Archief - Vragenvuur 2.0: Zarathustra

Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.

Loser

Legacy Member
Een verlengd weekend geeft wat extra tijd om members beter te leren kennen. De volgende kandidaat die niet kon weerstaan aan mijn lokroep, is zarathustra. Al je vragen voor hem mogen hier gesteld worden, en elke kandidaat mag antwoorden wanneer en zoals hij dat wilt. Zoals altijd: Niemand is verplicht vragen te beantwoorden, en zo'n Vuur duurt tot het dooft.

Weer even de regels:
-Geen geflame, getrol of provocatie.
-Het is de bedoeling om een persoon te leren kennen, niet om hem of haar uit te lachen of dergelijke en zijn/haar opinie in het belachelijke te trekken.
-Laten we onze vragen richten tot één persoon, niet dus off topic gaan door te reageren op andere mensen hun vragen of wederantwoord.
-De persoon kan niet verplicht worden om privé-gegevens door te geven, het staat hem vrij vragen te negeren.

Zarathustra, do you swear to tell the truth, the whole truth, and nothing but the truth, so help you God? (Ja, mijn Norsk is niet meer wat het geweest is)

Ik hou het bij mijn ouwe getrouwe: Wat is je achtergrond/studierichting en wat waren je favoriete vakken of keuzevakken?

Five-seveN

Legacy Member
Hoe ben je in Noorwegen terecht gekomen
Woon je daar in de natuur of in een stad
Hoelang ben je daar al
Ben je daar getrouwd of samenwonend
Zou je ooit naar België terugkeren
Spreek je Noors of blijft het Engels, indien Noors, hoelang heb je erover gedaan dit te leren
Kom je nog veel naar België en wat met vrienden en familie
Wordt je daar behandeld als een tweederangsburgers/goudzoeker
Geeft de stand van de zon ginds je soms meer een depressed gevoel in de winter
Welk gevoel heb je bij de cultuur en mensen ginder, vergeleken met in België

zarathustra

Legacy Member
Ok, holy crap dude zoveel vragen..

Five-seveN zei:
Hoe ben je in Noorwegen terecht gekomen

Korte versie: door een typo in een recruitmentpost voor een WoW guild.

Lange versie: Toen ik begon te werken na mijn studies ging ik terug wow spelen na een break van een dik jaar om mijn thesis te doen. Toen ik terug in een positie was om end game te doen zocht ik een guild maar ondertussen zat ik op een opdracht in de wetstraat waardoor ik pas rond ~19:15 zou thuis zijn, dus ik zocht een groep met raiduren van 20:00 tot later. Vond zo een guild, werd aanvaard.. bleek dat het een type in de forum post was en hun eigenlijke uren waren 19-23 -_- Soit, was net in een periode van weinig content, was ook de eerste keer dat ik voicechat gebruikte dus veel gewone content gedaan wijl in ventrillo. Die mensen waren 50% zweeds, 20% Noors, 20% Fins en 10% misc. Ik kwam daar in rond Januari, ze hadden een jaarlijkse guildmeet in Zweden in juni maar ik kon niet gaan wegens net naar een nieuwe opdracht ( met betere uren). Dus de noren ( onder wie 1 specifieke dame) vroegen waarom ik niet naar Tromsø kwam in Oktober. Zo gezegd zo gedaan, was heel leuk en 'relatie' begonnen met een Noorse die in Fauske woont.

Paar keer naar Fauske geweest, en ondertussen niet echt content met mijn job ( was 2009, niet echt de beste periode ooit en ik ben/was niet zo assertief). Wat zitten klagen in guildchat en de vriend van een vriendin van mijn 'vriendin' bleek bij hetzelfde bedrijf te werken als hetgene waar ik in Belgie consultant was. Dus die zei waarom kom je dan niet naar hier? CV opgestuurd, naar Oslo gevlogen voor een interview, contract getekend 2 weken na het sturen van mijn CV. Op 31 oktober de vlieger opgestapt, op 1 november begonnen.

