Archief - Oordopjes tijdens het uitgaan/fuiven.

Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.

nonkel wulle

Legacy Member
Het nu al enkele keren dat ik na het uitgaan een geweldig getuut in mijn oren heb tot dagen nadien. En vooral de eerste dag is het zeer ambetant omdat ge dan amper uw eigen kunt horen. Daarom dacht ik eraan oordopjes te beginnen dragen om m'n oren wat meer te beschermen en om de suizingen tegen te gaan.

Nu heb ik wel nog een aantal vraagjes:
*Heeft het zin om ze nog een paar uur na het uitgaan te dragen? (had dit ergens gelezen dat dat wel degelijk aangeraden is om te doen)
*Wat is het verschil tussen op maat gemaakte oordopjes en kant-en-klare oordopjes? (bv. geluidsdemping etc.)
*Waar kun je ze best kopen?
*...

Laat dit een leerrijke thread zijn.:)



Nuttige info door Dequal (Update: 27 februari 2013):

#1. Waarom oordoppen dragen?
#2. Wat is tinnitus nu juist?
#3. Hoe bescherm ik best mijn oren?
#4. Welke soorten gehoorbescherming bestaan er?
4.1 Oorkappen
4.2 Oorpluggen
4.3 Oorproppen
4.4 Otoplastieken (op maat gemaakte oordoppen)​
#5. Hoe lang blijven op maat gemaakte oordoppen bruikbaar?
#6. Welke dempingsfilter neem ik best?
#7. Kan ik geld terugkrijgen via de ziekenkas?
#8. Wanneer steek ik best mijn oordoppen in?
#9. Waar op te letten als je je oordoppen koopt.
#10. Interessante links

#1. Waarom oordoppen dragen?
Je zal het zeker al meegemaakt hebben: het getuut in je oren 's avonds in je bed na een avondje uitgaan. Voor de ferventere uitgaanders onder ons of mensen die gevoeliger zijn aan geluid kan dit echter gevaarlijk zijn. Het kan onder andere tinnitus (blijvende oorsuizingen) (zie #...) veroorzaken. Om dit te voorkomen, is het dus ten sterkste aangeraden om oorbescherming te dragen.

Op poppodia, festivals en in discotheken wordt vaak gedraaid op een volume rond de 100 dB; een volume dat na tien minuten al acute gehoorschade kan veroorzaken. Ruim 15 % van de jongeren tussen 16 en 30 jaar lijdt hierdoor al aan een vorm van blijvende gehoorschade.
Hieronder enkele cijfers vanaf hoeveel decibel en duur van blootstelling je schade kan oplopen:
85 db 8 hours -> Belgische veiligheidsgrens, alles erboven is schadelijk!
88 dB 4 hours
91 db 2 hours
94 db 1 hour
97 db 30 minutes
100 db 15 minutes
103 db 7.5 minutes
106 dB 3.75 min (< 4min)
109 dB 1.875 min (< 2min)
112 dB .9375 min (~1 min)
115 dB .46875 min (~30 sec)​

Fuiven en festivals draaien dus gemiddeld rond de 100dB, een maximaal geluidsniveau van 100 db(A) dat gehanteerd moet worden bij concerten en soundchecks. Dat is het niveau dat volgens de onlangs goedgekeurde Vlaamse wetgeving betreffende geluidsnormen vanaf 1 januari 2013 van kracht is geworden.

Vergeet niet dat dit om een algemeen gemiddelde gaat van 100dB. Dus als de fuif of festivalset van een uur gemiddeld 80dB is, kan de DJ opeens op een 'climax' op +100dB gaan omdat hij toch nog veel marge heeft om onder de wettelijke geluidsniveau te blijven.​

#2. Wat is tinnitus nu juist?
Tinnitus, oorsuizen of fantoomgeluid is het horen van sis-, fluit-, brom- of pieptonen in één of beide oren. Het waargenomen geluid kan zo luid zijn dat het horen wordt belemmerd of dat men depressief wordt.

Oorspronkelijk werd aangenomen dat de oorzaak van tinnitus lag in het gehoororgaan. De oorzaak van tinnitus ligt echter waarschijnlijk in de hersenen. Overactieve delen van de hersenen in het gehoorgebied geven continu signalen. Deze veroorzaken het "fantoomgeluid".

Tinnitus kan je niet alleen krijgen van té luide muziek. Er zijn ook veel randfactoren die invloed hebben op eventuele suizingen zoals stress, oververmoeidheid, trauma's, hersentumor, ... Een vaak bijkomend probleem bij tinnitus is hyperacutis: overgevoeligheid aan geluid.

