of ze daar wel nog zat.
Ale uiteindelijk toch nog kunnen vinden en kunnen pakken.
Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.
Terug
Bovenaan