( en niet gevraagd, maar ongeveer 2 weken na mijn verhuis naar noorwegen gedaan met die vriendin (wegens een beetje labiel zoals wel meer mensen die enkel wow spelen :unsure: ), te koppig om terug te komen en voila :p )

Woon je daar in de natuur of in een stad

Ik woonde in een heel klein dorpje ~800 inwoners, nu op vraag van vriendin en wegens meer praktisch voor kinderen woon ik in Askim in de rand van de stad.. het is 5 minuten gaan tot ik midden in de velden sta.

Hoelang ben je daar al

Dat zal in November 10 jaar zijn.

Ben je daar getrouwd of samenwonend
Samenwonend, ik heb geen probleem met trouwen en ik zou het doen alleen heb ik nog geen goede oplossing bedacht voor de praktische kant. en als ik dan zou trouwen dan wel degelijk en niet gewoon een papier gaan tekenen.

Zou je ooit naar België terugkeren

Misschien, we hebben er naar gekeken voor we dit huis kochten. Maar probleem is dat mijn vriendin tot voor kort een job had die weinig technisch is. Om dan werk te gaan vinden in Belgie als je geen Nederlands of Frans spreekt.. Zij had geen probleem om het te proberen, maar ik wil mijn kinderen de potentiële financiële problemen niet aan doen.

Elke keer dat ik in België ben heb ik wel zoiets van ' ik zou hier eigenlijk wel graag wonen want we hebben dit, dat en dat andere ding niet in Noorwegen'. Maar aan de andere kant kan ik zonder problemen 10 dagen thuis blijven als mijn kinderen ziek zijn, zijn er geen gratis overuren, is de gezondheidszorg veel goedkoper, etc

Spreek je Noors of blijft het Engels, indien Noors, hoelang heb je erover gedaan dit te leren
Ik zeg tegen iedereen op mijn werk dat ze Noors tegen mij mogen spreken en dat ik antwoord in het Engels. Tegen mijn kinderen spreek ik Noors en Nederlands, tegen mijn vriendin Engels en tegen haar ouders Noors. Tegen mensen in winkels, vakwerkers, etc spreek ik Noors of Engels afhankelijk van hoe specifiek mijn vraag is.

Ik denk dat ik na een jaar gezegd heb dat men maar gewoon Noors tegen mij moet spreken, ik ben het meer echt beginnen spreken toen ik mijn huidige vriendin leerde kennen en dat was ~7 jaar geleden.

Kom je nog veel naar België en wat met vrienden en familie

Ik probeer 1 keer per jaar naar België te rijden en 2 keer te vliegen. Mijn ouders komen ~2 keer ofzo? Voor de kinderen hun verjaardag en dan mss nog een andere keer. Mijn moeder was hier om ons te helpen met de verhuis bijvoorbeeld. Ik ben nooit iemand geweest van veel vrienden :p Ik probeer de 1-2 die ik in belgie als zulks beschouw te bezoeken als ik er ben. Hangt af van hoe lang we in België zijn.

Wordt je daar behandeld als een tweederangsburgers/goudzoeker
Hmm.. ik heb in al die jaren 1 keer iemand gehad die in de werkcontext mij daar niet wou omdat ik geen Noors sprak op dat moment. Maar voor de rest heb ik altijd een ok relatie gehad met collega's denk ik en in mijn huidige groep zitten er ook 2 zweden. Je hebt wel de occasionele 'NEI' als ik vraag of het in het engels kan maar ok dan doe ik gewoon Noors het is niet hun probleem dat ik dat niet perfect spreek. En uiteindelijk ik ben nog nooit een dag ziek geweest, ik heb altijd gewerkt.. ik denk niet dat men veel aan te merken heeft. Toen mijn vriendin bij de buren langsging wanneer we hier net woonden zei de ene blijkbaar wel 'Belg? Dat is ok in ieder geval blank' :unsure:

Geeft de stand van de zon ginds je soms meer een depressed gevoel in de winter

Ik ben daar eerlijk gezegd vrij ongevoelig aan. Nu dat ik meer tuinieren kan en wil doen is het soms wel frustrerend om te moeten wachten tot half april om ook maar iets te kunnen doen. Aan de andere kan ben ik van nature al niet de meest optimistische persoon ooit, dus mss past het wel gewoon bij mij :p