Qua behandeling is er tot op heden nog geen manier gevonden om mensen met tinnitus effectief te helpen. De behandelopties hebben een medische, audiologische of psychologische basis.

Een milde vorm van tinnitus (enkel horen als je probeert te slapen of in heel stille kamers) valt nog mee te leven. Maar in erge vormen kan het leiden tot depressies en zelfs zelfmoord (zie interessante links onderaan).​

#3. Hoe bescherm ik best mijn oren?
Er zijn grofweg drie mogelijke manieren:
  • Blijf op een passende afstand (minimaal twee meter) bij de speakers vandaan
  • Bekort de tijd dat de oren aan het te harde geluid zijn blootgesteld door regelmatig een oorpauze te nemen
  • Het effectiefst: gebruik gehoorbescherming. Er zijn universele oordopjes met muziekfilter, en op maat gemaakte otoplastieken die het gehoor beschermen.

#4. Welke soorten gehoorbescherming bestaan er?
Er zijn meerdere soorten bescherming:
  • Oorkappen: een bescherming in de vorm van een kap die het hele oor bedekt, een soort koptelefoon die vaak gebruikt wordt in fabrieken e.d.
  • Oorpluggen (of oordoppen): een bescherming die in het oor wordt aangebracht. Deze oordoppen zijn er in soorten. Er zijn universele oordoppen, een soort paddenstoeltjes, die iedereen passen. Ze zijn er per twee aan een touwtje te krijgen (voor mensen die met lawaaierig gereedschap werken) of apart. De laatste zijn te krijgen met een muziekfilter, dat te harde geluiden wel dempt, maar de muziekbeleving intact laat. Deze zijn geschikt voor gebruik in discotheken, op popfestivals en dance events. Een nog betere gehoorbescherming voor tijdens het uitgaan wordt gevormd door otoplastieken. Het dragen van oordopjes tijdens het uitgaan wordt pluggen genoemd.
  • Oorproppen: standaardafmetingen van een soort kunststofschuim die elke dag (of vaker) vervangen en weggegooid worden. Deze worden vaak gratis uitgedeeld op festivals en fuiven.
  • Otoplastieken: een aanvankelijk kneedbare kunststof wordt in de gehooruitgang bij een persoon aangebracht en hardt daar uit tot een enigszins zachte prop, die telkens opnieuw gebruikt kan worden. Er wordt een aanduiding op aangebracht voor links en rechts. Er zijn ook otoplastiekjes met een muziekfilter voor mensen die gehoorbescherming willen gebruiken bij het uitgaan. Hierbij wordt de uitgeharde kunststof gebruikt als mal voor de eigenlijke, op maat te maken oordopjes. Er wordt een flacon met ontsmettingsmiddel (tevens glijmiddel) bijgeleverd.

Hieronder zullen de soorten nog meer in detail uitgelegd worden.

4.1 Je ziet niet vaak mensen rondlopen met oorkappen op festivals en fuiven, maar dit is toch een heel goede gehoorbescherming. Probleem is echter dat je amper nog iets van de muziek gaat horen, waardoor dit eerder geschikt is voor mensen die achter de coulissen werken of mensen die in de buurt van veel lawaai moeten werken.

4.2 Oorpluggen of oordoppen zijn nu in opkomst. Ze zijn het meest bekend onder de vorm van champignonvormige plugs die je in oren steekt. Het is een universele maat en is in bijna elke apotheker of gehoorspecialist. De prijs hiervan draait meestal rond de 20 euro. Er zijn verscheidene modellen en merken:

Opgelet: er zijn hoorspecialisten die beweren dat champignonvormige oorpluggen veel minder dempen dat zogezegd beweerd wordt. Zo zouden de meesten zelfs maar 5dB dempen in plaats van de beloofde 20dB.

4.3 Oorproppen worden vaak uitgedeeld op festivals en fuiven en zijn nu waarschijnlijk nog steeds de meest gebruikte hoorbescherming. Het wordt ingebracht door de top van de prop tussen de vingers plat te draaien en in het oor te 'proppen' waar het terug zijn normale vorm aanneemt en zo goed het oorkanaal afdicht (dempt tot 40dB!). Nadeel is dat het geluid sterk vervormd wordt hierdoor. Ze zijn bijna overal verkrijgbaar, van de apotheker tot de supermarkten voor meestal spotprijsje.