Welk gevoel heb je bij de cultuur en mensen ginder, vergeleken met in België

VEEL meer trots op hun land tot het irritante af. Beste kaas? Deze noorse kaas. Beste chocolade? Deze noorse chocolade. Beste .. etc Terwijl wij toch altijd zoiets lijken te hebben van 'mja ok maar eigenlijk is dat crap vergeleken met dit frans, italiaans, chinees, whatever,.. ding'. Zie je ook bij de Tour verslaggeving, ze spreken over mss de eerste 1-2 en dan de beste Noor. Het is meer over hoe doen 'wij' het dan over hoe gaat deze wedstrijd.
Dat heeft ook als gevolg dat er meer samenhorigheid is. 'Dugnad' is een ding, het is perfect normaal dat mensen een dag onbetaald in hun appartementscomplex gaan opruimen, mee werken op school, in de sportclub, etc. Dan word je toch wel even scheef bekeken wanneer je dat niet doet.
Men kleed zich ook meer op voor feestjes trouwens, mensen komen in kostuums voor verjaardagen enzo. Dat ben ik dan misschien maar wij deden dat niet voor taart bij de grootmoeder..

Maar zo zijn er hopen kleine verschillen.

stungunner

Legacy Member
Ik heb een hele tijd geleden 2 nieuwbouwwoningen verkocht aan een ouder koppel (1 voor hen, 1 voor de dochter), hij was een Noor, zij een Belgische. Ze hadden hun hele leven in Noorwegen gewoond, maar kwamen terug naar België na hun pensioen, omdat het volgens hen in België beter is om oud te worden. Kan je je daar iets bij voorstellen?

De beste vriend van mijn vader is een Noor die al heel lang in België woont, zowel hij als de man hierboven waar ik het over heb zijn heel zachtaardige, vriendelijke mensen. Dat is dus mijn beeld van Noren. Klopt dat ook doorgaans?

zarathustra

Legacy Member
Loser zei:
Wat is je achtergrond/studierichting en wat waren je favoriete vakken of keuzevakken?

Ik heb Latijn - Latijn Wiskunde - Latijn Wiskunde 8 gedaan en dan burgerlijk ir. computerwetenschappen/elektrotechniek met een thesis in computer graphics.

Typisch geval van nooit moeten studeren maar wel veel moeten doen alsof in het middelbaar en dan niks gedaan buiten alle lessen tot 2 weken voor de examens in mijn eerste jaar unief. De jaren er na veel minder lessen maar meer gestudeerd .. geen herexamens meer.

Wat betreft favoriete vakken, eigenlijk als ik eerlijk ben heb en had ik weinig interesse in die studies. Hoofdreden was dat het een goed pad was naar een goed betalende job. Maar als ik iets moet kiezen dan zal ik zeggen elekromagnetisme ( denk ik dat het heette) en de vakken van Dutré omdat die imo goed les kan geven. Waarschijnlijk een niet zo inspirerend antwoord :p

Sylverscythe

Legacy Member
Aansluitend op de culturele verschillen: merk je daar iets van het stereotype dat de mensen uit het noorden veel afstandelijker zijn, zo genre alle memes over Finland, of is dat zwaar overroepen?

Sir.Killalot

Legacy Member
zarathustra zei:
Elke keer dat ik in België ben heb ik wel zoiets van ' ik zou hier eigenlijk wel graag wonen want we hebben dit, dat en dat andere ding niet in Noorwegen'.

Welke dingen zijn dat dan, die je in Noorwegen niet hebt?

Five-seveN

Legacy Member
zarathustra zei:
Paar keer naar Fauske geweest, en ondertussen niet echt content met mijn job ( was 2009, niet echt de beste periode ooit en ik ben/was niet zo assertief). Wat zitten klagen in guildchat en de vriend van een vriendin van mijn 'vriendin' bleek bij hetzelfde bedrijf te werken als hetgene waar ik in Belgie consultant was. Dus die zei waarom kom je dan niet naar hier? CV opgestuurd, naar Oslo gevlogen voor een interview, contract getekend 2 weken na het sturen van mijn CV. Op 31 oktober de vlieger opgestapt, op 1 november begonnen.

( en niet gevraagd, maar ongeveer 2 weken na mijn verhuis naar noorwegen gedaan met die vriendin (wegens een beetje labiel zoals wel meer mensen die enkel wow spelen :unsure: ), te koppig om terug te komen en voila :p )
Dus je toenmalige vriendin woonde in het noorden, maar uw werk was wel in het zuiden. Dus tis niet zo dat je naar daar verhuisd bent puur om bij uw vriendin te zijn dan want die afstand tussen Oslo en Fauske is toch enorm.

Dat zal in November 10 jaar zijn.

Samenwonend, ik heb geen probleem met trouwen en ik zou het doen alleen heb ik nog geen goede oplossing bedacht voor de praktische kant. en als ik dan zou trouwen dan wel degelijk en niet gewoon een papier gaan tekenen.
Kan je als je er zo lang woont geen burgerschap aanvragen of hoe werkt dat? Moet je misschien voor trouwen? Heeft burgerschap enig voordeel?
Moest je nu uw job + vriendin verliezen, mag jij dan nog steeds daar blijven wonen? Je hebt dat huis samen gekocht?

VEEL meer trots op hun land tot het irritante af. Beste kaas? Deze noorse kaas. Beste chocolade? Deze noorse chocolade. Beste .. etc Terwijl wij toch altijd zoiets lijken te hebben van 'mja ok maar eigenlijk is dat crap vergeleken met dit frans, italiaans, chinees, whatever,.. ding'.
In mijn omgeving kom ik soms in contact met een Noorse die tijdelijk in Belgie zit, en bij alles wat die ziet zegt die "de Noorse is toch beter" of "wat een brol bah I rather kill myself".
Nu dat heeft er mogelijks niks mee temaken, eerder iemand die snel terug thuis wil zijn misschien. Kan me niet voorstellen dat dat ook typisch Noors is.

Zie je ook bij de Tour verslaggeving, ze spreken over mss de eerste 1-2 en dan de beste Noor. Het is meer over hoe doen 'wij' het dan over hoe gaat deze wedstrijd.
O maar dat is in Belgie net hetzelfde hoor, in de kranten staan vb. geen verslagen van Premier League wedstrijden, er staan alleen maar verslagen over hoe "de Belgen" het doen in de Premier League.

Dat heeft ook als gevolg dat er meer samenhorigheid is.
Ik dacht eigenlijk dat ze juist meer afstandelijk en op hun prive gericht waren?
Voldoende afstand houden met de wagen, niet achter iemand anders wandelen, voelde ik zo wat bij mijn bezoek.

'Dugnad' is een ding, het is perfect normaal dat mensen een dag onbetaald in hun appartementscomplex gaan opruimen, mee werken op school, in de sportclub, etc. Dan word je toch wel even scheef bekeken wanneer je dat niet doet.
Zo, goed te weten. Ik dacht altijd hoe Noordelijker in Europa hoe minder van dat soort sociale druk en activiteiten. Niet echt dan.

Men kleed zich ook meer op voor feestjes trouwens, mensen komen in kostuums voor verjaardagen enzo. Dat ben ik dan misschien maar wij deden dat niet voor taart bij de grootmoeder..
Ook dat klinkt mij meer zoals in het oostblok Kroatie / Roemenie... Interessant om te weten : )

zarathustra

Legacy Member
Sylverscythe zei:
Aansluitend op de culturele verschillen: merk je daar iets van het stereotype dat de mensen uit het noorden veel afstandelijker zijn, zo genre alle memes over Finland, of is dat zwaar overroepen?

Er zijn minder ( geen ) kussen op het werk bijvoorbeeld :unsure:

Een willekeurige vreemde gaat geen knikje of goeiedag geven als je ze kruist op een voetpad ofzo, iets wat meer lijkt voor te komen in België.

Eerlijk gezegd ben ik een slecht persoon om die vraag te beantwoorden want ik ben niet op zoek naar vrienden. Ik kom overeen met mijn collega's en ik beschouw een paar van mijn vriendin haar vrienden als mijn vrienden. Maar ik denk dat we in de voorbije 7 jaar dat we samen zijn twee of drie keer iemand op bezoek gehad hebben omdat ze mij kennen en niet haar.