4.4 Otoplastieken of op maat gemaakte oordoppen zijn de nieuwe trend aan het worden. Een papje wordt bij een gehoorspecialist in het oor gegoten, men kiest een dempingsfilter (meestal te kiezen tussen 10 - 20 - 30db) die in de oordoppen wordt gestoken en paar weken later mag je je nieuwe oordoppen gaan afhalen. Groot voordeel is dat enkel de schadelijke tonen wordt gefilterd, zodat de geluidskwaliteit enorm goed blijft en je dus van de muziek kan blijven genieten. En ander pluspunt is dat je ook de stemmen van je vrienden blijft duidelijk verstaan. Nadeel is echter de prijs, variërend van 100 tot 170 euro (en wordt ook niet afgetrokken van de ziekenkas momenteel).
Er zijn ook verscheidene merken:

Opgelet: De oordoppen van Laperre blijken uit commentaar van eigenaars niet goed te zijn. Deze waren oorspronkelijk bedoeld voor bouwvakkers en helemaal niet voor het beluisteren van muziek. Het is beter de 50 euro extra te betalen voor een paar Exinore's of Variphone's. De geluidskwaliteit zal stukken beter zijn.

Variphone's zijn te koop in de Audionova Hoorcentra.

#5. Hoe lang blijven op maat gemaakte oordoppen bruikbaar?
Ze zijn van een kwalitatief materiaal gemaakt, en zouden dus zeker tientallen jaren moeten meegaan. Probleem is dat de vorm van je oor continu verandert tijdens een mensenleven, en zo blijkt dat na 5-tal jaar je eigenlijk best nieuwe oordoppen laat maken omdat je anders lekken kan gaan krijgen. In de hoorcentra waar je je doppen hebt laten maken, kan je ook gratis jaarlijks een lektest uitvoeren.​

#6. Welke dempingsfilter neem ik best?
15dB-filters zijn de meest vlakke, dus bij deze zal je het minst geluidsvervorming hebben. Bij de 25dB worden vooral de hogere tonen gefilterd, en zullen hoge tonen dus doffer overkomen. 25dB is ideaal voor fuiven die uren duren. Voor de op maat gemaakte Exinore's wordt 15dB aangeraden. De 25dB filters dempen té hard, tenzij in het geval van extreem harde muziek zoals rock/metal. Voor gewoon gebruik bij concerten, café is de 15dB filter ruim voldoende, zolang je maar niet té dicht bij de luidsprekers staat. Uiteraard moet je ook eerst zelf nadenken welke filter je best neemt. Als je al oorsuizingen hebt, kies je toch best een hogere filter. Bovendien kan je binnen de x-aantal weken gratis van filter veranderen.​

#7. Kan ik geld terugkrijgen van de ziekenkas?
Momenteel is het niet mogelijk om geld terug te krijgen, alhoewel sommigen beweren dat het hen wel gelukt is (details ontbreken). De CM geeft wel 10% korting op sommige op maat gemaakte oordoppen (Variphone o.a.). Audionova (of Variphone zelf) doen geregeld ook kortingen of wedstrijden waar je oordoppen goedkoper kan krijgen of winnen. De ogen openhouden dus als je er in de toekomst wil aanschaffen.​

#8. Wanneer steek ik best mijn oordoppen in?
Steek ze in nog voor dat je de zaal binnengaat. Wacht dus niet tot je het gevoel hebt dat de muziek te luid staat. Anders loopt je al het risico dat je vindt dat het geluid te stil staat, of erger, al schade hebt opgelopen. Als je je doppen daarentegen al vanaf het begin in hebt, dan merk je amper het verschil en ben je al direct gewend aan het 'stiller' geluid omdat het contrast veel minder groot is.

Nadat het event is afgelopen, is het best je oordoppen in te houden tot je thuis bent of buiten het rumoer bent om de overgang van stil naar luid op het gemak te laten doen voor je oren.​

#9. Waar op te letten als je je oordoppen koopt.
Als je op maat gemaakte oordoppen hebt gekocht, controleer je (of laat je controleren) ofdat beide filters er wel degelijk inzitten. Door fabricagefout kan het wel eens gebeuren dat er een filter vergeten is.
Een tweede punt is testen op lekkage. Dit kan meestal gemakkelijk gecontroleerd worden of de oordoppen goed je oren afsluiten en toch geen geluid ergens via een spleet kan binnendringen in je oor.​

#10. Interessante links:

Alles hierboven is onder voorbehoud en zoveel mogelijk gebaseerd op feiten en officiële websites. Desondanks kan er nog altijd hier en daar een foutje tussenstaan, daarvoor m'n excuses al.

Zelf mag je gerust nog bijdragen leveren of correcties doorsturen als er paar dingen ontbreken of beter verwoord kunnen worden!