Maar voor wat het waard is ik heb genoeg gehoord van andere buitenlandse collega's dat het niet simpel was om vrienden te maken, dat je echt wel in alcohol gerelateerde situatie moet terecht komen om vooruitgang te boeken, etc

zarathustra

Legacy Member
stungunner zei:
Ik heb een hele tijd geleden 2 nieuwbouwwoningen verkocht aan een ouder koppel (1 voor hen, 1 voor de dochter), hij was een Noor, zij een Belgische. Ze hadden hun hele leven in Noorwegen gewoond, maar kwamen terug naar België na hun pensioen, omdat het volgens hen in België beter is om oud te worden. Kan je je daar iets bij voorstellen?

De beste vriend van mijn vader is een Noor die al heel lang in België woont, zowel hij als de man hierboven waar ik het over heb zijn heel zachtaardige, vriendelijke mensen. Dat is dus mijn beeld van Noren. Klopt dat ook doorgaans?


Als je een Noors pensioen hebt en daarmee in België gaat wonen dan kan ik me voorstellen dat je het goed hebt. Er zijn weinig plaatsen in Noorwegen behalve centrum van een paar steden waar je zonder auto uit de voeten kan. Dus dat is niet zo echt positief voor oude mensen, ook veel plaatsen waar het lange periodes glad is. Ik kan me er wel iets bij voorstellen. De meesten die dat doen schrijven zich wel niet uit uit de noorse volkgezondheid trouwens, zodat ze daar altijd op kunnen terugvallen.

Wat dat vriendelijk zijn betreft, je hebt daar alle gradaties in, net als in Belgen. Ik heb daar eerlijk gezegd ( behalve in het verkeer) niet veel verschil in ondervonden

zarathustra

Legacy Member
Sir.Killalot zei:
Welke dingen zijn dat dan, die je in Noorwegen niet hebt?

Eten en variatie, al dan niet gecombineerd.

Je kan hier geen deftige koffiekoek ,frieten of asperges vinden bijvoorbeeld :p

Maar vooral het is niet simpel om niche producten te vinden, kleine winkels bestaan amper of niet, er zijn hoge import taksen en zeker op eten ( protectionisme). +/- alle zuivel producten zijn van 2-3 bedrijven bijvoorbeeld. Er zijn eigenlijk maar 3 supermarkten die dan allemaal hetzelfde verkopen.
5-6 meubelketens ( in de normale range)


voorbeeldje, ik wou een klein projectje doen en ik ben op zoek naar wat degelijk hout, type eik, beuk, walnoot, etc Mijn beste optie op dit moment is kijken of ik een zweeds bedrijf kan overtuigen om de moeite te doen om het naar hier te sturen. ( na heel de corona miserie).
In ons nieuwe huis hebben we een grote tuin, er zijn 3 tuinzaken in een straal van 30min rijden en ze verkopen allemaal dezelfde 5-6 bloemen, 10 huisplanten, etc Ik ging wat groenten zetten, ben gaan vragen of ze brocolli plantjes binnen krijgen .. jep. Hoeveel? 10-20 ofzo. Wanneer? geen idee. Heb ze van miserie dan maar zelf van zaad dat ik online gekocht heb in het UK gekweekt :p

Het zijn maar voorbeelden, maar illustreert mijn grootste frustratie hier. Iedereen heeft +/- hetzelfde en oh wee als je iets specifiek anders zoekt.

stungunner

Legacy Member
Denk dat Loser de topictitel wel beter verandert in Vragenvuur 2.0: Noorwegen :p

stungunner

Legacy Member
zarathustra zei:
Eten en variatie, al dan niet gecombineerd.

Je kan hier geen deftige koffiekoek ,frieten of asperges vinden bijvoorbeeld :p

Maar vooral het is niet simpel om niche producten te vinden, kleine winkels bestaan amper of niet, er zijn hoge import taksen en zeker op eten ( protectionisme). +/- alle zuivel producten zijn van 2-3 bedrijven bijvoorbeeld. Er zijn eigenlijk maar 3 supermarkten die dan allemaal hetzelfde verkopen.
5-6 meubelketens ( in de normale range)


voorbeeldje, ik wou een klein projectje doen en ik ben op zoek naar wat degelijk hout, type eik, beuk, walnoot, etc Mijn beste optie op dit moment is kijken of ik een zweeds bedrijf kan overtuigen om de moeite te doen om het naar hier te sturen. ( na heel de corona miserie).
In ons nieuwe huis hebben we een grote tuin, er zijn 3 tuinzaken in een straal van 30min rijden en ze verkopen allemaal dezelfde 5-6 bloemen, 10 huisplanten, etc Ik ging wat groenten zetten, ben gaan vragen of ze brocolli plantjes binnen krijgen .. jep. Hoeveel? 10-20 ofzo. Wanneer? geen idee. Heb ze van miserie dan maar zelf van zaad dat ik online gekocht heb in het UK gekweekt :p

Het zijn maar voorbeelden, maar illustreert mijn grootste frustratie hier. Iedereen heeft +/- hetzelfde en oh wee als je iets specifiek anders zoekt.

Mja, is dat niet wat het probleem bij ons? Iedereen wil vanalles en nog wat, heel veel keuze, veel exotische dingen,... waardoor we zelf gewoon te weinig produceren en vnl afhankelijk zijn van import én onze ecologische voetafdruk daardoor ook groter wordt. We zijn op dat gebied verwend, natuurlijk zijn we een kleiner land en zijn onze natuurlijke rijkdommen niet zo groot, maar toch.

Wat die koffiekoeken betreft, die Noor die die woningen bij mij had gekocht, die was daar gek van. Ze kwamen regelmatig naar België (de dochters woonden hier) en telkens at hij zich bijna ziek in koffiekoeken. :p

zarathustra

Legacy Member
Five-seveN zei:
Dus je toenmalige vriendin woonde in het noorden, maar uw werk was wel in het zuiden. Dus tis niet zo dat je naar daar verhuisd bent puur om bij uw vriendin te zijn dan want die afstand tussen Oslo en Fauske is toch enorm.

Is maar een 2 uur vliegen. Maar goed ik ben ook wel geen complete idioot. Ik ga niet naar Noorwegen verhuizen half en half voor iemand die ik pakweg 15 dagen 'in het echt' gezien heb en me dan vast rijden in een plaats met nul jobmogelijkheden. En ik had ook eigenlijk nooit 'iets' gedaan, dus het was een beetje de moment om eens iets te doen.

Kan je als je er zo lang woont geen burgerschap aanvragen of hoe werkt dat? Moet je misschien voor trouwen? Heeft burgerschap enig voordeel?
Moest je nu uw job + vriendin verliezen, mag jij dan nog steeds daar blijven wonen? Je hebt dat huis samen gekocht?

Ik heb een vaste verblijfsvergunning aangezien, dus als ik nu mijn werk verlies mag ik hier blijven zolang ik wil. Denk dat trouwen enkel een voordeel heeft moest zij komen te sterven, voor de rest is het identiek hetzelfde. Op de belastingsbrief bijvoorbeeld is zij degene met wie ik samen belastingen doe, maar dat heeft niks met huwelijk te maken.

En ja we hebben het huis samen gekocht, 40/60 aangezien dat ik het vorige huis alleen gekocht had en veel meer inbreng had.

In mijn omgeving kom ik soms in contact met een Noorse die tijdelijk in Belgie zit, en bij alles wat die ziet zegt die "de Noorse is toch beter" of "wat een brol bah I rather kill myself".
Nu dat heeft er mogelijks niks mee temaken, eerder iemand die snel terug thuis wil zijn misschien. Kan me niet voorstellen dat dat ook typisch Noors is.

mss niet zo extreem maar dat is redelijk typisch Noors :p "Ah ze doen dat daar anders? hmm.. waarschijnlijk omdat hun kwaliteitseisen niet zo goed zijn als de onze". Zeker als ik vertel hoe mensen hier zelf hun loodgieterij en elektriciteit doen soms.