PapaGanz

Legacy Member
* Naar mijn weten heeft dat geen zin, je moet ze natuurlijk niet uitdoen in vrij luide omgeving (vb: de fuifzaal uitstappen en ze uitdoen in de lounge waar iedereen luidkeels zit te babbelen). Doe ze gewoon uit, als de decibels weer een normale grootte hebben (liefst als je gaat slapen).
Het is gewoon voor de plots decibelverhoging dat het schadelijk kan zijn, maar dat heeft niks met tijdsduur te maken.

* Op maat gemaakte zijn duurder, kwalitatiever, en zullen een beter geluid weergeven.

* www.laperre.be is zowat de #1 voor oordopjes in België.

Blezz

Legacy Member
En wat als je frequent gaat draaien? Want 'k wil binnen x-aantal jaar nog steeds goed kunnen horen en niet half doof zijn zoals ne Armani :)

Chalk

Legacy Member
Je kan er zelf kneedbare kopen, zo van stof :)
Mijn broer gebruikt dit ook en hij zegt toch dat dit helpt.

desert storm

Legacy Member
als men de installatie niet zo luid zou zetten moest men allemaal geen oordopjes gebruiken :unsure:

PapaGanz

Legacy Member
BieZ zei:
En wat als je frequent gaat draaien? Want 'k wil binnen x-aantal jaar nog steeds goed kunnen horen en niet half doof zijn zoals ne Armani :)

Dat is meestal nog schadelijker ;)
Die kneedbare vervormen uw muziek te veel, op maat gemaakte geven nog een mooi geluidsspectrum weer :).

syndrom

Legacy Member
of je kan ook alpines kopen, die kosten 25 euro en vervormen uw muziek ook niet te fel.

eddie

Legacy Member
in dien laperre kost da iets van 100&#8364;

ge kunt dan kiezen hoeveel ge wilt filteren 10-20-30 Db..

natuurlijk kunde best 30 pakke als dj...

wil da ook wel maar ja zolang ik steeds gevraagd wordt door gierige organisators moet ik nog wel ff spraen voor ik 100&#8364; heb :sop:

Frans_tsoenamie

Legacy Member
Wulle, Jojo heeft er op maat laten maken voor een redelijk dure prijs(ik geloof &#8364;150+)maar zegt zelf dat hij er heel tevreden over is. Geluid klinkt nog steeds even goed, stiller welliswaar. :)
Maar je moet natuurlijk niet zo'n dure kopen als je niet voortduren in de geluidsoverlast zit/werkt.

Ecco

Legacy Member
Heb er op maat laten maken bij Laperre.. Dat had mij 100 euro gekost & demping voor dj's. Probleem is dat het geluid soms net niet luid genoeg staat (wel schadelijk, maar niet genoeg meer om clean te mixen) & dat ik daardoor de monitor luider moet zetten & mijn compagnon die die oortjes niet heeft, last krijgt van zijn oren.

Voor de rest zeker aan te raden, ik neem ze mee naar elke fuif & kan er met iedereen praten..

gunnie

Legacy Member
mij zien ze nergens meer zonder oorstoppen, het zijn mss maar simpele kneedbare maar damn het genot dat ge als ge buitenkomt die gewoon lekker uit kunt doen en praten zonder te moeten roepen!

vroeger dacht ik ook van yeaaah hoe harder hoe beter en naarmate ge dat gesuis op den duur blijft horen bent ge blij dat ge nu slimmer bent geworden door ze in te doen ;)

moest ik nu elke week draaien zou ik me zeker zo voorgevormde aankopen maar voor de keren dat ik nog uitga is dat niet echt meer van toepassing :p

Desperatozz

Legacy Member
nonkel wulle zei:
Het nu al enkele keren dat ik na het uitgaan een geweldig getuut in mijn oren heb tot dagen nadien. En vooral de eerste dag is het zeer ambetant omdat ge dan amper uw eigen kunt horen. Daarom dacht ik eraan oordopjes te beginnen dragen om m'n oren wat meer te beschermen en om de suizingen tegen te gaan.

Nu heb ik wel nog een aantal vraagjes:
*Heeft het zin om ze nog een paar uur na het uitgaan te dragen? (had dit ergens gelezen dat dat wel degelijk aangeraden is om te doen)
*Wat is het verschil tussen op maat gemaakte oordopjes en kant-en-klare oordopjes? (bv. geluidsdemping etc.)
*Waar kun je ze best kopen?
*...