O maar dat is in Belgie net hetzelfde hoor, in de kranten staan vb. geen verslagen van Premier League wedstrijden, er staan alleen maar verslagen over hoe "de Belgen" het doen in de Premier League.

Mja ik heb beide gezien ( en zie beide), het lijkt me toch nog een tandje meer te zijn. Maar goed hangt waarschijnlijk ook af van het specifieke ding dat je volgt. Noorwegen is nu eenmaal geen wielerland.

Ik dacht eigenlijk dat ze juist meer afstandelijk en op hun prive gericht waren?
Voldoende afstand houden met de wagen, niet achter iemand anders wandelen, voelde ik zo wat bij mijn bezoek.


Zo, goed te weten. Ik dacht altijd hoe Noordelijker in Europa hoe minder van dat soort sociale druk en activiteiten. Niet echt dan.

Ik merk niet zo een groot verschil, mss wel voor nieuwe mensen om in een groep te geraken. Maar er zijn groepen en die werken niet anders dan in België lijkt me. En qua samenhorigheid bedoel ik ook meer op nationaal vlak. Wij hebben zo wat leedvermaak en velen kijken er al naar uit om bijvoorbeeld de rode duivels te zien verliezen ofzoiets. Dat heb je hier veel minder. Go Norway is het motto ( ofte 'Heia Norge' )

Ook dat klinkt mij meer zoals in het oostblok Kroatie / Roemenie... Interessant om te weten : )

Jup, heel scandinavie en Finland. Geen kostuums enzo op het werk. Maar sociale evenementen? Kostuum, das, etc

zarathustra

Legacy Member
stungunner zei:
Mja, is dat niet wat het probleem bij ons? Iedereen wil vanalles en nog wat, heel veel keuze, veel exotische dingen,... waardoor we zelf gewoon te weinig produceren en vnl afhankelijk zijn van import én onze ecologische voetafdruk daardoor ook groter wordt. We zijn op dat gebied verwend, natuurlijk zijn we een kleiner land en zijn onze natuurlijke rijkdommen niet zo groot, maar toch.

Wat die koffiekoeken betreft, die Noor die die woningen bij mij had gekocht, die was daar gek van. Ze kwamen regelmatig naar België (de dochters woonden hier) en telkens at hij zich bijna ziek in koffiekoeken. :p

Goh het zit waarschijnlijk ergens in het midden, en ik denk dat bijv. belgië goed in het midden zit tussen noorwegen en bijvoorbeeld de VS.

Pieterjan94

Legacy Member
-Wat trekt u aan tot dit forum waardoor ge na 20jaar nog altijd dagelijks zit te posten?
-Welk forumlid die niet meer actief is "mist" ge?

zarathustra

Legacy Member
Pieterjan94 zei:
-Wat trekt u aan tot dit forum waardoor ge na 20jaar nog altijd dagelijks zit te posten?
-Welk forumlid die niet meer actief is "mist" ge?

Het is niet zo dat ik hier 20 jaar 'actief' ben geweest. Ik ben hier terecht gekomen toen we telenet kregen thuis ( 22 jaar geleden denk ik), maar ik ben op een bepaald moment naar zwammers.com gegaan en dan een beetje gestopt met het forum toen ik studeerde, maar.. ik heb veel downtime op het werk en sinds ik niet meer in België woon is het de beste manier om een beetje op de hoogte te blijven van wat er aan de hand is ginder.

Ik vind de dynamiek van een forum ook gewoon aangenaam, zeker ergens waar je van veel mensen de achtergrond kent. Reddit is interessant om te lezen maar niet om te posten imo, de /r/belgium subreddit is .. irrritant om te lezen. ( 80% engels, 20% nederlands maar dan kennen ze de grote woorden niet en dan krijg je zinnen in het engels met nederlands in), twitter enzo zeggen me niet echt iets.
Dus kort samengevat na 20+ jaar heb ik geen goesting om me ergens terug in te werken.


Wat uw tweede vraag betreft epyon uiteraard, Praetorian ( al zit die hier mss met een andere naam, geen idee), en K995 omdat die zo wat het laag IQ equivalent van mac-bc was. Irritant maar leidt tot discussie wat dit forum nodig heeft.

puni

Legacy Member
Holy shit, k995, die was ik al volledig vergeten. :laugh:

Bon: Hier mijn vragen, uiteraard ook Noorwegengerelateerd omdat ik sinds een paar passages daar echt wel verliefd ben op dat land en eigenlijk stiekem ervan droom om ooit naar ginds te verhuizen. :)

1) Wat doen ze ginds beter dan hier (voor zover je daar nog een zicht op hebt)?
2) Heb je veel moeite gehad om je ginds in te passen? Een taalbarrière was er denk ik niet echt afgaande op je eerdere antwoorden en het feit dat zowat iedereen ginds wel tot op zekere hoogte Engels spreekt (of dat is althans toch mijn ervaring).
3) Heb je ooit spijt gehad van je verhuis naar daar?

Loser

Legacy Member
En ik heb er nog eentje die ik wel vaker stel: Jouw politieke overtuiging, ideologie of strekking in 5 trefwoorden.

zarathustra

Legacy Member
puni zei:
Holy shit, k995, die was ik al volledig vergeten. :laugh:

Bon: Hier mijn vragen, uiteraard ook Noorwegengerelateerd omdat ik sinds een paar passages daar echt wel verliefd ben op dat land en eigenlijk stiekem ervan droom om ooit naar ginds te verhuizen. :)

Ik ben meer dan het land waar ik in woon eh :cry:

1) Wat doen ze ginds beter dan hier (voor zover je daar nog een zicht op hebt)?

Balans tussen werk en leven. Elk 10 dagen per jaar dat we thuis kunnen zijn met de kinderen als ze ziek zijn tot dat ze 12 jaar oud zijn. Geen briefjes of wat dan ook nodig. Ook als je zelf ziek bent, kan je 4 keer per jaar 3 opeenvolgende dagen ziek zijn zonder doktersbriefje. ( Bij mij vrienin zelfs 3 keer acht dagen) Gratis overuren en blijven zitten tot de baas vertrokken is is hier veel minder een element van de werkdag. Iets dat ik toch nog vaak naar voor zie komen als ik sommige discussies hier lees.

Veel meer digitaal, ik krijg +/- niks op papier. Beter en goedkoper internet ook. Limieten zijn hier al lang geen factor meer. Sneller mee met trends streaming, wifi op openbaar vervoer, etc

Ze zijn ook veel meer voorop in het EV gebeuren, al ben ik niet 100% fan van de auto haat.

2) Heb je veel moeite gehad om je ginds in te passen? Een taalbarrière was er denk ik niet echt afgaande op je eerdere antwoorden en het feit dat zowat iedereen ginds wel tot op zekere hoogte Engels spreekt (of dat is althans toch mijn ervaring).

Niet echt, maar dat is ook vooral wegens de branche waar ik in werk denk ik. Iedereen verstaat mss wel engels maar dat wil niet zeggen dat iedereen het wil spreken. Zeker als je iets moet regelen met een loodgieter, electricien, ofzoiets dan kan je beter wat noors spreken. Gelukkig voor mij was ik al een jaar in het land voor ik met die miserie begon.

3) Heb je ooit spijt gehad van je verhuis naar daar?

Goh ja, ik werk onder 'mijn niveau' en soms is dat wel spijtig. Maar aan de andere kant verdien ik goed en moet ik er weinig moeite voor doen. Er is op dat vlak wel een zekere limiet in de zin dat ik waarschijnlijk nooit in een soort van mgmt positie kan geraken zonder serieus veel moeite te doen om mijn noors op een hoger peil te brengen.

Ik weet niet in welke mate ik een fan ben van hun laissez-faire onderwijs systeem voor mijn kinderen.

Het grootste gemis is natuurlijk familie, mijn grootouders 2-3 keer op een jaar spreken is wat weinig en dat steekt toch wel nog elke keer als ik vertrek vanuit België.

Maar over het algemeen denk ik niet dat ik in België verder gestaan had dan ik hier sta, dus ik denk niet dat een slechte beslissing was. Al zou ik het veel beter op voorhand onderzoeken moest ik het opnieuw doen :p Ik wist veel te weinig van waar ik aan begon.
Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.
Terug
Bovenaan