Laat dit een leerrijke thread zijn.:)

1) als ge dat al zo dikwijls hebt gedaan gaat ge't u later nog beklagen ... ik heb dat één keer gehad (na mene chrysostomos) en dat heb ik mij nu al beklaagd

2) na het uitgaan dragen zal weinig zin hebben ... mits je dan meestal in bed beland waar het sowieso een stille omgeving is

3) het verschil is dat op maat gemaakte oordopjes specifiek voor het geluid waaraan je blootgesteld wordt geschikt zijn ... vb nen fabriekswerker krijgt een andere filter dan een deejay
daarbovenop komt ook nog eens dat op maat gemaakte specifiek voor uw oor zijn, en dus beter sluiten

4) je kan deze oordopjes halen bij de oorspecialist, op maat laten maken kost 100 euro per paar, deze moeten in principe levenslang meegaan als je lichaam dus ook je oren volgroeid zijn. je krijgt dan de filter in deze oortjes die van toepassing is voor het geluid waaraan je blootgesteld wordt

5) bijkomend voordeel van op maat gemaakte oortjes is dat deze dus specifiek filteren en je dus beter hoort wat je moet horen ... met kant en klare oortjes kan het zijn dat je vb uw snare's en hihats nauwelijks nog hoort bij het mixen



meer uitleg? dan zal'k nog wel ns kijken in de folder die ik hier heb liggen, ik heb vorige week toevallig een afspraak gemaakt om er over 2 weken te laten maken :)

xcruchesx

Legacy Member
alpine is ook aan te raden als merk voor op maat gemaakte oordopjes. ikzelf gebruik deze ook zodat ik geen suizende oren meer heb als ik ga slapen na een optreden, ik repeteer ook met deze, de muzikanten durven wel eens hun muziek veel te luid te zetten...

Anoniem09

Legacy Member
En normaal gezien kunde binnen de 2 weken nog gratis wisselen van filters.. Voor moest hetgene dat jij dan hebt teveel of te weinig filteren..

BongZrGooD

Legacy Member
Zelf heb ik al meer dan 15 jaar mijn Alpines, en die dingen blijven goed werken.
Ze zijn zelfs instelbaar, hebben me wel wat meer gekost dan &#8364;150 maar als je ze goed onderhoudt gaan ze een leven mee. Dan is die investering plots een pak minder.
Ik hou ze in zolang ik op het "event" aanwezig ben, neem ze uit zodra ik in de wagen stap. Natuurlijk moet je je muziek in de wagen dan niet keihard gaan zetten, maar ik denk dat de meesten na een avondje optreden/draaien hier niet echt behoefte meer aan hebben.

Ik begrijp dan ergens ook niet dat mensen vallen over de zogezegde hoge kosten van een goed paar oordopjes, zeker onder gitaristen lijkt het een beetje "not done"... Liever op mijn 38 nog een quasi perfect gehoor dan oa tinitis waar toch een aantal van mijn collega gitaristen en leeftijdsgenoten mee te kampen krijgen...

Groetjes,
BongZ

Hmgrwngd

Legacy Member
Ik heb al gehoorschade; maar draag toch nooit oordoppen; omdat ik de muziek wil horen zoals ze is, op het volume dat het gespeeld wordt.

PapaGanz

Legacy Member
Hmgrwngd zei:
Ik heb al gehoorschade; maar draag toch nooit oordoppen; omdat ik de muziek wil horen zoals ze is, op het volume dat het gespeeld wordt.

Banale opmerkingen zijn hier niet op zijn plaats :).

nonkel wulle

Legacy Member
Meer comments dan ik verwacht had.:)

Een maat van mij had er ook laten op maat maken.
't Probleem is dat dat 100 ballen kost en dat heb ik dus er niet voor over.:sop:

Desperatozz

Legacy Member
rofl

100 euro is toch peanuts man ... ga een weekske wa bijklussen en ge hebt da al dik terugverdiend

en wa denkt ge da een hoorapparaat kost later ;)

nee serieus: als ge frequent te harde muziek luistert als fuifganger of als deejay moet ge het gewoon als een investering voor uw gezondheid zien, en dan is 100 euro echt cheap
Het archief is een bevroren moment uit een vorige versie van dit forum, met andere regels en andere bazen. Deze posts weerspiegelen op geen enkele manier onze huidige ideeën, waarden of wereldbeelden en zijn op sommige plaatsen gecensureerd wegens ontoelaatbaar. Veel zijn in een andere tijdsgeest gemaakt, al dan niet ironisch - zoals in het ironische subforum Off-Topic - en zouden op dit moment niet meer gepost (mogen) worden. Toch bieden we dit archief nog graag aan als informatiedatabank en naslagwerk. Lees er hier meer over of start een gesprek met anderen.
Terug
Bovenaan